Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

"Ο Άγνωστος Πόλεμος" της παιδικής μας ηλικίας...

Άγνωστος Πόλεμος
Κατασκοπικό σήριαλ (226 επεισόδια Χ 45’)
Πρεμιέρα: ΥΕΝΕΔ, Τρίτη 12 Οκτωβρίου 1971
Φινάλε: Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 1974
Προγραμματισμός: (1971): Κάθε Τρίτη 20: 30. (1972-74): Τετάρτη 20:45 και Παρασκευή 21:30. 
Παραγωγή: ΕΚΛΟΓΗ

Σενάριο: Νίκος Φώσκολος
Σκηνοθεσία: Κώστας Κουτσομύτης, Νίκος Φώσκολος 
Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου
 Παραγωγός: Νίκος Νικολαρέας 

Το cast της τηλεοπτικής σειράς
   Ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος (συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης),Κώστας Καραγιώργης (λοχαγός Έκτωρ Ψάχος)
  Γκέλυ Μαυροπούλου (Χριστίνα Ψάχου), Γιώργος Σίσκος (ταγματάρχης Καβάσης), Τζένη Ρουσσέα (Βιργινία Δέρβου), Θόδωρος Έξαρχος (στρατηγός), Μιράντα Κουνελάκη (Έρρικα), Γιώργος Τζώρτζης (στρατηγός Βέργος), Ελένη Ερήμου (Λίζα),
 Γιώργος Βουτσίνος (Βίντερμαν), Τόνια Καζιάνη (Ρεγγίνα Δραγούμη), Σμαρούλα Γιούλη, Νίκος Κούρος, Τίμος Περλέγκας, Γιώργος Κυρίτσης (Έρβιν Ρόμμελ), Ντίνος Καρύδης (Στουρμ), Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νίκος Απέργης (Χέρμαν)
 Νίκος Παπαχρήστος (συνταγματάρχης Τσόκρης), Χρήστος Δακτυλίδης (λοχαγός Κρέστας), Γιώργος Κόκκαλης, Νίκος Δενδρινός, Κώστας Τσαπέκος, Ανδρέας Συρογιάννης, Γιώργος Βελέντζας, Γιάννης Ξανθογιώργης, Αγγέλα Καζακίδου, Άρης Τσιούνης. 
   Η σειρά αποτελούνταν από υποθέσεις αντικατασκοπείας στα χρόνια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τις οποίες αναλάμβανε ο κεντρικός ήρωας συνταγματάρχης Βαρτάνης (Άγγελος Αντωνόπουλος), ο οποίος υπηρετεί στο γραφείο αντικατασκοπείας και είναι επικεφαλής μιας επιτροπής που ανακρίνει και ερευνά για τις κινήσεις των κατασκόπων του Άξονα.


         Η πρώτη ιστορία με τίτλο "Καταδικασμένη σε θάνατο" αφηγείται την ιστορία μιας γερμανίδας κατασκόπου στην Ελλάδα.
  Στη δεύτερη με τίτλο "Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα", ο συνταγματάρχης Βαρτάνης τίθεται επικεφαλής επιτροπής που ανακρίνει και διερευνά ποιος από τους δυο άντρες που ισχυρίζονται πως είναι ο λοχαγός Έκτωρ Ψάχος, είναι ο πραγματικός κατάσκοπος. 
   


   Στη τρίτη, με τίτλο "Διαταγή αυτοκτονίας" γερμανοί κατάσκοποι προσπαθούν να μάθουν λεπτομέρειες της γραμμής Μεταξά και παγιδεύονται από το συνταγματάρχη Βαρτάνη. 
  
   Η τέταρτη με τίτλο "Φλεγόμενη έρημος" έχει ως θέμα μια ιστορία αντικατασκοπείας, κάπου στη Βόρεια Αφρική, λίγο πριν τη συμμαχική νίκη στο Ελ Αλαμέϊν.


