Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Γκαστόνε : Ένας διαχρονικά αντιπαθητικός τυχεράκιας !

    Αυτή είναι η αρχή για την παρουσίαση του πιο τυχερού παπιού που έχει σχεδιαστεί ποτέ. Αναφερόμαστε φυσικά για τον Glandstone Gander όπως είναι γνωστός στο εξωτερικό. Εμείς στην χώρα μας  τον ξέρουμε ως Γκαστόνε Γκάντερ ή απλά Γκαστόνε
   Δημιουργός του είναι ο κορυφαίος Carl Barks, από την πένα του οποίου γεννήθηκαν ο Σκρούτζ  Μακ  Ντάκ, ο Κύρος Γρανάζης, η Μάτζικα Ντε Σπέλ κ.α.
Η πρώτη εμφάνιση
     Έκανε την πρώτη του εμφάνιση τον Ιανουάριο του 1948 με την ιστορία «Wintertime Wagers», που κυκλοφόρησε με το περιοδικό «Walt Disney's Comics and Stories» No 88. Η ελληνική έκδοση της ιστορίας δημοσιεύτηκε το 1996 στο περιοδικό "Κόμιξ" No 92.
    Αυτή η απίστευτη τύχη δεν τον ακολούθησε από τα πρώτα του βήματα αφού δεν ήταν κομμάτι της βασικής ιδέας του χαρακτήρα του, αλλά του προσδόθηκε αργότερα και αυτό έγινε για πρώτη φορά στην ιστορία "Lack of the North" που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1949.
      Για την πρώτη εμφάνιση του Γκαστόνε, λέγεται ότι ο Μπαρκς είχε μόλις διαβάσει ένα άρθρο σχετικά με τον σύλλογο "Το Κλαμπ της Πολικής Αρκούδας", του οποίου τα μέλη είχαν το έθιμο κάθε Πρωτοχρονιά να κολυμπούν στα παγωμένα νερά του Σαν Φραντσίσκο. 
    Αμέσως σκέφτηκε ότι αυτή η υπόθεση παρουσιάζει κάποιες κωμικές δυνατότητες για τον Ντόναλντ: το καλοκαίρι θα γινόταν τόσο απερίσκεπτος που θα καυχιόταν ότι μπορεί να βουτήξει στο νερό ακόμη και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. 
   Έτσι δημιούργησε τον Γκαστόνε, έναν τύπο τον οποίον ο Ντόναλντ θα προσπαθούσε να ξεπεράσει.
     Στην πρώτη εμφάνιση, ο Γκαστόνε δεν ήταν παρά μία αντανάκλαση της προσωπικότητας του Ντόναλντ και τον καταδίωκε για το παράτολμο στοίχημα που είχε βάλει το καλοκαίρι. 
   Ο καυχησιάρης ανταγωνιστής του Ντόναλντ περπατά στον δρόμο ράμφος δίπλα στον ήρωά μας και κομπορρημονεί ασταμάτητα σε ένα διαγωνισμό καυχησιολογίας.
   Ο ανταγωνισμός δύο καυχησιάρηδων: Αυτό ήταν ένα καλό θέμα για μία ή δύο ιστορίες το πολύ, όμως ο Μπάρκς θέλησε να κάνει τον αντίπαλο του Ντόναλντ «διαχρονικά αντιπαθητικό»
   Έτσι, χάρη στα τεχνάσματα του σχεδιαστή του, ο Γκαστόνε προικίζεται τελικά με την εύνοια μια ανεξάντλητης τύχης, σε αντίθεση με τον φτωχό, κακότυχο και γκαφατζή Ντόναλντ. 
   Η αριστοτεχνική αυτή κίνηση του Κάρλ Μπάρκς ανύψωσε τον Γκαστόνε στο επίπεδο του μύθου, μεταμορφώνοντάς τον σε κάτι περισσότερο από έναν ισχυρό σωσία. 
  Το αποτέλεσμα είναι ένα νέο παπί που ενσαρκώνει όλα όσα ήθελε να είναι ο ταλαίπωρος Ντόναλντ: επιτυχημένος, αλαζόνας και εξασφαλισμένος εφ’ όρου ζωής! Ο Γκαστόνε είναι πάντα «ελεύθερος και ωραίος»!
Λίγα λόγια για τον τυχεράκια
    Κατά τον κορυφαίο σεναριογράφο της Disney, Don Rosa, είναι γιος του  Γουστάβου Γκάντερ και της Δάφνης Ντάκ - κόρη της γιαγιάς Ντάκ, από την οποία κληρονόμησε την τύχη του. 
