Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Greek Erotica : Οι ελληνικές ρετρό και σέξι εικόνες του Σαββατοκύριακου / Α΄

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σ' αυτήν την ανάρτηση πιθανόν να υπάρχουν κείμενα, φωτογραφίες ή videos 
που μπορεί να σοκάρουν ή να προσβάλλουν 
κάποιους "ευαίσθητους" !
Ερωτικά Σκάνδαλα - Erotic Scandals - 1959
    Ένας πατέρας αυστηρών αρχών βρίσκεται διαρκώς σε καυγάδες με τα δυο του παιδιά, επειδή διαρκώς ξεπορτίζουν και αργούν τα βράδια. 
    Τότε θα έχει την πιο άσχημη έκπληξη της ζωής του, όταν ένα βράδυ θα τα συναντήσει και τα δύο σε ένα ξενοδοχείο για παράνομα ζευγαράκια, ένα άντρο ακολασίας...
    Ιδιαίτερη μνεία στις ημίγυμνες εμφανίσεις του Κώστα Κακκαβά. Ο νεαρός Γιάννης Δαλιανίδης δίνει ένα πρώτο στίγμα των ταινιών που θα μας χαρίσει στη συνέχεια, υπογράφοντας εδώ το σενάριο μιας ρεαλιστικής και πολύ τολμηρής για την εποχή ταινίας. 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανασιάδης 
Σενάριο: Γιάννης Δαλιανίδης
Παίζουν οι: Κούλης Στολίγκας, Κώστας Κακκαβάς, Αλέκα Στρατηγού, Νίτσα Τσαγανέα, Τιτίκα Γαιτανού.
Αμαρτωλά Χέρια - Sinful Hands - 1963
  Παλιόπαρέα στις αρχές της δεκαετας του '60. Τολµηρό πάρτι σε βίλα στη Γλυφάδα όπου η βραδιά κορυφώνεται µε ένα στριπτίζ και ατµόσφαιρα ακολασίας.
    Ένας µεθυσµένος επιτίθεται µε πονηρές διαθέσεις στην Ντίνα Τριάντη, η οποία θιγµένη παίρνει την παρέα της και αποχωρούν.
    Ο Νίκος Ξανθόπουλος που οδηγεί, παρασύρει στο δρόµο έναν περαστικό. Η παρέα πανικοβάλλεται και µεταφέρει τον τραυµατία στο σπίτι του Ερρίκου Μπριόλα. 
    Μπριόλας και Ξανθόπουλος καλούν επειγόντως γιατρό, όµως ο άτυχος ξένος πεθαίνει. Φυσικά ο γιατρός αναφέρει το περιστατικό στην αστυνοµία.
    Τότε η Νέµεση εφορµά: Μπριόλας και Τριάντη παραδίδονται στα χέρια του νόµου, Ξανθόπουλος και Γιούλη Σταµουλάκη σκοτώνονται σε ατύχηµα, όλοι οι υπόλοιποι συλλαµβάνονται. 
    Στο δικαστήριο καταδικάζονται άπαντες, εκτός από το ζευγάρι που παραδόθηκε αυθορµήτως. Χάπι εντ µε κοινωνικό µήνυµα για τη χρησιµότητα της µεταµέλειας...
Σκηνοθεσία/Σενάριο Δηµήτρης Γαλάτης
Παίζουν οι: Ντίνα Τριάντη, Ερρίκος Μπριόλας, Νίκος Λυκοµήτρος, Νίκος Ξανθόπουλος, Γιούλη Σταµουλάκη, Νίκος Χρηµατόπουλος, Νίκος Φραγκάκης
1963 - ασπρόµαυρο - 75 λεπτά 
Πόθοι στον καταραμένο βάλτο 
- Lust in the Cursed Swamp -1966
     Μετά από µια πετυχηµένη κοµπίνα, ένας µικροκακοποιός, ο Πέτρος (Νίκος Παπαναστασίου), και η ερωµένη του Μαριάννα (Ζέτα Αποστόλου), µια γυναίκα χωρίς ταµπού, καταφεύγουν στην επαρχία µε τους καρπούς του µόχθου και της επίπονης εργασίας τους. 
