Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Blue Birds: Ένα garage συγκρότημα στη δεκαετία του 60 !

    Οι "Blue birds" εμφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του '60 (1964) στον Πειραιά. Οι BLUE BIRDS ήταν μαζί με τους CHARMS τα μακροβιότερα γκρουπ, αφού και αυτοί υπήρξαν μέχρι τα μέσα των 70’s. 
   Κυκλοφόρησαν επίσης διάφορα singles μέσα στα 60’s με πρώτο και καλύτερο το «Julie» (1965) από την Philips, που άνετα θα μπορούσε να γίνει επιτυχία και εκτός Ελλάδος.
   Τους Blue birds  αποτελούσαν οι :
Γιώργος Πετρίδης: Τραγούδι (έως το 1967)
Γιάννης Ψιμόπουλος: Κιθάρα, Τραγούδι
Λεωνίδας Λουλούδης: Μπάσο (έως το 1967) 
Σωκράτης Αρδαβάνης: Όργανο
Γαβρίλης Παντζής: Ντραμς (έως το 1972)
   Από τους Blue Birds πέρασαν κατά καιρούς και διάφορα άλλα μέλη όπως :
Ο Μανώλης Λαουτάρης: Μπάσο (από το 1967) και η Λία Λαουτάρη: Τραγούδι (από το 1967) συμμετείχαν μόνο στο L.P. και σε ένα single που βγήκε λίγο αργότερα το «Αλληλούια».
    Επίσης ο Ηλίας Ασβεστόπουλος, ο Ηλίας Πιτσολάντης, ο Νίκος Ακαρέπης που πέθανε πρόσφατα, καθώς και άλλοι μουσικοί που όμως δεν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα δρώμενα του group. 
   Εξαίρεση ο Γιάννης Λοβέρδος που ήταν ο κιθαρίστας του «Ξύλινου σταυρού» και στο δίσκο και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
    Ο Νίκος Καλογεράκης ήταν ο στιχουργός στο L.P.  και στο πολύ γνωστό τραγούδι «Ξύλινος σταυρός» με το οποίο οι Blue birds, πήραν μέρος με μεγάλη επιτυχία, στο Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972. 
    Να υπενθυμίσω, ή μάλλον να πω, πως στο Ενδέκατο Φεστιβάλ Τραγουδιού (το 1972) διαγωνίζονταν εκτός από τους Blue Birds  και οι Faces με το τραγούδι «Να γελάς, να τραγουδάς», οι Poll με τις «Μολυβιές φωτογραφίες», και οι Νοστράδαμος με το «Δος μου το χέρι σου».
Δισκογραφία...
1. "Blue birds" 1972
2. 13 μικρούς δίσκους 45 στροφών
Η garage σκηνή (1964 -1967)
   Εκτός από τα συγκροτήματα που βρίσκουν το δρόμο τους στα κλαμπς, τα σινεμά και τα θέατρα της εποχής, την ίδια περίοδο δεκάδες μικρά γκρουπάκια γράφουν την δική τους ιστορία, χωρίς να γίνονται γνωστά στο ευρύ κοινό.
   Τα γκρουπάκια παίζουν σε καμαράκια, πάνω σε ταράτσες ή σε αυλές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλα αστικά κέντρα της εποχής, καθώς η αστικοποίηση έχει ήδη πάρει το δρόμο της.
Κορυφαίο δείγμα του είδους οι Bluebirds της πρώτης περιόδου από τον Πειραιά.
Το 1965 δισκογραφούν ένα 45άρι το πολυακουσμένο Julie, που διανέμεται με το γνωστό απορρυπαντικό της εποχής το ROL! 
     Μάλιστα στην πίσω πλευρά στο 45άρι της Philips υπήρχε το "Way to Heaven" που υποτίθεται ότι είναι ένα καλό, mood τραγούδι, όμως στο 45άρι που διανεμήθηκε από το ROL υπήρχε από μια διαφορετική μπάντα και μια instrumental εκδοχή του Julie.
   Μπορεί το τραγούδι να μην τους οδήγησε τότε στην μεγάλη καταξίωση, αλλά σήμερα τους κατατάσσει στα πρώτα μεγάλα Ελληνικά ροκ συγκροτήματα.
Το επόμενο 45αρι, το κυκλοφόρησε πάλι η Philips και διανεμήθηκε πάλι από το ROL!  Είχε από τη μια πλευρά το τραγούδι “Sweet Polly" και από την άλλη το "Just Remember"
   Και τα δύο ήταν δυο εξαιρετικές μελωδίες garage, με φανταστικό παίξιμο οργάνων farfisa και πολύ καλές αρμονίες.
    Δυο άλλα singles της πρώτης περιόδου αξιολογούνται με πολύ υψηλή βαθμολογία, αλλά με μια αλλαγή στο lineup το 1967, η μουσική τους αναπτύχθηκε με αρκετές ψυχεδελικές και folk επιρροές.
    Στο επόμενο διάστημα το group θα σταμάτησει να τραγουδάει στα αγγλικά και έγραψε τραγούδια με χριστιανικά θέματα στους στίχους – όπως το γνωστό «Ξύλινος σταυρός» με το οποίο πήραν μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1972.
   Συνολικά, οι Bluebirds κυκλοφόρησαν δεκατρία 45s και ένα ωραίο άλμπουμ.
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.