Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Idols : Τα "Είδωλα" μιας ασπρόμαυρης εποχής...


   Οι Άιντολς (Idols) ήταν ελληνικό μουσικό συγκρότημα, το οποίο εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 1964 και κατάφερε να παραμείνει στο προσκήνιο για μια ολόκληρη δεκαετία, μέχρι το 1974, πράγμα πολύ σπάνιο για τα Ελληνικά συγκροτήματα της εποχής.
      Σε σχέση με τ' άλλα συγκροτήματα της εποχής, οι Idols λειτούργησαν πιο πολύ σαν ορχήστρα χορού στα μαγαζιά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων. 
   Την πρώτη περίοδο ηχογράφησαν τα 45ρια "He's The One/Hellow Honey", "Reward/Wanted By The Low" και "La Dem Da Da"/"Boys", αλλά δεν έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση. 
   Μετά το 1968 άλλαξαν εταιρεία κι έκαναν στροφή στον ελληνικό στίχο και κυκλοφόρησαν αρκετές επιτυχίες, όπως τα "Τρικυμία στην Καρδιά Μου", "Τα Χρόνια Περνούν", "Ξαφνικά με Αγαπάς" κι ένα άλμπουμ το 1969 με τίτλο τ' όνομά τους.
    Οι IDOLS ξεκινώντας την πορεία τους, ονομάζονταν διαφορετικά. Βαφτίστηκαν IDOLS το 1965 σε δημοψήφισμα από τους θαμώνες μια βραδιά που έπαιζαν στο Ωτο Κλαμπ στην Κηφισιά  με πρωτοβουλία της γνωστής Ελληνίδας  τραγουδίστριας Κας Δανάης. 
  Προτάθηκαν  3-4 ονόματα από διαφόρους, ανακοινώθηκαν στο μικρόφωνο και όποιος ήθελε να ψηφίσει  στο Κλαμπ έγραψε σε ένα χαρτάκι το όνομα που προτιμούσε. 
   Μετρήθηκαν όλα και τα πιο πολλά έλεγαν την λέξη «Είδωλα» δηλαδή IDOLS στα Αγγλικά. Και έτσι πήραν το όνομα τους  οι IDOLS. 
   Βέβαια κατ’ ομολογίαν του ιδίου τότε τραγουδιστή και αρχηγού του μουσικού συγκροτήματος Jo Michat  ήταν αυτός  που είχε προτείνει  την Λέξη «Είδωλα» συνεπαρμένος από ένα τραγούδι επιτυχία της εποχής στην Γαλλία με τίτλο ‘Les Idoles jeunne’ του Γάλλου ποπ τραγουδιστή Johnny Halliday, επηρέασε δε προσωπικά τους πιο πολλούς θαμώνες να το ψηφίσουν για πρώτο.
   Μέχρι να γίνει αυτό είχαν προηγηθεί πολλές πρόβες και αλλαγές μουσικών για να καταλήξει το σχήμα με δύο πιανίστες (και οι δύο εξ Αιγύπτου). Ο ένας ο Νοτης Λαλαϊτης έπαιζε στην Farfisa το μόνο αξιόπιστο Ιταλικό ηλεκτρονικό όργανο της εποχής  -πολύ διαδεδομένη εκείνη την περίοδο- και ο άλλος ο Ντίνος Παπαβασιλείου έπαιζε σε φυσικό πιάνο. Ο Παπαβασιλείου ακορντεονίστας στην Αίγυπτο προσαρμόσθηκε στο πιάνο εύκολα.
   Ο κιθαρίστας του συγκροτήματος ήταν ο Αντώνης Γιούλης στην ηλεκτρική κιθάρα.
   Μπασίστας ο διάσημος μετέπειτα Ντέμης Ρούσος (εξ Αιγύπτου και αυτός), ο οποίος δεν τραγουδούσε τότε, ούτε είχε προσπαθήσει να τραγουδήσει και για την ακρίβεια, δεν ήταν καν... μπασίστας. Το όργανο που χρησιμοποιούσε στην... σχολική του μπάντα, ήταν η κορνέτα! 
