Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ντι-Ντι-Τι και τα κουνούπια τέζα (μαζί και η οικογένεια) !!

Μια ιστορική αναδρομή
   Το DDT είναι ένα από τα πιο γνωστά συνθετικά φυτοφάρμακα.
[D.D.Τ.] Δραστικό εντομοκτόνο. Το επιστημονικό του όνομα είναι διχλωρο - διφενο - τριχλωροθεάνη. 
   Το παρασκεύασε για πρώτη φορά ο χημικός Τσάιλντερ το 1874, στην προσπάθειά του να βρει ένα τεχνητό άρωμα για τη διδακτορική του διατριβή, χωρίς τελικά να ενδιαφερθεί για την πρακτική του αξία. 
 Πενήντα χρόνια αργότερα μερικοί Ελβετοί χημικοί, που ζητούσαν να παρασκευάσουν μία ουσία για την καταπολέμηση του σκόρου, ανακάλυψαν ότι η "σύνθεση Τσάιλντερ" παρουσίαζε εντομοκτόνα δράση.  
  Ύστερα από δοκιμές και εφαρμογές αποδείχτηκε ότι είναι πολύ δραστικό εναντίον διάφορων εντόμων.
  Η βιομηχανική του παρασκευή άρχισε το 1940. Είναι μία λευκή κρυσταλλική σκόνη αδιάλυτη στο νερό, στα αλκάλια και στα αραιά οξέα. 
  Διαλύεται όμως εύκολα στην "ακετόνη" και σε διάφορα άλλα αραιά οργανικά διαλυτικά. 
   Διασπάται σε θερμοκρασία πάνω από 195 βαθμούς Κελσίου. 
  Στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου χρησιμοποιήθηκε από τους συμμάχους για την καταπολέμηση της ψείρας και των ψύλλων. 
  Το D.D.Τ. δρα ως δηλητήριο του νευρικού συστήματος. Γενικά σκοτώνει τα έντομα και τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως π.χ. τα ψάρια.
  Έχει την ιδιότητα να συσσωρεύεται στον ανθρώπινο οργανισμό και προκαλεί σοβαρές βλάβες· γι` αυτό απαγορεύτηκε πλέον η χρήση του.
  Το DDT ιδανικό για εντομοκτόνες ιδιότητες που δεν είχαν ανακαλυφθεί μέχρι το 1939, 
  χρησιμοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία κατά το δεύτερο ήμισυ του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου για τον έλεγχο της ελονοσίας και του τύφου μεταξύ των αμάχων και στρατιωτών.
  Μετά τον πόλεμο, το DDT χρησιμοποιήθηκε ως γεωργικό εντομοκτόνο, 
  και η αμερικάνικη βοήθεια απέστειλε και στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες για διανομή στους αγρότες. Στην Ελλάδα έγινε περισσότερο γνωστό ως "φλιτ".
Φονικό DDT στο αίμα παιδιών
Σοκ έχει προκαλέσει η μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας, 
  σύμφωνα με την οποία σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής ανιχνεύθηκαν υψηλές ποσότητες του φονικού φυτοφαρμάκου- ζιζανιοκτόνου DDT στο αίμα παιδιών.
   Οι επιστήμονες εξέτασαν παιδιά σε 11 αγροτικές περιοχές του Μεξικό, της Γουατεμάλα, του Ελ Σαλβαντόρ, της Ονδούρα, της Νικαράγουα, της Κόστα Ρίκα και του Παναμά, χώρες στις οποίες από το 1946 μέχρι και το 1999, διασκορπίστηκαν περισσότεροι από 85.000 τόνοι, για την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας, σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση τη Γουατεμάλα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα παιδιά έχουν στο αίμα τους πολύ υψηλές ποσότητες DDT.
  Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις αγροτικές περιοχές του Μεξικό, αφού οι συγκεντρώσεις DDT στο αίμα των παιδιών ήταν υψηλότερες από 9 έως και 28 φορές, σε σχέση με τις άλλες χώρες.
  Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι το Μεξικό  απαγόρευσε τη χρήση του φονικού ζιζανιοκτόνου, μόλις, το 2000.
  Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τόσο το DDT όσο και η «παραλλαγή» του το  DDΕ, ενοχοποιούνται για εμφάνιση καρκίνου, ορμονικές διαταραχές, εκδήλωση διαβήτη, άσθματος και σοβαρές μεταλλάξεις στο DNA.
Οι ωκεανοί “ξεβράζουν” DDT
Σημαντικές ποσότητες του επικίνδυνου εντομοκτόνου DDT συνεχίζουν να απελευθερώνονται από τους ωκεανούς, σύμφωνα με νέα γερμανική έρευνα.
  Όπως αποδείχθηκε, αν και το DDT ουσιαστικά σήμερα χρησιμοποιείται μόνο στο νότιο ημισφαίριο, 
  οι συγκεντρώσεις του παραδόξως αυξάνουν διαρκώς στο βόρειο ημισφαίριο, όπου η χρήση του έχει απαγορευτεί, καθώς η ουσία μετακινείται μέσω των ωκεανών και της ατμόσφαιρας.
  Εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. τόνοι DDT χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ της δεκαετίας του ΄40 και του ΄70, τόσο ως εντομοκτόνο στη γεωργία όσο και για την καταπολέμηση εντόμων, κυρίως κουνουπιών.
  Όπως αναφέρουν οι ερευνητές Γκέρχαρντ Λάμελ και Ιρέν Στέμλερ του Ινστιτούτου Χημείας Μαξ Πλανκ, στο περιοδικό «Geophysical Research Letters», 
  το DDT συνεχώς επανατροφοδοτείται στην ατμόσφαιρα από τους ωκεανούς, ώσπου να διαλυθεί και να επανέλθει στις θάλασσες και, έτσι, ένας νέος κύκλος επαναφοράς του στην ατμόσφαιρα ξεκινά και πάλι.
Μια ανάμνηση
    Όταν ερχότανε το καλοκαίρι εκείνα τα χρόνια στην γειτονιά πίσω από την Ομόνοια στο δωμάτιο της αυλής αρχίζανε οι προετοιμασίες για την ζέστη. Σεντόνι στην πόρτα που το έβρεχες για δροσιά.....

 Τρόμπα του φλίτ με την αξέχαστη μυρουδιά που σε έμενε στα ρουθούνια. Έριχνε τέζα τις μύγες που δεν ήταν λίγες οι άτιμες.
Ποιός ήξερε τότε για καρκινογόνα και ΕΟΦ και πράσινα άλογα.
Έτσι και δεν ψέκαζες το δωμάτιο τα πεινασμένα μετακατοχικά κουνούπια σε έκαναν κόσκινο.

  Το μοναδικό παράθυρο που έβλεπε στα Αρχαία ανοιχτό τέντα όπως και η πόρτα που δεν είχε κλειδαριά και κλειδί.
Γιατί να έχει; Ποιός φοβότανε τότε!
Άλλη μια ανάμνηση
   Η βρώμα από το ντι-ντι-ντι πλανιέται(τη σιδερένια τρόμπα τη θυμάσαι;) κι ο μουσκεμένος ύπνος στα σεντόνια, με μύγες πειραχτήρια που τρομάζουν απ' το ροχαλητό το κόντρα μπάσο! 
   Τρίζει ο σουμιές κλειστά είναι τα παντζούρια, κοιμούνται οι "μεγάλοι" μες την κάψα, και συ γυρνάς σιγά παλιές σελίδες, σε κόσμους μαγικούς αεροβατώντας...
Μια έκφραση
θα σε ψεκάσω με φλιτ! Τι σημαίνει;
Παλαιά απειλή ξυλοδαρμού προς φλώρο, μικροκαμωμένο ή σωματικώς κακοσχηματισμένον αντίπαλο. 
