Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

The Forminx : Ένα συγκρότημα των 60’s με αρχαιοελληνικό όνομα !

  Το συγκρότημα ''The Forminx'' δημιουργήθηκε το 1962 στην Αθήνα. 
   Το όνομά τους είναι με λατινικά στοιχεία αλλά είναι...Ομηρικό, όπως και η προέλευση της αρχαίας Φόρμιγκος («η Φόρμινξ - της Φόρμιγκος») που δεν είναι παρά αρχαίο ελληνικό μουσικό έγχορδο. Η «μαγκιά» στην περίπτωση αυτή, ήταν ένα καθαρά ελληνικό όνομα που με λατινικούς χαρακτήρες μπορούσε να περάσει σαν ξένο - και σαν ποπ.
    Το γκρουπ έκανε την αρχή σαν ένα σχολικό συγκρότημα. Οι ''The Forminx'' στην αρχή ήταν μια χορευτική ορχήστρα 8μελής, που εμφανιζόταν στην ''Αργω'' της Βουλιαγμένης και στο «Ακροπόλ Παλάς» της Πατησίων. 
    Εκείνο τον καιρό δεν υπήρχαν συγκροτήματα, υπήρχαν μόνο χορευτικές ορχήστρες, αλλά οι Forminx εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα και έγιναν από τη μία μέρα στην άλλη, το κορυφαίο συγκρότημα της Ελληνικής ποπ.
   Οι ''The Forminx'' είναι ένα από τα πρώτα και δημοφιλέστερα συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Το γκρουπ ''The Forminx'' ήταν η αφορμή και έβαλε τα θεμέλια για την δημιουργία δεκάδων συγκροτημάτων, την δεκαετία του εξήντα και όχι μόνο, σε όλη την Ελλάδα. 
   Οι Forminx γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ «χορευτικής ορχήστρας» και «σούπερ-γκρουπ» κι έγιναν αιτία συγκροτηματομανίας και αναλόγου εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις εταιρείες δίσκων.
Τα μέλη του γκρουπ ήταν οι εξής:
Βαγγέλης Παπαθανασίου - Πλήκτρα
Βασίλης Μπακόπουλος - Κιθάρα
Σωτήρης Αρνής - Μπάσο
Κώστας Σκόκος - Τύμπανα.
  Στο σχήμα ''The Forminx'' συμμετείχαν επίσης ο Τάσος Παπασταμάτης στην φωνή και ο Θύμιος Πέτρου στην φωνή και στην κιθάρα. Βασικός συνεργάτης τους, καθώς είχε γράψει τους περισσότερους στίχους (όσα τραγούδια περιελάμβαναν), καθώς και μάνατζερ τους ήταν ο Νίκος Μαστοράκης.
    Η πρώτη τους σπουδαία συναυλία δόθηκε στο θέατρο "Κεντρικόν" των Αθηνών και αποσπάσματα απ' αυτήν μάλιστα γυρίσθηκαν σ' ένα δεκάλεπτο φιλμάκι που παιζόταν γι αρκετό καιρό στους κινηματογράφους και οι πιτσιρικάδες της εποχής πήγαιναν σινεμά, έβλεπαν το ντοκιμαντέρ ουρλιάζοντας και μετά έφευγαν χωρίς να δουν την ταινία! 
   Τον Απρίλιο του 1964 κάνανε την παρθενική εμφάνιση τους στη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, όπου το κοινό τους αποθέωσε με το φαινόμενο της υστερίας α λα Μπητλς.
      Το πρώτο συντριπτικό hit τους ήταν το τραγούδι με τίτλο ''Jeronimo Yanka'' του 1965, όπου ξεκίνησε σαν χορευτικό παραλήρημα στη «Ρέμβη» της Θεσσαλονίκης και έγινε χρυσό 45αράκι μέσα σε μία εβδομάδα !
  Ελάχιστοι, όμως, ξέρουν τι είναι ο Jeronimo για τον οποίο, στο τέλος του κομματιού, ακούγεται και μια υστερική κραυγή (από τη φωνή του Παπαθανασίου): 
   Ο Βαγγέλης είχε από μικρός ένα τρελό όνειρο. Ήθελε να μπορούσε να καλωδιώσει με κρυφά μεγάφωνα όλες τις πολυκατοικίες της Αθήνας και μία νύχτα ν' ανέβει με το μικρόφωνο στον Λυκαβητό και να ουρλιάξει «Τζερόνιμοοοοοοοοο», για να δει χιλιάδες ανθρώπους να πηδάνε πανικόβλητοι από τα μπαλκόνια. Αυτό το όνειρο μπορεί να μην το πραγματοποίησε ποτέ του, αλλά το έκανε ηχητική πραγματικότητα στο φινάλε της μεγαλύτερης επιτυχίας των Forminx, το θρυλικό πια Jeronimo(oooooo) Yanka.