  Εν πάσει περιπτώσει, μπήκε στο group και αυτός, μαθαίνοντας μπάσο σιγά σιγά, αφού πρώτα τυράννησε τούς υπόλοιπους για αρκετό διάστημα παίζοντας όλο το πρόγραμμα... πάνω σε μια χορδή, έως που τραγούδησε κιόλας μία μέρα ! 
  Ντραμερ ήταν ο Νίκος Τσιλογιάννης και βασικός τραγουδιστής ο Jo Michat (Έλληνας από το Λιβάνο), εξάδελφος του Ντέμη Ρούσου και του Δάκη.
   Αυτή ήταν λοιπόν η σύνθεση, που ξεκίνησε να παίζει χορευτική μουσική κάνοντας ατελείωτες πρόβες, γιατί στην ουσία κανείς δεν ήξερε μουσική για να γραφτούν παρτιτούρες, οπότε η λύση ερχότανε με αυτές... 
   Έστρωναν το ρεπερτόριο, τα φωνητικά -εκεί δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή- και έβγαλαν ένα δικό τους ηχόχρωμα, που ήταν χαρακτηριστικό των περισσότερων group της εποχής αλλά πολύ πιο μελετημένο και οργανωμένο, ιδιαίτερα στα φωνητικά. 
  Δηλαδή κάτι σαν μίγμα του ήχου των Rolling Stones συνδιασμένο με τα φωνητικά των Beatles αλλά και Adamo και Sergio Entrigo προσθέτοντας και λίγο απ’ όλα τα άλλα είδη μουσικής, για τις απαιτήσεις του... νυχτοκάματου. (Έτσι δούλευαν όλοι τότε, ίσως και σήμερα).
  Μέσα σε ένα χρόνο ο Ντέμης Ρούσος, μόλις έμαθε να παίζει μπάσο και να τραγουδάει τούς εγκατέλειψε χωρίς προειδοποίηση, για να προσχωρήσει σε ένα άλλο group που είχε δημιουργήσει τότε το γνωστό πλουσιόπαιδο της εποχής, ο ντράμερ Μάκης Σαλιάρης και το ονόμαζε MINIS.. 
  Την θέση του Ντέμη στο μπάσο στους IDOLS, πήρε ο Μανώλης Καβουκλής.
   Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης, ντράμερ τότε των Esquires γνωρίστηκε με τον Ντέμη Ρουσο (1966), την εποχή που έπαιζε και τραγουδούσε με τούς MINIS.
   Όταν δε διαλύθηκαν και αυτοί, με τις πάντα πολλές γνωριμίες του ο Κωνσταντινίδης, κατόρθωνε και έκλεινε εμφανίσεις μαζί με τον Ντέμη σε διάφορα μαγαζιά όπως το IGLOO του Γιώργου Καραμουσαλή στη γωνία Ι.Δροσοπούλου και Φωκίωνος Νεγρη, κάτω απο του FLOKA, καθώς και σε αρκετούς χορούς σχολείων, εκδηλώσεις κλπ.
Ο Ντέμης Ρούσσος λοιπόν , όταν ο ντραμερ των Αϊντολς Νίκος Τσιλογιάννης  ετοιμαζόταν να φύγει για την στρατιωτική του θητεία το καλοκαίρι του ’67  είπε στους IDOLS για το φίλο του τον Βασίλη Κωνσταντινίδη που έπαιζε καλά ντράμς στους Esquires beat group . 
  Πήγαν κρυφά και τον άκουσαν . Δεν του είπαν τίποτα, αλλά ο Βασίλης Κωνσταντινίδης γνωρίστηκε σιγά-σιγά με όλους τούς IDOLS και πήγαινε τακτικά να τούς ακούσει και έτσι έμαθε και το ρεπερτόριό τους. 
  Ώσπου μία μέρα έφυγε για στρατιώτης ο ντραμερ που είχανε  οι IDOLS και κάθισε o Βασίλης Κωνσταντινίδης στην θέση του ντραμερ φυσιολογικώτατα χωρίς να τον προσλάβει κανείς. 
