Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Ελ Γκρέκο και Υπερέλληνας, οι Έλληνες... Supermen !!

Η αρχή
       Το 1951 ο Στέλιος Ανεμοδουράς με το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης άρχισε να δημοσιεύει σε 96 εβδομαδιαία τεύχη, που σχημάτισαν 12 τόμους, τις δυναμικές και ηρωικές περιπέτειες ενός υπερήρωα εξωγήινης προέλευσης, του Υπεράνθρωπου.
   Ο Superman ήταν φυσικά "πηγή έμπνευσής" για τον Ανεμοδουρά. Η εμφάνιση όμως του υπερανθρώπου του, όπως βέβαια τον απέδιδε ο (απαραίτητος) σκιτσογράφος Βύρων Απτσόγλου (Byron) μας παρέπεμπε σ' έναν ακόμη ήρωα, γνωστόν επίσης από τα αμερικάνικα κόμικς, πνευματικό παιδί των εκδόσεων Marvel:
  Πρόκειται για τον Captain Marvel, ο οποίος με την κόκκινη στολή του, τη χρυσοκέντητη άσπρη μπέρτα και τις χρυσές μπότες του έμοιαζε σαν δίδυμος με τον "δικό" μας Υπεράνθρωπο.Η διαφορά στη στολή τους ήταν το ότι του Captain Marvel είχε στο στήθος κεντημένη μια χρυσή αστραπή, ενώ του Υπεράνθρωπου ένα "Υ" (προφανώς το αρχικό του).


    Ο Byron δεν έμεινε μόνο στην ομοιότητα του κεντρικού ήρωα μας με τον Captain Marvel. Έδωσε και σε άλλους πρωταγωνιστές της σειράς τη μορφή που είχαν οι αντίστοιχοι ήρωες του αμερικανικού κόμικς. Για παράδειγμα, αναφέρεται ο μεγάλος εχθρός του κόσμου, ο τρελός επιστήμονας Δόκτωρ Φάουστ,άξιος αντίπαλος του Υπεράνθρωπου και της παρέας του, που ήταν πανομοιότυπος με τον αντίστοιχο "κακό" αντίπαλο του Captain Marvel, Dr. Sivana.
  Ο Byron, και τον χαρακτήρα του Κοντοστούπη, τον Μπιλ Φακτ, τον εμπνεύστηκε από το αμερικάνικο κόμικς "Archie". Μάλιστα τον συγκεκριμένο χαρακτήρα, στο περιοδικό "Πρώτο", ο μεταφραστής τον ονόμασε... Πίπη!
   Υπήρχαν όμως διαφορές: Το όνομα κατ' αρχήν ο Κλαρκ Κεντ μετονομάστηκε από τον Ανεμοδουρά σε Τζιμ Μπάρτον. Βέβαια ήταν κι αυτός δημοσιογράφος, αλλά ο Υπεράνθρωπος του Θάνου Αστρίτη δεν φοβόταν τον κρυπτονίτη όπως ο Αμερικανός φιλαράκος του, αλλά είχε ένα διαφορετικό τρωτό σημείο:ήταν η πίσω επιφάνεια της πτέρνας του, ακριβώς όπως ο μυθικός ήρωας Αχιλλέας. Κάθε χτύπημα εκεί είχε αποτέλεσμα την -προσωρινή πάντα- απόσυρση του απ' τη μάχη,προς όφελος των αντιπάλων του.

    Όπως ήδη είπαμε ο Υπεράνθρωπος σαν Τζιμ Μπάρτον ήταν δημοσιογράφος μιας μεγάλης εφημερίδας της Νέας Υόρκης. 
   Στην ίδια εφημερίδα εργαζόταν η όμορφη Έλσα Πάρεν, που πολύ σύντομα θα γινόταν το έτερον του ήμισυ και μητέρα των παιδιών του. Η διαφορά της Έλσας με τη Λόις Λέιν ήταν ότι ήξερε την ταυτότητα του Υπεράνθρωπου και δεν αγαπούσε κρυφά σαν την Λόις Λέιν τον Superman χωρίς να ξέρει την ταυτοπροσωπία των δυο τους.
   Τον παντρεύτηκε λοιπόν η Έλσα, γέννησε τα παιδιά του και μεγάλωνε φυσιολογικά μαζί του -άλλη μια διαφορά με τον Κλαρκ Κεντ που έμενε πάντα αναλλοίωτος στο χρόνο!

