Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Αμάρτησα για μια τυρόπιτα": Το ελληνικό Μελό και τα μελένια δάκρυα !! / Β΄

Το παιδί του λαού 
Η μοναδική περίπτωση του 
Νίκου Ξανθόπουλου 
Βιογραφικά Στοιχεία 
   Ο Νίκος Ξανθόπουλος γεννήθηκε στην Νέα Ιωνία της Αθήνας, ένα προσφυγικό συνοικισμό, στις 14 Μαρτίου του 1934. Παιδί Πόντιων προσφύγων μεγάλωσε φτωχικά και ο πόλεμος τον βρήκε στη φυλακή, μικρό παιδί ακόμα, μαζί με τη μητέρα του, αφού ο πατέρας του ήταν αντιστασιακός. 
    Ο πατέρας του τσαγκάρης, ψαράς και αντιστασιακός, ανάμεσα σε όλα τ' άλλα. Η μητέρα του, προσπαθούσε να τα φέρει όλα βόλτα μόνη της, αφού ο πατέρας του το 'χε συνήθειο να "εξαφανίζεται" κατά περιόδους. "Μια μέρα πήγε να φέρει κρασί και έκανε 6 μήνες να γυρίσει" λέει ο Ξανθόπουλος στο βιβλίο του!

   Κατά τα εφηβικά του χρόνια υπήρξε αθλητής της ΑΕΚ, "το σωματείο των προσφύγων". Η μεγάλη του αγάπη ήταν τα βιβλία. Από μικρός διάβαζε ό,τι έπεφτε στα χέρια του, χάρη σε ένα γείτονα του τυπογράφο που του δάνειζε βιβλία (τα βιβλία ήταν είδος πολυτελείας τις δύσκολες αυτές εποχές). 
  Μεγαλώνοντας αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέατρο. Ίνδαλμα του τότε υπήρξε ο Μάνος Κατράκης. Σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού θεάτρου.. Ηθοποιός της σκηνής από το 1957 ως το 1963, αφοσιώθηκε τελικά στον κινηματογράφο. Στο Εθνικό Θέατρο, μαθητής ακόμα, συμμετείχε ως μέλος του χορού, σε διάφορες τραγωδίες, περιοδεύοντας στο εξωτερικό. Όνειρο του ήταν να γίνει Φιλόλογος.
  Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο, έγινε με το Θίασο Κατερίνας, στην κομεντί "Βιργινία". Συνέχισε στο ελεύθερο θέατρο με διάφορους ρόλους: "Η κυρία δε με μέλει", "Λα μάμα", "Ηλέκτρα" (Θίασος Ροντήρη, όπου έπαιξε το ρόλο του Ορέστη), "Είσοδος υπηρεσίας", "Σκάνδαλα στην εξοχή" και το "Τραγούδι του νεκρού αδερφού" (Θίασος Κατράκη). Συμμετείχε σε 24 θεατρικές παραγωγές και έπαιξε όλα τα είδη του θεάτρου, ακόμα και επιθεώρηση.
    Παντρεύτηκε δύο φορές και έχει τέσσερα παιδιά και πέντε εγγόνια. Όταν παντρεύτηκε την δεύτερη γυναίκα του, την Ερυφίλλη , διάφοροι ηθοποιοί τον κατηγόρησαν σε περιοδικά της εποχής (Βεντέτα, Ντόμινο και Θησαυρός), ότι έπρεπε να παντρευτεί μια γυναίκα του συναφιού τους. Την δυσαρέσκεια της εξέφρασε ανοιχτά και η Άννα Φόνσου που δήλωνε "τσιμπημένη μαζί του" σύμφωνα με τα κουτσομπολιά της εποχής.
