Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Befana- Μια Ιταλίδα μάγισσα πετά στις στέγες μας !

Ποια είναι η Μπεφάνα που φέρνει δώρα στις γιορτές;
   Μια φορά και ένα καιρό ζούσε μια μάγισσα που την έλεγαν Μπεφάνα.  Ζούσε κόβοντας βόλτες στον ουρανό, με τη μαγική της σκούπα.
   Ήταν Δεκέμβρης και οι τρεις μάγοι αναζητούσαν το νεογέννητο Χριστό, ακολουθώντας τα αστέρια. Έτσι, σκέφτηκαν να επισκεφτούν το σπίτι της Μπεφάνα, για να ζητήσουν βοήθεια και να ξεκουραστούν. Της πρότειναν μάλιστα να πάει μαζί τους, όμως εκείνη αρνήθηκε. Μάλλον θα ήταν κουρασμένη… είχε πολλές δουλειές να κάνει !
   Όμως, λίγο αργότερα αφότου έφυγαν, εκείνη άλλαξε γνώμη και έτρεξε να τους αναζητήσει. Έψαξε εδώ, έψαξε εκεί, όμως πουθενά δεν τους βρήκε… η μαγική σκούπα, δεν την βοήθησε καθόλου! 
   Ο μύθος λέει ότι από τότε, μετανιωμένη επειδή αρνήθηκε τη βοήθειά της, ψάχνει με τη σκούπα της σε κάθε σπίτι που έχει παιδάκια, το νεογέννητο Χριστό. Ρίχνει δωράκια, πιστεύοντας ότι κάποιο απ’ αυτά τα παιδάκια μπορεί να είναι ο μικρός Χριστός, και έτσι θα δώσει τα δώρα που του αξίζουν.
   Όμως, σαν μάγισσα που είναι, ξέρει πια παιδιά έκαναν πολλές αταξίες και σε αυτά δεν αφήνει δώρα. Βάζει στις κάλτσες τους κάρβουνα για να τους πει έτσι ότι ξέρει τι κάνουν και να διορθωθούν !
 Μα που γίνονται όλα αυτά ;
    Όλα αυτά συμβαίνουν στην γειτονική Ιταλία! Η Μπεφάνα σύμφωνα με την ιταλική λαογραφική παράδοση είναι μια καλή μα και άσχημη γριούλα που μοιράζει δώρα στα παιδιά το βράδυ της παραμονής των Φώτων (μεταξύ 5ης και 6ης Ιανουαρίου)
   Τα παιδιά της γράφουν γράμμα, και ζητούν το δωράκι τους. Η οικογένεια του παιδιού αφήνει συνήθως ένα μικρό ποτήρι κρασί και ένα πιάτο με μεζεδάκια για την Befana.
   Η λέξη «Μπεφάνα» προέρχεται από την ελληνική λέξη «επιφάνεια».
Μαίρη Στραβοράβδη / infokids
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Ο χριστουγεννιάτικος θρύλος του φοβερού και τρομερού Krampus
Ο Μανδρακούκος ο ζυμαρομύτης και οι κολοβελονήδες του!! 
Χαμός στο ίσιωμα
Ποια είναι τα ονόματα των καλικάντζαρων;
Δες όλες τις χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις του "Λόλα, να ένα άλλο" και επέλεξε αυτές που σε ενδιαφέρουν:  Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.