Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Φροϋλάιν Χ : Μια Γερμανίδα που αιχμαλώτισε τις… καρδιές των μικρών αγοριών στην δεκαετία του ’50 !

   Ήταν Τρίτη, 11 Αυγούστου του 1953. Μια σημαδιακή και θλιβερή μέρα για το πανελλήνιο. Ακολουθία ισχυρότατων και φονικών σεισμών με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο ισοπεδώνει τα δύο νησιά. 485 νεκροί στη Ζάκυνθο και 386 στη Κεφαλονιά.
     Σ’ αυτή τη θλιβερή μέρα στα περίπτερα κάνει την εμφάνισή της, στο παιδικό περιοδικό «Μικρός Ήρως», η Φροϋλάιν Χ. Η πιο αδίστακτη και κυρίως η πιο… σέξι πράκτωρ των Γερμανών!
    Η εικόνα του τεύχους με τη θηλυκή πόζα της Γερμανίδας σαμποτέρ, που φορούσε μια κόκκινη μπλούζα με τον αγκυλωτό σταυρό και μια μαύρη φούστα, έκανε τις αγορίστικες καρδιές να χτυπήσουν δυνατά. 
   Τα καλλίγραμμα πόδια της και τα σκληρά, αλλά πανέμορφα χαρακτηριστικά της σημάδεψαν –όσο και αν φαίνεται υπερβολικό- μια ολόκληρη γενιά.
Ωραίες, σατανικές και επικίνδυνες
      Η Φροϋλάιν Χ, δεν ήταν τόσο όμορφη, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Στέλιου Ανεμοδουρά (Θάνος Αστρίτης) που έγραφε τον «Μικρό Ήρωα», σε σχέση με άλλες Γερμανίδες, Ιταλίδες ή Γιαπωνέζες σαμποτέρ που εμφανίστηκαν αργότερα στις σελίδες του περιοδικού, όμως τίποτε και καμιά άλλη… συνάδελφος δεν μπορούσε να της πάρει την πρωτοκαθεδρία που είχε στο μυαλό των μικρών αγοριών. 
      Με την Φροϋλάιν Χ συνέβη λοιπόν το εξής παράξενο. Χωρίς να ξεχωρίζει ιδιαίτερα από πλευράς ικανοτήτων, συγκρινόμενη με άλλους πράκτορες θηλυκού γένους, που παρήλασαν από τις σελίδες του «Μικρού Ήρωα», ενώ ούτε καν χαρακτηρίστηκε «ως εξαιρετικά ωραία», όπως άλλες, έμεινε, ωστόσο, στη μνήμη των αναγνωστών ως η πιο θρυλική και η πιο… θηλυκή από όλες όσες αντιμετώπισε το Παιδί-Φάντασμα.
   Και εδώ μάλλον, επιβεβαιώνεται η γνωστή σε όλους ρήση, ότι «η πρώτη αγάπη δεν λησμονιέται» !
   Στα «παιχνίδια ρόλων» που παίζονταν στις αλάνες, ακόμα και από τα κορίτσια, ο ρόλος της Φροϋλάιν Χ σε σχέση με το ρόλο της Κατερίνας ήταν πιο περιζήτητος.
Λίγα λόγια για την «Δεσποινίδα Χ»
    Η Γερμανίδα σαμποτέρ ήταν περίπου 20 χρονών και παρόλο το νεαρό της ηλικίας της είχε γίνει ο φόβος και ο τρόμος των Συμμάχων. 
   Δεν ξέρουμε πως κατέληξε να γίνει Γερμανίδα κατάσκοπος, ούτε ξέρουμε τίποτα για την οικογένειά της παρά μόνο, ότι είχε στην Γερμανία ένα μικρό αδελφό –περίπου στην ηλικία του Γιώργου Θαλάσση- που έμοιαζε στο Παιδί-Φάντασμα. 
    Ο Γιώργος Θαλάσσης πιάστηκε αρκετές φορές αιχμάλωτός της, αλλά κατάφερνε πάντα να ξεφεύγει. Το αναγνωστικό κοινό του «Μικρού Ήρωα» πιάστηκε στα δίχτυα της μία και μοναδική φορά, αλλά δεν κατάφερε να ξεφύγει ! Ίσως και να μην το ήθελε.
    Χτίζοντας την προσωπικότητα της Φροϋλάιν Χ, ο Στέλιος Ανεμοδουράς δημιουργεί μια ηρωίδα με ψυχογράφημα περισσότερο σύνθετο και συνεπές στις προδιαγραφές του χαρακτήρα από οποιονδήποτε άλλον «κακό» ήρωα του αναγνώσματος. 