  Εδώ και 10 περίπου χρόνια διέκοψε τις εμφανίσεις του και ασχολείται με αγροτικές δουλειές στο κτήμα του στην Αττική, ενώ από τα τέλη του 2005 οργώνει την Ελλάδα για να προμοτάρει την αυτοβιογραφία του με τίτλο "Όσα Θυμάμαι Και Όσα Αγάπησα".
 Η Κινηματογραφική Περιπέτεια 
 Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1958, στην κωμωδία του Φίλιππα Φυλακτού, Το Εισπρακτοράκι, στο πλευρό του Βασίλη Αυλωνίτη και του Νίκου Ρίζου. Ως κινηματογραφικός πρωταγωνιστής, καθιερώθηκε από το σκηνοθέτη-παραγωγό Απόστολο Τεγόπουλο (Κλακ-Φιλμ), με τον οποίο ξεκίνησε αποκλειστική συνεργασία από το 1964 μέχρι το 1971, σε μουσικές δραματικές ταινίες.
  Εκκίνηση στις ταινίες της νεοσύστατης Κλακ Φιλμ έκανε το 1963, στη ταινία Πληγωμένες Καρδιές, στον ρόλο του κακού κουνιάδου! Η αρχή της τυποποίησης των ρόλων του Ξανθόπουλου, έγινε ένα χρόνο αργότερα, στην ταινία Αγάπησα και Πόνεσα. 
   Εδώ πρωτόλεια, όλα τα στοιχεία που καθιέρωσαν τον Ξανθόπουλο στη συνείδηση του κόσμου σαν παιδί του λαού: σπαραξικάρδιο σενάριο του Ολύμπιου - σκηνοθεσία / παραγωγή: Τεγόπουλος/ΚΛΑΚ Φιλμ - ρόλος Ξανθόπουλου αδικημένου από την κοινωνία και τραγούδι από τον Ξανθόπουλο. Αν ο Ξανθόπουλος δε ζητούσε από τον Τεγόπουλο ρόλους πιο λαϊκούς μετά το Πληγωμένες Καρδιές και αν το Αγάπησα και Πόνεσα δεν γινόταν, όλα θα ήταν διαφορετικά!
  Για τις ανάγκες των ταινιών έγινε τραγουδιστής υπό την καθοδήγηση του Απόστολου Καλδάρα και της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ανάμεσα στις υπόλοιπες, πρωταγωνίστησε σε 30 δραματικές ταινίες, στις οποίες ερμήνευσε 300 τραγούδια.  
   Το 1970 ίδρυσε δικό του θίασο και περιόδευσε την Ελλάδα. Η τελευταία του κινηματογραφική παρουσία, μετα από παρέλευση 24 ετών, έρχεται το 1995 στην ταινία του Γιώργου Ζερβουλακου, Με τον Ορφέα τον Άυγουστο.
Το Τραγούδι 
Μετά το 1971, σταμάτησε τις εμφανίσεις του στον κινηματογράφο, μεταπήδησε στο λαϊκό τραγούδι.Συνολικά έχει κυκλοφορήσει 9 άλμπουμ και 55 σινγκλς. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει γύρω στα 300 τραγούδια. 
   Τα τραγούδια: μεγάλες επιτυχίες των Καλδάρα, Μανισαλή, Ξαρχάκου, Σπανού, Άκη Πάνου, Μητσάκη και Χρήστου Νικολόπουλου.
  Ακολούθησε μια μακρά περίοδος μακρυά από τον Κινηματογράφο και τον "εχθρό του" την τηλεόραση και πολλές τουρνέ στο εξωτερικό με διάφορα σχήματα, πάντα για τραγούδι. 
  Γύρισε όλον τον κόσμο, όπου υπάρχει Ελληνισμός, (Αμερική - Αυστραλία - Ευρώπη κοκ) τραγουδώντας.   Εμφανίστηκε περί τις 15 φορές στην Αμερική, 5 φορές στην Αυστραλία και επί 25 χρόνια σ' όλη σχεδόν την Ευρώπη. 