   Σύμφωνα όμως με το γενεαλογικό δέντρο του Carl Barks, είναι υιοθετημένος από τον Γουστάβο Γκάντερ και την Ματίλντα Μακ Ντακ (αδερφή του Σκρούτζ Μακ Ντάκ). Μεγάλο σόι έχουν αυτές οι πάπιες ε;
   Ο Γκαστόνε είναι ένας βολεμένος πάπιος που καταφέρνει χωρίς κανένα ίχνος δυσκολίας να εκνευρίσει στο μέγιστο βαθμό τον πρώτο του ξάδερφο, Ντόναλντ. 
   Αυτό συμβαίνει πρώτον γιατί οι δυο τους έχουν μια τεράστια κόντρα για το ποιος θα κερδίσει την καρδιά της ωραίας Νταίζη Ντάκ - κάτι που εδραιώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία "Donald's Love Letters" του 1949 - και δεύτερον γιατί είναι και οι δύο υποψήφιοι για να κληρονομήσουν την τεράστια περιουσία του θείου Σκρούτζ. 
   Ως προς το θέμα της Νταίζης , είναι οι λιγοστές φορές που ο Γκαστόνε όση τύχη και να έχει δεν βγαίνει πάντα κερδισμένος, πολύ απλά επειδή έχει να κάνει με τα συναισθήματα και τον ψυχισμό μίας γυναίκας. 
   Συνήθως είναι είτε ισοπαλία - είτε "κερδίζει" ο Ντόναλντ, αν και σε μερικές περιπτώσεις κάτι έχει καταφέρει και ο Γκαστόνε, αλλά φυσικά το θέμα και ο ανταγωνισμός για το ποιος θα την κατακτήσει διαιωνίζεται όπως πάντα.
Ο Γκαστόνε από την πλευρά του Μπαρκς
    Ο Γκαστόνε, με έναν εντελώς διεστραμμένο τρόπο, καταφέρνει να είναι ειλικρινής, πιστεύοντας ολόψυχα στον ίδιο του τον μύθο! 
   Όπως πολύ εύστοχα σχολιάζει ο Μπάρκς, μοιάζει να έχει βγεί από τις σελίδες ενός παραμυθιού: «Μια φορά και έναν καιρό, ήταν ένας βασιλιάς, τόσο αφάνταστα τυχερός που τίποτε κακό δεν του συνέβαινε ποτέ!»
   Με αυτόν τον τρόπο, η ιστορία του Γκαστόνε γίνεται ένα παραμύθι του οποίου το τέλος γνωρίζουμε ήδη: ο τυχερός ξάδελφος περνιέται για ήρωας, γιατί, απλώς, ερμηνεύει τον εαυτό του με όρους ηρωικούς, χλευάζοντας τον Ντόναλντ που είναι «συνηθισμένος» και «κοινότοπος». 
   Ο τελευταίος, μάλιστα, τυχαίνει να είναι ιδιαίτερα ευκολόπιστος, με αποτέλεσμα να παρασύρεται από τον αστραφτερό μύθο του «επιτυχημένου εξάδελφου» και να κάνει το λάθος να θεωρεί τον Γκαστόνε πρότυπο για την προσωπική του ευτυχία. 
    Στις σπάνιες περιπτώσεις που ο Γκαστόνε υποτροπιάζει, ο Ντόναλντ μεταμορφώνεται σε ένα ανόητα αισιόδοξο, θρασύτατο και αυτάρεσκο παπί. 
   Για να εξισορροπήσει τον ζυγό της τύχης που τον αδικεί καταφανώς και για πολύ καιρό, υιοθετεί ανορθόδοξες μεθόδους, για να φτάσει τελικά να δρέψει τους καρπούς της ίδιας του της συντριβής! 
   Μπορεί, λοιπόν, ο Γκαστόνε να καυχιέται για την τύχη και για τα ηρωικά του κατορθώματα, όμως, τελικά, εκείνος που αγωνίζεται να γίνει ήρωας δεν είναι άλλος από τον Ντόναλντ!
   Ο Παπιάνθρωπος τοποθέτησε τον Γκαστόνε έξω από το παιχνίδι των κοινωνικών συμβατικοτήτων αλλά και από την ηθική της σκληρής δουλειάς, στην οποία πιστεύει ολόψυχα ο θείος Σκρούτζ: θέλοντας να κάνει τον χαρακτήρα του Γκαστόνε «εξακολουθητικά αντιπαθητικό», ο Κάρλ Μπάρκς τον παρουσίασε να μην έχει ποτέ του εργαστεί, την ίδια στιγμή που συγκεντρώνει πάνω του την εύνοια όλης της τύχης του κόσμου. 
