Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Είναι αυτό το πραγματικό πρόσωπο του Ιησού ;

    Βασιζόμενος σε πληροφορίες από τρία κρανία και τη Βίβλο και χρησιμοποιώντας εγκληματολογικές τεχνικές, ο καλλιτέχνης ιατρικής Richard Neave, δημιούργησε πριν κάποια χρόνια μία αναπαράσταση του προσώπου του Ιησού, όπως θα μπορούσε να μοιάζει στην πραγματικότητα, η οποία τώρα επανέρχεται στη δημοσιότητα.
   Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δουλειάς του ειδικού, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στο Popular Mechanics στην αρχή του έτους και αναδημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες από διάφορα βρετανικά μέσα, ο Ιησούς πιθανότατα είχε κοντά, σγουρά μαλλιά, πλατύ πρόσωπο, μελιά μάτια, μαυρισμένη επιδερμίδα και πυκνό μούσι.
   Για να καταλήξει στο παραπάνω πορτραίτο, η ομάδα του Dr Neave, η οποία αποτελούνταν από Βρετανούς επιστήμονες και Ισραηλινούς αρχαιολόγους, μελέτησε σημιτικά κρανία που βρέθηκαν στο Ισραήλ, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή που εικάζεται ότι έζησε ο Ιησούς, αλλά και πληροφορίες από εδάφια της Βίβλου.
   Στη συνέχεια, ο Dr Neave, ο οποίος εργαζόταν ως ιατρικός καλλιτέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, πριν τη συνταξιοδότησή του, χρησιμοποίησε τεχνικές εγκληματολογικής ανθρωπολογίας, παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούνται από τις αστυνομικές αρχές για την επίλυση εγκλημάτων, για να δημιουργήσει το πρόσωπο του “υιού του θεού”.
   Όπως αναφέρεται στο Popular Mechanics, η δουλειά του Dr Neave, ο οποίος στο παρελθόν έχει ανακατασκευάσει τα πρόσωπα και άλλων ιστορικών προσωπικοτήτων, όπως του Φίλιππου του Β' της Μακεδονίας και του Βασιλιά Μίδα της Φρυγίας, βασίστηκε αρχικά στην περιγραφή των γεγονότων στη Γεσθημανή κατά Ματθαίον.
   Εκεί, “γίνεται ξεκάθαρο ότι τα χαρακτηριστικά του [Ιησού] ήταν τυπικά ενός Γαλιλαίου Σημίτη της εποχής του”, σημειώνεται στο Popular Mechanics. Ακριβώς για αυτό, ο Dr Neave οικοδόμησε τη δουλειά του στη βάση πληροφοριών από τρία κρανία ανθρώπων εκείνης της φυλής και εποχής, τα οποία βρέθηκαν κοντά στην Ιερουσαλήμ.
   Σαρώνοντας τα κρανία με ακτίνες και χάρη σε ειδικά προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ο Dr Νeave απέκτησε πρόσβαση σε ένα πλήθος πληροφοριών για τα πρόσωπα στα οποία ανήκαν, προχωρώντας στη δημιουργία ιστών και μυών για το μοντέλο του, πάνω στους οποίους χτίστηκαν τα τελικά χαρακτηριστικά τού τρισδιάστατου “προσώπου του Ιησού”.
   Τα μόνα στοιχεία τα οποία δεν μπορούσαν, προφανώς, να αποκαλυφθούν από τα κρανία που μελέτησε ο Dr Neave, ήταν το χρώμα των ματιών και το μήκος των μαλλιών του Ιησού. Για τα μάτια, η ομάδα του Βρετανού ειδικού στράφηκε σε στοιχεία από τοιχογραφίες του πρώτου αιώνα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ήταν πιθανότερο ο Ιησούς να είχε σκουρόχρωμα μάτια.
  Όσο για το μήκος των μαλλιών, ο Dr Neave βασίστηκε στη Βίβλο και συγκεκριμένα στην πρώτη επιστολή του Παύλου προς Κορινθίους, στην οποία ο απόστολος χαρακτηρίζει τα μακριά μαλλιά “ντροπή” -κάτι που σύμφωνα με την ομάδα του Neave δεν έκανε, αν ο Ιησούς είχε μακριά μαλλιά. Έτσι, οι ειδικοί κατέληξαν ότι ο Ιησούς είχε κοντά μαλλιά, όπως οι άντρες της εποχής του.
   Επιπλέον, η ομάδα του Dr Neave αναφέρει ότι το συμπέρασμά της είναι πως ο Ιησούς είχε ύψος, περίπου, 1,5 μέτρο και βάρος κοντά στα 50 κιλά. Το βέβαιο είναι ότι το τελικό πρόσωπο που προέκυψε δεν μοιάζει καθόλου με τις πιο γνωστές εικόνες του Ιησού, τις οποίες γνωρίζουμε μέσα από τα έργα μεγάλων καλλιτεχνών.
  Ωστόσο, πρέπει να αναφερθεί ότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα έργα βασίζονται στις εμπειρίες κάθε καλλιτέχνη από τη δική του εποχή ή σε φήμες και διαδόσεις. 
   Και όπως σημειώνει η καθηγήτρια ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Alison Galloway, αν και ο ίδιος ο Dr Neave λέει ότι το πρόσωπο που έφτιαξε δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι μετά βεβαιότητας το πρόσωπο του Ιησού, αλλά εκείνο ενός μέσου άνδρα από την εποχή και την περιοχή όπου έζησε ο Ιησούς:
“Αυτό [το πορτραίτο του Neave] είναι πιθανότατα πολύ πιο κοντά στην αλήθεια, σε σχέση με τη δουλειά πολλών από τους μεγάλους ζωγράφους”.
Pathfinder
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Τα διαφορετικά πρόσωπα του Χριστού
Ο Τελευταίος Πειρασμός : Τα αγαπημένα βιβλία των λογοκριτών - Β΄
“Η Ζωή του Ιησού” : Τα αγαπημένα βιβλία των λογοκριτών - Δ΄
Personal Jesus: Δέκα διαφορετικές κινηματογραφικές ενσαρκώσεις του Ιησού Χριστού
Η «άλλη» Μαρία : Εννέα διαφορετικές κινηματογραφικές ενσαρκώσεις της Μαρίας της Μαγδαληνής
Τα γήινα πάθη του κινηματογραφικού… Ιησού !
Jesus Christ Superstar : Ο Ιησούς των χίπις
Hot & sexy Jesus !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.