  Βιοποριστικώς η πρωταρχική του ενασχόληση ήταν το τραγούδι. Οι μεγάλες τουρνέ στο εξωτερικό, από τα περίεργα χρόνια της δικτατορίας μέχρι πολύ αργότερα, τον κάναν ευρέως γνωστό στα πέρατα του κόσμου, όπου υπήρχε βαθιά ριζωμένος ο απόδημος ελληνισμός. Οι Έλληνες του εξωτερικού σχηματίζαν ουρές για να τον δουν όπου κι αν έπαιζε.
Τα Σήριαλ 
  Στην τηλεόραση πρωτοεμφανίστηκε το 1973 στη σειρά "Αγρίμια".
Οκτώ χρόνια μετά τα Αγρίμια, το 1981, παίζει στο σήριαλ του Ερρίκου Θαλασσινού, "Το Ημερολόγιο ενός Θυρωρού". Παίζει τον καπετάνιο που θέλει να μπαρκάρει και δεν μπορεί να βρει κάπου να αφήσει τον γιο του. Καθώς ο ρόλος απαιτούσε από τον Ξανθόπουλο να καπνίζει, έγινε η αιτία να ξανακυλήσει στο κάπνισμα (το είχε κόψει).
   Το 1994, έπαιξε σε μια τηλεοπτική δραματική σειρά με το όνομα "Στην Κόψη του Ξυραφιού".
Οι Βιντεοκασσέτες 
  Η πόρωση των βιντεοταινίων, βρίσκει τον Ξανθόπουλο το 1989, να συνεργάζεται με τον Απόστολο Τεγόπουλο και τον Πάνο Κοντέλη στο "Μινόρε μιας Καρδιάς" που κυκλοφόρησε σε 3 κασσέτες και κατόπιν παίχτηκε στην ΕΡΤ σε 16 επεισόδια. Μαζί του συμπρωταγωνιστούσαν η Χριστίνα Σύλβα και ο Βασίλης Τσάγκλος. 
  Κατόπιν προέκυψε το "Η Αγάπη που δε Γνώρισε Σύνορα" (Σκηνοθεσία Απόστολος Τεγόπουλος, Σενάριο Πάνος Κοντέλης, Συμπρωταγωνιστές Χριστίνα Σύλβα και Μαίρη Βιδάλη). Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι και κυκλοφόρησε σε δύο κασσέτες. Αργότερα προβλήθησε σε μορφή 8 επεισοδίων στο MEGA.
   Ακολούθησαν άλλες δύο βιντεοπαραγωγές, "Η Καρδιά του Πατέρα" (σενάριο Λευτέρης Καπώνης, συμπρωταγωνιστές οι Τέτα Κωνσταντά, Χρήστος Ζορμπάς και Βασίλης Τσάγκλος) και "Έρωτας Στο Περιθώριο" (Εναλλακτικός Τίτλος: Στο Περιθώριο της Ζωής σου) -(σενάριο Απόστολος Τεγόπουλος, συμπρωταγωνιστές Ελ. Αλεξοπούλου και Καίτη Φίνου), που παίχτηκε και στην τηλεόραση στο κανάλι ΑΝΤ1, το 1992.
και τα Βιβλία!
Στα τέλη 2005 εκδίδει την αυτοβιογραφία του (Όσα Θυμάμαι και Όσα Αγάπησα) για τις εκδόσεις ΑΓΚΥΡΑ και αρχίζει εμφανίσεις στην Ελλάδα για την προώθηση του βιβλίου του! 
  Την ιδέα για να γράψει το βιβλίο, του την έδωσε μία δημοσιογράφος που του είχε κάνει μία συνέντευξη για το περιοδικό «Εικόνες». Το βίβλίο, στους 3 πρώτους μήνες κυκλοφορίας του, ξεπέρασε τα 20.000 αντίτυπα!
Φιλμογραφία 
 Ακολουθεί αναλυτικά η Φιλμογραφία του ανά έτος.
1958 Το Εισπρακτοράκι
1958 Η Ζωη μου Αρχιζει με Σενα
1959 Πως περνουν οι Παντρεμενοι

