Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Σχολικά βιβλία Δημοτικού / ΣΤ΄ Άτλαντες και Χάρτες

   Σ΄αυτή την έκτη ανάρτηση για τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού, θα αναφερθούμε στους σχολικούς Άτλαντες και τους Χάρτες, που χρησιμοποιούσαμε σαν βοηθήματα στο Δημοτικό, στο μάθημα της Γεωγραφίας.
  Κατ' αρχήν οι σχολικοί Άτλαντες ήταν σαν μεγάλα βιβλία, δεμένα που είχαν μέσα ποικιλία από χάρτες και πίνακες. Υπήρχε Παγκόσμιος Άτλας, Άτλας Ηπείρων, Άτλας Ευρώπης, Εικονογραφημένος Άτλας της Ελλάδας και άλλοι πολλοί.
    Στους Άτλαντες υπήρχαν οι πολιτικοί, οι γεωφυσικοί χάρτες, αλλά και ιστορικοί, παραγωγικοί και πολλές άλλες κατηγορίες που μαζί με πίνακες και επεξηγήσεις προσπαθούσαν να κάνουν το μάθημα της Γεωγραφίας πιο δελεαστικό!
     Τελικά παρ΄ όλη τη σχολική χρησιμότητά τους οι Άτλαντες δεν κατόρθωναν να εμφυσήσουν σε πολλά παιδιά την αγάπη για την Γεωγραφία, αφού  αυτοί οι Άτλαντες σήμαιναν απομνημόνευση βουνών, ποταμιών, πόλεων και κυρίως σχεδίαση χαρτών με ξεπατικωσούρα!!
    Πολλοί γονείς θέλοντας να κάνουν τα "βλαστάρια" τους ακόμα πιο "Φωτεινούς Παντογνώστες" δεν δίσταζαν να τους αγοράσουν για τη βιβλιοθήκη τους ακόμα και δερματόδετους Άτλαντες, σαν τον Άτλαντα του "Παπύρου", για να παίζουν τα παιδιά τους στα δάχτυλα όλη την Υφήλιο!
     Εκτός φυσικά απ΄τους δεμένους Άτλαντες, που ήταν ας πούμε και η "ελίτ" στον τομέα των χαρτών, υπήρχαν και οι απλοί σχολικοί χάρτες μιας συγκεκριμένης χώρας ή Ηπείρου που έκαναν το μάθημα της Γεωγραφίας πιο διαδραστικό!
   Οι πιο γνωστοί και πιο απλοί σχολικοί χάρτες ήταν από τις εκδόσεις Λουκόπουλου ή τις εκδόσεις Ρέκου και μπορούσες να βρεις ότι χάρτη ήθελες και μπορούσες να σκεφτείς.
    Νομίζω πάντως ότι οι πιο ενδιαφέροντες ήταν οι παραγωγικοί, οι τουριστικοί αρχαιολογικοί και οι ιστορικοί.
     Στους σχολικούς Άτλαντες υπήρχαν και όμορφες απεικονίσεις που έδειχνα παραστατικά τι ήταν πορθμός, οροπέδιο, κόλπος, ακρωτήριο, χερσόνησος και άλλα τέτοια "γεωγραφικά" και η αλήθεια είναι ότι ήταν ο μοναδικός τρόπος ο μαθητής να καταλάβει και να κατανοήσει τι είναι πορθμός και τι Ισθμός!
  Στην Ελλάδα υπήρχαν και χάρτες των γεωγραφικών διαμερισμάτων ή και Νομών ξεχωριστά μιας και οι μικροί μαθητές θα έπρεπε να παίζουν τη Γεωγραφία της Πατρίδας τους στο μικρό τους δαχτυλάκι...
    Παρακάτω ένας χάρτης Αθηνών ο οποίος έχει αρκετό "αρχαιολογικό" ενδιαφέρον για τους σημερινούς μαθητές του Δημοτικού!!
     Ας παρατηρήσουμε και ένα βροχομετρικό χάρτη της Ελλάδας, αφού συν όλα τα άλλα οι μικροί μαθητές της Τετάρτης Δημοτικού θα έπρεπε να ήξεραν και πόσο έβρεχε στην Καβάλα! 
    Ένας ορυκτολογικός χάρτης της Ελλάδας επίσης μάθαινε που βρίσκονταν καταχωνιασμένα στην Ελλάδα τα πολύτιμα ορυκτά και μεταλλεύματά της!!
   Παρακάτω υπάρχουν χάρτες γεωγραφικών διαμερισμάτων και Νομών της Ελλάδας για να μας θυμίσουν τις ώρες που σπαταλούσαμε για να ξεπατικώσουμε, να σχεδιάσουμε, να ζωγραφίσουμε, να γράψουμε και να χρωματίσουμε με βαμβάκι και ξύσματα ξυλομπογιάς την πανέμορφη Πατρίδα μας!  
     Στον πολιτικό, παραγωγικό, και γεωργικό χάρτη του Νομού Χαλκιδικής θα παρατηρήσουμε προϊόντα, όπως αχλάδια, μήλα, σταφύλια και λάδι σε περιοχές που σήμερα μόνο γεωργικές δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
    Τελειώνοντας αυτή την ανάρτηση, την αφιερωμένη στους σχολικούς Άτλαντες και στους χάρτες θα ήθελα να τονίσω ότι η χρησιμότητα τους δεν αμφισβητείται καθόλου, ούτε φυσικά και η ακρίβεια τους. Ήταν απλά μια αναφορά σε κάποιες σχολικές αναμνήσεις και σε κάποια "βάσανα" που πολλοί μικροί μαθητές βίωναν καθώς αγωνίζονταν να ξεπατικώσουν το Νομό Θεσσαλονίκης!
     Οι αναρτήσεις με τα σχολικά βιβλία του Δημοτικού θα συνεχιστούν σύντομα με καινούριους "θησαυρούς" που θα ανακαλύψουμε στα ξεχασμένα σεντούκια της παιδικής μας ηλικίας!
Εικόνες : Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ε΄ Αναγνωστικά - Αλφαβητάρια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.