    Ο Πέτρος αποκοιµιέται στο πίσω µέρος του αυτοκινήτου, σε ένα έρηµο επαρχιακό τοπίο. Η Μαριάννα αρπάζει τα κλοπιµαία και το σκάει. Παγιδεύεται όµως σε ένα βάλτο και χάνει τον προσανατολισµό της. 
   Μόλις κρύβει τα κλοπιµαία, λιποθυµά, για να την ανακαλύψει αργότερα ο Νικήτας (Ανέστης Βλάχος), ένας αγρότης που ζει στην περιοχή µαζί µε τον αδελφό του. 
   Η Μαριάννα εκτινάσσει στα ουράνια τους πόθου και των δύο αδελφών. Άπαντες κυλιούνται στο βούρκο του βάλτου µέχρι τελικής πτώσεως! 
    Η Ζέτα Αποστόλου, σε έναν από τους καλύτερους και πιο τολµηρούς ρόλους της, κόντρα στον πρωτόγονο αισθησιασµό του Ανέστη Βλάχου. 
Σενάριο: Γιάννης Ιωαwίδης - Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Γρηγορίου Παραγωγή: Σπηλιώτης Φιλµς
Παίζουν: Ζέτα Αποστόλου, Ανέστης Βλάχος, Νίκος Παπαναστασίου, Κώστας Μαλκότσης, Μαρία Τρικουράκη
1966 - Ασπρόµαυρο - 85 λεπτά 
Ο Βιασμός μιας Παρθένας / 1966    
Ο ιδιοκτήτης της "Κούκλος Φιλμς" φεύγει και αφήνει τους συνεργάτες του να προσέχουν το γραφείο. Αυτοί βάζουν αγγελία αναζητώντας κοπέλες για το ρόλο της πρωταγωνίστριας.   
    Το ρόλο κερδίζει μια φτωχή και άβγαλτη μοδιστρούλα, που ονειρεύεται να γίνει σταρ της μεγάλης οθόνης. Τα μέλη της άτακτης παρέας (ο υποτιθέμενος παραγωγός, ο σκηνοθέτης, ο διευθυντής παραγωγής, ο πρωταγωνιστής και ο γενικών καθηκόντων) δίνουν ερωτικά μαθήματα στο αφελές κορίτσι και το διαφθείρουν ολικά.     
   Η Γιούλη Σταμουλάκη στο διδακτικό και σχεδόν προγητικό αυτό δράμα προειδοποιεί για τους κινδύνους της πορνογραφίας και καταγγέλει τη σήψη του ντόπιου σταρ σύστεμ...   
    Ταινία θρύλος, που περιγράφει μάλλον πραγματικά περιστατικά, αφού τα λεγόμενα γυρίσματα "αλαλούμ", με σκοπό και μόνο τη σεξουαλική τέρψη των κινηματογραφιστών, ήταν ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο σπορ. 
   Άλλοι τίτλοι: "Σκόνη τα όνειρά της", "Ένα αγνό λουλούδι" και "Παραστρατημένη Παρθένα".                    
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Νίκος Οικονόμου, Στέλιος Τζάκσον, Δημήτρης Μποντικούλης & Γιάννης Κοκκόλης 
Παραγωγή: Ανεξάρτητοι Παραγωγοί 
Παίζουν οι: Γιούλη Σταμουλάκη, Γιώργος Ερμιζάς, Γιώργος Ζαϊφίδης, Πέτρος Τσουμπρής, Κώστας Δάρρας, Βασίλης Πετσόγλου, Ρένα Κρέστα, Μαίρη Γκίτση, Πέρσα Καμπάνη, Κατερίνα Μπούμπου. 1966 - Ασπρόμαυρο - 85 λεπτά
Τα μυστικά της αμαρτωλής Αθήνας 
- The Secrets of Sinful Athens - 1966
    Ένα φτωχό επαρχιωτόπουλο (Άλκης Γιαwακάς) κατεβαίνει στην Αθήνα για να πλουτίσει και µπλέκεται µε έναν άνθρωπο του υποκόσµου (Σταύρος Ξενίδης). Παράλληλα στήνει µικροκόλπα στα οποία χρησιµοποιεί µια στριπτιζέζ (Ζέτα Αποστόλου).
