Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Ο μάγος του Ιντ : 50 χρόνια στυγνής-μοναρχίας !

    Μια φορά κι έναν καιρό, που λένε και τα παραμύθια, ζούσε στο βασίλειο του Ιντ ένας ηγεμόνας κοντός (όταν λέμε κοντός, εννοούμε πολύ κοντός), «προικισμένος» με ένα σωρό ελαττώματα.
    Ήταν μοχθηρός, άνανδρος, πλεονέκτης, σαδιστής και εξαιτίας του υπέφεραν οι φουκαράδες υπήκοοι. Μεταξύ αυτών ήταν ένας δειλός ιππότης, ένας μεθύστακας γελωτοποιός και ένας ανεπρόκοπος μάγος. 
   Ο τελευταίος, μάλιστα, θα γινόταν ο τίτλος του σπαρταριστού κόμικ, που τον περασμένο μήνα συμπλήρωσε αισίως μισό αιώνα ζωής.
    «Ο μάγος του Ιντ» υπήρξε δημιούργημα του Αμερικανού Τζόνι Χαρτ (γνωστού από τα τέλη του ’50 με τη σειρά των προϊστορικών «B.C.») που εδώ συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή Μπραντ Πάρκερ
   Το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Υπολογίζεται ότι σήμερα, περίπου 1.000 εφημερίδες και περιοδικά σε όλο τον κόσμο δημοσιεύουν τις ξεκαρδιστικές περιπέτειες της σειράς (στην Ελλάδα παρουσιάστηκε από τις εκδόσεις της ΜΑΜΟΥΘ COMIX, με την ονομασία «Μάγος Βιτς»), ενώ έχει λάβει δεκάδες τιμητικές διακρίσεις, με κορυφαία την απονομή του επίζηλου βραβείου Reuben, το 1984.
    Ο τίτλος του κόμικ αποτίνει διπλό φόρο τιμής: στον Θαυμαστό Μάγο του Οζ, από το ομώνυμο παραμύθι του Φρανκ Μπάουμ, αλλά… και στο φροϋδικό «ιντ», δηλαδή το υποσυνείδητο ! 
Πινακοθήκη ηρώων
   Από τον -πολυπληθή- θίασο ξεχωρίζουν ο κοντοστούπης βασιλιάς, ο φοβιτσιάρης ιππότης Σερ Ρόντνεϊ, η πριγκίπισσα Γκουέν που αναζητά (μάταια) τον άρχοντα της καρδιάς της, ο κιθαρωδός–φιλόσοφος του παλατιού, ένας ληστής που κλέβει τους φτωχούς για να τα δίνει στους πλούσιους, ο ισοβίτης Σπουκ (εξπέρ στις… αποτυχημένες αποδράσεις), ο γελωτοποιός Μπαγκ (μονίμως «στουπί» στο μεθύσι), καθώς και ο μάγος του παλατιού (που δεν μπορεί να πετύχει ένα θαύμα της προκοπής).
    H σειρά έχει γίνει και παιδική εκπομπή κινουμένων σχεδίων και έγινε και μια προσπάθεια από τον Jim Henson, τον δημιουργό των πασίγνωστων και πετυχημένων  "Sesami Street" και "Muppet Show" να γυριστεί και σαν σειρά με κούκλες.
   Ο Τζόνι Χαρτ, που το 1997 παρέδωσε τη σκυτάλη του κόμικ στον γιο του -επίσης σεναριογράφο και σχεδιαστή- Τζεφ, δήλωσε κάποτε με αρκετή δόση αυτοσαρκασμού: «Ο τομέας των κόμικς είναι συναρπαστικός. Σε αυτόν ασχολούνται άτομα που αρνούνται να μεγαλώσουν, προσφέροντας υπέροχες ψευδαισθήσεις σε ανθρώπους που θα εύχονταν να μην τις έχουν ζήσει».
Μια ανθολογία του... κώλου
Άρης Μαλανδράκης / Πρωταγωνιστές
Κάτι παρόμοιο στο blog :
 "Μήτσος και Κατινάκι" : Καθημερινές ιστορίες μικροαστικής αγάπης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !
Μήτσος VS Μπαρούφου : Καθημερινές ιστορίες πολιτικού μίσους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !
Μήτσο, πρόσεχε !
Μαφάλντα: Επαναστάτρια ετών 5 !
Hägar the Horrible : Ένας απαίσιος βάρβαρος με τρυφερή καρδιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.