   Αυτό του δίνει ένα σχεδόν υπερφυσικό κύρος, ανώτερο ακόμη κι από εκείνο της Μάτζικα Ντε Σπελ, καθώς στην περίπτωση του υπερτυχερού παπιού δεν υπάρχει κανένα αίτιο και καμιά γενεσιουργός αιτία που να δικαιολογεί την ασταμάτητη καλοτυχία του.
    Εάν αυτός δεν είναι ο ορισμός της έννοιας της αδικίας, τότε ποιος είναι; « Η τύχη σου δεν θα ήταν τόσο καλή εάν η δική μου δε ήταν τόσο κακή!», καταμαρτυρεί ο Ντόναλντ στον ξάδερφό του, για να λάβει την αυθαδέστατη απάντηση του Γκαστόνε: «Μην προσπαθείς να μου κλέψεις την δόξα, ξάδελφε! Ήμουν και θα είμαι πάντα τυχερός!».
Trivia
** Η μοναδική φίλη του Γκαστόνε είναι η θεά Τύχη! Πάντως, έχει και ανταγωνιστές, όπως ο Ντόναλντ Ντάκ, Σκρούτζ Μάκ Ντάκ, Χιούη, Λιούη και Ντιούη, Μάτζικα Ντε Σπέλ.
** Ζει στη Λιμνούπολη, αλλά ο δημιουργός του , Κάρλ Μπάρκς, δεν έχει αποκαλύψει ποτέ τον ακριβή τόπο κατοικίας του.
**Ένας εκδοτικός οίκος με το όνομά του. H εκδοτική Gladstone (Γκαστόνε στα ελληνικά) ιδρύθηκε το 1986 και σταμάτησε να εκδίδει το 1990, ενώ ξαναξεκίνησε το 1993 και ξανασταμάτησε το 1998. Το όνομά της είναι εμπνευσμένο από τον Γκαστόνε, και διαλέξαν αυτό το όνομα για να φέρει τύχη στην εκδοτική...
** Ο Γκαστόνε δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής σε μια ταινία μικρού μήκους, αλλά θεωρείται ένας απόλυτα επιτυχημένος συμπληρωματικός χαρακτήρας, όσο λίγοι. 
**Μια πηγή έμπνευσης για τον Καρλ Μπαρκς θα μπορούσε να είναι η τυχερή πάπια Ducky Lucky, στη σειρά κινουμένων σχεδίων Chicken Little, το 1943!
** Εκτός από τα κόμικς, τον συναντάει κανείς σε κάποια επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς ''Duck Tales'', την φωνή του οποίου έκανε ο Rob Paulsen αλλά και σε  τίτλους video games. 
Μια προσωπική άποψη σαν επίλογος
    Ως λάτρης του Ντόναλντ από μικρός, ο Γκαστόνε ήταν μια φιγούρα που ήθελα να περάσει τα πάνδεινα. Να πέσουν πάνω του οι δέκα πληγές του Φαραώ, ένα πράγμα. Τόση τύχη καταντάει αηδία.... ειδικά αν είσαι με το μέρος του Ντόναλντ όπως εγώ. 
   Βέβαια ηρεμούσα όταν σκεφτόμουν πως ο Γκαστόνε είναι απλά πολύ τυχερός, ενώ ο Ντόναλντ έχει και ένα alter ego με το όνομα Φάντομ Ντάκ!!!! Ο ένας κωλόφαρδος και ο άλλος Super Hero!!! Και φυσικά.... the Winner is Donald...
   Σύμφωνα με τους δημιουργούς του, ο Γκαστόνε δεν έχει ποτέ την πρόθεση να κάνει τη παραμικρή προσπάθεια για να αποκτήσει κάτι που δεν μπορεί να του χαρίσει η τύχη του, η οποία αψηφά κάθε πιθανότητα και του προσφέρει απλόχερα ότι επιθυμεί...
    Εντάξει είναι κάπως αχώνευτος και  παλιοχαρακτήρας, αλλά πόσο γαμάτο προσόν είναι αυτό; Ποιος δεν θα ήθελε να τα βρίσκει όλα έτοιμα;
    Αν μας έδινε  σήμερα λίγο, μόνο, από την τύχη του, θα είχαμε κερδίσει σίγουρα  το φλουρί. Βέβαια καλύτερο θα ήταν να μας την χάριζε για τις υπόλοιπες 364 μέρες....
Cisforcomics
el.komix.wikia.
 Ion13 / Greek Comics

Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.