1960 Ηδονη και Παθος [Ο Άνθρωπος Μου - Αγάπη και Πάθος]
1960 Ο Μητρος και ο Μητρουσης στην Αθηνα
1960 Σταχτοπουτα
1960 Τα Ντερβισοπαιδα
1960 Το Κοριτσι του Δρομου

1961 Ο Παλληκαρας
1961 Το Σπιτι της Ηδονης [Ο Αλήτης του Λιμανιού]
1962 Δεν γνωρισα Μητερα [Δίχως Μητέρα]
1962 Κατρακυλισμα στο Βουρκο [Κυλισμένοι Στο Βούρκο - Λύτρωσέ με Αγάπη μου]
1962 Η Εκδικηση του Καβαλαρη [Ο Καβαλάρης]
1962 Οι Επικινδυνοι
1963 Πληγωμενες Καρδιες
1963 Αμαρτωλα Χερια

1963 Για την Αγαπη του Παιδιου μου [Για την Αγάπη μας]
1963 Λενιω η Βοσκοπουλα [Ματωμένα Όνειρα]
1963 Μισος
1964 Αγαπησα και πονεσα
1964 Διψα για Ζωη
1964 Ειμαι μια Δυστυχισμενη
1964 Ειναι μεγαλος ο Καημος
1964 Ζωη γεματη Πονο

1964 Ο Ζητιανος μιας Αγαπης
1965 Αποκληροι της Κοινωνιας
1965 Καρδια μου παψε να πονας
1965 Με Πονο και με Δακρυα
1965 Περιφροναμε Γλυκια μου

1966 Εχω Δικαιωμα να σ' Αγαπω
1966 Ο Ανθρωπος που γυρισε απο τον Πονο
1966 Ο Κατατρεγμενος
1966 Σκλαβοι της Μοιρας

1967 Τα Ψιχουλα του Κοσμου
1967 Καποτε κλαινε και οι Δυνατοι
1968 Αδικη Καταρα

1968 Η Καρδια ενος Αλητη
1968 Ξεριζωμενη Γενια
1968 Ταπεινος και Καταφρονεμενος

1969 Για την Τιμη και τον Ερωτα
1969 Ενας Αντρας με Συνειδηση
1969 Η Οδυσσεια ενος Ξεριζωμενου
1969 Η Σφραγιδα του Θεου
1969 Φτωχογειτονια Αγαπη μου

1970 Γιακουμης μια Ρωμεϊκη Καρδια
1970 Εσενα μονο αγαπω
1970 Ο Αετος των Σκλαβωμενων
1971 Ζουσα Μοναχος χωρις Αγαπη

1971 Οι Άνδρες Ξέρουν ν' Αγαπούν
1995 Με τον Ορφεα τον Αυγουστο
2004 Για Πέντε Διαμερίσματα Και Ένα Μαγαζί [Ντοκιμαντέρ] 

