Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Η παράξενη υπόθεση του... "Παράξενου ταξιδιώτη" !

Τηλεοπτική Σειρά
Έτος: 1972
Κύκλοι επεισοδίων: 1
Επεισόδια: 176 
Ημέρα προβολής: Τετάρτη, Παρασκευή, 
Διάρκεια επεισοδίου: 45'
Ημερομηνία προβολής πρώτου επεισοδίου: Παρασκευή 23 Ιουνίου 1972
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Σάββατο 13 Οκτωβρίου 1973
Είδος: Μυστηρίου
Κανάλι: ΕΙΡΤ
Εταιρία παραγωγής: Εκλογή (πίσω από την παραγωγή ουσιαστικά ήταν ο Νίκος Νικολαρέας γνωστός και ώς ο Συνεργάτης δίχως όνομα).
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης (το ίδιο διάστημα σκηνοθετούσε και τον «Άγνωστο Πόλεμο»… στο ανταγωνιστικό κρατικό κανάλι της ΥΕΝΕΔ). 
Σενάριο: Γιάννης Φίλιππας
Ηθοποιοί:
Αλέκος Αλεξανδράκης (παράξενος ταξιδιώτης /Αλέξης Αρσένης), Αλέξης Δαμιανός (Βρεττός), Νόνικα Γαληνέα (κυρία Βρεττού), Ελένη Ερήμου (κόρη τους), Βασίλης Τσάγκλος (Θωμάς), Πέτρος Ζαρκάδης (αστυνόμος), Γιώργος Κυρίτσης (απλοχέρης), Θάνος Κωτσόπουλος (προδότης), Μαρία Κωνσταντάρου (υπηρέτρια), Νίκος Χατζίσκος, Σπύρος Καλογήρου, Νίκος Κούρος, Κώστας Δίπλαρος, Γρηγόρης Ευαγγελάτος, Γιώργος Ζαϊφίδης. 
Σχόλια/Πλοκή:
  Ένας παράξενος άνθρωπος, κρατώντας στο χέρι ένα μικρό βαλιτσάκι, μια νύχτα καταιγίδας, προφασιζόμενος ένα ατύχημα, ζητά άσυλο στην απομονωμένη βίλα του Βρεττού, που βρίσκεται σ΄ ένα μικρό ιδιόκτητο νησί. 
   Αναστατώνει με την παρουσία του τον ιδιοκτήτη της βίλας, φλερτάρει με τη δεύτερη γυναίκα του και την κόρη του και συγκρούεται με τον πιστό υπηρέτη, Θωμά. Ισχυρίζεται πως είναι γιος του Βρεττού και η αποκάλυψη της ταυτότητάς του, συνδυάζεται με τη διαλεύκανση μιας παλιάς ιστορίας προδοσίας, από τον καιρό της κατοχής…. 
   Ο Αλεξανδράκης ονομαζόταν Αλέξης Αρσένης, κάτι που το μάθαμε σε πολύ προχωρημένο επεισόδιο. Ήταν γιος του θύματος και έφτασε στο ιδιόκτητο νησί του Αλέξη Δαμιανού για να εξιχνιάσει το παρελθόν μετά απο πολλά χρόνια. Μάλιστα την ώρα που θα ανακοίνωνε επιτέλους το όνομά του, κόπηκε το επεισόδιο. 
  Η παρουσία του σχετιζόταν με τις 7 κούπες του Β΄παγκοσμίου πολέμου, η αναζήτηση των οποίων ήταν και το κλειδί της υπόθεσης.
Μυστήριο περιέβαλλε το χαρτοφύλακά του, που τον είχε δεμένο με αλυσίδα στον καρπό του. 
   Απο τις μεγάλες φυσιογνωμίες που πρωταγωνιστούσαν ήταν ο Θάνος Κωτσόπουλος, ηθοποιός με μακρά πορεία στο αρχαίο δράμα, κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση. Στην τελευταία σκηνή της σειράς, και ενώ ο Αλεξανδράκης έχει πάρει το δρόμο της αναχώρησης απο το νησί, σταματά απο έναν κρότο: ο ένας δίδυμος αδελφός(Κωτσόπουλος) χτυπούσε την κούπα στον τάφο του αδελφού του για να τη σπάσει, εκφράζοντας έτσι την αποστροφή του στο αίτιο της δυστυχίας τους. 
  Τους δυο δίδυμους τους έπαιζε ο Θάνος Κωτσόπουλος. Εμφανίστηκε πιο πριν από το τελευταίο επεισόδιο και τον ένα αδελφό κρατούσε φυλακισμένο για χρόνια στο υπόγειο της βίλας  ο Βρεττός. 
   Αυτό που ήταν τρομακτικό ήταν η πρώτη εμφάνισή του. Βλέπαμε ένα πορτρέτο στον τοίχο, και πίσω από το ένα μάτι να κινείται ένα αληθινό, που ήταν του φυλακισμένου ο οποίος έτσι παρακολουθούσε τα διαδραματιζόμενα μέσα στη βίλα. Σε κάποια καμπή της σειράς τον ανακάλυψε ο Αλεξανδράκης. 
   Επιτυχημένο κάστινγκ και υποβλητική σκηνοθεσία και μουσική, αποτελούν τα χαρακτηριστικά ενός σίριαλ που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία στην εποχή του.
Trivia:
* Σύμφωνα με τον Νίκο Νικολαρέα (παραγωγό της σειράς) στην εκπομπή "Το σήριαλ των σήριαλ" (1991), η σειρά δημιουργήθηκε από το ΕΙΡΤ προκειμένου να "χτυπήσει" την σειρά "Άγνωστος πόλεμος (1971)" της ΥΕΝΕΔ. 
* Από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1972-1973.
* Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη. 
* Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της ΕΡΤ, παρά μόνο κάποια μεμονωμένα επεισόδια. 
Η σειρά άρχισε να δημοσιεύεται στο περιοδικό ΒΕΝΤΕΤΑ απο το τεύχος 391, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
* Η σειρά γυρίστηκε στην "βίλα του ζωγράφου" όπως την λένε οι ντόπιοι στην νότια Σαλαμίνα στην περιοχή Γιάλα!
Βιογραφικά στοιχεία 
** Ήταν η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του γνωστού και αγαπημένου ηθοποιού του ελληνικού κινηματογράφου Αλέκου Αλεξανδράκη, που το 1972 σε ηλικία 44 ετών έκανε το τηλεοπτικό του ντεμπούτο (αργότερα βέβαια -σχεδόν μέχρι το θάνατό του από καρκίνο, στις 8 Νοεμβρίου του 2005, σε ηλικία 77 ετών,- έπαιξε σε πάρα πολλές τηλεοπτικές παραγωγές που έκαναν μεγάλη επιτυχία όπως: «Ο Γιούγκερμαν», «Οι μυστικοί αρραβώνες», «Η αίθουσα του θρόνου» και πολλές άλλες) 
** Ήταν επίσης η πρώτη τηλεοπτική εμφάνιση του «Πατριάρχη του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου» Αλέξη Δαμιανού που είχε ήδη γνωρίσει καλλιτεχνική επιτυχία με τις ταινίες του «Μέχρι το πλοίο» και «Ευδοκία». Πέθανε 85 ετών στις 4 Μαϊου του 2006.
** Ο σεναριογράφος Γιάννης Φίλιππας ήταν δημιουργός μεγάλων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών επιτυχιών. Ο Γιάννης Φίλιπππας έγινε γνωστός στη δεκαετία του '60 από τις ραδιοφωνικές σειρές του που ακούγονταν για χρόνια: «Στον ίσκιο της αγάπης», «Ο ταχυδρόμος», «Ο ταξιτζής», «Οι κληρονόμοι» (που αποτελούσε την πρώτη δραματουργική μεταφορά της ζωής του Ωνάση), «Τραγούδια και παρατράγουδα» (με τον Χρήστο Ευθυμίου) και πολλά άλλα.

