Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016

“Tales from the Crypt” : Παραμύθια από την σκοτεινή κρύπτη του μυαλού μας

   Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα νέο είδος comic άρχισε να εμφανίζεται στην Αμερική και να είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις νεαρές ηλικίες. Ο λόγος για τα Horror comics που απευθύνονταν κυρίως στα αγόρια που είχαν βαρεθεί τους σούπερ ήρωες με κολάν και χρωματιστές στολές και αναζητούσαν κάτι πιο βίαιο και με περισσότερο sex, πράγματα που ήταν ταμπού γαι την δεκαετία του 50. 
  Το one-shot comic, Eerie του 1947 θεωρείται γενικά το πρώτο αληθινό horror comic, όπου στο εξώφυλλο του είχε μια αποκρουστική φιγούρα με κόκκινα μάτια, που κρατούσε ένα στιλέτο και απειλούσε μια νεαρή, ημίγυμνη, δεμένη γυναίκα κάτω από την πανσέληνο. 
  Το 1948, το «Adventures Into the Unknown» έγινε το πρώτο horror comic που δημοσιευόταν για περίπου δύο δεκαετίες.
   Το 1950 ο εκδότης της EC comics, Bill Gaines και ο συντάκτης του, Al Feldstein, ανακάλυψαν ότι μοιράζονται τα ίδια γούστα με τις ιστορίες τρόμου, οπότε άρχισαν να πειραματίζονται με ιστορίες τρόμου στα comic τους, που ασχολούνταν κυρίως με αστυνομικές ιστορίες και εγκλήματα. 
   Έτσι η πρώτη ιστορία “Return from the Grave!”, δημοσιεύεται στο «Crime Patrol #15»
   Είχε τόση επιτυχία όπου το #16 είχε λιγότερες αστυνομικές και περισσότερες ιστορίες τρόμου, με το #17 να αλλάζει εντελώς το όνομα του comic από Crime Patrol σε «The Crypt of Terror»
  Μετά από 3 τεύχη στο #20, ο τίτλος άλλαξε σε «Tales from the Crypt» για 27 τεύχη, μέχρι το 1955 που σταμάτησε η δημοσίευση του.
Τα πρώτα εξώφυλλα σχεδιάστηκαν από τους Al Feldstein, Johnny Craig και Wally Wood, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέχρι το 1955 από τον Jack Davis. Στις μέσα ιστορίες, το artwork εκτός από τους παραπάνω, αναλάμβαναν πολλοί κoμίστες της εποχής. 
   Στο σενάριο τώρα, το «Tales from the Crypt», κυρίως εικονογραφούσε ιστορίες διάσημων συγγραφέων τρόμου, όπως ο  Edgar Allan Poe ή ο H. P. Lovecraft ή δανειζόταν κάποια στοιχεία για να δημιουργήσει μια καινούργια.
   Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό του «Tales from the Crypt» που το έκανε να διαφέρει από τα άλλα comic ήταν ο τρομαχτικός “οικοδεσπότης” που προλόγιζε την ιστορία. Και οι άλλοι δύο τίτλοι της EC comics είχαν από έναν, αν και πολλές φορές εμφανίζονταν και οι τρεις στο ίδιο comic. 
   Έτσι, ένα τεύχος του «Tales from the Crypt» θα περιείχε δύο ιστορίες που θα προλογίζονταν από τον Crypt-Keeper, μια από τον Vault-Keeper (The Vault of Horror) και μια από την Old Witch (The Haunt of Fear). Πολλές φορές η επαγγελματική αντιπαλότητα μεταξύ αυτών των τριών είχε κωμικοτραγικά αποτελέσματα.
O Crypt-Keeper του «Tales from the Crypt» εμφανίστηκε πρώτη φορά στο «Crime Patrol» #15 και παρέμεινε παρά τις αλλαγές στο τίτλο και στο ύφος του comic. Είχε την τρομακτική μορφή ενός ηλικιωμένου ερημίτη που καθόταν στην μισάνοιχτη πόρτα της κρύπτης του, στο ημίφως, με το πρόσωπό του σχεδόν καλυμμένο από τα μακριά άσπρα μαλλιά του. 