Ο κτηνώδης Χούμπερτ
Η πορεία της Φροϋλάιν Χ
μέσα από τα τεύχη του "Μικρού Ήρωα"
Ένα ερωτικό… τρίγωνο 
στα μαύρα χρόνια της Κατοχής
     Ένα πολύ πετυχημένο συστατικό στον χαρακτήρα της Φροϋλάιν Χ, στο περιοδικό, ήταν ότι ο Ανεμοδουράς έβαλε σαν προσθήκη ένα όχι και τόσο υπολανθάνον ερωτικό στοιχείο στις συγκρούσεις της Γερμανίδας σαμποτέρ με τον Γιώργο Θαλάσση, γεγονός που την έκανε εξαιρετικά δημοφιλή στο αγορίστικό κοινό του αναγνώσματος. 
    Αυτό το «μπέρδεμα» εννοείται ότι έφερε σε αντιπαράθεση την Φροϋλάιν Χ με την «επίσημη και μοναδική αγαπημένη» του Γιώργου Θαλάσση, που φυσικά δεν είναι άλλη από την Κατερίνα!
     Εδώ, όμως, γεννούνται πάρα πολλά ερωτήματα, τα οποία θα προσπαθήσουμε να τα διερευνήσουμε ένα-ένα. Ο έρωτας του Γιώργου (που είναι υποτίθεται 13 χρονών) και της Κατερίνας, (που είναι ακόμα μικρότερη ηλικιακά από το Παιδί-Φάντασμα) τι σόι έρωτας είναι ; 
   Τελείως παιδικός ; ή ερωτικός –με την ευρεία έννοια του όρου- ακόμα και εάν είναι πλατωνικός ; Μπορούν τέτοιες ηλικίες να αισθανθούν τόσο έντονα ερωτικά συναισθήματα, όπως αυτά που περιγράφονται ανάμεσα στον Γιώργο και στην Κατερίνα ; 
    Τελικά πόσων  χρονών ήταν ο Γιώργος Θαλάσσης ; Μπορεί μια κουκλάρα 20 χρονών σαν την Φροϋλάιν Χ να ερωτευτεί ένα δεκατριάχρονο, όσο και να μεγαλοφαίνεται ; 
    Ποια ήταν η ηλικία του αναγνωστικού κοινού, που διάβαζε τον «Μικρό Ήρωα» έτσι ώστε να τους ιντριγκάρει η λανθάνουσα ερωτική σχέση Γιώργου και Φροϋλάιν Χ ; Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο ερώτημα.
Το αναγνωστικό κοινό
     Το ότι αρχικά ο «Μικρός Ήρωας» διαβάζεται από παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, εφήβους κατά κύριο λόγο, αποδεικνύεται και από το γεγονός, ότι πριν ακόμα συμπληρωθούν οι δύο πρώτοι μήνες της κυκλοφορίας του, στο 15ο τεύχος συγκεκριμένα, ο συγγραφέας του, ο ‘‘Θάνος Αστρίτης’’ (κανένας τότε δεν ήξερε, ότι επρόκειτο για ψευδώνυμο του δημοσιογράφου Στέλιου Ανεμοδουρά), δίνει εντολή στον εικονογράφο του αναγνώσματος, τον ‘‘Byron’’ (Βύρωνα Απτόσογλου) να ανασχεδιάσει τα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών. 
    Κυριολεκτικά ‘‘εν μία νυκτί’’ ο Γιώργος Θαλάσσης/ Παιδί-Φάντασμα και ο Σπίθας ‘‘μεγαλώνουν’’ κατά τέσσερα με πέντε χρόνια τουλάχιστον. Από δέκα τριών- δέκα τεσσάρων χρονών αποκτούν σωματική διάπλαση, χαρακτηριστικά και συμπεριφορά εικοσάρηδων. Η Κατερίνα θα ‘‘ενηλικιωθεί’’ σε μερικά τεύχη αργότερα, όταν θα μπει κι αυτή σε ενεργή αντιστασιακή δράση.
