Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Η πολύκροτη δίκη της Ζωζώς Σαπουντζάκη

   Το 1968 ήταν μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τη «βασίλισσα της νύχτας», Ζωζώ Σαπουντζάκη. Μαζί με τον αδερφό της Θεόδωρο, έκατσε στο εδώλιο του κατηγορουμένου, για αποδοχή προϊόντος εγκλήματος και ψευδορκία.
   Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης είχε μπει η νεόδμητη βίλα της ηθοποιού στην Κινέττα, τα ακριβά της κοσμήματα και δέκα άλογα ιπποδρόμου. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, όλα ήταν δώρο του εραστή της, ο οποίος  ως λογιστής της Πειραϊκής Πατραϊκής, καταχράστηκε χρήματα της εταιρείας.
   Όλα άρχισαν τα Χριστούγεννα του 1964. Ο φοροτεχνικός και μέτοχος της μεγάλης εταιρείας Ε. Παπαναστασίου, πήγε να διασκεδάσει στα μπουζούκια, όπου εμφανιζόταν η Ζωζώ Σαπουντζάκη.
   Όταν βγήκε στην πίστα και τραγούδησε την επιτυχία της «Όλα σπάστα», ο Παπαναστασίου έμεινε εκστασιασμένος από την λάμψη της πανέμορφης καλλιτέχνιδας. Χωρίς να χάσει χρόνο, την επισκέφθηκε στα καμαρίνια με 9 τριαντάφυλλα. «Το δέκατο είσαι εσύ» της είπε και της ζήτησε να βρεθούν εκτός του νυχτερινού κέντρου.
Ο ερωτευμένος Παπαναστασίου, αν και έγγαμος με παιδιά, δε δίστασε να τη ζητήσει σε γάμο. Η Ζωζώ Σαπουντζάκη, δέχθηκε και άρχισαν τις κοινές εμφανίσεις στον ιππόδρομο, ενώ ο ερωτοχτυπημένος μνηστήρας της δώριζε συνεχώς ακριβά κοσμήματα.
Η μήνυση της Πειραϊκής
   «Το χριστουγεννιάτικο δώρο του κ. Παπαναστασίου ήταν η έπαυλη της Κινέττας, με την υπογραφή συμβολαίων το 1965», ανέφερε η μηνυτήρια αναφορά της Πειραϊκής.
   Επίσης, η Πατραϊκή κατήγγειλε, ότι ο φοροτεχνικός δώρισε 10 άλογα αξίας ενός εκατομμυρίου δραχμών στον Θεόδωρο Σαπουντζάκη αδελφό της καλλιτέχνιδας, «επ’ ονόματι του οποίου ήταν και ο στάβλος Χολαργός».Για τη συντήρηση και την προπόνηση των αλόγων, απαιτούνταν 30 χιλιάδες δραχμές τον μήνα. 
   Κατά τους ισχυρισμούς της εταιρείας, η βασίλισσα της νύχτας «διέκρινε την παθολογική αδυναμία του φοροτεχνικού και προέβη εις συστηματικήν αφαίμαξιν του Ευθυμίου Παπαναστασίου. Πέτυχε να της χορηγήσει μια πολυτελέστατη διώροφο έπαυλη, ένα πολυτελές αυτοκίνητο Μερσεντές, αξίας 68 χιλιάδων δραχμών, ένα περιδέραιο, ένα δακτυλίδι, μια καρφίτσα, και σκουλαρίκια συνολικής αξίας 200 χιλιάδων δραχμών».
Όπως υπολόγιζε τότε η Πειραϊκή Πατραϊκή, ο Παπαναστασίου είχε ζημιώσει την εταιρεία περίπου 15 εκατομμύρια δραχμές, τα οποία απαιτούσε να επιστραφούν στα ταμεία της.
   Η Ζωζώ Σαπουντζάκη διέψευσε όλες τις κατηγορίες λέγοντας ότι, δεν ήταν επισήμως αρραβωνιασμένοι, ότι τον γνώρισε το 1966 και όχι το 1964 και ότι το σπίτι, τα κοσμήματα και τα άλογα, προέρχονταν από τις μεγάλες αμοιβές που λάμβανε ως πρώτο όνομα της νύχτας.
Δηλωση της Ζωζώ Σαπουντζάκη 
στο περιοδικό Φαντάζιο τον Απρίλιο του 1969
    "Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα ! Κερδίζω πάντοτε αμοιβή πρώτης σειράς από 7 χρονών παιδάκι. Μπορώ να αποκτήσω τα πάντα με τα χρήματα μου και όχι μόνο μια βίλλα"
   "Τα δώρα του Θύμιου ήταν μερικά κοσμήματα, τα οποία επέστρεψα αμέσως μόλις έμαθα ότι τον κατηγορούν για κατάχρηση. Ποτέ στην ζωή μου δεν είχα σχέσεις με πλούσιους άνδρες..."
   "Αγάπησα την δουλειά μου τους γονείς μου και τον Θύμιο. Δουλεύω από παιδί αδιάκοπα, χωρίς ανάπαυλα. Σκληρή δουλειά, ταξίδια. .. κάποτε αποφάσισα και δόθηκα σε έναν άνθρωπο, έτσι που δεν δίνεται κανείς εύκολα. Τον αγάπησα αληθινά . Δεν υπάρχει μυστήριο σ αυτήν την σχέση. Είχαμε δεσμό ένα χρόνο. Ήθελα να παντρευτώ και να κάνω οικογένεια, παιδιά. Κάποτε έπρεπε και εγώ να ησυχάσω. δεν ήξερα ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν παντρεμένος. Δεν πιστεύω ακόμα ότι είναι και καταχραστής".
   Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο αδελφός της  Θεόδωρος Σαπουντζάκης έδειχνε ατάραχος, ενώ η ηθοποιός είχε αρκετά ξεσπάσματα και μια λιποθυμία. 
   Πλήθος κόσμου και γνωστών καλλιτεχνών μαζεύονταν καθημερινά, για να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία.
Η απόφαση του δικαστηρίου
   Τελικά, έπειτα από μήνες το δικαστήριο καταδίκασε τη δημοφιλή ηθοποιό σε 5 μήνες φυλάκιση για ψευδορκία, αλλά την αθώωσε για τη βίλα. Ο αδερφός της απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και ειδικότερα για τον στάβλο «Χολαργό» με τα 10 άλογα.
   Όσο για τα κοσμήματα, συνολικής αξίας 1,5 εκατομμυρίου δραχμών, η Ζωζώ Σαπουντζάκη τα είχε επιστρέψει στον πρώην σύντροφό της, μετά τον χωρισμό τους.
Αργότερα δήλωνε στις εφημερίδες, ότι θα έκανε διεθνή καριέρα, καθώς είχε πολλές προτάσεις από διάσημα κέντρα του εξωτερικού. Καθημερινά λάμβανε δεκάδες γράμματα από θαυμαστές που τη ζητούσαν σε γάμο.
Η Μηχανή του Χρόνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.