Κατά σύμπτωση, την ίδια χρονική στιγμή, αποχωρεί και ο τραγουδιστής Jo Michat για να ακολουθήσει σόλο καριέρα, όπως ο εξάδελφός του, ο Δάκης...
  Τότε, με πρόταση του Βασίλη Κωνσταντινίδη, αναφέρεται το όνομα ενός τραγουδιστή που είχε ακούσει και του άρεσε η φωνή του, το στήσιμό του και η... τρέλα του. 
   Του Γιώργου Πετρίδη, πρώην τραγουδιστή των BLUE BIRDS , (Πειραιώτικο συγκρότημα του Γιάννη Ψιμόπουλου), και πιο πρόσφατα των CINQUETTI και των WE FIVE (στούς οποίους είχε προσχωρήσει και ο Ντέμης Ρούσος για ένα διάστημα πριν τον πάρει μαζί του ο Βαγγέλης Παπαθανασίου).
   Πράγματι, ήλθε και ο Πετρίδης και μαζί με τον Κωνσταντινίδη στα ντραμς, τον Γιούλη στην κιθάρα, τον Νότη στη Farfisa, τον Μανώλη στο μπάσσο και τον Ντίνο στο πιάνο, ξεκίνησαν τις πιο εξοντωτικές πρόβες που μπορεί να βάλει ο νους ανθρώπου ! 
  (Ένα μήνα, 12 ώρες την ημέρα), για να δέσουν ένα 3ωρο ρεπερτόριο, που απεδείχθη ότι ήταν το πιο δυνατό ρεπερτόριο που είχε παιχθεί ποτέ από μπάντα στην Ελλάδα ! 
  Και λέω δυνατό, γιατί όλα τα κομμάτια είχαν εξαιρετικά φωνητικά, (και μιλάμε για τριφωνίες, τετραφωνίες), μα προ πάντων ήταν δυναμικά. Με δεσίματα Μπότας και Μπάσου με δύσκολα tutti μέρη κλπ. 
   Τα περισσότερα τραγούδια του ρεπερτορίου για να βγουν, αγοράζονταν από δισκοπωλεία από φίλους που ταξίδευαν στο εξωτερικό, αλλά παράλληλα οι IDOLS, είχαν συνεχή ενημέρωση/ακούσματα, από τον τότε Αμερικάνικο, (AFRS), τον σταθμό δηλαδή της Βάσης του Ελληνικού, επιλέγοντας ότι τους άρεσε και ηχογραφώντας τα, στο TEAC ο Αντώνης και στο GRUNDIG, ο Βασίλης....
   Αυτή λοιπόν ήταν και η καλύτερη σύνθεση των IDOLS...Της περιόδου 1968-1970.. Βασίλης Κωνσταντινίδης: Ντραμς, Γιώργος Πετρίδης: Τραγούδι, Αντώνης Γιούλης: Κιθάρα, Μανώλης Καβουκλής: Μπάσο, Νότης Λαλαϊτης: Farfisa & Hammond, Ντίνος Παπαβασιλείου: πιάνο.
    Μετά  το1970  και ενώ εμφανίζονταν στο Club “ARIGATO”  στην Θεσσαλονίκη πήραν ένα Θεσσαλονικιό τραγουδιστή τον Λάζαρο Παπαγεωργίου διότι ο Πετρίδης  είχε διάφορα προβλήματα προσωπικά. Και εξαφανιζόταν . Κάποια στιγμή και όταν έφυγε ο Λάζαρος ξαναγύρισε ο Πετρίδης κοκ.  
   Την επόμενη σαιζόν 1971 έφυγαν και οι Μανόλης Καβουκλής και Ντίνος Παπαβασιλείου διότι έγιναν επιχειρηματίες με μαγαζιά κλπ και ανέλαβε το τραγούδι και το μπάσο ο Βασίλης Παπαβασιλείου των Olympians
    Στο πιάνο ήλθε ο Γιώργος Πεντζίκης (και οι δύο φίλοι και από την Θεσσαλονίκη) και οι IDOLS πέντε άτομα πλέον (από 6 που ξεκίνησαν) έφυγαν για περιοδεία σε διάφορα Κλαμπ της Ευρώπης και Κυρίως της Γαλλίας και της Ελβετίας.  