    Η αλλαγή επιδρά καταλυτικά στην καθιέρωση του περιοδικού. Στο πρόσωπο του μεγαλωμένου, πια, εικαστικά Γιώργου Θαλάσση τα αγόρια της προεφηβικής ηλικίας βρίσκουν το ιδανικό πρότυπο, στο οποίο θα ήθελαν να μοιάσουν, καθώς κι αυτά θα μεγάλωναν, ενώ τα αγόρια της εφηβείας αποδέχονται τα κατορθώματα ενός συνομηλίκου τους, ή λίγο μεγαλύτερου τους, πράγμα που δεν θα αποδέχονταν για κάποιον μικρότερό τους.
Πόσων χρονών ήταν τελικά 
ο Γιώργος Θαλάσσης ;
Οριστικά και τελεσίδικα, όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές, ήταν 13 χρονών. Το αναφέρει χαρακτηριστικά και στο πρώτο τεύχος, αλλά και σε μερικά τεύχη πιο μετά. 
   Αυτό, όμως, ήταν το πιο μεγάλο σφάλμα του Ανεμοδουρά, γιατί οι ικανότητες με τις οποίες προίκισε τον Γιώργο, οι περιπέτειες του και η ροή του αναγνώσματος απαιτούσαν ένα νεαρό μετεφηβικής ηλικίας. 
  Το πρόβλημα ξεπεράστηκε εύκολα, αφού μετά τα πρώτα τεύχη δεν αναφέρθηκαν ποτέ ξανά οι ηλικίες των τριών βασικών ηρώων και από τεύχος 15, η εικονογράφηση του Byron μας παρουσιάζει τρία νεαρά παιδιά ανάμεσα στα 18 με 20 !
Ο έρωτας του Γιώργου και της Κατερίνας : Ερωτικός, Πλατωνικός 
και με την προοπτική της… κουλούρας
    Στην αρχή ο Γιώργος αγάπησε την Κατερίνα, την μικρούλα με τα κοτσιδάκια, σαν μικρή του αδελφή (ας μην ξεχνάμε ότι η Κατερίνα δεν ήταν καν συνομήλικη του !). 
   Όμως σε λιγότερο από 30 τεύχη μετά, ο συγγραφέας είχε ξεχάσει την τρυφερή ηλικία της Κατερίνας, αλλά και την παιδική του Γιώργου. 
   Η αγάπη τους μεταμορφώθηκε σε μια βαθιά (ανολοκλήρωτη) ερωτική σχέση κι όταν η Κατερίνα ως «Νίκη», σκηνοθέτησε το θάνατό της ο Γιώργος, που στο μεταξύ είχε ανακαλύψει, ότι πίσω από την μάσκα της «Νίκης» κρυβόταν η Κατερίνα, έχασε κάθε ενδιαφέρον για ζωή.
    Χαρακτηριστικό είναι και το πιο κάτω απόσπασμα, στο οποίο ο Γιώργος δεσμεύεται στον πατέρα της Κατερίνας, τον «Κεραυνό», ότι θα αποκαταστήσει με παπά και με κουμπάρο την μονάκριβη κορούλα του !!
Ο έρωτας της Γερμανίδας 
για το Ελληνόπουλο
     Από τα παραπάνω, λοιπόν, δεν πρέπει να μας παραξενεύει η ερωτική έλξη που αισθάνεται η 20αρα Φροϋλάιν Χ για το 13χρονο Παιδί-Φάντασμα. 
   Ο Γιώργος Θαλάσσης μόνο στα πιστοποιητικά γέννησης είναι 13 χρονών, κατά τα άλλα, «ποιητική αδεία», έχει παρουσιαστικό, συμπεριφορά, ωριμότητα και μάλλον και… ορμές, τουλάχιστον 20χρονου ! 
     Βέβαια η Γερμανίδα κατάσκοπος, προβάλλει συχνά σαν δικαιολογία, ότι ο Γιώργος της θυμίζει τον μικρό της αδελφό στην Γερμανία, γι΄αυτό και δυσκολεύεται να τον σκοτώσει. 
    Από το τεύχος 26, κιόλας, φαίνεται ότι ο Γιώργος δεν της θυμίζει μόνο τον μικρό της αδελφό, αλλά αρχίζει να τον θαυμάζει σαν αγωνιστή ,σαν πατριώτη μα και σαν… ερωτικό αντικείμενο του πόθου !
    Του χαρίζει τη ζωή ενώ μπορούσε να τον σκοτώσει άνετα, όπως δείχνει και το απόσπασμα από το τεύχος 27, γεγονός που μας επιβεβαιώνει ότι υπάρχει κάτι παραπάνω από τον απλό θαυμασμό για τον γενναίο αντίπαλο !
