Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014

-"Μου βάζεις εκατό δράμια θρεψίνη ;"

     Στην Κατοχή οι Αθηναίοι οφείλουν την επιβίωσή τους και στην σταφίδα.Αρκετοί κρατηθήκανε στην ζωή με αυτή. Μετά τον πόλεμο και τον εμφύλιο στα μπακάλικα εμφανίστηκε η θρεψίνη την βγάζανε από επεξεργασία της σταφίδας, κάτι σαν μαρμελάδα και με ένα παχουλό παιδί στο τσίγκινο κουτί να υπόσχεται στις μανάδες ότι και τα δικά τους έτσι θα γίνουν με κόκκινο μάγουλο που δεν κοκκίνιζε το άτιμο παρά μόνο με τσίμπημα.
   Πήγαιναν λοιπόν στον μπακάλη οι νοικοκυρές και αγοράζανε.... μισή οκά λάδι.... 150 δράμια τυρί ....και 100 δράμια θρεψίνη. Μια φέτα ψωμί μεγάλη και κάργα θρεψίνη, έγλειφες και τα δάχτυλά σου, λέρωνες και την μούρη σου για να την σκουπίσεις με το μανίκι και να φας την ξανάστροφη.
    Η θρεψίνη χάθηκε αργότερα από τα ράφια για να επανέλθει δριμύτερη στις μέρες μας και μάλιστα με συνταγές γνωστών σεφ.
Πίσω στα παλιά
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Μπομπότα : το ψωμί των φτωχών…
Παπάρας εγκώμιο
Οι συνταγές της Κατοχής, της πείνας και του... Θανάτου !!
Ο φούρνος της γειτονιάς μας και το ψητό της Κυριακής
Τα όσπρια της Παρασκευής και η γκρίνια του Γιαννάκη !
Η εθνική μας φασολάδα !
Ώρα Eλλάδος: λαδερά 
Tο μενού της εποχής
Οι γεύσεις που γεννούν αναμνήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.