Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

"Muppet Show" : Βάτραχοι και Γουρούνια στο πιο τρελό θέατρο του Παραλόγου !

Εισαγωγή
It’s time to play the music, it’s time to light the lights...
    Τα Pigs in Space, οι ανασφάλειες του Κέρμιτ, ο Σουηδός Μάγειρας και οι γκρινιάρηδες Στάτλερ και Γουόλντορφ παρέσυραν στον εξωφρενικό τους κόσμο, τον κόσμο του «Muppet Show», τους πιο ποπ ηθοποιούς και μουσικούς της πενταετίας ’76 – ’81. 
   Τριάντα επτά χρόνια μετά, μοιάζουν ακριβώς το ίδιο ατίθασοι!
Τι είναι το Muppet Show ;
             Το Μάπετ Σώου (The Muppet Show), ήταν τηλεοπτική σειρά στην οποία εμφανιζόταν ένας θίασος από μαριονέτες, τα Μάπετς, τις οποίες χειριζόντουσαν μαριονετίστες. 
    Η σειρά δημιουργήθηκε από τον γνωστό μαριονετίστα και τηλεοπτικό παραγωγό Τζιμ Χένσον (Jim Henson), ο οποίος μαζί με την ομάδα του υπέγραφαν και την παραγωγή της. Τα επεισόδια του Μάπετ Σώου εμφανίστηκαν σε διάφορα Αμερικάνικα κανάλια την περίοδο μεταξύ 1976 και 1981. 
    Μέσα από την φαντασία, λοιπόν, του δημιουργού του «Muppet Show», Jim Henson (24 Σεπτεμβρίου 1936 – 16 Μαΐου 1990), ξεπήδησε μια παρέα από πάνινες κούκλες που, με αρχηγό τον βάτραχο Kermit, προσπαθούσαν να "ανεβάσουν" μια επιθεώρηση με τραγούδια και θεατρικά σκετσάκια.
    Το κάθε επεισόδιο λαμβάνει χώρα στο "θέατρο των Μάπετς" όπου υποθετικά δίνουν την παράσταση τους τα Μάπετς και ο θεατής του επεισοδίου παρακολουθεί τα δρώμενα της σκηνής, αλλά παράλληλα και σκηνές από τα παρασκήνια.  
    Στα παρασκήνια διασκεδάζουμε με την προσπάθεια του Kermit να οργανώσει το όλο show και να προσπαθεί να λύσει προβλήματα μεταξύ των διαφόρων χαρακτήρων.
    Όλα αυτά ήταν το κερασάκι στην τούρτα για τα πέντε χρόνια εμπνευσμένης τρέλας που ακολούθησαν από την πρώτη προβολή το 1976 μέχρι το φινάλε το 1981.
    Επίσης, σε κάθε επεισόδιο εμφανίζεται ένας άνθρωπος ως καλεσμένος ο οποίος παίζει ή και τραγουδάει μαζί με τις μαριονέτες σε σκετς. Το Μάπετ Σώου έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές και εμφανίστηκαν μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και της μουσικής σκηνής ως καλεσμένοι. 
    Στους πέντε κύκλους του «The Muppet Show», από το 1976 μέχρι το 1981, τα Muppets του Τζιμ Χένσον, με το παράλογο, εκρηκτικό, παράτολμο χιούμορ τους, φιλοξένησαν τους πιο διάσημους ηθοποιούς και μουσικούς της εποχής, οι οποίοι ξέφυγαν κι αυτοί από τα όρια, μαζί με τους ατίθασους οικοδεσπότες τους.
   Με συνδετικό κρίκο τον συμπαθή βάτραχο, μια πλειάδα τρελών χαρακτήρων, συνεργάζονται δημιουργώντας τρελές και αστείες καταστάσεις.
     Μερικοί από αυτούς είναι : ο Fozzie, ο συμπαθής κωμικός αρκούδος με τα κρύα αστεία του και την χαμηλή αυτοπεποίθηση που αναζητά πολλές φόρες συμπαράσταση από τον Kermit, 
  η δυναμική γουρουνίτσα Miss Piggy, η αστέρας του θεάτρου που δεν διστάζει να χτυπήσει όποιον προσβάλει το ταλέντο της και μόνιμα ερωτευμένη με τον Kermit που δεν ανταποκρίνεται στην αγάπη της, 
    ο Gonzo ένα πολύ παράξενο και κακομούτσουνο πλάσμα, με φετίχ τις κότες, που πάντα εκτελεί παράτολμα ακροβατικά, 
    ο Statler και ο Waldorf, δύο γεροπαράξενοι θεατές που δεν ενθουσιάζονται με καμία παράσταση, πειράζουν τους πάντες και ιδιαίτερα τον Fozzie και πολλοί άλλοι. 