TRIVIA
Η Οδύσσεία ενός ξεριζωμμένου
   Προσέξτε την σεκάνς κατά την οποία μια αρκούδα επιτίθεται στον Ξανθόπουλο στο δάσος. Φυσικά η αρκούδα είναι άνθρωπος ντυμένος αρκούδα! Και ο άνθρωπός; 
  ο Ανέστης Βλάχος σε cameo απροσδόκητη εμφάνιση! Αλλά στο ίδιο έργο παρουσιάζεται μια αληθινή αρκούδα, η οποία χορεύει στους ρυθμούς του ντεφιού ενός γκιαούρη που έχει πάθει αμνησία και διαμένει στην Τουρκιά.
Η Καρδιά Ενός Αλήτη [1968]
  Στην σκηνή που ο "καλός αδελφός" Νίκος μιλάει, ενώπιον του δικαστηρίου, ο Νίκος Ξανθόπουλος συγκινούταν και η σκηνή χρειάστηκε να γυριστεί πολλές φορές. Ο σκηνοθέτης Τεγόπουλος, του είπε αστειευόμενος "Ξανθόπουλε, δε συμφέρεις, πολύ φιλμ χαλάς!".
  Προσέξτε ιδιαιτέρως τη σκηνή που ο Ξανθόπουλος, ως δύτης σε σφουγγαράδικο κατεβαίνει στο βυθό. Πρόκειται ίσως για μία από τις πιο κακοφτιαγμένες σκηνές του Ελληνικού Κινηματογράφου. Φαίνεται πως γυρίσαν την υποβρύχια σκηνή, τοποθετώντας την κάμερα μπροστά από ένα ενυδρείο (!) και πίσω από αυτό ήταν ο Ξανθόπουλος ντυμένος δύτης!
Τα Ψίχουλα του Κόσμου [1967]
 Πρώτη κινηματογραφική συνύπαρξη της Κατερίνας Βασιλάκου στο πλευρό του Νίκου Ξανθόπουλου. Στα Ψίχουλα του Κόσμου εμφανίζεται ως η κοπέλα - θύμα που της έκλεβαν την ερωτική αλληλογραφία με τον Νίκο Ξανθόπουλο.  
  Δύο χρόνια αργότερα, οι ρόλοι θα αντιστραφούν, στο Ένας Άνδρας Με Συνείδηση, όπου η Βασιλάκου κλέβει την ερωτική αλληλογραφία της Παπανίκα με τον Νίκο Ξανθόπουλο!
  Ο Λαυρέντης Διανέλλος εμφανίζεται στον ρόλο του "κακού" μπεκρή πεθερού του Ξανθόπουλου, ενώ ο Στέφανος Στρατηγός σε αυτή τη ταινία είναι καλός του φίλος και συνάδελφος!
Ταπεινός και Καταφρονεμένος [1968]
 Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ξανθόπουλου, στη σκηνή του ξυλοδαρμού, ένας από τους κομπάρσους έριξε μια γερή γονατιά στον Ξανθόπουλο, με αποτέλεσμα να του σπάσει ένα παϊδι!
Περιφρόναμε Γλυκιά μου [1965]
  Από τις πλέον κλασσικές ταινίες - συνεργασίες Ξανθόπουλου - Βούρτση. Το Περιφρόναμε Γλυκιά μου, διαθέτει επίσης εξαίρετους δεύτερους ρόλους - χαρακτήρες: 
  Ο Παντελής Ζερβός είναι εντυπωσιακός στο ρόλο του καλοκάγαθου ηλικιωμένου, που βρίσκει στο πρόσωπο του Ξανθόπουλου το παιδί που ποτέ δεν είχε. Ο Κώστας Καζάκος αναπαριστά με ακρίβεια τον χαρακτήρα του μπρούτου αδελφού που δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του.
    Ο Νίκος Ξανθόπουλος επίσης, μας δείχνει στοιχεία από τις κωμικές του δυνατότητες ("έχω και παπούτσια!").
Δισκογραφία 
   Ακολουθεί η Δισκογραφία του Νίκου Ξανθόπουλου. Τα στοιχεία είναι παρμένα από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ του Πέτρου Δραγουμάνου με κάποια συμπληρώματα του Παναγιώτη Κοκκαλένιου, ο οποίος και προμήθευσε το παρακάτω υλικό.
1966 ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ PHILIPS LP:630110PL CD:526935
1968 ΣΤΟ ΣΤΕΝΟ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ POLYDOR LP:45295
1969 100% POLYDOR LP:184323
1971 ΑΡΑΜΠΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ POLYDOR LP:2906003

1974 ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ POLYDOR LP:2421040
1978 ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΕΙΣ VENUS LP:SV8
1979 ΑΣΕ ΜΕ ΖΩΗ OLYMPIC LP:1145 CD:1196
1979 14 ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΙΝ/ΚΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ POLYDOR LP:2906014 CD:523926

1989 ΤΟ ΜΙΝΟΡΕ ΜΙΑΣ ΚΑΡΔΙΑΣ POLYDOR LP:839708
1995 ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 1964-1971 POLYDOR CD:529045
1996 ΟΙ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΜΟΥ POLYGRAM CD:320-2
1996 ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ POLYDOR CD:533034

