Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Τσολάκογλου : Προδότης ή ρεαλιστής ;

    Την άνοιξη του ΄41 στην εξουσία ήταν η κατοχική κυβέρνηση με πρωθυπουργό το στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου. Ο στρατηγός συνέβαλε στο έπος της Αλβανίας αλλά  μετά την επίθεση των Γερμανών θεώρησε σκόπιμο, μαζί με άλλους αξιωματικούς, τη συνθηκολόγηση πιστεύοντας πως κάθε αντίσταση ήταν καταδικασμένη...
    Έτσι οργάνωσε πραξικόπημα με το οποίο ανέλαβε τη διοίκηση της στρατιάς Ηπείρου και υπέγραψε ανακωχή με  το διοικητή της πρώτης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Ες-Ες, τον υποστράτηγο Josef "Sepp" Dietrich. 
   Όταν το έμαθε ο αρχηγός του ελληνικού στρατού, αρχιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αμέσως έσπευσε να καταγγείλει την ενέργεια του Τσολάκογλου ως αντίθετη «στα συμφέροντα της πατρίδας» και διέταξε την αντικατάστασή του.
    Ο Τσολάκογλου όμως αποφασισμένος και σίγουρος ότι κάνει το σωστό, την επόμενη μέρα υπέγραψε την παράδοση του ελληνικού στρατού στους Γερμανούς άνευ όρων. 
   Έτσι στις 27 Απριλίου του 1941 οι Γερμανοί κατακτητές εισβάλλουν αγέρωχοι στην Αθήνα και δύο μέρες αργότερα φροντίζουν να ορκίσουν κυβέρνηση με πρωθυπουργό το στρατηγό Τσολάκογλου. Ο αρχιεπίσκοπος Χρύσανθος  αρνήθηκε  να τον ορκίσει.  
   Ο Τσολάκογλου δεν κατάφερε ν αντιμετωπίσει την μαύρη αγορά, ούτε και να αποτρέψει τον λιμό. Το Δεκέμβριο του 1942 παραιτήθηκε. Μετά την απελευθέρωση, παραπέμφθηκε σε Ειδικό Στρατοδικείο με την κατηγορία της παράνομης συνθηκολόγησης με τον εχθρό και εθνικής αναξιότητας. 
  Το στρατοδικείο τον καταδίκασε σε θάνατο, αλλά η ποινή του μετατράπηκε από το Συμβούλιο Χαρίτων σε ισόβια κάθειρξη, καθώς έπασχε από λευχαιμία. 
   Νοσηλεύθηκε για ένα χρόνο στο ΝΙΜΤΣ φρουρούμενος και τελικώς άφησε την τελευταία του πνοή το Μάιο του 1948. Για την ταφή του τηρήθηκε η διαδικασία ταφής θανατοποινίτη. 
   Οι υπερασπιστές του υποστηρίζουν ότι αν δεν είχε συνθηκολογήσει, ο ελληνικός στρατός θα έχανε χιλιάδες άνδρες και πολλές πόλεις θα βομβαρδιζόταν χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική νίκης. Τον θεωρούν δηλαδή ρεαλιστή. Το δικαστήριο τον έκρινε ως προδότη. 
Δ.Πετρόπουλος / Η Μηχανή του Χρόνου
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Αιτία θανάτου: Ασιτία !! Οι νεκροί της Κατοχής...   
Τη Μέρα που σημάναν οι Καμπάνες της Λευτεριάς !   
Οι απόκρυφες sexy φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι !! Αποκλειστικά πολεμικά ντοκουμέντα !  
Με το χαμόγελο στα χείλη !   
Μόδα στα χρόνια της Κατοχής !!
Οι συνταγές της Κατοχής, της πείνας και του... Θανάτου  
Νυχτερινή ζωή, το Πάσχα, στην Αθήνα του 1943 !
Το Πάσχα της ελευθερίας
Το «Όχι» του 1940, ο Μεταξάς και ο πρεσβευτής Γκράτσι
Ο Καραγκιόζης στο Μέτωπο !
Με το χαμόγελο στα χείλη και άλλα τραγούδια του Αλβανικού έπους !
Ήρωες μετά την μάχη
Η αρχαιοκαπηλία την περίοδο της Κατοχής
Η ομαδική εκτέλεση ενός κρητικού χωριού (1941)
Όταν οι Γερμανοί έκαναν "γυμνάσια" στους Έλληνες Εβραίους !
Οι πίνακες της Κατοχής και τα μικρά παιδιά
Το «όμορφο τέρας» κι άλλες διαβολικές γυναίκες της ναζιστικής εποχής
Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η πρώτη συνάντηση και άλλα συγκινητικά...
Οι τραυματίες του Αλβανικού Μετώπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.