  Το θρυλικό και αναμφίβολα το πιο συζητημένο σίριαλ της ελληνικής τηλεόρασης που κατέχει σταθερά τη πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών με ποσοστό 76%.


  Δομημένο γύρω από τη προσωπικότητα του συνταγματάρχη Βαρτάνη παρουσίαζε μελοδραματικές ιστορίες κατασκοπίας με τόση επιτυχία, ώστε οι δρόμοι ερήμωναν όταν παιζόταν η εκπομπή. 
   Δημιούργησε τους πρώτους σταρ της ελληνικής τηλεόρασης (Αντωνόπουλος, Καραγιώργης, Σίσκος, Βουτσίνος, Καρύδης κλπ) ανέδειξε τηλεοπτικά ένα χαλκέντερο συγγραφέα, το Νίκο Φώσκολο και αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σκηνοθέτη Κώστα Κουτσομύτη. 
Ο Ν. Παπαχρήστος (συνταγματάρχης Τσόκρης) 
και ο Κ. Καραγιώργης (λοχαγός Έκτωρ Ψάχος)


Όλοι οι ήρωες της σειράς έγιναν τόσο δημοφιλείς, ώστε αργότερα τηλεοπτική κριτικός κατηγόρησε τον Νίκο Φώσκολο πως φτιάχνοντας τόσο συμπαθείς αξιωματικούς, συμφιλίωνε τους Έλληνες με το δικτατορικό καθεστώς.
Μια κριτική
       «Ο άγνωστος πόλεμος» θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη «καλτ» σειρά της ελληνικής παραγωγής. Αλλωστε το σενάριο είχε την υπογραφή του Νίκου Φώσκολου, ενώ στη σκηνοθεσία έκανε το ντεμπούτο του ο Κώστας Κουτσομύτης. 
    Δυο από τις ισχυρότερες υπογραφές της ελληνικής τηλεόρασης, που ακολούθησαν έκτοτε ωστόσο τελείως διαφορετικές διαδρομές και σχολές τηλεοπτικής αισθητικής. Και όχι μόνο, ο κεντρικός χαρακτήρας, ο συνταγματάρχης Βαρτάνης του νεαρού και πολύ γοητευτικού τότε Αγγελου Αντωνόπουλου, «στοίχειωσε» τις φαντασιώσεις του νεοφώτιστου τότε στις σαπουνοπερικές απολαύσεις ελληνικού γυναικείου κοινού.
    Τελικώς, σήμερα μπορούμε να μιλάμε για… καλτ ανάμνηση και μόνο, καθώς δεν διασώθηκαν από τη σειρά παρά ελάχιστα πλάνα - θύμα και αυτή όπως και όλες της χουντικής και πρώτης μεταπολιτευτικής περιόδου, επισήμως μεν της οικονομικής ένδειας της κρατικής τηλεόρασης, γιατί υποτίθεται ότι «ανακύκλωνε» τα βίντεο και έγραφε στα ίδια πολλές φορές, 
  αλλά μάλλον επρόκειτο για τη συνήθη ένδεια σοβαρότητας και συνείδησης για την ιστορική σημασία του τηλεοπτικού υλικού, καθώς σε αυτό αποτυπώνονται από την ατμόσφαιρα μιας εποχής μέχρι τα ήθη, οι κυρίαρχες αντιλήψεις, οι νοοτροπίες και τα βασικά χαρακτηριστικά της λαϊκής κουλτούρας.
    Κρίμα, γιατί σε εκείνες τις προ 42 σχεδόν χρόνων σειρές αποτυπώνονταν και τα χαρακτηριστικά της αισθητικής που έμελλε να σφραγίσουν την εγχώρια τηλεόραση τις επόμενες δεκαετίες, παρ' όλο που η ελληνική παραγωγή έχασε σε πολλές στιγμές την επαφή με την ελληνική πραγματικότητα παραμένοντας ανοργάνωτη, ενώ σε άλλες έδωσε υπερβάλλουσα έμφαση και εν τέλει επέβαλε ως κυρίαρχα τα πιο περιθωριακά της χαρακτηριστικά (ειδικώς την εποχή της ιλιγγιώδους ανάπτυξης της εμπορικής τηλεόρασης).
