Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Κάθε μεσημέρι» : Μια μεσημεριανή τηλεοπτική συνήθεια στα χρόνια του ‘70

    «Κάθε μεσημέρι» ήταν ο τίτλος μιας ζωντανής καθημερινής (εκτός Κυριακής) ενημερωτικής εκπομπής της ΕΡΤ η οποία παρουσίαζε θέματα της επικαιρότητας. Ήταν μια ιδέα ενός σπουδαίου σκηνοθέτη, του Ροβήρου Μανθούλη που είχε έρθει στην ΕΡΤ ως Διευθυντής Τηλεόρασης. 
   Την εκπομπή ξεκίνησε να παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Νάσος Αθανασίου τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου του 1976. Ο Νάσος Αθανασίου, γεννημένος στο Αιγάλεω, είναι 
απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών και έχει εργαστεί σε διάφορες  εφημερίδες και περιοδικά. 
  Ο Αθανασίου είχε εργαστεί επίσης στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΤ1 μαζί με το Γιώργο Παπαδάκη και τη Σεμίνα Διγενή όπου παρουσίαζαν την ενημερωτική εκπομπή «Τρεις στον αέρα». Για πολλά χρόνια εργαζόταν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel παρουσιάζοντας την «Εκπομπή». 
  Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με την πολιτική, και είναι βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα.
   Το "Κάθε μεσημέρι" είχε ώρα έναρξης στις 14.00, διακοπτόταν στις 14.30 για το δελτίο ειδήσεων και συνεχιζόταν από τις 14.45 μέχρι τις 18.30. 
  Στις 20 Δεκεμβρίου του 1976 την παρουσίαση της εκπομπής ανέλαβε ο Μιχάλης Ρούσσος (3 Απριλίου 1941-6 Αυγούστου 1983), επειδή ο Αθανασίου πήγε να υπηρετήσει τη θητεία του στο Στρατό. 
   Στις 5 Σεπτεμβρίου του 1977, η διάρκεια της εκπομπής μειώθηκε και ενώ το 1ο μέρος πριν το δελτίο ειδήσεων ήταν το ίδιο (14.00-14.30), το 2ο ήταν μικρότερης διάρκειας (14.45-16.15). Στις 5 Μαρτίου του 1979 έγινε η τελευταία αλλαγή. Η ώρα έναρξης της εκπομπής πήγε ένα τέταρτο νωρίτερα (13.45 από 14.00 που ήταν μέχρι τότε), διακοπτόταν για το δελτίο ειδήσεων στις 14.15 και συνεχιζόταν από τις 14.30 μέχρι τις 15.45.
   Η εκπομπή μεταδόθηκε για τελευταία φορά την Παρασκευή 13 Απριλίου του 1979. Η Διοίκηση της ΕΡΤ λίγες μέρες νωρίτερα είχε πάρει την απόφαση να διακόψει τη συγκεκριμένη εκπομπή από τη ροή του προγράμματός της για οικονομικούς λόγους και για τους ίδιους λόγους κατάργησε όλη τη μεσημεριανή ζώνη του προγράμματός της. 
  Η σκηνοθεσία ήταν του Σταύρος Ζερβάκη, του Στάθης Τσώνου και της Ελίνας Τανιμανίδη. Παραγωγός της εκπομπής η γνωστή Ελένη Μαβίλη και εταιρία παραγωγής η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση (ΕΡΤ).
  Το ”Κάθε Μεσημέρι” ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του. Οι θεατές στον αέρα διαμόρφωναν το περιεχόμενο της εκπομπής,  προτείνοντας τι θα ήθελαν να δουν στη συνέχεια και στο τέλος της εκπομπής δίνονταν δώρα και χρηματικά ποσά!
   Το περιεχόμενο της εκπομπής ήταν το εξής: Διάφοροι τηλεθεατές, μεγάλοι και μικροί, τηλεφωνούσαν στο τηλέφωνο της εκπομπής και γινότανε μια τηλεφωνική ψηφοφορία ανάμεσα σε πέντε θέματα όπου ο καθένας έλεγε στον παρουσιαστή τι ήθελε να δει στη συνέχεια της εκπομπής (από κινούμενα σχέδια μέχρι ντοκιμαντέρ και βίντεο κλιπ). Το δημοφιλέστερο παιζότανε στο τέλος της εκπομπής . Συνήθως νικητής ήταν τα κινούμενα σχέδια ("Βασιλιάς Αρθούρος", "Ιπταμενες σακαράκες", κλπ.) . Τα ντοκυμανταίρ έβγαιναν πάντα στην 5η θέση. 
  Λίγο πριν τελειώσει η κάθε εκπομπή, ένας τηλεθεατής τηλεφωνούσε, απαντούσε σε μια ερώτηση που του έκανε ο παρουσιαστής και, αν απαντούσε σωστά, κέρδιζε 2000 δραχμές. Χαρακτηριστική ήταν η φράση που έλεγαν οι περισσότεροι τηλεθεατές : «Σας παρακαλώ βοηθήστε με λίγο, κύριε Αθανασίου (ή κύριε Ρούσσο) γιατί το ξέρω, αλλά δεν το θυμάμαι αυτή τη στιγμή !»
   Για μισή ώρα κάθε Σάββατο, υπήρχε ένα τηλεοπτικό «ένθετο», όπου η Κέλλυ Σακάκου παρουσίαζε γυναικείες προσωπικότητες από τους χώρους της Τέχνης, των Γραμμάτων και της Επιστήμης. Καλεσμένοι: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Κώστας Λυχναράς κ.α.
  Σε κάποια εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού ο Χρόνης Εξαρχάκος σατίρισε πολύ πετυχημένα τον Νάσο Αθανασίου ο οποίος μιλούσε ιδιαίτερα .
  "Κάθε παιδάκι ξέρει το Κάθε Μεσημέρι..." το διαφημιστικό τραγουδάκι για τα ομώνυμα γαριδάκια.
   Ο Μιχάλης Ρούσσος ήταν ένας δημοσιογράφος-παρουσιαστής εξαίρετος, με τηλεοπτική εμφάνιση, ήθος και ευγένεια. Την εκπομπή «Κάθε μεσημέρι»  ο Ρούσσος την είχε αγαπήσει περισσότερο από όλες τις προηγούμενες που είχε παρουσιάσει, ώστε όταν στις 11 Απριλίου του 1979 η Διοίκηση της ΕΡΤ του έστειλε στο σπίτι του επιστολή με την οποία τον ενημέρωνε πως μετά από δυο ημέρες(Παρασκευή 13 Απριλίου 1979) η συγκεκριμένη εκπομπή θα έβγαινε στον αέρα για τελευταία φορά, στενοχωρήθηκε τόσο πολύ, που έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη. Από τότε ήταν μονίμως άρρωστος και η κατάστασή του επιδεινώθηκε στις 5 Μαΐου του 1983, όταν χτυπήθηκε από καρκίνο. Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου 6 Αυγούστου του 1983 σε ηλικία 42 μόλις ετών και δυο ημέρες αργότερα (Δευτέρα 8 Αυγούστου 1983) κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας
Κάτι παρόμοιο στο blog :
«Γράμματα και Αριθμοί» στις ασπρόμαυρες οθόνες του 1976 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.