     Στο τεύχος 32 πια, οι μάσκες πέφτουν ! Έρχεται αντιμέτωπη με τον συνεργάτη της, τον φοβερό Σεϊτάν Αλαμάν, για να σώσει τη ζωή του Γιώργου ! Δηλώνει στον Γερμανό σαμποτέρ απερίφραστα τον απέραντο θαυμασμό της για το ηρωικό Παιδί-Φάντασμα και δεν την νοιάζει να αντιμετωπίσει την κοροϊδία του και την χλεύη !
    Στο τεύχος 33, που η Φροϋλάιν Χ, αλλάζει στρατόπεδο και πάει με τη μεριά των Συμμαχικών Δυνάμεων, είναι σχεδόν σίγουρο, ότι για την ανακάλυψη της πλάνης της έβαλε και το χεράκι του και ο θεός έρωτας !
Και ο Γιώργος ;
    Η αλήθεια είναι ότι στην διάρκεια των 798 τευχών στην Κατερίνα δεν έλειψαν οι ευκαιρίες να ζηλέψει. Ο Γιώργος, ωστόσο, βαθιά προσηλωμένος στον αγώνα του και εξ ίσου βαθιά αφοσιωμένος στην Κατερίνα, δεν έδωσε τέτοιες λαβές. Γι’ αυτόν οι με επιμονή αναφερόμενες πανέμορφες Γερμανίδες πράκτορες δεν ήταν παρά μόνο εχθροί, που έπρεπε να εξουδετερωθούν ! 
    Όμως, στην περίπτωση της πρώτης Γερμανίδας σαμποτέρ, της Φροϋλάιν Χ, χωρίς να κάνει τίποτα το ιδιαίτερο, πλανιόνταν στην ατμόσφαιρα ένα λανθάνον ερωτικό στοιχείο ! Και ο Γιώργος σαν ιππότης χάρισε τη ζωή στην Γερμανίδα κατάσκοπο, σε κάποια περίπτωση και ο καθένας μπορεί να το ερμηνεύσει όπως θέλει. 
    Αυτό το γενικό κλίμα δεν μπορούσε να ξεφύγει, εννοείται, από την ερωτευμένη Κατερίνα και πλέον με την Φροϋλάιν Χ την χώριζαν πολλά περισσότερα από διαφορές… πατριωτικού περιεχομένου !
Κατερίνα VS Φροϋλάιν Χ
    Η «μεταμόρφωση» της Κατερίνας, εν μία νυκτί, από μικρό κοριτσάκι σε κοπέλα μετεφηβικής ηλικίας, έγινε ξαφνικά από το ένα τεύχος στο άλλο, χάρη στο τσίμπημα της ζήλιας.
    Η Φροϋλάιν Χ ήταν ο καταλύτης που ο έρωτας της Κατερίνας και του Γιώργου έγινε ενεργός. Όντας αιχμάλωτη της Φροϋλάιν Χ, την άκουσε να ειρωνεύεται τον αγαπημένο της Γιώργο και να αναρωτιέται, πώς είναι δυνατόν να ήταν τόσο ερωτευμένος με ένα ασήμαντο κοριτσάκι «…που δεν ταιριάζει καθόλου σε ένα δυναμικό και ατρόμητο ήρωα…» σαν και αυτόν ! (τεύχος 28, η «Φροϋλάιν Χ επιτίθεται», σελ. 11)
   Αυτή η φράση θα πρέπει να ήταν η πιο καθοριστική στην απόφαση της Κατερίνας να γίνει αντάξια του αγαπημένου της. 
    Και ίσως να ήταν η μοναδική φορά, που –αν ποτέ της ζήλεψε- είχε κάθε λόγο να το κάνει. Είχε προσέξει ότι και ο Γιώργος έδειχνε να ανταποκρίνεται με τον δικό του τρόπο στην παράξενη ερωτική έλξη, που ένοιωθε για αυτόν η πανέμορφη Γερμανίδα πράκτορας, έστω κι αν προσπαθούσε στα φανερά να την καταπολεμήσει. 
    Η νέα Κατερίνα έκανε την δυναμική της εμφάνιση στο προσκήνιο της Αντίστασης ως «Νίκη, το Κορίτσι-Φάντασμα» από το επόμενο κιόλας τεύχος, (τεύχος 29) ! 