1996 ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΑΚΤΗ LP:483860 CD:483860
1997 ΜΙΘΡΙΔΑΤΗΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ CD:156
1998 ΣΠΑΝΙΕΣ ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ FM RECORDS 2CDs:496
2006 ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ POLYDOR / UNIVERSAL MUSIC 2CDs

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ 
   Μεγάλο μέρος της επιτυχίας των ταινιών με πρωταγωνιστή των Ξανθόπουλο, αποτελούσαν και οι συμπρωταγωνιστές του. Ποιος μπορεί να λησμονήσει την κλασική "μάνα" Ελένη Ζαφειρίου, τον πάντα μοχθηρό Στέφανο Στρατηγό και τις αέναα μοιροχτυπημένες φιλενάδες Μάρθα Βούρτση και Άντζελα Ζήλεια;
  Σε αυτήν εδώ τη θεματική ενότητα, θα μας δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά όλους τους ηθοποιούς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνείσφεραν τα μέγιστα στο οικοσύστημα ταινιών Νίκου Ξανθόπουλου!
Χωρίσαμε το σύνηθες cast των ταινιών Ξανθόπουλου, σε τρεις επιμέρους θεματικές κατηγορίες: 
Φιλενάδες / Σύζυγοι 
Μάρθα Βούρτση, η μοναδική
  Μαζί με την Άντζελα Ζήλεια, αποτελούσαν το σύνηθες έτερον ήμισυ του Ξανθόπουλου. 
  Ηθοποιός κυρίως του θεάτρου που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στο κινηματογράφο με τα δεκάδες μελοδράματα στα οποία πρωταγωνίστησε.
  Η πρώτη της κινηματογραφική απόπειρα υπήρξε ο Μαγκούφης το 1959 στο πλευρό του Μίμη Φωτόπουλου και της Γεωργίας Βασιλειάδου.
  Το 1966, ίδρυσε την εταιρία "Μάρθα - Φιλμ" μαζί με τον σύζυγό της, μακιγιέρ και στιχουργό Φώντα Φιλέρη. 
  Μετά τα μέσα της δεκαετίας του '80, πήρε μέρος και σε τηλεοπτικές σειρές ("Καπνισμένος ουρανός") κ.ά. 
  Με τον Ξανθόπουλο συνεργάστηκε σε 7 ταινίες, όλες την περίοδο 1964 - 1965.
  Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Είμαι Μια Δυστυχισμένη - Είναι Μεγάλος Ο Καημός - Δίψα για Ζωή -Απόκληροι της Κοινωνίας - Καρδιά μου Πάψε να Πονάς - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Με Πόνο και με Δάκρυα .

Κάκια Αναλυτή
  

  Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Η Σταχτοπούτα - Ζητιάνος Μιας Αγάπης - Ζωή Γεμάτη Πόνο.
Άννα Βαγενά 
   Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1969, στη μοναδική ταινία που συμπρωταγωνίστησε με τον Ξανθόπουλο, Γιακουμής Μια Ρωμέϊκη Καρδιά.
Κατερίνα Βασιλάκου
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Άδικη Κατάρα, Τα Ψίχουλα του Κόσμου, Ένας Άντρας Με Συνείδηση,Οδύσσεια Ενός Ξεριζωμένου, Σφραγίδα του Θεού, Φτωχογειτονιά Αγάπη μου, Οι Άνδρες Ξέρουν Ν' Αγαπούν.
Αφροδίτη Γρηγοριάδου 

Με τον Ξανθόπουλο έπαιξε σε 6 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Το Εισπρακτοράκι, Είμαι μια Δυστυχισμένη - Ο Κατατρεγμένος - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τον Πόνο - Η Καρδιά Ενός Αλήτη.

