Τρίτη, 9 Φεβρουαρίου 2016

Εν Αθήναις.... αχ και να έπιανα το Συντακτών !

   Τέτοιες ημέρες άκουγες του λαχειοπώλες στους δρόμους της Αθήνας να διαλαλούν την πραμάτεια τους : "...πάρτε διαμερίσματα..." "...κυκλοφόρησε το Συντακτώωων κληρώνει σπίτια...."
   Το όνειρο κάθε φουκαρά ήταν το δικό του κεραμίδι πάνω από το κεφάλι του εκείνα τα χρόνια και αγόραζε το λαχείο και το έβαζε δίπλα στα εικονίσματα να βοηθήσει η Παναγία. Να φύγει από το νοίκι να πάει στο διαμέρισμα που το έβλεπε σαν παλάτι.
   Στην αρχή το Συντακτών μοίραζε διαμερίσματα και κάποτε κλήρωσε και μια ολόκληρη πολυκατοικία. " 16 διαμερίσματα...43 δωμάτια....3 καταστήματα...."
   Και άκουγες τους λογαριασμούς που έκαναν όταν μαζευόντουσαν στην γειτονιά Σαββατόβραδα πίνοντας την ρετσίνα τους : "....σκέψου ...θα μείνω στο ένα διαμέρισμα...θα δώσω από ένα στα παιδιά και θα νοικιάσω τα υπόλοιπα..." "...άντε εβίβα και καλά κέρδη..." και γέλια.
   Μια από αυτές τις πολυκατοικίες ήταν στην πλατεία Αμερικής με μεγάλες διαφημιστικές ταμπέλες και όποιος περνούσε από εκεί έβγαζε και ένα αναστεναγμό.
   Χρυσές δουλειές οι πλανόδιοι λαχειοπώλες ...οι περαστικοί έβαζαν τα παιδιά τους
να τραβήξουν τον τυχερό λαχνό από το κοντάρι.
   Άλλοι δεν πίστευαν ότι τα διαμερίσματα τα έπαιρναν οι τυχεροί ...ήταν όμως η αλήθεια και το διαπιστώσαμε στην οικογένεια όταν ένας κοντινός συγγενής κέρδισε ένα στην Κυψέλη. 
   Ήταν φυσικό να παρελάσουν όλοι από εκεί να το δούν και να συγχαρούν τον τυχερό. Η Κυψέλη τότε είχε την αίγλη της.
Και η σχετική διαφήμιση....
  «Τὸ περίφημον αυτὸ διαμέρισμα, περιλαμβάνει: πέντε κύρια δωμάτια, προχώλλ, χωλλ, μεγάλην κουζίναν, οφφίς, δωμάτιον υπηρεσίας, με ιδιαίτερον WC, πλήρες λουτρόν, ευρύχωρους διαδρόμους κλπ. Η κατασκευή του είναι εκ των πολυτελεστέρων. Τα πατώματα του δρύινα. Εξυπηρετείται με κεντρικήν θέρμανσιν και ασανσέρ. Είναι ένα από τα ωραιότερα σπίτια που δίνει εφέτος εις τους τυχερούς του το Λαχείον Συντακτών».
   Το Συντακτών όπως και τα άλλα λαχεία μοίραζε και μετρητά και το αμορτί όπως έλεγαν...τα τελευταίο νούμερο του πρώτου αριθμού σου έδινε πίσω τα λεφτά σου.
   Κλήρωνε και αυτοκίνητα αλλά δεν ήταν η πρώτη ευχή όσων είχαν αγοράσει λαχείο...είχε έξοδα αυτό το εργαλείο και δεν ήταν  πρώτης ανάγκης.
  "...δεν βαριέσε του χρόνου θα είμαστε εμείς οι τυχεροί...." συνηθισμένη κουβέντα την επομένη της κλήρωσης.
Πίσω στα παλιά
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Το πρώτο δελτίο ΠΡΟ-ΠΟ, η ακμή και η παρακμή του πιο λαϊκού παιχνιδιού στην Ελλάδα !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.