Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Μήτσος VS Μπαρούφου : Καθημερινές ιστορίες πολιτικού μίσους στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !

    Η σειρά comics strips “Μήτσος Και Κατινάκι” του Κύπριου γελοιογράφου Διογένη Καμένου που άρχισε να δημοσιεύεται στις σελίδες της “Ελευθεροτυπίας”, από το πρώτο τεύχος της, το 1975 και κράτησε συντροφιά στους αναγνώστες της τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια, έχει ένα εκτενές αφιέρωμα στο blog με τίτλο : "Μήτσος και Κατινάκι" : Καθημερινές ιστορίες μικροαστικής αγάπης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !
   Είχαμε υποσχεθεί τότε ότι θα επιστρέφαμε κάποτε μ' ένα δεύτερο μέρος αφιερωμένο στο Μήτσο και στην ανεπανάληπτη κυρία Μπαρούφου. Και έφτασε το "πλήρωμα του χρόνου" !
    Ας ξαναθυμηθούμε δυο πράγματα καταρχάς για την εποχή: Την εποχή που δημιουργήθηκαν τα πρωτόλεια αυτά στριπς του Διογένη Καμένου με ήρωες, συνειδητά πρόχειρα ζωγραφισμένους,  μινιμαλιστικά “σκηνικά” και σχεδόν ανύπαρκτα ντεκόρ, η Ελλάδα προσπαθούσε να ξεπεράσει το συλλογικό τραύμα της χούντας και να ξεφύγει από το μεταπολεμικό κλίμα εμφυλίου που χαρακτήριζε τη χώρα για πολλές δεκαετίες.  
    Είναι η εποχή που το μέλλον, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, φάνταζε ευοίωνο και φωτεινό, απαλλαγμένο από φόβους και προκαταλήψεις και με την ακροδεξιά (και τις φασιστικές της εκφάνσεις) ηττημένη και περιθωριοποιημένη.
    Ο Μήτσος, λοιπόν, αυτός ο χαρακτηριστικός τύπος Νεοέλληνα της δεκαετίας του '70, βρίσκεται σε διαρκή κόντρα με τη φασίστρια κυρία Μπαρούφου του επάνω ορόφου, - που ποτέ δεν εμφανίζεται-αλλά ταυτόχρονα φωνάζει “Κατινάκι καφέεεε” αραχτός στην πολυθρόνα μπρος στην τηλεόραση.
   Τα περιστατικά της φοβερής διαμάχης του Μήτσου με την Μπαρούφου δίνουν τη δυνατότητα στον Καμένο να κάνει σχόλια, άμεσα ή έμμεσα ενάντια στο φασισμό και τα “σταγονίδια” που απειλούσαν ακόμα τη δημοκρατία, και που ήταν τότε συνεχή. 
   Πολλές φορές υπήρχαν σαφείς πολιτικές θέσεις, ακόμα και πολιτικά πρόσωπα που εμφανίζονταν ενώ δεν έλειπαν και κριτικές σε κοινωνικά ζητήματα, σε θέματα επικαιρότητας, στην αφόρητη (από τότε) κατάσταση της Αθήνας, στον τιμάριθμο κλπ.
Κάτι επίκαιρο
Μήτσος VS Μπαρούφου
Οι γλάστρες της Μπαρούφου !
Ιπτάμενα αντικείμενα...
Γρουσούζα Μπαρούφου !!
Η Μπαρούφου η πολιτική
και οι Εκλογές...
Μητσομπαρουφικός πόλεμος !
Τα "σταγονίδια" της Μπαρούφου !
Η τηλεόραση της κυρίας Μπαρούφου
Μήτσος VS Μπαρούφου = Χ
Κάτι παρόμοιο στο blog :
 "Μήτσος και Κατινάκι" : Καθημερινές ιστορίες μικροαστικής αγάπης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης !
Μήτσο, πρόσεχε !
Το Κατινάκι, το τάβλι και η ορολογία του !
Μαφάλντα: Επαναστάτρια ετών 5 !
Ο μάγος του Ιντ : 50 χρόνια στυγνής-μοναρχίας !
Hägar the Horrible : Ένας απαίσιος βάρβαρος με τρυφερή καρδιά !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.