Το τηλεοπτικό κοινό τον ανακάλυψε με τον «Παράξενο ταξιδιώτη». Ακολούθησαν και άλλες σειρές όπως το «Χωρίς ανάσα», «Το πάθος» (και οι δύο με τον Αλέκο Αλεξανδράκη) και η «Κούρσα θανάτου» (με τον Γιώργο Φούντα).
Ο Γιάννης Φίλιππας έφυγε από τη ζωή στις 4 Ιουνίου 2005 σε ηλικία 72 ετών. 
Μια κριτική
   "Ο «Παράξενος ταξιδιώτης» του Γιάννη Φίλιππα, που έφερε στη μόδα τον τύπο του ανθρώπου με το βαλιτσάκι (μια σκόπιμη ταύτιση του ήρωα με τον εξαιρετικά δημοφιλή Τζέιμς Μποντ). Το σίριαλ αρχίζει με την άφιξη ενός μυστηριώδους ανθρώπου στο ιδιόκτητο νησί του εφοπλιστή Βρεττού.
   Έπειτα από αρκετά επεισόδια και ενώ διαφαινόταν ότι ο ξένος είναι μάλλον γιος του Βρεττού, ξαφνικά και αψυχολόγητα η πλοκή αλλάζει προσανατολισμό (κατόπιν υποδείξεως προφανώς της πανίσχυρης τότε λογοκρισίας), μπλέκοντας τον άγνωστο με μια τραγελαφική ιστορία προδοσίας στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, που παρέπεμπε σε μια σημαντική θεατρική επιτυχία της εποχής, τη «Μαρία του Οκτώβρη»."
Το βημα 
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998» retrodb.gr 
retromaniax

Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.