  Σύντομα όμως εξελίχθηκε σε μια πιο κωμική μορφή οικοδεσπότη, που παρά την φρικιαστική του εμφάνιση, πάντα έλεγε αστεία και τολμηρά λογοπαίγνια με σκοπό να ελαφρύνει τη φρίκη των ιστοριών που εισήγαγε. 
  Τα καθήκοντα του δεν περιορίζονταν μόνο στην εισαγωγή του comic. Πολλές φορές εμφανιζόταν και ως χαρακτήρας μέσα στις ιστορίες, και έδινε στον αναγνώστη μια γεύση από το παρελθόν του.
  Μαζί με δύο ακόμα τίτλους, το «The Haunt of Fear» και το «The Vault of Horror», το «Tales from the Crypt», ήταν από τα πιο δημοφιλή και επιτυχημένα comic της εποχής του. 
  Δυστυχώς όμως στις αρχές του 50, τα comics δέχτηκαν επίθεση από γονείς, κληρικούς, δασκάλους και άλλους οι οποίοι πίστευαν ότι συνέβαλαν στον αναλφαβητισμό και στην αποχαύνωση της νεολαίας. 
  Τον Απρίλιο και τον Ιούνιο του 1954, μεγάλη δημοσιότητα πήραν οι ακροάσεις μιας υποεπιτροπής του Κογκρέσου, σχετικά με τις επιδράσεις των comic στα παιδιά, με αποτέλεσμα ο κλάδος όλων των comic να κινδυνεύει. εγκαταλείψει τον κλάδο ανακινείται. 
Με διάφορες τροποποιήσεις, αποφάσεις και μια επιβολή ενός εξαιρετικά περιοριστικού Comics Code Authority, η EC Comics αναγκάζεται να ακυρώσει τα «The Haunt of Fear», «The Vault of Horror», «Tales from the Crypt», όπως και τους υπόλοιπους τίτλους αστυνομικών και επιστημονικής φαντασίας ιστοριών τον Σεπτέμβριο του 1954.
   Στα επόμενα χρόνια το «Tales from the Crypt» θα ανατυπωθεί. Η Ballantine Books κυκλοφόρησε επιλεγμένες ιστορίες του στο EC anthologies από το 1964 μέχρι το 1966. 
   Στην συνέχεια ο εκδότης Russ Cochran κυκλοφόρησε ιστορίες σε 5 ασπρόμαυρα hardpacks τα «The Complete EC Library» το 1979. Επίσης σε συνεργασία με την Gladstone Publishing ανατυπώνεται μια σειρά τευχών το 1990. 
  Το 2007, ο Cochran δημοσίευσε σε τρείς τόμους με σκληρό εξώφυλλο, με νέο χρωματισμό των ιστοριών το Tales from the Crypt, Volume 1, 2 και 3. Τέλος το comic αναβιώθηκε στο πλαίσιο ενός νέου εκδότη, της Dark Horse Comics, η οποία κυκλοφόρησε το Vollume 4 to 2013 και το Vollume 5 το 2014.
Η επιτυχία του «Tales from the Crypt» το έβαλε στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου. Η ομώνυμη ταινία του 1972 διασκεύαζε 5 ιστορίες από τα παλιά comic ενώ μια δεύτερη ταινία κυκλοφόρησε το 1973 με 6 ιστορίες.
   Μεγάλη όμως δημοτικότητα και αναγνωρισιμότητα από πιο νέο κοινό είχε η τηλεοπτική σειρά του HBO του 1989. Είχε 7 σαιζόν και 93 επεισόδια. Πολύς κόσμος τότε έμαθε για το «Tales from the Crypt» και ότι τα επεισόδια όλα βασίζονταν σε παλιό comic του 50. 
   Δύο ακόμα ταινίες κυκλοφόρησαν οι «Demon Knight» το 1995 και «Bordello of Blood» το 1996, που βασίζονταν στην τηλεοπτική σειρά χωρίς όμως να έχουν καμία επιτυχία.
Cisforcomics
Εισαγωγή από το "Ιστορίες από την κρύπτη" τ. 1 της "Modern times"
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.