   Το τέλος ήρθε φυσιολογικά, ενώ παίζανε στην Γαλλία και στην Ελβετία, με συμβόλαια, (ο Κωνσταντινίδης ο Βασίλης Παπαβασιλείου, ο Γιώργος Πεντζίκης , ο Νότης Λαλαϊτης και ο Αντώνης Γιούλης- δηλαδή η τελευταία σύνθεση και κατά κάποιον τρόπο εξέλιξη του συγκροτήματος).
Το τέλος ήρθε, λοιπόν, γιατί ορισμένοι απ αυτούς δεν ανέχτηκαν, ούτε τις αλλαγές, αλλά ούτε και τις αυξημένες απαιτήσεις που έφερε η είσοδος δύο πολύ καλών μουσικών όπως του Βασίλη Παπαβασιλείου και του Γιώργου Πεντζίκη. Τουλάχιστον ο Πετρίδης ήταν ένας από αυτούς που δεν το άντεξε και έφυγε. 
   Σε κάποια φάση μάλιστα, στην Ελβετία και συγκεκριμένα στο NEUCHATEL κοντά στη Λωζάννη αφού παίξανε και τελειώσανε στο club που τους είχαν κλείσει, έπρεπε να περιμένουνε 25 μέρες για ένα συμβόλαιο από τον τότε ατζέντη τους στην Ζυρίχη τον κ. Gugenbul.
   Ο Αντώνης Γιούλης και ο Νότης Λαλαϊτης δυστυχώς παράτησαν το σχήμα στην Ελβετία και επέστρεψαν στην Ελλάδα, αποφασίζοντας να περιμένουν εκεί το συμβόλαιο. 
  Οι υπόλοιποι τρεις που μείνανε πίσω και τι δεν έκαναν για να επιβιώσουνε με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες στην πανάκριβη Ελβετία.
   Το συμβόλαιο δεν ήρθε όμως ποτέ, αναγκάζοντάς τους Κωνσταντινίδη & Πεντζίκη να φύγουν για το Παρίσι, για να συμμετάσχουν στην μπάντα του Λουκά Σιδερά - πράγμα όμως που και αυτό δεν πραγματοποιήθηκε.
  Ο Βασίλης Παπαβασιλείου παρέμεινε στην Ελβετία, γνωρίζοντας μια Ιταλίδα, που αργότερα έγινε γυναίκα του...
   Ο ατζέντης τους βέβαια μέσα σε αυτή την χαοτική κατάσταση, τους αγνόησε κατάφωρα !
   Κάπως έτσι τελείωσε άδοξα μια, κατά τα άλλα, πολλά υποσχόμενη διεθνής καριέρα, του μόνου ελληνικού συγκροτήματος της εποχής, που είχε την δυνατότητα να την πραγματοποιήσει !
    Διαλύθηκαν οριστικά και δεν υπάρχουν σήμερα όπως τους ήξεραν οι πρώτοι θαυμαστές τους . 
   Στα τέλη της δεκαετίας τού '80 (το 1989), το συγκρότημα ξαναδημιουργήθηκε από τους Γιούλη, Παπαβασιλείου, Κωνσταντινίδη και Δημήτρη Κατακουζηνό (μπάσο).
 Ηχογράφησαν το άλμπουμ "Ανταοκτώ", έκαναν μερικές ρετρό εμφανίσεις και διαλύθηκαν οριστικά, μετά την εμφάνισή τους σαν σπέσιαλ καλεσμένοι στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1991.
   Ωστόσο, επιστρατεύουν διάφορα μέλη και κάνουν περιστασιακές εμφανίσεις στην τηλεόραση και σε επετειακές εκδηλώσεις.
Δείτε παρακάτω την λεπτομερή πορεία των IDOLS από την αρχή μέχρι και σήμερα και περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα τους για να δείτε φωτογραφίες τους και να ακούσετε τα τραγούδια τους.