  Ο λόγος γίνεται για απεντόμωση με το φλιτ, το παλιό φυσερό με την τρόμπα, που απολυμαίναν οι νοικοκυρές τα σπίτια τους απ’ τα λογής ζούμπερα, που μπαίνανε απ’ τον κήπο.
ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΚΟΝ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ 
113. Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΝΤΟΜΩΝ (απόσπασμα)
    Μιὰ ἡμέρα, ὁ πατέρας τοῦ Κωστάκη ἐγύρισε στὸ σπίτι ἀπὸ τὴν ἀγορὰ φορτωμένος δέματα, κουτιὰ καὶ πακέτα.
    Ὁ Κωστάκης καὶ ἡ Ἑλενίτσα ἔτρεξαν καὶ τοῦ ἐπῆραν μερικὰ κουτιὰ ἀπὸ τὰ χέρια. Ὁ κὺρ - Δημήτρης ἔφερε ἀπὸ τὴν ἀγορὰ δῶρα καὶ γλυκίσματα γιὰ ὅλους, καὶ τὰ ἐχάρισε στὸν καθένα.
Ὕστερα ἄνοιξε ἕνα μακρὺ κουτὶ καὶ ἔβγαλε ἀπὸ μέσα ἕνα παράξενο ἐργαλεῖο, σὰν μικρὸ κανονάκι, καὶ εἶπε:
― Νά, καὶ ὁ ἐχθρὸς τῶν ἐντόμων.
    Ὅλοι ἐκοίταξαν μὲ μεγάλη περιέργεια αὐτὸν τὸν πράσινο τενεκεδένιο σωλῆνα, ποὺ πίσω του εἶχε ἕνα ξύλινο χέρι καὶ ἐμπρός του μιὰ τρυπίτσα μικρὴ καὶ ἕνα τενεκεδένιο κουτάκι κολλημένο ἐπάνω.
― Ἆ! ἡ τρόμπα! ἐφώναξαν τὰ παιδιά.
― Ἡ καταστροφὴ τῶν ἐντόμων: εἶπε ὁ πατέρας.
    Καὶ ἀμέσως ἐγέμισε τὸ ἐργαλεῖο μὲ «Ντὶ ντὶ τί», ποὺ εἶχε φέρει σ’ ἕνα μπουκάλι. Ἔξω ἀπὸ τὸ μπουκάλι ἦσαν γραμμένα κάτι ξένα γράμματα.
— Φλὶτ εἶναι αὐτό, πατέρα; ἐρώτησε ὁ Κωστάκης μὲ περιέργεια.
— Ὄχι, παιδί μου, εἶναι ἕνα νέο ἀμερικάνικο φάρμακο, ἀνώτερο ἀπὸ τὸ φλίτ. Λέγεται «ντὶ ντὶ τὶ» καὶ σκοτώνει ὅλα τὰ ἔντομα. Ἀκόμη καὶ μικρὰ ζῷα, ὅπως τὰ ποντίκια.
   Καὶ ἀμέσως ἄρχισε νὰ ραντίζῃ παντοῦ. Ἔβγαινε ἀπὸ τὴ μικρὴ μπροστινὴ τρυπίτσα μπουχός, σὰν μικρὸ συννεφάκι, καὶ ὅπου ἦτο καμμιὰ μυῖγα, ἔπεφτε εὐθὺς κάτω ψόφια.
Ἐμύριζε ὅμως λιγάκι σὰν βενζίνη ἢ νέφτι.
— Δὲν μυρίζει ὡραῖα, εἶπε ἡ Ἑλενίτσα.
— Ὄχι καὶ πολὺ ὡραῖα, ἀποκρίθηκε ὁ κὺρ - Δημήτρης, ἀλλὰ δὲν βλάπτει καθόλου σὲ μᾶς.
— Καλύτερα λίγη τέτοια μυρωδιά, εἶπε ἡ μητέρα της, παρὰ ἡ ἐνόχλησις ἀπὸ τὶς βρωμερὲς μυῖγες.