Το πρώτο παιδί του Υπεράνθρωπου και της Έλσας ήταν ο Ντάνι ή Κεραυνός, που φορούσε μια κίτρινη στολή και είχε όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις του πατέρα του. 
  Ήταν ο "φυσικός συνεχιστής" του έργου του Υπερανθρώπου, γι' αυτό και μετά από κάποια τεύχη το περιοδικό είχε στο κάτω μέρος του εξώφυλλου και το όνομά του "Κεραυνός"!.
    Το δεύτερο παιδί του ζευγαριού ήταν η Ντιάνα ή Αστραπή, που φορούσε μια αρκετά συντηρητική κόκκινη στολή με άσπρη μπέρτα και κίτρινες μπότες.

Ήταν γενναία και με φοβερές υπερδυνάμεις ώστε να μπορεί να στέκεται επάξια δίπλα στον πατέρα και στον αδελφό της. Η ομορφιά της ήταν μοναδική και θύμιζε την Κατερίνα απ' τον "Μικρό Ήρωα".

  Στην οικογένεια θα έρθει προς βοήθεια ένας Έλληνας σούπερ επιστήμονας, ο Ελ Γκρέκο
  Θα ερωτευτούν με την Αστραπή και σύντομα θα παντρευτούν με κουμπάρο τον Κοντοστούπη. Ο γαμπρός του Υπεράνθρωπου, ο Ελ Γκρέκο, ήταν ένας κοινός θνητός


Όμως χάρη στις επιστημονικές ανακαλύψεις του - θα το αναφέρουμε παρακάτω-  κατάφερε  κάποτε να γίνει τόσο δυνατός όσο ο πεθερός του, ίσως μάλιστα και περισσότερο από εκείνον, όπως άλλωστε ομολογούσε ο τελευταίος.

Μαζί με την υπερφυσική δύναμη είχε αποκτήσει και τεράστια σωματική αντοχή, έχοντας γίνει και αυτός ουσιαστικά άτρωτος σε κάθε χτύπημα και ανεπηρέαστος από κάθε μορφής ενέργειας που πολύ συχνά χρησιμοποιούσαν εναντίον του οι εχθροί.
   Με τη βοήθεια μιας τέλειας, μικροσκοπικής και αθέατης πτητικής συσκευής μπορούσε ακόμα και να πετάει με την ταχύτητα και τη σβελτάδα που είχαν οι άλλοι υπερήρωες. Φορούσε ένα γαλάζιο παντελόνι με ένα άσπρο πουκάμισο με γαλάζιους μαιάνδρους, καθότι Έλληνας!  Ήταν, τέλος, εξοπλισμένος με ένα ειδικό "πιστόλι",  που ήταν εφοδιασμένο με πολλές σκανδάλες. 
Κάθε μια απ' αυτές ελευθέρωνε και κάτι διαφορετικό και αποτελούσε ένα μοναδικό όπλο στους συνεχείς αγώνες του: 
   Η μια εξακόντιζε κύματα ψύχους που πάγωναν τα πάντα γύρω, η δεύτερη ανέβαζε τη θερμοκρασία σε ύψη δυσθεώρητα, η τρίτη ελευθέρωνε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούσαν αποσύνθεση των μορίων  κάθε οργανισμού και αντικειμένου, εξαφανίζοντας τα πάντα τριγύρω. 
   Η τέταρτη προκαλούσε τύφλωση σε κάθε αντίπαλο κ.λ.π. Κάθε σκανδάλη, λοιπόν, ήταν και ένα φοβερό όπλο στα χέρια του μεγάλου αυτού υπερασπιστή της ανθρωπότητας...