    Ίσως για τους νεότερους, από τη στιγμή που «Ο άγνωστος πόλεμος» δεν διασώζεται, έχει μικρή σημασία.
   Επίσης αποτελεί μακρινή ανάμνηση και για την πρώτη γενιά του τόπου που μεγάλωσε με την τηλεόραση εκείνος ο χαρακτηριστικός, φωσκολικός στόμφος στον τρόπο που μιλούσαν οι πρωταγωνιστές και σίγουρα ο ήχος του κλάματος - πολύ κλάμα - της Γκέλυς Μαυροπούλου, που ήταν ο κεντρικός γυναικείος χαρακτήρας.
    Μην ξεχνάμε ότι από τους λαϊκούς καημούς σε έναν τόπο, ο οποίος είχε μνήμες νωπές από τη Μικρασιατική Καταστροφή, την Κατοχή αλλά και τον άγριο εθνικό διχασμό που ακολούθησε τον πόλεμο, την εποχή κατά την οποία η υπόλοιπη Ευρώπη έκλεινε πληγές και αναπτυσσόταν, ο πόνος της μάνας ήδη από το ασπρόμαυρο σινεμά και κατόπιν τη σαπουνοπερική τηλεόραση αποτέλεσε ένα είδος συναισθηματικής συγκολλητικής ουσίας.
    Πάντως «Ο άγνωστος πόλεμος» υπήρξε μια σαπουνοπερική εκδοχή κατασκοπικού δράματος (διασκευή του φωσκολικού σεναρίου της ταινίας «Κοντσέρτο για πολυβόλα»), πρωτότυπου και για την τηλεόραση της εποχής. 
   Αλλά ενίσχυε την επική και ηρωική φαντασίωση του εγχώριου φιλοθεάμονος για τον εαυτό του, καθώς είχε φόντο τον πόλεμο του '40 και αξιωματικούς πολύ πατριώτες και δαιμόνιους αντικατασκόπους, με κορυφαίο βεβαίως τον Βαρτάνη.
    Με ανδρικούς κυρίως κεντρικούς χαρακτήρες, σύμφωνα με τα ήθη της εποχής, η σειρά εκτυλίχθηκε σε 226 επεισόδια και απογειώθηκε κατά τον δεύτερο κύκλο της με τίτλο «Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα» και κεντρικό χαρακτήρα, πλην του Βαρτάνη, τον λοχαγό Εκτορα Ψάχο.
Λογοκριτική υστερία
     «Ο άγνωστος πόλεμος» ξεκίνησε την εποχή που το χουντικό καθεστώς επιχειρούσε τον εξωραϊσμό της εικόνας του, επενδύοντας στην ποδοσφαιρική συγκίνηση με τον αγώνα μεταξύ Παναθηναϊκού και Αγιαξ (0-2) στο Γουέμπλεϊ.
    Αλλά ήδη από το '73 αλλάζει η ατμόσφαιρα, ο τόπος βράζει, οι καταλήψεις της Νομικής οδηγούν στο Πολυτεχνείο. Εκείνο το καλοκαίρι ανεβαίνει στο θέατρο και γίνεται μεγάλη επιτυχία «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Καμπανέλλη με τους Καρέζη - Καζάκο.
    Στην κρατική τηλεόραση επικρατούσε λογοκριτική υστερία - λέγεται ότι ο επίσημος λογοκριτής Καραϊωσήφογλου ζητούσε να πληροφορηθεί ώς και τα φρονήματα του Θερβάντες. 
  Αλλά το καθεστώς, θέλοντας να δείξει ότι εκσυγχρονίζεται, στέλνει συμμετοχή στη Γιουροβίζιον το επίσης εμβληματικό «Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και το αγόρι μου» του Κατσαρού με τη Μαρινέλλα.
Πόπη Διαμαντάκου / Τα Νέα
Λίγα λόγια για τον Φώσκολο
    Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μεταπίπτει στο κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες κυρίως με τη Φίνος Φιλμ. 