   Ποιος μπορεί να ξεχάσει τέλος, τον Σουηδό Μάγειρα, όπου τα χέρια του Frank Oz και η φωνή του Jim Henson δημιούργησαν έναν άκρως γελοίο χαρακτήρα. 
Η ιστορία
     Μια πρωτόγονη εκδοχή του Κέρμιτ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη, σε διάφορες εκπομπές, το 1955. Φυσικά, έκλεψε την παράσταση.
      Από το 1969 η σειρά Sesame Street » («Σουσάμι, Άνοιξε», στην Ελλάδα), μια εκπομπή για μικρά παιδιά, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο χαρακτήρας του Kermit, είχε προσφέρει στον Τζιμ Χένσον και τις μαριονέτες του αρκετή αναγνωρισιμότητα. 
   Ο Τζιμ Χένσον ωστόσο ήθελε να αποφύγει τη σύνδεση του ονόματος του αποκλειστικά με την παιδική ψυχαγωγία και επιζητούσε τη δημιουργία ενός σώου το οποίο θα άρεσε εξίσου σε ενήλικες και παιδιά.
    Ο Χένσον βρισκόταν σε επικοινωνία με κάποια αμερικάνικα τηλεοπτικά δίκτυα για την παραγωγή της νέας σειράς που ετοίμαζε και οι χαρακτήρες του Μάπετ Σώου έδωσαν αρκετές ακροάσεις.
    Επίσης, γύρισε ένα μικρό φιλμ για το δίκτυο CBS και το ABC τον χρηματοδότησε για να γυρίσει δύο πιλοτικά επεισόδια.
   Το «The Muppets Valentine Show», που είναι ο... πρόγονος του «The Muppet Show», είναι το πρώτο πιλοτικό, που βγήκε στον αέρα στις 30 Ιανουαρίου 1975.  
   Ακολούθησε ένας ακόμα πιλότος με τίτλο «The Muppet Show: Sex and Violence», στο οποίο ο Τζιμ Χένσον καυτηρίαζε την εισβολή του σεξ και της βίας στην αμερικανική τηλεόραση. Ωστόσο, το δίκτυο ABC, τελικά δεν δέχτηκε να χρηματοδοτήσει ημίωρο εβδομαδιαίο σώου.
    Ο Χένσον ήταν διστακτικός ως προς την συλλογική παραγωγή του σώου γιατί φοβόταν ότι δε θα είχε την κατάλληλη χρηματοδότηση. 
    Εντούτοις ένας Άγγλος παραγωγός ο Lord Lew Grade, διευθυντής του δικτύου Associated TeleVision έκανε στην εταιρεία του Χένσον μία πρόταση για παραγωγή η οποία εξασφάλιζε την κατάλληλη χρηματοδότηση για κάθε επεισόδιο. 
    Παράλληλα το αμερικάνικο CBS δέχτηκε να προβάλλει το Μάπετ Σώου μεταξύ 19:30 με 20:00, ανατολική ώρα ΗΠΑ, σε κάποιο άλλο κανάλι του δικτύου του. 
   Το σώου γυριζόταν στα στούντιο της Associated TeleVision στην Αγγλία και η ITC Entertainment έκανε τη διανομή σε κανάλια στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο. Έτσι έγινε η προβολή του πρώτου επεισοδίου του Μάπετ Σώου τον Σεπτέμβριο του 1976.
    Το πρώτο επεισόδιο  του «The Muppet Show» όπως το ξέρουμε σήμερα, βγήκε στον αέρα στις 5 Σεπτεμβρίου του 1976 από το CBS, σε συνεργασία με το βρετανικό δίκτυο ITC Entertainment. To τελευταίο επεισόδιο βγήκε στον αέρα στις 15 Μαρτίου του 1981. 
    Στο Ηνωμένο Βασίλειο η σειρά γνώρισε άμεσα μεγάλη επιτυχία ενώ στις ΗΠΑ δεν έγινε δεκτή το ίδιο καλά.