Και κάθε τόσο, η συνεχής επιστημονική του έρευνα έφερνε στο φως και νέες ανακαλύψεις, που είχαν αποτέλεσμα την προσθήκη και μιας νέας σκανδάλης στο μοναδικό αυτό όπλο. Για όλους αυτούς τους λόγους, απ' τη στιγμή που παρουσιάζεται στη σειρά, γράφεται στο κάτω μέρος του εξώφυλλου του περιοδικού: "Ελ Γκρέκο ο Έλληνας υπεράνθρωπος".
   Όπως λοιπόν διακρίνει κανείς, ο Ανεμοδουράς προσπαθεί να υποβαθμίσει αισθητά το ρόλο του μοναδικού Υπεράνθρωπου, εξυψώνοντας παράλληλα τους ρόλους των υπολοίπων ηρώων, και ειδικά του Έλληνα Ελ Γκρέκο. Οι λόγοι βέβαια, γίνονται εύκολα κατανοητοί: Το ελληνικό στοιχείο είναι πάντα απαραίτητο σε κάθε ανάγνωσμα, ώστε να αναπτύσσεται το πατριωτικό αίσθημα στους μικρούς αναγνώστες!
   Το πρώτο εγγόνι του Υπεράνθρωπου θα 'ναι ο Υπερέλληνας, το παιδί της Αστραπής και του Ελ Γκρέκο, που φορούσε μια γαλάζια στολή με έναν λευκό σταυρό στο στήθος (κάτι σαν την ελληνική σημαία!). 
Ο Υπερέλληνας ήταν όντως ένας υπερέλληνας, που έκανε περήφανα όλα τα παιδάκια της εποχής... 

   Ο γιος του Υπεράνθρωπου ο Κεραυνός θα παντρευτεί κι αυτός σαν τον πατέρα του μια κοινή θνητή. τη Λάουρα, και θα χαρίσει το δεύτερο εγγόνι στον Υπεράνθρωπο, τον Σιμούν, που έχει φοβερές, τηλεπαθητικές, τηλεκινητικές και πνευματικές δυνάμεις!
         Μαζί τους ήταν και ο κολλητός φίλος του Υπεράνθρωπου, συνάδελφός του (δημοσιο-γράφος δηλαδή), ο Μπιλ Φακτ ή Κοντοστούπης (παρατσούκλι που βγήκε απ' το ότι ήταν κοντός σχεδόν νάνος). Είχε μια τεράστια γαμψή μύτη σαν μελιτζάνα και ήταν ο "αστείος" της ιστορίας.


