Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

«Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα» στη πολύχρωμη δεκαετία του ‘70

Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα
Έτος: 1972
Τηλεοπτική Σειρά
150 επεισόδια
Είδος: Επιθεώρηση
Κανάλι: ΕΙΡΤ
Εταιρία παραγωγής: Αστήρ TV
Διάρκεια: 90΄
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λαζαρίδης , Ίων Νταϊφάς
Σενάριο: Κώστας Νικολαϊδης (II) , Ηλίας Λυμπερόπουλος
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Θεοδοσιάδης (II)
Ηθοποιοί: Τάκης Μηλιάδης , Γιώργος Βασιλείου (I) , Μιχάλης Δεσύλλας , Τάκης Σαγιώρ , Άινα Μάουερ , Ζωζώ Σαπουντζάκη ,Άννα Φόνσου , Μάρω Κοντού , 
   Μαίρη Χρονοπούλου , Γιώργος Πάντζας , Σωτήρης Μουστάκας , 
  Θύμιος Καρακατσάνης , Μιράντα Κουνελάκη , Νάσος Κεδράκας , Μανώλης Μητσιάς , Όλγα Πολίτου
     Το «Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα» ήταν ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα με αστέρια και επιτυχίες, από τα πρώτα του είδους. 
    Για περίπου τέσσερα χρόνια κρατούσε συντροφιά στους τηλεθεατές, χαρίζοντας μέσα από τις ασπρόμαυρες οθόνες τους τραγούδια, χορευτικά και μικρά επιθεωρησιακά σκετσάκια. 
    Στη μουσικοχορευτική σειρά είχαν πάρει μέρος πολλά γνωστά ονόματα της εποχής, (μερικοί με πολύ συχνές εμφανίσεις) όπως ο Τάκης Μηλιάδης, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, 
η  Μαίρη Χρονοπούλου, η Άννα Φόνσου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, ο Σωτήρης Μουστάκας, ο Γιώργος Πάντζας και πολλοί πολλοί άλλοι.
    Μερικά από τα σκετσάκια ήταν γραμμένα από γνωστούς κειμενογράφους και σεναριογραφούς, όπως ο Κώστας Νικολαϊδης και ο Ηλίας Λυμπερόπουλος.
    Επίσης πολλοί νέοι τραγουδιστές που έκαναν σημαντική καριέρα αργότερα –Μητσιάς, Γαλάνη κ.λ.π.- είχαν εμφανισθεί σ’ αυτό το μουσικοχορευτικό σόου.
  

  Η παρουσιάστρια της εκπομπής ήταν η Άινα Μάουερ. Η  Μάουερ ήταν μια Βελγίδα ηθοποιός, τραγουδίστρια, χορεύτρια και χορογράφος. Ήταν παντρεμένη με τον ηθοποιό Δημήτρη Μάρα. 
    Το πραγματικό επίθετο ήταν Μάουρερ, όμως από τη συχνή λανθασμένη χρήση του επιθέτου, υιοθέτησε και αυτή το Μάουερ. 
   Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μια συνέντευξή της στο Ρομάντσο, στην Κική Σεγδίτσα, συνέχεια κάνανε λάθος το όνομά της και την λέγανε Μάουερ, οπότε το αποδέχτηκε κι αυτή. 
    Στην κινηματογραφική ταινία "Αχ!... Και Να 'μουν Άντρας" ('66) εμφανίζεται ως Μάουερ Μαρά ενώ στην κινηματογραφική ταινία "Τα Δυο Πόδια Σ' ένα Παπούτσι" ('69) εμφανίζεται ως Άινα Μαρά και στη ταινία «Φλογισμένη Σάρκα» 1971 αναφέρεται στους τίτλους ως "Άινα Μάουερ". Σωστή Βαβέλ !
   Στη "Χαρούμενη Κυριακή - Κυριακή χωρίς σύννεφα", όμως όλως παραδόξως, αναφέρεται σωστά ως "Μάουρερ".
    Έγινε ιδιαίτερα γνωστή από την παρουσίαση της εκπομπής, αφού ήταν μια σειρά που παρακολουθούσαν ανελλιπώς πολλές οικογένειες και με περισσότερο σπασμένα ελληνικά απ' όσο θα έπρεπε τόνιζε την ξενική της καταγωγή !