— Πρέπει ὅλες οἱ νοικοκυρές, εἶπε πάλι ὁ πατέρας τοῦ Κωστάκη, νὰ πάρουν ἀπόφασι, νὰ πολεμήσουν αὐτὸν τὸν κακὸ ἐχθρό, τὴ μυῖγα.
— Τόσο κακὸ κάνει; ἐρώτησε ὁ Κωστάκης.

— Ναί, παιδί μου. Αὐτὴ κουβαλᾷ στὰ πόδια της καὶ στὰ πτερά της ὅλες τὶς ἀρρώστειες τοῦ κόσμου. Κάθεσαι στὸ τραπέζι καὶ τρώγεις ἥσυχα τὸ φαγητό σου. Ἔρχεται ἐκεῖ ἡ μυῖγα, κάθεται λίγο στὸ ψωμί σου καὶ πετᾷ πάλι. Ἐπάνω στὸ ψωμί σου, ποὺ ἐκάθησε, ἄφησε χίλια μικρόβια. Ἐσὺ τρώγεις τὸ ψωμὶ καὶ τὰ μικρόβια, χωρὶς νὰ ξεύρῃς τίποτα, μπαίνουν στὸ στομάχι σου. Σὲ λίγες ἡμέρες ἀρρωσταίνεις καὶ ἡ μητέρα σου σκέπτεται στενοχωρημένη: «Ποῦ τὴν ἐκόλλησε αὐτὴ τὴν ἀρρώστεια τὸ παιδί μου;»
Ένα τραγουδάκι
   Τὸ τραγουδάκι αυτό τὸ λέει και η Λευκαδίτικη κομπανία Αγιομαυρίτικη Παρέα καὶ περιλαμβάνεται στὸ δίσκο της "Σουλάτσο στὸ Ἰόνιο". 
  Τὸ λένε χρόνια στὴ Λευκάδα, όπου έχει γίνει γνωστό, πολλοί, δέ, νομίζουν ότι είναι ντόπιο ἢ πάντως Ἰόνιο.
Στο video ο συσχετισμός του DDT με το ΔΝΤ
είναι και εύστοχος και αστείος !
Χειμερινοί κολυμβητές - Το φάρμακο DDT (λευκαδίτικη καντάδα)
23 Κόκκινα Φώτα, 2009
Μουσική-Στίχοι: Βασίλης Γάντζιας
Πρώτη εκτέλεση: Αγιομαυρίτικη Παρέα
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,
εἶναι ἕνα φάρμακο πολὺ ἐξαιρετικό·
μᾶς τό ῾στειλε ὁ Τρούμαν ἀπ᾿ τὴν Ἀμερική,
τὸ φάρμακο ποὺ λέμε Ντι-ντι-τί.
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,
εἶναι ἕνα φάρμακο πολὺ ἐξαιρετικό·
σκοτώνει τοὺς κορέους, ψύλλους κι ἀρουραίους,
τὸ φάρμακο ποὺ λέμε Ντι-ντι-τί.
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,
εἶναι ἕνα φάρμακο πολὺ ἐξαιρετικό·
μᾶς τό ᾿στειλε ὁ Μεγάλος ἀπ᾿ τὴν Ἀμερική,
τὸ φάρμακο ποὺ λέμε Ντι-ντι-τί.
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,
εἶναι ἕνα φάρμακο πολὺ ἐξαιρετικό·
τὸ βάζουμε στὴν τρόμπα καὶ κάνει φσσς-φσσς,
τὸ φάρμακο ποὺ λέμε Ντι-ντι-τί.
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,
εἶναι ἕνα φάρμακο πολὺ ἐξαιρετικό·
τὸ βάζουμε στὴν τρόμπα καὶ κάνει φσσς-φσσς,
τὸ φάρμακο ποὺ λέμε Ντι-ντι-τί.
Τὸ Ντι-ντι-τί, τὸ Ντι-ντι-τί,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.