Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

"Ανταλλάζω την Ελλάδα με την ... Κίνα! Εντάξει ;"

   Κάπου ανάμεσα στο 1965 με το 1970, εμφανίσθηκαν στην Ελληνική αγορά διάφορες «προσφορές» από γνωστές τότε εμπορικές εταιρίες. Ποιός δε θυμάται το σλόγκαν... «στο Κλίν σε βρήκανε»! Bέβαια δεν ήταν τυχαία φράση.. 
  Στα σακουλάκια του γνωστού απορρυπαντικού υπήρχαν, σαν δώρο, πλαστικά «στρατιωτάκια»! Η μητέρα αγόραζε το απορρυπαντικό και το παιδί... κέρδιζε το «στρατιωτάκι»!
   Ακόμα πιο έντονη όμως, έχω την ανάμνηση και τη…  γεύση από την αγαπημένη μου γκοφρέτα... ΜΕΛΟ που αγόραζα, μετά μανίας, προκειμένου να συλλέξω τα καρτελάκια, με τις εθνικές ενδυμασίες, που είχε μέσα!
   Και φυσικά δεν ήταν μόνο οι ενδυμασίες που απεικονίζονταν σε καρτελάκια...

   Σε άλλο προϊόν έβρισκες κάρτες με μοντέλα αυτοκινήτων... σε άλλο, φωτογραφίες με αρχηγούς κρατών... αλλού τα καρτελάκια έβγαιναν... «σε συνέχειες» και συνέθεταν αρκετά μαζί μία εικόνα με διάφορα θέματα... π.χ. «τη Μάχη της Kρήτης»! ...και πάει λέγοντας.
     Οι εταιρίες έδιναν άλμπουμ - λευκώματα όπου κολλούσες σε προκαθορισμένες θέσεις τα καρτελάκια. Φυσικά υπήρχαν καρτελάκια «εύκολα», ή «δύσκολα»...φρόντιζαν οι εταιρίες γι’ αυτό... έτσι υπήρχε αγωνία - αναζήτηση και φυσικά ανέβαζε στα ύψη τις πωλήσεις.


      Ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια, στις αλάνες όπου παίζαμε παιδιά, ήταν ...τα «χαρτάκια»!  «Παίζονταν» με διάφορους τρόπους. Πετιόνταν στον αέρα και «όπως έπεφταν»... προκειμένου να κερδίσεις, ή ανταλλάσσονταν (1Χ3π.χ.) για να συμπληρωθούν τα «χαρτάκια που έλειπαν.
  Η μαγεία σ' αυτά τα άλμπουμ, είναι μοναδική. Δεν είναι μόνο τα χρώματα, η προσεγμένη εικονογράφηση, αλλά και η μανία της συλλογής και φυσικά ο συνδυασμός τους με τη γεύση της πιο όμορφης σοκολάτας των παιδικών μου χρόνων, με το πανέμορφο καφέ περιτύλιγμα.
   Δεν θυμάμαι πολλά παιδιά να είχαν κερδίσει τα δώρα, (μια μπάλα ή ένα ποδήλατο κ.λ.π.), αφού παρ' όλο που ο θείος μου δούλευε στη ΜΕΛΟ και μας έφερνε κούτες τις σοκολάτες και τις γκοφρέτες, δεν είχα κατορθώσει να συμπληρώσω το άλμπουμ.
    Σήμερα τα χαρτάκια αυτά έχουν γίνει συλλεκτικά και πάρα πολλοί ψάχνουν για να συμπληρώσουν το άλμπουμ των παιδικών τους χρόνων!! Κι ας μην πάρουν το ποδήλατο...
     Τα άλμπουμ της ΜΕΛΟ είναι πολλά και επιφυλασσόμαστε για μελλοντικές αναρτήσεις.
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.