Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Η΄ Φυσική Ιστορία, Ζωολογία, Φυτολογία

   Την όγδοη ανάρτηση που αφορά τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού θα την αφιερώσω σε μια αγαπημένη κατηγορία βιβλίων στα βιβλία της Φυσικής Ιστορίας, της Ζωολογίας και της Φυτολογίας.
  Εδώ θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι τα βιβλία της Φυσικής Ιστορίας εμπεριείχαν και τη Ζωολογία και τη Φυτολογία, αλλά σε κάποιες εκδόσεις και σε κάποιες σχολικές χρονιές υπήρχαν ξεχωριστά βιβλία Ζωολογίας και Φυτολογίας σε διαφορετικές σχολικές τάξεις.
   Συνήθως στην Τρίτη Δημοτικού η Φυσική Ιστορία εξέταζε τα οικόσιτα ζώα και τα μικρά ζώα του αγρού, αλλά και τα συνηθισμένα φυτά όπως ο φασίολος, η ελιά και το αμπέλι.
    Φυτολογία συνήθως οι μαθητές κάνανε στην Τετάρτη Δημοτικού, αλλά υπήρχαν και σχολικές χρονιές που το ωρολόγιο πρόγραμμα έβαζε τη Φυτολογία στην Πέμπτη και στην Έκτη (ειδικά στα βιβλία συνδιδασκαλίας).
   Μπορεί η Φυτολογία να μην είχε την "δυναμική" της Ζωολογίας και να μην εντυπωσίαζε το ίδιο τους μικρούς μαθητές, όμως ο φασίολος ο κοινός και οι τρόποι αναπαραγωγής των φυτών έχουν μείνει βαθιά χαραγμένοι στην παιδική μας μνήμη.
    Συνήθως στη Φυτολογία φυτεύαμε και φασόλια, φακές και φτιάχναμε διάφορα φυτολόγια, αλλά γι' αυτές τις "σχολικές εμπειρίες" έχουμε αναφερθεί στην ανάρτηση με τον τίτλο "Οι Videoprojectors του 60 !! / Φυτολογία Γ΄".
    Η Ζωολογία όμως, είτε σαν κομμάτι της Φυσικής Ιστορίας, είτε σαν ξεχωριστό βιβλίο ήταν ένα αγαπημένο βιβλίο των περισσότερων μαθητών του Δημοτικού.
     Ξεκινούσαμε στην Τρίτη Δημοτικού μαθαίνοντας για το πρόβατο, την κότα και τα κουνελάκια και καταλήγαμε στην Πέμπτη και στην Έκτη να μαθαίνουμε για το γορίλα, το λιοντάρι και τον βόα!!
    Σε κάποια βιβλία η εικονογράφηση ήταν αρκετά εντυπωσιακή και οι μαθητές θυσίαζαν για χάρη της την αποστήθιση για το που ζει η κάμηλος η δρομάς ή για το πόσο κρατάει η κύηση της αρκούδας.
     Φυσικά για την Φυσική Ιστορία είχαμε τετράδια μισά-μισά που γράφαμε περιλήψεις και κολλούσαμε τις φωτογραφίες των ζώων από Λευκώματα, αλλά γι΄αυτά θα μιλήσουμε σε επόμενη ανάρτηση (έχουμε ήδη αναφερθεί στις εικονίτσες των Θρησκευτικών)
     Η Φυσική Ιστορία λοιπόν ήταν ένα από τα λίγα μαθήματα που μας έχει αφήσει ευχάριστες αναμνήσεις και πραγματικά την εποχή που η τηλεόραση ήταν ακόμα στα πρώτα της βήματα και η πρόσβαση στη γνώση και στην μόρφωση ήταν περιορισμένη αυτό το βιβλίο μας άνοιγε με μοναδικό τρόπο καινούριους ορίζοντες.
    Σήμερα βέβαια που υπάρχουν εξειδικευμένα κανάλια με ντοκιμαντέρ, που υπάρχει το Internet και τα CD-ROΜ αυτά τα βιβλία πιθανόν να φαντάζουν απλοϊκά και τελείως παρωχημένα, μα δεν είμαι σίγουρος αν οι σημερινοί μικροί μαθητές έχουν τόση γνώση και κυρίως τόση αγάπη για τη Φυσική Ιστορία.
     Νομίζω λοιπόν ότι τελικά εκείνα τα παλιά  βιβλία της Φυσικής Ιστορίας, της Ζωολογίας και της Φυτολογίας εκπλήρωσαν τους μαθησιακούς και τους παιδαγωγικούς τους στόχους και με το παραπάνω κατορθώνοντας να συνδυάσουν  και τη γνώση και τη ψυχαγωγία ταυτόχρονα !
    Τελειώνοντας και αυτή την ανάρτηση με τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού υπάρχει η υπόσχεση ότι η επιστροφή θα είναι και πάλι εντυπωσιακή με ένα θέμα που θα ξυπνήσει σε όλους ξεχασμένες σχολικές αναμνήσεις...
Μικρή βιβλιοθήκη Φυσικής Ιστορίας
Εικόνες : Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ε΄ Αναγνωστικά - Αλφαβητάρια
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / ΣΤ΄ Άτλαντες και Χάρτες
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ζ΄ Εικόνες Θρησκευτικών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.