    Κατά τη δεύτερη σεζόν της προβολής της όμως και με την παρουσία μεγάλων αστέρων του θεάματος και του τραγουδιού όπως των: Τζων Κληζ (John Cleese), Στιβ Μάρτιν (Steve Martin), Έλτον Τζων (Elton John) και Πίτερ Σέλερς (Peter Sellers), το Μάπετ Σώου γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και στην Αμερική. 
     Από το 1981 και μετά το «The Muppet Show» άρχισε να προβάλλεται σε διάφορα μέρη του κόσμου μέσω τηλεοπτικών δικτύων όπως το TNT, το Nickelodeon και το Odyssey. 
    Στην περίοδο της ακμής του, το «The Muppet Show» παρακολουθούσαν συστηματικά περισσότεροι από 235 εκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως
    Ο Τζιμ Χένσον θέλησε να σταματήσει το σόου την περίοδο της μεγαλύτερης επιτυχίας του και τα κατάφερε: η τελευταία σεζόν σημείωσε θεαματικότητες-ρεκόρ.
Οι καλεσμένοι του Muppet Show
    Το κάθε επεισόδιο του «The Muppet Show» φιλοξενούσε κι έναν πραγματικό άνθρωπο, ηθοποιούς και μουσικούς ήδη αναγνωρισμένους ή τρομερά δημοφιλής εκείνον τον καιρό. 
    Στην αρχή της σειράς, βέβαια, ο Χένσον, ο Οζ και οι υπόλοιποι συνεργάτες αγγάρευαν όποιον ήξεραν ή χρησιμοποιούσαν τις δικές τους δημόσιες σχέσεις για να φέρνουν καλεσμένους στο σόου. 
    Από κάποια στιγμή και μετά, ωστόσο, οι ίδιοι οι σταρ διεκδικούσαν μια θέση στο «Muppet Show», γνωρίζοντας ότι αυτό θα ευνοούσε εξαιρετικά τη δημοτικότητά τους. 
    Ο καλεσμένος που έκανε τη διαφορά και απέδειξε το κύρος της σειράς, λέγεται ότι ήταν ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ
    Κανείς από τους προσκεκλημένους δεν έκανε μια συμβατική εμφάνιση, αντίθετα, ο ένας υπονόμευε το image του περισσότερο από τον άλλον, διακωμωδώντας ακομπλεξάριστα τη διασημότητά τους και παρασυρόμενοι από τον εξωφρενικό κόσμο των Muppets.

Χαρακτηριστικά είναι τα σόου με καλεσμένους τον Τζον Κλιζ, τον Ελτον Τζον, την Κάντις Μπέργκεν, την Τζούλι Αντριους, τον Αλις Κούπερ και τον Οζι Οσμπορν, τον Σιλβέστερ Σταλόνε, την παιδούλα Μπρουκ Σιλντς, την Νταϊάνα Ρος, τον Πολ Σάιμον, ή τη Ράκελ Γουελς που χορεύει ως γυναίκα των σπηλαίων με μια γιγαντιαία ταραντούλα και αποδεικνύει περίτρανα γιατί το «Muppet Show» απευθυνόταν εξίσου σε παιδιά και σε μεγάλους!
    Με την έμπνευση του Τζιμ Χένσον, του Φρανκ Οζ και της ομάδας τους, κάθε βδομάδα, το σύμπαν παρακολουθούσε ένα παράδοξο σόου όπου μαριονέτες με μορφές ζώων και ανθρώπων έστηναν μια παράσταση μεταξύ Monty Python και θεάτρου του παραλόγου, σχολιάζοντας τα πάντα και ανατρέποντας την πορεία της mainstream τηλεόρασης.
Ένας χαρακτηρισμός
    Το Μάπετ Σώου κυκλοφόρησε μεταγλωττισμένο σε διάφορες γλώσσες και με αφορμή αυτό, το περιοδικό Time το χαρακτήρισε ως "το πιο δημοφιλές ψυχαγωγικό πρόγραμμα στη γη" ("the most popular television entertainment on earth")
     Προβλήθηκε για 5 συνεχόμενες σεζόν και μετά διακόπηκε λόγω της επιθυμίας του Τζιμ Χένσον να προχωρήσει σε μεγαλύτερα εγχειρήματα.