  Το 1971 εισέρχεται σχεδόν θριαμβευτής στη τηλεόραση με το ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 76% της θεαματικότητας, μετά τον οποίο και ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα μεγάλης επίσης επιτυχίας όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά. 

  


  Μετά το 1991 όπου αρχίζει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση συγγράφει τη μεγάλη τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η επιτυχία αποδείχθηκε, από τη μακρά προβολή της που κράτησε περισσότερο από 10 χρόνια, καταλαμβάνοντας θέση ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες (1995).
Trivia
Οι κακοί της... παρέας: 
Γιώργος Βουτσίνος (Βίντερμαν)
και Ντίνος καρύδης (Στουρμ)
***"Η θρυλική σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης", η οποία "έσπασε" κάθε ρεκόρ θεαματικότητας. Ο "Άγνωστος Πόλεμος" θεωρείται ότι κατέχει την πρώτη θέση τηλεθέασης όλων των εποχών που έγινε ποτέ στην Ελληνική τηλεόραση με ποσοστό 76%.

***Το δημοφιλέστερο τηλεοπτικό πρόγραμμα των σεζόν 1971-1972 και 1972-1973 και από τα δημοφιλέστερα τηλεοπτικά προγράμματα της σεζόν 1973-1974.
***Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
***Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
***Η σειρά προβλήθηκε το 1972? στην Κύπρο από το ΡΙΚ.
***Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο αρχείο της.
***Γυρίστηκε και σε κινηματογραφική ταινία με τον τίτλο "Ο Άγνωστος Πόλεμος /H λεωφόρος της προδοσίας" σε σκηνοθεσία Χρήστου Κυριακόπουλου. Η ταινία βασιζόταν στο 2ο κύκλο της τηλεοπτικής σειράς "Ο άνθρωπος με τα δύο πρόσωπα" (που είχε και τη μεγαλύτερη τηλεθέαση). Στο ρόλο του Διαγόρα Βαρτάνη ο Μάνος Κατράκης(!), στο ρόλο του Έκτωρα Ψάχου ο Γιώργος Φούντας, η Γκέλυ Μαυροπούλου παίζει πάλι τη Χριστίνα Ψάχου και ο Ζώρας Τσάπελης στο ρόλο του Νάσιου.
Remake
     Η σειρά γυρίστηκε σε remake για την αγορά του βίντεο το 1986, πάλι με τον Άγγελο Αντωνόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Στο ρόλο της Χριστίνας Ψάχου, η Μαρία Αλιφέρη (1ος κύκλος επεισοδίων - "Άγνωστος πόλεμος 1: Καταδικασμένη σε θάνατο") και η Τόνια Καζιάνη (2ος κύκλος επεισοδίων - "Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα"), ενώ στο ρόλο του Έκτορα Ψάχου, ο Νίκος Απέργης. Το remake δεν γνώρισε την επιτυχία της πρωτότυπης σειράς.
Έτος: 1986 
Είδος: Πολεμική 
Εταιρία παραγωγής: K Video Productions 
Σκηνοθεσία: Νίκος Φώσκολος 
Σενάριο: Νίκος Φώσκολος 
Μουσική σύνθεση: Δανάη Ευαγγελίου 
Παραγωγός: Γρηγόρης Στεφανίδης
    Ηθοποιοί: Άγγελος Αντωνόπουλος (συνταγματάρχης Διαγόρας Βαρτάνης), Μαρία Αλιφέρη (Χριστίνα Ψάχου), Νίκος Απέργης (λοχαγός Έκτωρ Ψάχος), Χρήστος Κωνσταντόπουλος (Υπαρχηγός Επιτελείου), Μάκης Ρευματάς (Ταγματάρχης Μπραγκάτο),Πέπη Μεταλλίδου, Γιώργος Πετρόχειλος, Βάνα Μπάρμπα (Ροζάνα), Κώστας Παπαχρήστος, Γιάννης Λιακάκος, Χρήστος Νάτσιος, Δημήτρης Κούκης, Γιάννης Νάπας , Τάκης Στάγκος , Ντίνος Κωνσταντινίδης , Κώστας Μπακάλης, Γιάννης Συλιγνάκης, Χαρά Ρωμούδη, Γιάννης Μελαχροινούδης, Σταύρος Καρδαμπίκης, Νίκος Μπαλντούμης.
Σχόλια/Πλοκή:
     Το 2ο μέρος της σειράς είναι το "Άγνωστος πόλεμος 2: Ο άνθρωπος με τα δυο πρόσωπα".
Η αυθεντική μουσική της Δανάης Ευαγγελίου από τους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς του 1971 είναι αυτή που ακούγεται στους τίτλους έναρξης και της βιντεο-σειράς.
    Η βιντεο-σειρά προβλήθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, κατά την έναρξη της λειτουργίας του σταθμού τον Ιανουάριο του 1990. Ήταν μάλιστα η πρώτη Ελληνική τηλεοπτική σειρά που πρόβαλε ο σταθμός.
Ο άγνωστος πόλεμος
Κατασκοπικό σίριαλ 7 επεισοδίων των 30 λεπτών
Παραγωγή του ΑΝΤ1
Πρεμιέρα την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 1990
Σενάριο και σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου

Ηθοποιοί Άγγελος Αντωνόπουλος, Μαρία Αλιφέρη, Τόνια Καζιάνη, Νίκος Απέργης, Χρήστος Κωνσταντόπουλος, Μάκης Ρευματάς, Πέπη Μεταλλίδου
   Το remake της παλαιότερης τηλεοπτικής σειράς στην τηλεοπτική του προβολή δεν σημείωσε την αναμενόμενη επιτυχία και δεν ολοκλήρωσε τον προγραμματισμένο κύκλο προβολών του. Αργότερα, το 1995, η σειρά προβλήθηκε και από το NEW.
ΑΠΟ ΤΟΝ «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»***http://el.wikipedia.org
***Ο ερευνητής της Βέροιας: Άγνωστος Πόλεμος 
***Retro DB: Άγνωστος Πόλεμος

***Retromaniax
***IMDb: Άγνωστος Πόλεμος (1990) 
***Στάθης Βαλούκος, Ελληνική Τηλεόραση, Αθήνα 1998, σελίδες 18, 19 
***VIDEO ΑΠΟ tsalκ
"Η θεία φωνάζει τη θυρωρίνα που δεν έχει πάρει ακόμη τηλεόραση, να δούνε τον Άγνωστο Πόλεμο με το συνταγματάρχη Βαρτάνη και το λοχαγό Έκτωρ Ψάχο, που δεν είναι αληθινός είναι ψεύτικος. Είναι δύο ψάχοι και τον αληθινό τον έχουν πιάσει και τον βασανίζουνε γιατί νομίζουνε ότι δεν είναι ο ψάχος. Και του λένε, πες μας ποιος είσαι, κι αυτός λέει συνέχεια, είμαι ο λοχαγός Έκτωρ Ψάχος, λοχαγός Έκτωρ Ψάχος, λοχαγός Έκτωρ Ψάχος, λοχαγός Έκτωρ Ψάχος."
"Σνιφ!" Γρηγόρης Παπαδογιάννης 
"Εμπειρία Εκδοτική"
Κάτι παρόμοιο στο blog :


 
 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.