    Μάλιστα στο εξώφυλλο του τεύχους 30 με τον τίτλο «Η μυστηριώδης Ελληνοπούλα», που απεικονίζει μια μονομαχία της με την Φροϋλάιν Χ, η Κατερίνα κατορθώνει να ρίξει στην Γερμανίδα κατάσκοπο μια ξεγυρισμένη γροθιά που την έκανε να δει τον ουρανό σφοντύλι ! 
Ο θάνατος της Φροϋλάιν Χ
          Η Φροϋλάιν Χ «αποσύρθηκε από την κυκλοφορία»,  όταν ο συγγραφέας διαισθάνθηκε,  ότι η «ηρωίδα» του είχε αρχίσει να αποκτά αυτόνομη προσωπικότητα, έτσι που η διατήρησή της στο προσκήνιο, με το δεδομένο ανταγωνισμό της Κατερίνας στο αισθηματικό πεδίο, θα ξεστράτιζε το ανάγνωσμα από «ηρωικής δράσης και περιπετειών» σε αισθηματική επιφυλλίδα. Δημοφιλές μεν είδος της εποχής, αλλά έξω από τους στόχους του.  
    Έτσι η μοίρα της Γερμανίδας σαμποτέρ ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη. Η Φροϋλάιν Χ έρχεται μεν στη σωστή μεριά και αρχίζει να βλέπει ξεκάθαρα τα πράματα και να αναθεωρεί τις απόψεις της, για ελάχιστες σελίδες, αφού στο ίδιο τεύχος (τεύχος 33, «Ο θάνατος της Φροϋλάιν Χ») σκοτώνεται από τα πυρά των ίδιων των συμπατριωτών της ! 
   Την τύχη της, στην πολύχρονη πορεία του περιοδικού, ακολούθησαν όλοι οι «αποστάτες» Γερμανοί πράκτορες !
Κάτι σαν επίλογος
     Η Φροϋλάιν Χ, κρατάει μια περίοπτη θέση στην Πινακοθήκη των αντιπάλων του «Μικρού Ήρωα», μαζί με τον Σεϊτάν Αλαμάν, τον Καμικάζι, τον Κόρακα, το Τσακάλι, τον Κόρακα, την Φου-Γιάμα κ.α. 
     Στις γυναίκες κατασκόπους ειδικά, κρατάει δικαιωματικά την πρώτη θέση αγάπης και προτίμησης των αναγνωστών για ολόκληρες δεκαετίες ! 
    Ας είναι γερή η μνήμη κάποιων μεσηλίκων και βάλε,  για να μένει πάντα ζωντανή μέσα στη Ζωή που περνάει και χάνεται μέσα στους Λαβύρινθους του Χρόνου…
Κείμενα-Πληροφορίες : Γιώργος Βλάχος / Το Λεξικό του Μικρού Ήρωα
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Το Ζουζούνι : Ένα παράξενο ελληνόπουλο !
Ο Διαβολάκος και το Ζουζούνι : Μικροί Ήρωες εν δράσει !
Μικρέ μου Ήρωα, Γιώργο Θαλάσση.
Το Παιδί-Φάντασμα και η παρέα του σε αποκλειστική φωτογράφηση ! 
Θάνατος στην πρώτη σελίδα του "Μικρού Ήρωα"
Ο "Μικρός Ήρωας" στην εποχή της κρίσης !!
Μικροί Ήρωες, Μεγάλες Καρδιές
Η Πινακοθήκη των ηρώων του "Μικρού Ήρωα"
Ο θάνατος της Σουσουράδας
Ελ Γκρέκο και Υπερέλληνας, οι Έλληνες... Supermen !!
"Τζων Γκρηκ", ένας Έλληνας Σαμ Σπέϊντ στη Νέα Υόρκη !
"Γκρέκο", ο ήρως των γηπέδων και των ελληνοπαίδων !
Μονομαχία στο Ελ... Λάσσο !
"Γκαούρ - Ταρζάν" : Σημειώσατε 1 ! 
"Κουρσάρος" : Τούνεζι και Μπαρμπαριά τρέμουν στο άκουσμα του Κάπταιν Γκρηκ !!
"Αμαζόνιος" : Μια τροπική Ζούγκλα, στις γειτονιές της Αθήνας !
Κωμικοί χαρακτήρες στα ελληνικά παιδικά περιοδικά΄
Μικρός Σερίφης : Ένα Ελληνόπουλο στην Άγρια Δύση
«Ιπτάμενο Βέλος» : Ταξίδια μέσα στο Χωρόχρονο, στη δεκαετία του ’60 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.