    Ο καημένος ήταν φοβερά δειλός, βαθιά μέσα του όμως έκρυβε μια χρυσή καρδιά. Πολλές φορές όταν κάποιο απ' τ' αγαπημένα του πρόσωπα κινδύνευε, ο φοβισμένος νάνος κατάφερνε να αποδιώχνει την παροιμιώδη δειλία του και να πραγματοποιεί άθλους μοναδικούς. Ο συμπαθής αυτός αντιήρωας ήταν βέβαια ένα μικρόσωμο και αδύναμο πλάσμα.
   Κάποτε όμως απόκτησε και αυτός υπερφυσική μυϊκή δύναμη, ώστε να γίνει ένας από τους δυνατότερους ανθρώπους υης υφηλίου. Η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε στο τεύχος 42 με τίτλο "Η γροθιά του Έλληνα" και είναι πολύ διασκεδαστική.
  Ο Ελ Γκρέκο, που ήταν ακόμα ένας κοινός θνητός, έφτιαξε κάποτε μια ουσία που σε μετέτρεπε σε υπεράνθρωπο. Τα υλικά ήταν όμως πολύ σπάνια και δεν θα μπορούσε να το ξαναφτιάξει. Γέμισε, λοιπόν, ένα ποτήρι με το κόκκινο "φάρμακο", που έφτανε για δύο άτομα. 
    Πρώτα ήπιε το μισό ποτήρι, μπροστά σ'όλη την οικογένεια, ο Ελ Γκρέκο γιατί κανείς δεν ήξερε τις παρενέργειες, όμως όπως ήταν φυσικό, ο Έλληνας επιστήμονας είχε πετύχει και το "φάρμακο" τον μετέτρεψε από ένα φυσιολογικό νέο άντρα σε ένα "τέρας" δύναμης και αντοχής! 
   Η οικογένεια είχε συμφωνήσει το άλλο μισό να το πιει η γλυκιά Έλσα, που χρόνια ολόκληρα ο Υπεράνθρωπος και η οικογένειά του δεν έκανε άλλη δουλειά απ' το να σώζει την αδύναμη και ανυπεράσπιστη γυναίκα από τα χέρια των σατανικών υπερηρώων!
    Δεν ήταν γραφτό όμως, αφού εκείνη τη στιγμή έρχεται απ΄έξω που χιόνιζε ο ξεπαγιασμένος Κοντοστούπης και νομίζοντας ότι το "φάρμακο" ήταν ποτήρι με κόκκινο κρασί, πριν προλάβει κανείς να τον σταματήσει το πίνει για να ζεσταθεί!! 
   Έτσι έγινε ο Υπερκοντοστούπης, ο νέος φοβερός και τρομερός ήρωας του Καλού. Ωστόσο κάθε φορά που αντίκριζε απότομα τον ευατό του στον καθρέφτη τρόμαζε τόσο πολύ που φοβόταν μήπως και τον πιάσει η καρδιά του, όπως συχνά έλεγε ο ίδιος.
  Στη συνέχεια ο Κοντοστούπης έγινε και ιπτάμενος, χάρη σε μια ειδική πτητική συσκευή που του χάρισε ο υπέροχος Ελ Γκρέκο.
   Στον "Υπεράνθρωπο" εκτός από τον Κοντοστούπη το κωμικό στοιχείο συμπλήρωνε ο Τσιπτσίπ, ένα μικρόσωμο εξωγήινο τερατάκι που είχε έρθει στη Γη από άλλον πλανήτη και πλαισίωσε τους ήρωες μας, και έμενε μαζί τους στο φιλόξενο σπίτι του Υπεράνθρωπου.
  Με τον Κοντοστούπη έκαναν ένα πολύ απολαυστικό δίδυμο. Οι τσακωμοί τους άφησαν εποχή. Ο Τσιτσίπ ειρωνευόταν συχνά το νάνο για τη δειλία του, εκείνος θύμωνε και άρχιζε ο μεγάλος καβγάς. Τότε όμως έμπαινε σε δράση το φοβερό ράμφος που διέθετε το τερατάκι, κάτι που ο Υπερκοντοστούπης έτρεμε στην κυριολεξία. Κατά βάθος όμως ο ένας αγαπούσε τον άλλον και έκανε πάντα ό,τι μπορούσε για να τον προστατεύσει σε κάθε δύσκολη περίπτωση.
    Στους αστείους ήρωες του περιοδικού προστέθηκε κάποτε και η Ελχίνα, ένα πράσινο πλάσμα γένους θηλυκού, με δέρμα βατράχου και απερίγραπτη ασχήμια, που ήταν επίσης εξωγήινη. 
    Η Ελχίνα ήταν βασίλισσα στη φυλή της και ζούσε σ' έναν μακρινό πλανήτη, απ' οπου ξεκίνησε για να καταλήξει ξαφνικά στη φιλόξενη Γη όπου και μονιμοποιήθηκε. Έμεινε και αυτή μαζί με τους άλλους ήρωες στο σπίτι του Υπεράνθρωπου!!
   Χαρακτηριστικό ήταν ότι η "πράσινη βασίλισσα" υπήρξε ο μοναδικός άνθρωπος στη Γη που θεωρούσε "ωραίο" και"ατρόμητο" τον μυταρά Υπερκοντοστούπη, τον οποίον ειλικρινά θαύμαζε και λάτρευε.
     Οι αντίπαλοι του υπεράνθρωπου ήταν φυσικά αμέτρητοι και με φοβερές υπερδυνάμεις προσπαθούσαν αδιάκοπα να πετύχουν τους καταχθόνιους σκοπούς τους. Ας θυμηθούμε τους πιο σημαντικούς:
 