Μαιρούλα Ευαγγέλου
   Προμοταρίστηκε ως "η Σίρλεϋ Τεμπλ της εποχής μας" στην ταινία Μάνα Μου Παραστράτησα του 1961. Είναι η μόνη της κατηγορίας (μαζί με την Κατερινά Βασιλάκου), που έχει παίξει εκτός από την φιλενάδα και το παιδί του Ξανθόπουλου.
  Η τελευταία της ταινία ως "παιδί" είναι Το Θαύμα της Μεγαλόχαρης, γυρισμένο το 1965. Με μια παύση 6 ετών, επιστρέφει το 1971 σαν φιλενάδα / σύζυγος του Ξανθόπουλου σε μια από τις τελευταίες ταινίες του Ξανθόπουλου, το Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Αγάπησα και Πόνεσα, Πληγωμένες Καρδιές, Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη.
Άντζελα Ζήλεια

Με τον Ξανθόπουλο εμφανίστηκε σε 8 ταινίες, μερικές από τις πλέον κλασσικές του.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Αγάπησα και Πόνεσα - Πληγωμένες Καρδιές - Σκλάβοι της Μοίρας -Άδικη Κατάρα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά - Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου.


Καίτη Παπανίκα

  Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Ένας Άντρας με Συνείδηση - Ο Αετός των Σκλαβωμένων.
Δώρα Σιτζάνη

   Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Για την Τιμή και τον Έρωτα, Εσένα Μόνο Αγαπώ.
Μοχθηροί Τύποι / Αντίπαλο Δέος 
Ανέστης Βλάχος

Με τον Ξανθόπουλο υπήρξε κουμπάρος (τον πάντρεψε ο Ξανθόπουλος) και αχώριστος φίλος. Έπαιξε μαζί του σε 10 ταινίες. Έκανε και μια guest εμφάνιση στην Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου, στο ρόλο... της αρκούδας!
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Το Σπίτι της Ηδονής - Οι Επικίνδυνοι - Ζητιάνος μιας Αγάπης -Απόκληροι της Κοινωνίας - Ο Κατατρεγμένος - Σκλάβοι της Μοίρας - Η Καρδιά ενός Αλήτη - Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Σφραγίδα του Θεού.


Κώστας Κακκαβάς 

Με τον Ξανθόπουλο έπαιξε σε 4 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Σταχτοπούτα - Αγάπησα και Πόνεσα - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ.

Μάνος Κατράκης 

 Με τον Ξανθόπουλο συνεργάστηκε κινηματογραφικά σε 9 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: 
  Οι Επικίνδυνοι - Ο Κατατρεγμένος - Σκλάβοι της Μοίρας - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Η Καρδιά ενός Αλήτη - Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Σφραγίδα του Θεού - Εσένα Μόνο Αγαπώ.
Θόδωρος Μορίδης

Με τον Ξανθόπουλο είχε την τύχη να συνεργαστεί σε 19 ταινίες!
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: 
  Αγάπησα και Πόνεσα - Μίσος - Ζητιάνος Μιας Αγάπης - Με Πόνο και με Δάκρυα - Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τον Πόνο - Άδικη Κατάρα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Καρδιά Ένος Αλήτη - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα- Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου -Σφραγίδα του Θεού - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Εσένα Μόνο Αγαπώ -Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη.


Γιώργος Μούτσιος

Χαρακτηριστικός "κακός" του ελληνικού κινηματογράφου, με εμφανίσεις και στην τηλεόραση, συμπρωταγωνίστησε σε 6 ταινίες με τον Ξανθόπουλο.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Η Ζωή μου Αρχίζει με Σένα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Εσένα Μόνο Αγαπώ.