     Και ενώ η πορεία προς το βούρκο συνεχίζεται ακάθεκτη, η αστυ¬νοµία τον εντοπίζει, γιατί, φεύγοντας από το χωριό του, έκλεψε µια εικόνα από την εκκλησία, για να την πουλήσει. 
   Η ξέφρενη πορεία του νεαρού και ο ηθικός ξεπεσµός του τον οδηγούν στο θάνατο. Το παράδειγµά του όµως θα είναι διδακτικό για τους υπόλοιπους νεαρούς συχωριανούς του: Η πρωτεύουσα είναι µια γλυκιά παγίδα γένους θηλυκού.
     Ο νεοφερµένος από το Παρίσι, τότε, Κώστας Καραγιάννης ξεπερνάει σε τολµηρότητα κάθε άλλο έλληνα σκηνοθέτη της γενιάς του (είναι ίσως ο µοναδικός σκηνοθέτης εκείνη την εποχή µε πανεπιστηµιακή µόρφωση) και χαρίζει στην αιωνιότητα µια από τις πιο breathtaking -που θα έλεγαν οι Άγγλοι!- εµφανίσεις της εστέτ κυρίας Ζέτας Αποστόλου. 
Σενάριο: Γιώργος Παπακυριακάκης - Σκηνοθεσία: Κώστας Καραγιάννης Παραγωγή: Καράγιαννης / Καρατζόπουλος
Παίζουν οι: Άλκης Γιαννακάς, Ζέτα Αποστόλου, Ίλυα Λυβικού, Παύλος Λιαρός, Σταύρος Ξενίδης, Αγγέλα Γιουράντη, Άγγελος Μαυρόπουλος, Γιώργος Κωβαίος κ.α. 
1966 - ασπρόµαυρο - 91 λεπτά
Σεξ... 13 μποφόρ - Sex... in a Gale - 1971
   Ένας ψαράς µε ξυρισµένο κεφάλι, προκειµένου να αποφύγει µια καταιγίδα, βρίσκει καταφύγιο σε ένα µικρό νησί µε φάρο όπου ζει ο φαροφύλακας (Λυκούργος Καλλέργης) µε τη µικρή του εικοσάχρονη κόρη, η οποία θα γνωρίσει τα µυστικά του έρωτα από το δάσκαλο.

    Η υπόθεση θα περιπλεχτεί όταν καταφτάνει στο νησί ένα καϊκι µε τρεις χυµώδεις Αγγλίδες. Η καταιγίδα θα εξελιχθεί σε ερωτική θύελλα, χαρίζοντάς µας µια εξωφρενική και µοναδική στιγµή στην ιστορία του ελληνικού ερωτικού σινεµά. 
    Αν σας ορκιστώ ότι για πρώτη φορά είδα αναπτήρες να ανάβουν (συνηθισµένο πια φαινόµενο, κυρίως σε ροκ συναυλίες) στην προβολή αυτής της ταινίας, και το πλήθος να φωνάζει «άξιος, άξιος», τότε εύκολα µπορεί να συµπεράνει κανείς πως θεωρώ τον πρωταγωνιστή της Κώστα Γκουζγκούνη σαν τον πρώτο πραγµατικό έλληνα ροκ σταρ.
   Η συµµετοχή του Λυκούργου Καλλέργη, πρωταγωνιστή του Θεάτρου Τέχνης, µιας κατά τα άλλα σεβάσµιας τότε συνδικαλιστικής και πολιτικής φιγούρας (βουλευτής του ΚΚΕ για µεγάλο διάστηµα), 
   καταγράφεται σαν το πιο αξιοπερίεργο καλλιτεχνικό «πάντρεµα», αφού µάλιστα, απ' ότι φαίνεται στο φιλµ, ο εξηντάχρονος τότε ηθοποιός δείχνει όχι µόνο να ξανανιώνει ανάµεσα στις συµπρωταγωνίστριές του αλλά και να το απολαµβάνει υπέρ του δέοντος .. 