  Ο Σατούρ, ο Μαύρος Υπεράνθρωπος του Κακού, με την κόρη του τη Σατούρνα. Φοβεροί και τρομεροί, τα "μαύρα" είδωλα του Υπεράνθρωπου και της Αστραπής - φορούσαν φυσικά μαύρες στολές- και για αρκετά επεισόδια ταλαιπώρησαν την οικογένεια του Υπεράνθρωπου. Ο Σατούρ έκανε και μια δεύτερη επιστροφή, στα τελευταία τεύχη χωρίς εννοείται να πετύχει ούτε τότε τους σατανικούς σκοπούς του!

Φυσικά ο Δρ. Φάουστ και η κόρη του Φάουστα. Ο σατανικός επιστήμονας, που οι φοβερές εφευρέσεις του έφερναν αξεπέραστους κινδύνου στους αγαπημένους μας ήρωες!! 
Ο Τζέκυλ ο κτηνάνθρωπος!
 

  Υπήρχαν ακόμη ο Τρόμος, ο θεός του πολέμου. Ο "Άλλος", το ρομπότ που είχε δημιουργήσει ο Φάουστ. Είχε τρομερή δύναμη και μεγάλη τεχνητή ευφυΐα. Ο δαιμόνιος ιπτάμενος Μαύρος Πάνθηρας της φυλής Αντάλα, με την υπερφυσική δύναμη και τις πολλές επιστημονικές γνώσεις (να σημειωθεί ότι ήταν και αυτοδίδακτος!). 
  Ήταν ακόμα ο Φωτοδότηςη Ρεγγίνα η βασίλισσα των 10, ο Δόκτωρ Χη Φλόγα η βασίλισσα του Κακού, ο Ακαταμάχητος και τέλος ο περίφημος "Εκείνος" που η παρουσία του δέσποζε στην πυραμίδα των κακών  για πολλές πολλές συνέχειες!
Η Πινακοθήκη των εχθρών
     Παράλληλα με την έκδοση του "Υπεράνθρωπου" είχε κυκλοφορήσει και ένα εικονογραφημένο περιοδικό με τις περιπέτειες των ηρώων της σειράς. Τα σκίτσα ήταν του Βύρωνα Απτσόγλου. Το περιοδικό αυτό χαρακτηρίστηκε σαν το πρώτο κόμικς διαπλανητικού περιεχομένου, ελληνικής παραγωγής. Κυκλοφόρησαν μόνο 2 τεύχη.
   Ο Υπεράνθρωπος και η παρέα του έκαναν την τελευταία τους εμφάνιση αρκετά χρόνια αργότερα, σε εικονογραφημένες ιστορίες που δημοσίευσε το περιοδικό "Όμπραξ". Και μετά χάθηκαν οριστικά απ' τη ζωή μας!
"Οι Κουρσάροι των ουρανών"
Μια εικονογραφημένη ιστορία σε 8 συνέχειες
στο οπισθόφυλλο του περιοδικου
    Πολλοί προσπάθησαν να μιμηθούν την επιτυχία του "Υπεράνθρωπου", μα κανείς δεν τα κατάφερε. Βγήκαν διάφορα περιοδικά της εποχής, που δεν έκαναν όμως παρά ελάχιστα τεύχη και ούτε αγαπήθηκαν τόσο πολύ απ' τα παιδιά...
(Κείμενα και εικόνες από το βιβλίο: "Τα Χάρτινα Όνειρα των παιδικών μας χρόνων" του Νίκου Ζωιόπουλου)
Εικόνες: Comicstrades

Κάτι παρόμοιο στο blog :
Ξεφυλλίζοντας παλιά περιοδικά / Υπεράνθρωπος : "Κουρσάροι των ουρανών" τ.36
Ένας "Υπεράνθρωπος" στην Παλιά Κοκκινιά !
Ο Υπεράνθρωπος και ο Ελ Γκρέκο σας εύχονται :"Καλά Χριστούγεννα" !
Μικρέ μου Ήρωα, Γιώργο Θαλάσση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.