    Τα χορευτικά της εκπομπής ήταν του γνωστού χορευτή και χορογράφου Τάκη Σαγιώρ. Ο Σαγιώρ το 1970 έρχεται στην Ελλάδα, μετά από ενδιάμεσους σταθμούς στο εξωτερικό, όπου είχε πάει για να κάνει καριέρα, και εμφανίζεται δίπλα στον Τόνυ Μαρούδα.  
   Εκεί ο μεγάλος Κώστας Πρετεντέρης τον είδε και του έδωσε την ευκαιρία στην τηλεόραση στα: "ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ". Ακολούθησαν τα: "ΚΥΡΙΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΝΕΦΑ", "ΓΕΙΤΟΝΙΑ", "ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΣΤΟΝ ΕΓΓΟΝΟ" του Γιώργου Μουζάκη και άλλες εκπομπές…
   Στην εκπομπή επίσης ήταν αργότερα και ο γνωστός χορευτής και χορογράφος Φώτης Μεταξόπουλος.
   Η σκηνοθεσία της εκπομπής ήταν από τους πετυχημένους σκηνοθέτες Γιώργο Λαζαρίδη και τον Ίωνα Νταϊφά, που έκαναν τότε καριέρα στην τηλεόραση. 
     Ο Ίων Νταϊφάς σκηνοθέτης του κινηματογράφου και κριτικός είχε ξεκινήσει μια σειρά εκπομπών που έμεινε ιστορική. Το "από τη μεγάλη οθόνη στη μικρή" ήταν η παρουσίαση των ταινιών που θα έπαιζαν από την επόμενη μέρα οι κινηματογράφοι Α' προβολής (τότε οι ταινίες έβγαιναν Δευτέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες). Παράλληλα έκανε αφιερώματα σε σκηνοθέτες και ηθοποιούς με τα ελάχιστα μέσα που διέθετε. Το βασικό ήταν το μεράκι και μερικές φωτογραφίες. Στη καλύτερη περίπτωση και κάποια αποσπάσματα από ταινίες.
    Ο γνωστός συνθέτης της εποχής Γιώργος Θεοδοσιάδης είχε γράψει πολλά πρωτότυπα τραγούδια για το σόου και φυσικά το πασίγνωστο κομμάτι, με το οποίο ξεκινούσε η εκπομπή, «Κυριακάτικο φεγγάρι», και το τραγουδούσαν οι γνωστές αδελφές Μπρόγιερ. 
   Το τραγούδι είχε γίνει εξαιτίας της εκπομπής μεγάλη επιτυχία και οι αδελφές Μπρόγιερ το έβαζαν πάντα στο ρεπερτόριό τους.        
                      Κυριακάτικο φεγγάρι      
Στίχοι:   Κώστας Νικολαΐδης
Μουσική:   Γιώργος Θεοδοσιάδης
Αδερφές Μπρόγιερ  
Όνειρο μες στον ουρανό
Όνειρο δίχως τέρμα
Της Κυριακής το δειλινό
Της Κυριακής το γέρμα
Και ζωντανεύει τα’ όνειρο
Η Κυριακή σαν φτάνει
Σαν παίρνουμε τ’αγόρια μας
Να βγούμε στο σεργιάνι
Κυριακάτικο φεγγάρι
Σαν καράβι να πάρει
Η αγάπη να μας πάει
Ως τα πέρατα της γης
     Εδώ θα πρέπει να κάνουμε μια ιδιαίτερη αναφορά στο τραγουδιστικό δίδυμο των Μπρόγερ, αφού στην εκπομπή, τραγουδούσαν, χόρευαν, παρουσίαζαν και έπαιζαν σε διάφορα σκετσάκια ! Η «Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα» ήταν στενά συνδεδεμένη με την απαραίτητη παρουσία των Μπρόγερ.
    Οι αδερφές Μπρόγιερ ήταν κόρες του ηθοποιού της πρόζας και του μουσικού θεάτρου Τέλη Ανθίδη (Μαστραπάς Αριστοτέλης). Η Έρρικα και η Μαργαρίτα Μπρόγιερ ξεκίνησαν ως ντουέτο το 1961 και διέγραψαν μια πολύ πετυχημένη πορεία που κράτησε 15 ολόκληρα χρόνια. 
   Την επόμενη χρονιά, μάλιστα, οι αδερφές Μπρόγιερ έκαναν ντεμπούτο και στο σινεμά, στην ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Όταν λείπει η γάτα» που πρωταγωνιστούσε (έπαιζε και τραγουδούσε) ο ηθοποιός – τραγουδιστής Βογιατζής.