Τα Muppets και ο Κινηματογράφος
   Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση των Muppets έγινε το 1979, στην ταινία «The Muppet Movie», ενώ ακολούθησαν άλλες πέντε: «The Great Muppet Caper» το 1981, «The Muppets Take Manhattan» το 1984, «The Muppet Christmas Carol» το 1992, «Muppet Treasure Island» το 1996 και «Muppets from Space» το 1999.
Οι μουσικές των ταινιών Μάπετ συγκέντρωσαν βραβεία και διακρίσεις, με αποκορύφωμα τις υποψηφιότητες για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού για το «Rainbow Connection» και Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Score για εκείνο του «The Muppet Movie». 
   Την Ημέρα των Ευχαριστιών του 2009 κυκλοφόρησε ένα διαδικτυακό video, με διάφορα μέλη του θιάσου των Muppets να διασκευάζουν το «Bohemian Rhapsody» των Queen. 
   Το βίντεο παρακολούθησαν περισσότεροι από 23 εκατομμύρια χρήστες του YouTube, ενώ απέσπασε και το «ιντερνετικό» βραβείο Webby στην κατηγορία People’s Choice.
Η υπόθεση της καινούριας ταινίας
      Ο Γουόλτερ, ο μεγαλύτερος fan των Muppets στον κόσμο, και οι καλοί του φίλοι Γκάρι και Μαίρη, βρίσκονται για διακοπές στο Λος Άντζελες, όταν πληροφορούνται πως ο πετρελαιάς Τεξ Ρίτσμαν σκοπεύει να κατεδαφίσει το περίφημο Muppet Theater, με σκοπό να στήσει στη θέση του μια πετρελαιοπηγή. 
    Πανικόβλητοι, οι τρεις φίλοι βρίσκουν τον Κέρμιτ και όλοι μαζί αποφασίζουν να αναζητήσουν τους πρώην φίλους και συνεργάτες τους, προκειμένου να διοργανώσουν με τη βοήθειά τους τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό μαραθώνιο στην ιστορία των Muppets, με σκοπό να συγκεντρώσουν τα $10 εκατομμύρια που απαιτούνται, για να παραμείνει το θέατρο στη θέση του.  
    Ωστόσο, ο Τεξ δεν σκοπεύει να καταθέσει έτσι εύκολα τα όπλα, καθότι ουδέποτε χώνεψε τα «άνοστα» αστεία των Muppets...
Τα τρέιλερ-παρωδία
     Με μία σειρά χιουμοριστικών τρέιλερ, τα οποία μπορεί κανείς να απολαύσει στο You Tube, αποφάσισαν να προωθήσουν την ταινία τους τα Μάπετς. 
    Τα τρέιλερ αποτελούν παρωδία τρέιλερ γνωστών ταινιών, όπως: Το Κορίτσι με το Τατουάζ, Hangover 2, The Green Lantern, Happy Feet, Paranormal Activity 3, Avengers και Twilight.
Χαρακτήρες
Επαναλαμβανόμενα Σκετς
Δέκα+1 (άχρηστες) πληροφορίες 
για τα Μάπετς
1.   Οι δύο γέροι Στάτλερ και Γουόλντορφ του θεωρείου έχουν πάρει τα ονόματά τους από δύο παλαιά ξενοδοχεία της Νέας Υόρκης. Ως εκ τούτου η σύζυγος του δεύτερου λέγεται Αστόρια.
2.   Το 1989 η Ντίσνεϊ επιθυμεί την Αυτοκρατορία των Μάπετς. Προσφέρει μάλιστα το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Χένσον τελικά απορρίπτει την προσφορά.Τελικά μία διαφοροποιημένη συμφωνία θα επιτευχθεί μετά τον θάνατό του.
3.   Κάποια από τα Μάπετς –όπως ο Κέρμιτ για παράδειγμα- ήταν πολύ απλά στον χειρισμό. Άλλα απαιτούσαν τη συνεργασία τριών και τεσσάρων μαριονετιστών, οι κινήσεις των οποίων συγχρονίζονταν σε καμουφλαρισμένο βίντεο μόνιτορ.