Σενάριο: Κώστας Δρίτσας - Σκηνοθεοία: Χρυσόστοµος Λιάµπος Παραγωγή: Όσκαρ Φιλµς
Παίζουν οι: Κώστας Γκουζγκούνης, Λυκούργος Καλλέργης, Λίζα Λορέντζου, Πάρη Βασιλάκη, Βίκυ Κωνσταντινίδου, Πίτσα Μπαρκιά
1971 - έγχρωµο - 91 λεπτά 
Μιρέλλα, η σάρκα της ηδονής 
- Mirella, the Body of Pleasure - 1973
    Ένας νεαρός (Φαίδων Γεωργίτσης) πιάνει δουλειά σ' έναν πλούσιο αλλά ανάπηρο εργοστασιάρχη. 
    Σύντοµα γοητεύει τη γυναίκα του (Γκιζέλα Ντάλι), δολοφονούν από κοινού τον ανήµπορο και ανυποψίαστο γέροντα και εν συνεχεία παντρεύονται.
    Ο νεαρός Γεωργίτσης κατατρύχεται από τύψεις για το έγκληµα, παρ' όλα αυτά σκοτώνει και την οικονόµο του πρώην αφεντικού του, η οποία τους υποψιάζεται. 
    Εν καιρώ η γυναίκα του µένει έγκυος. Όµως τύψεις συνειδήσεως κάνουν το νεαρό ήρωα να µην επιθυµεί το παιδί και να αναζητά παρηγοριά στην αγκαλιά της καινούριας υπηρέτριας.
    Όταν το αντιλαµβάνεται η γυναίκα του, παίρνει την εκδίκησή της. Η απόδραση ενός τρελού από το κοντινό άσυλο της επιτρέπει να σκηνοθετήοει ένα ατύχηµα και ο Γεωργίτσης µένει ανάπηρος. 
    Καθηλωµένος στην αναπηρική καρέκλα βασανίζεται από τη σκεψη όσων έχει κάνει, αλλά και από την εικόνα της ξετσίπωτης γυναίκας του που καθηµερινώς απιστεί. Στο τέλος τη σκοτώνει κι αυτή. 
Σενάριο: Πέτρος Μακεδών - Σκηνοθεσία: Παύλος Παραοχάκης Παραγωγή: Νόβα Φιλµς
Παίζουν οι: Γκιζέλα Ντάλι, Φαίδων Γεωργίτσης, Νίκος Βανδώρος, Νατάσα Φοβάκη, Άρης Τσιούνης, Τζένη Στεφανάκου, Λάκης Γκέκας, Γιάννης Αλεξανδρίδης, Μίρκα Δανέζη, Κώστας Βοξαλίδης, Ντίνα Γιαννάκοu
1973 - έγχρωµο - 105 λεπτά 
Το κορίτσι και το άλογο, 1973
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Σερντάρης
Σενάριο: Γιώργος Ζερβουλάκος, Βαγγέλης Σερντάρης
Διάρκεια: 88 λεπτά
Υπόθεση: Ίσως η πιο εμπορική κάλτ ελληνική ταινία
   Με αυτή τη ταινία, η Άννα Φόνσου γίνεται η αιώνια ποίηση κάθε εφήβου και το άρωμα της χαμένης αθωότητας...
     Ο Λάρυ είναι ένας ωραίος νέος, γύρω στα είκοσι του, που γυρίζει πίσω στο σπίτι του, για να συναντήσει τον πατέρα του, μετά από μακροχρόνια απουσία του για σπουδές στο εξωτερικό.
   Ο πατέρας του που είναι ζωγράφος, ζει απομονωμένος σε μια βίλα με την Τζούλια, μια νεαρή όμορφη κοπέλα, απερίσπαστος να ζωγραφίζει...
     Οι δύο νέοι, ο Λάρυ και η Τζούλια, ερωτεύονται ο ένας τον άλλον. Ο πατέρας αν και το ξέρει δεν δείχνει να ενοχλείται. Το αντίθετο μάλιστα... Επηρεασμένος από την σχέση των δύο νέων, κάτω από την μύτη του, αρχίζει να ζωγραφίζει τον επόμενο πίνακα του...
[Για πολλά χρόνια μερικοί ψάχνουν μανιασμένα να βρουν ένα αντίγραφο της ταινίας, με τις «ένθετες» σκηνές τσόντας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να πληρώσουν τεράστια ποσά.]