   Τα τραγούδια τους και η πολύ καλή παρουσία τους άνοιξαν τις πόρτες και από τότε οι αδερφές Μπρόγιερ εμφανίζονταν πολύ συχνά και σε άλλες ελληνικές ταινίες. 
   Υπήρξαν ένα από το καλύτερα χορευτικά και τραγουδιστικά δίδυμα της εποχής, που ήταν συνηθισμένα εκείνη την εποχή.
   Το 1965 η Έρρικα παντρεύτηκε τον Κώστα Βουτσά, χωρίς βέβαια αυτός ο γάμος (δεν άντεξε στο χρόνο, αλλά οι δυο τους συνέχισαν να έχουν πολύ καλές σχέσεις) να αποτελέσει εμπόδιο στην καριέρα του καλλιτεχνικού διδύμου. 
  Με τον Βουτσά έκανε μια κόρη (τη σημερινή ηθοποιό Σάντρα Βουτσά).
    Όσο για τη Μαργαρίτα, παντρεύτηκε τον επιχειρηματία κ. Τσολακάκη, με τον οποίο απέκτησε την Κρίστυ Τσολακάκη, σύζυγο του Νίκου Χατζηνικολάου.
    Οι αδελφές, εμφανίζονταν και στο θέατρο. Σε ένα νούμερο επιθεώρησης που θα ανέβαινε τότε, οι αδελφές θα έλεγαν (στο τραγουδιστικο-χορευτικό τους) και τη φράση «κάτω ο Καντιώτης»… 
   Ο Καντιώτης, που ενοχλούσε με τα κηρύγματα του κατά του καρνάβαλου και των καλλιστείων… Υπήρξαν όμως έντονες αντιδράσεις, και τελικά ανέβηκε η παράσταση χωρίς τη φράση αυτή στο νούμερο των αδελφών, φράση, που έγινε τελικά: «κάτω οι πουριτανοί»!..
   Όπως λέει σε μια πρόσφατη συνέντευξή της η Έρρικα Μπρόγιερ στο περιοδικό Life&Style : «Εγώ ήμουν πολύ της δουλειάς, ενώ η Μαργαρίτα των οικονομικών. Κρατούσε τα βιβλία. Εγώ ήμουν το "ψώνιο" της υπόθεσης. 
   Είχα λύσσα, ήθελα να είμαστε απόλυτα συγχρονισμένες. Δεν χορογραφούσαμε εμείς τους εαυτούς μας, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, όμως οι ιδέες των εμφανίσεων ήταν πάντα δικές μας. 
   Υπεύθυνη για τα ενδυματολογικά ήμουν, όπως καταλαβαίνεις εγώ. Έχουμε φτιάξει φορέματα σχεδόν σε όλους τους ράφτες της εποχής. Ποτέ όμως δεν μου άρεσε η χλιδή. 
   Η μόνη ευχαρίστησή μου ήταν το φαγητό, μετά τη δουλειά, με τους συναδέλφους. Έτσι διασκέδαζα. Δεν είχαμε πλούτη. Το μόνο που καταφέραμε να πάρουμε με τον Κώστα Βουτσά, μετά το γάμο μας, ήταν ένα καλό διαμέρισμα. Ακόμα και το αυτοκινητάκι που είχα πάρει, ήταν με γραμμάτια. 
   Δεν έχω ζητήσει ποτέ τίποτα από κανέναν. Ούτε χάρη μου έχει κάνει κανείς. Από εννιά χρονών δουλεύω. Δεν έζησα αυτό που λένε "παιδική ανεμελιά"»
Η Αυλαία πέφτει
Κάτι σαν επίλογος
   Σαν τελική αποτίμηση μπορούμε να πούμε ότι η «Χαρούμενη Κυριακή, Κυριακή χωρίς σύννεφα» ήταν μια φιλότιμη και αρκετά σοβαρή προσπάθεια για μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ή σόου στην ασπρόμαυρη ελληνική τηλεόραση. 
   Ήταν η πρωτοπόρος του είδους και πάνω σ’ αυτήν βασίστηκαν και πολλές παρόμοιες εκπομπές όπως: «60 λεπτά χωρίς λεπτά», «Βραδιά Επιθεώρησης» κ.α.
Retro DB
Retromaniax
gossip-tv.gr
xairete

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.