Δημήτρης Μπισλάνης 
Με τον Ξανθόπουλο συνεργάστηκε κινηματογραφικά σε 8 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Η Καρδιά ενός Αλήτη - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου - Εσένα Μόνο Αγαπώ - Οι Άνδρες Ξέρουν ν' Αγαπούν.
Βύρων Πάλλης

  Έχει παίξει μόνο σε μία ταινία με τον Ξανθόπουλο.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Οι Σκλάβοι της Μοίρας
Στέφανος Στρατηγός
Ένας από τους "κακούς" που λατρεύουμε να μισούμε, έπαιξε συνολικά σε 10 (από τις καλύτερες) ταινίες του Ξανθόπουλου.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Είναι Μεγάλος ο Καημός - Απόκληροι της Κοινωνίας - Ο Κατατρεγμένος -Άδικη Κατάρα - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Για την Τιμή και τον Έρωτα -Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Σφραγίδα του Θεού - Ο Αετός των Σκλαβωμένων.
Λοιποί Συμπρωταγωνιστές 
Βασιλάκης Καϊλας
  Παιδί θαύμα του ελληνικού κινηματογράφου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο πολύ μικρός, το 1957, στην ταινία Το τελευταίο ψέμα. Πολύ σύντομα καθιερώθηκε σε χαρακτηριστικούς δεύτερους, (αλλά και πρώτους ρόλους σε ταινίες της Μαρίας Πλυτάς όπως Λουστράκος, Εμποράκος) κ.ά. Αργότερα πέρασε στο θέατρο. Το 1985 ήταν ο πρωταγωνιστής της ταινίας Πήρες πτυχίο. Μέχρι σήμερα έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες.
  Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 6 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Πληγωμένες Καρδιές - Είμαι μια Δυστυχισμένη - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά.
Ελένη Ζαφειρίου
  Ήταν η κλασσική "μάνα" του Ελληνικού κινηματογράφου. Με το Ξανθόπουλο συνεργαστήκαν κινηματογραφικά σε 20 ταινίες!
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο:
  Καρδιά μου Πάψε να Πονάς - Περιφρόνα με Γλυκιά μου - Με Πόνο και με Δάκρυα - Ο Κατατρεγμένος - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ο Άνθρωπος που Γύρισε από τον Πόνο -Άδικη Κατάρα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Η Καρδιά ενός Αλήτη - Ταπεινός και Καταφρονεμένος -Ξεριζωμένη Γενιά - Για την Τιμή και τον Έρωτα - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Η Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Σφραγίδα του Θεού - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Εσένα μόνο Αγαπώ - Οι Άνδρες Ξέρουν ν ' Αγαπούν - Ζούσα Μοναχός Χωρίς Αγάπη
Λαυρέντης Διανέλλος
Έχει παίξει σε 9 ταινίες με τον Ξανθόπουλο.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Η Ζωή μου Αρχίζει με Σένα - Είναι μεγάλος ο Καήμος - Ζητιάνος μιας Αγάπης - Απόκληροι της Κοινωνίας - Άδικη Κατάρα - Κάποτε Κλαίνε και οι Δυνατοί - Τα Ψίχουλα του Κόσμου - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά.
Παντελής Ζερβός


  Με τον Ξανθόπουλο συμπρωταγωνίστησε σε 12 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: 
  Είμαι μια Δυστυχισμένη - Ζωή Γεμάτη Πόνο - Περιφρόνα με Γλυκιά μου -Ο Κατατρεγμένος - Έχω Δικαίωμα να σ' Αγαπώ - Ταπεινός και Καταφρονεμένος - Ξεριζωμένη Γενιά -Για την Τιμή και τον Έρωτα - Γιακουμής, μια Ρωμέϊκη Καρδιά - Σφραγίδα του Θεού - Ο Αετός των Σκλαβωμένων - Οι Άνδρες Ξέρουν ν ' Αγαπούν.
Δήμος Σταρένιος
Με τον Ξανθόπουλο εμφανίστηκε σε 5 ταινίες.
Έπαιξε με τον Ξανθόπουλο: Το Σπίτι της Ηδονής - Ένας Άντρας με Συνείδηση - Οδύσσεια ενός Ξεριζωμένου - Φτωχογειτονιά Αγάπη μου - Αετός των Σκλαβωμένων.
Λυκούργος Καλλέργης 

Με τον Ξανθόπουλο έπαιξε σε 2 μόλις ταινίες, αλλά ήταν από τους συνήθεις "κακούς" του Ελληνικού κινηματογράφου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.