4.   Πλήθος οι διάσημοι καλεσμένοι των Μάπετς: Τζούλι Άντριους, Έλτον Τζον, Τουίγκι, Βίνσεντ Πράις. Οι παραγωγοί ζητούσαν από πολλούς γκεστ σταρ να τους πουν το αγαπημένο τους Μάπετ και τους έδιναν σκηνές με αυτό. Λέγεται ότι η πιο δημοφιλής ήταν η Μις Πίγκι και ακολουθούσε ο Άνιμαλ.
5.  Τα μέλη των Dr. Teeth and the Electric Mayhem είναι: Δόκτορ Τιθ (κίμπορντς), Σάρτζεντ Φλόιντ Πέπερ (κιθάρα), Ζουτ (σαξόφωνο), Τζάνις (κιθάρα και φωνητικά), Ανιμαλ (ντραμς), Λιπς (τρομπέτα).
6.   Η κότα που περνάει τα πάνδεινα στα χέρια τού Σουηδού μαγείρου έφερε το όνομα Καμίλα.
7.   Υπάρχει μια φήμη ότι ο Σουηδός σεφ είναι εμπνευσμένος από τη μοναδική τηλεοπτική εμφάνιση του μάγειρα Λαρς Μπέκμαν. Η τηλεοπτική αυτή εμφάνιση υπήρξε πανταγώδης αποτυχία, μιας και ψέλλιζε σε μία γλώσσα, μείξη αγγλικών και σουηδικών, την ώρα που προετοίμαζε πυρετωδώς κάποιο είδος φαγητού. 
    Οι φήμες αναφέρουν ότι οι παραγωγοί του σόου βρήκαν την εμφάνιση πολύ αστεία και έτσι δημιούργησαν τον Σουηδό σεφ, έτσι ώστε να μοιάζει με τον Μπέκμαν. Ο συγγραφέας του σόου, Τζέρι Τζουλ, αμφισβητεί τη φήμη αυτή και λέει ότι ο Μπέκμαν κυκλοφόρησε ο ίδιος τη φήμη αυτή.
8.   Από όλες τις εμφανίσεις διασήμων στο σόου, οι παραγωγοί ήταν ιδιαίτερα περήφανοι για εκείνη του Χάρι Μπελαφόντε που τραγουδά το «Turn the World Around». Μάλιστα, το αγαπούσαν τόσο πολύ, που ζήτησαν από τον Μπελαφόντε να το τραγουδήσει στην κηδεία του Τζιμ Χένσον.
9.  Πέπλο μυστηρίου καλύπτει ακόμη την αληθινή ταυτότητα του Γκόνζο. Ουδείς όμως γνωρίζει (παρ' όλες τις μπηχτές του Κέρμιτ) ότι πρόκειται για ένα... είδος γαλοπούλας.
10. Έμπνευση για τον Άνιμαλ υπήρξε ο Κιθ Μουν των The Who. 
Συν 1: Στην νέα ταινία των Μάπετς, η γκαρνταρόμπα της Μις Πίγκυ –που είναι πια διευθύντρια γυναικείου περιοδικού- είναι πλουσιότατη: μεταξύ άλλων συναντάμε μία κασμιρένια ζακέτα με κόστος περίπου $300 το μέτρο, 
ένα ζευγάρι γόβες στιλέτο με στρας, σχεδιασμένες από τον Κριστιάν Λουμπουτέν και μια εντυπωσιακή βραδινή τουαλέτα χρώματος βιολετί, σχεδιασμένη από τον Ζακ Ποσέν. Τα κοστούμια του Κέρμιτ, εξάλλου, επιμελήθηκε εξολοκλήρου ο περίφημος οίκος ανδρικών ενδυμάτων Brooks Brothers.
Βικυπαίδεια
Μικρός Σερίφης
FLIX
cinepivates
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Η καρδούλα μου πως σφίγγει, όταν βλέπω τη Miss Piggy !!
«Μαριονέτες» του Λάκη Αποστολίδη : Ο Κατσουλίνος και η Ζέζα σε μοναδικές περιπέτειες
I love Lucy & The Lucy Show : Ασπρόμαυρο γέλιο σε ασπρόμαυρες εποχές !   
"Τα Φιλαράκια" : Οι πιο καλοί τηλεοπτικοί φίλοι που υπήρξαν ποτέ !
«Thunderbirds» : Οι «Κεραυνοί του Διαστήματος» της τηλεοπτικής αθωότητάς μας…
Benny Hill: ένα αξεπέραστο κωμικό ταλέντο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.