Κι ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από το blogmag:
   Πριν ξεκινήσω να μιλώ για την ταινία, πρέπει να διευκρινίσω κάποια πράγματα. Κατ' αρχάς όταν λέμε erotica, δεν εννοούμε τον Γκουσγκούνη, και όταν λέμε "Το Κορίτσι και το άλογο" εννοούμε "ο σκηνοθέτης και η παραγωγή δώσαμε τον πιο άσχετο τίτλο που θα μπορούσαμε στην ταινίας μας"!
   Οι περισσότεροι λοιπόν, στη θέα του τίτλου της ταινίας, βλέπουν μια cult ελληνική τσόντα του '70, ή τον ξεπεσμό της Άννας Φόνσου. Όλα αυτά, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης κινηματογραφικής παιδείας στη χώρα μας, έχουν καλύψει την ταινία μ' ένα trash πέπλο! (Αλήθεια, ποιός είπε ότι το trash είναι κακό; )
   Ξεκινώντας από ένα καμένο search λοιπόν, κατέληξα να διαβάζω κριτικές για "Tο κορίτσι και το άλογο" για το οποίο γνώριζα κι εγώ τα παραπάνω! 
   Ψάχνοντας όμως, βρήκα πως πρόκειται για μια ταινία, κανονική ταινία ναι, με σενάριο, – ok, ναι ξέρω και οι τσόντες έχουν σενάριο, ωραία – μια ιδιαίτερα πρωτότυπη πλοκή και όμορφη φωτογραφία. Έτσι λοιπόν κίνησα γη και ουρανό για να τη βρω και σας την παρουσιάζω.
    Ο Αλέξης είναι ένας ξεπεσμένος ζωγράφος που διαμένει με την ερωμένη – μούσα του, Τζούλια, σε μια βίλα έξω απ' την Αθήνα. Ο ερχομός του γιού του Λάρρυ από τη Ρώμη, για διακοπές ταράζει την ηρεμία του ζευγαριού και αναδύει απ' τα βάθη της κολάσεως την χαμένη έμπνευση του καλλιτέχνη.
    Η Τζούλια, με το εκπληκτικά καλλίγραμμο κορμί της, λικνίζεται μέσα στ' αραχνοΰφαντα φορέματά της που διαγράφουν κάθε της καμπύλη. Ο σκηνοθέτης δε παραλείπει να λούσει τα στήθη της με το φως του καλοκαιρινού ήλιου, χαρίζοντας στο θεατή του '70 την πιο τολμηρή και αισθησιακή εμφάνιση της ηθοποιού. 
   Ο "soft porn" λοιπόν χαρακτηρισμός της ταινίας περιορίζεται μονάχα εκεί, στα στήθη της Άννας Φόνσου, σε μερικά παθιασμένα φιλιά και άντε, και στα γυμνά κωλομέρια του Λάρρυ! Ενός Λάρρυ, που έχει κάτι από Jim Morrison, ή μάλλον μια διονυσιακή υπόσταση που του χαρίζουν τ' αμπέλια τριγύρω, οι χαλαρές μπούκλες του και το σφιχτό, νεανικό κορμί του!
    Οι διάλογοι είναι φειδωλοί, μερικές φορές ακόμα και ανούσιοι, γιατί οι εικόνες έχουν να πουν περισσότερα. Προοικονομίες, συμβολισμοί, τα μοτίβα της κόλασης και του σύμπαντος, ένα καπέλο και ένα παλιό γραμμόφωνο, συνθέτουν το πάζλ μιας ευφυούς ιδέας, που στην εποχή της εκφράστηκε όσο πιο ορθά μπορούσε. Μιας ιδέας με ένα "τριερικό" τέλος που φέρει κάτι από ελληνική τραγωδία! Ένα τέλος τόσο ανορθόδοξο, όσο και αρμόζον!
Από το βιβλίο GREEK EROTICA (εκδόσεις Τσαγκαρουσιάνος) όπου ο  Βάσος Γεώργας αποθησαύρισε απ' το αρχείο του εκατοντάδες ερωτικές ταινίες της περιόδου 1955 - 1985. 
LIFO
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Αμαρτωλό Γαλάτεια Καζαντζάκη  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.