1964
- Jo Michat ................τραγούδι
- Νότης Λαλαϊτης.......ηλ. όργανο
- Κώστας......................πιάνο
- Αντώνης Γιούλης. ... ηλ κιθάρα
- Ντέμης Ρούσος........ηλ μπάσσο
- Νίκος Τσιλογιάννης ... ντράμς 
1965 & '66
- Jo Michat ...............τραγούδι
- Νότης Λαλαϊτης.......ηλ. όργανο
- Ντίνος Παπαβασιλείου.....πιάνο
- Αντώνης Γιούλης. ... ηλ κιθάρα
- Ντέμης Ρούσσος......ηλ μπάσσο
- Νίκος Τσιλογιάννης .... ντράμς 
1967 (early '67)
- Jo Michat..... ......τραγούδι
- Νότης Λαλαϊτης......ηλ όργανο
- Ντίνος Παπαβασιλείου.....πιάνο
- Αντώνης Γιούλης...... ηλ κιθάρα
- Μανώλης Καβουκλής.... μπάσσο
- Δημ. Τζιμόπουλος.. ντράμς 
-Κώστας Σκόκος ..ντραμς (καλοκαιρι)
1967 (late '67 απο Σεπτέμβριο))
- Γιώργος Πετρίδης ......τραγούδι
- Νότης Λαλαϊτης......ηλ όργανο
- Ντίνος Παπαβασιλείου.....πιάνο
- Αντώνης Γιούλης...... ηλ κιθάρα
- Μανώλης Καβουκλής.... μπάσσο
- Βασίλης Κωνσταντινίδης.. ντράμς 
1968
Η ιδια σύνθεση με 1967
1969
-Λάζαρος Παπαγεωργίου...τραγούδι
-Αντώνης Γιούλης......ηλ.κιθάρα
-Ντίνος Παπαβασιλείου.ηλ.πιάνο
-Νότης Λαλαϊτης.....Hammond org.
-Μανώλης Καβουκλής...μπάσσο
-Βασίλης Κωνσταντινίδης...ντράμς
1970
Ιδια σύνθεση με 1969 αλλά στην ντραμς
o Μάκης Σαλιάρης πρώτα και ο Τζίμης 
Τζιμόπουλος προσωρινά γιατί ο 
Βασίλης Κων/νίδης έφυγε για την 
Στρ. Θητεία του.
1971
Ιδια σύνθεση μεχρι τα μέσα του 1970
Ακολουθει η επιστροφή των
-Βασίλη Κωνσταντινίδη 
-Γιώργου Πετρίδη.
Αποχωρούν με απόφαση όλων οι
-Ντίνος Παπαβασιλείου 
-Μανώλης Καβουκλής¨
Και στην θέση τους έρχονται οι
-Βασίλης Παπαβασιλείου , Μπάσο
-Γιώργος Πεντζίκης , πιάνο & φλάουτο
1972 
(European tour) Γαλλία & Ελβετία .
- Γιώργος Πεντζίκης..φλάουτο & πιάνο
- Νότης Λαλαϊτης......Hammond organ
- Αντώνης Γιούλης... ηλεκτρική κιθάρα
- Βασίλης Παπαβασιλείου.Τραγούδι.& μπάσσο
- Βασίλης Κωνσταντινίδης.... ντράμς 
 
1972 - 1989 
Μια νεκρή περίοδος .
Έγιναν περιοδικές προσπάθειες 
από δυο μέλη (Λαλαϊτης & Γιούλης) με άλλους μουσικούς. 
Καμία ηχογράφηση κανένας δίσκος.
1990-91 Come back 
Clubs > Martha's , Diogenis Palace , Loft Loft
- Βασίλης Κωνσταντινίδης ..ντραμς 
-Λαλαϊτης Νοτης ( μόνο στο Martha's)
- Ντίνος Παπαβασιλείου.....ηλ.πιάνο
- Αντώνης Γιούλης...ηλεκτρική κιθάρα
- Δημήτρης Κατακουζηνός .Τραγ &..μπάσσο
The Idols.gr
musicheaven
nicolas tzaferis
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.