  Μετά από την κυκλοφορία και την τεράστια επιτυχία του ''Jeronimo Yanka'', ο κιθαρίστας Θύμιος Πέτρου αποχώρησε από τη μπάντα, και συμμετέχει σε ένα άλλο σημαντικό συγκρότημα της εποχής, τους ''Stormies''
   Πέντε εκείνοι που απέμειναν στην τελική μορφή του γκρουπ, μετά την αποχώρηση του Πέτρου και του percussionist Ευγνώμων.
  Τον Σεπτέμβριο του 1965 το συγκρότημα θα ανέβει και πάλι στην Θεσσαλονίκη όπου θα δώσει μια μεγάλη συναυλία στο Παλέ Ντε Σπορ μπροστά σε 8000 κόσμο.
  Το συγκρότημα ''The Forminx'' διαλύθηκε στο ζενίθ της δημοτικότητάς του, κάπου την άνοιξη του 1966. Στην μικρή αυτή χρονική διάρκεια της δράσης τους, κυκλοφόρησαν έντεκα δισκάκια 45 στροφών. 
  Συνολικά το γκρουπ άφησε 22 τραγούδια, τα περισσότερα έχουν γραφεί από τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και κάποια άλλα από τον Νίκο Μαστοράκη που έχει γράψει και τους στίχους των περισσοτέρων τραγουδιών.
Δισκογραφία
AH! SAY YEAH / ELEPHANT TWIST (1965)
Α. Ah! Say Yeah
Β. Elephant Twist
JERONIMO YANKA / DREAM IN MY HEART (1965)
A. Jeronimo Yanka
B. Dream In My Heart
JENKA BEAT / A HARD NIGHT'S DAY (1965)
A. Jenka Beat
B. A Hard Night's Day
SAY YOU LOVE ME / SOMEBODY SENT ME LOVE (1965)
A Somebody Sent Me Love
B Say You Love Me
SCHOOL IS OVER / GREEK HOLIDAYS (1965)
A. School Is Over
B. Greek Holidays
IL PEPERONE / A PRECIOUS WHITE ROSE (1965)
A. Il Peperone
B. A Precious White Rose (La Rosa Blanca)
OUR LAST SEPTEMBER / AND MAYBE MORE (1965)
A. Our Last September 
B. And Maybe More
MANDJOURANA'S SHAKE / HELLO MY LOVE SALONICA  (1965)
A. Hello My Love, Salonika 
B. Mandjourana's Shake 
LOVE WITHOUT LOVE / UNTIL THE END (1965)
A. Love Without Love
B. Until The End
  Μεγαλύτερη επιτυχία τους θεωρείται το τραγούδι ''Jeronimo Yanka'' όπου είχε πουλήσει 90.000 αντίτυπα το 1965. Το 1965, ο δίσκος  κυκλοφόρησε από την εταιρία ''London'' στην Αμερική και γνώρισε μεγάλη επιτυχία. 
   Μάλιστα το εγκυρότερο μουσικό περιοδικό της Αμερικής εκείνη την εποχή το ''Cash-Box'' κατέταξε τον δίσκο, στους 16 καλύτερους νέους δίσκους και το δημοφιλές Ελληνικό συγκρότημα, κόσμησε και το εξώφυλλο ενός τεύχους του ανωτέρω περιοδικού ανταγωνιστικό τότε του Billboard !
  Οι Φόρμιγκες (όπως θα ήταν ο σωστός πληθυντικός τους) υπήρξαν παραγωγικοί για την εταιρεία τους, την Music Box του Μαρτέν και της Μαρίκας Γκεσάρ. 
   Μέχρι και ταινία έκαναν με τίτλο "Περιπέτειες με τους Forminx" (με πρώτο αλλά όχι μοναδικό σκηνοθέτη τον Θεόδωρο Αγγελόπουλο), μία ταινία που δυστυχώς δεν τελείωσε ποτέ εγκαίρως για να παιχτεί στα σινεμά, τον καιρό που το όνομα και μόνο του συγκροτήματος θα γέμιζε τις αίθουσες.  
Οι ηθοποιοί της ταινίας ήταν οι : Βαγγέλης Παπαθανασίου, Κώστας Σκώκος, Τάσος Παπασταμάτης, Βασίλης Ρακόπουλος, Σωτήρης Αρνής, Θέμος Πέτρου, Χρόνης Εξαρχάκος, Λάζος Τερζάς, Χρήστος Δοξαράς, Λίνα Τριανταφύλλου, Μαρία Κουγιουμτζάκη, Εύη Γαβριηλίδη. 
Τα μέλη του γνωστού συγκροτήματος της δεκαετίας του ’60, Φόρμινξ, προσπαθούν να βρουν τη γυναίκα ενός εξ αυτών, την οποία έχει απαγάγει κάποιος μυστηριώδης άντρας. Παρεμβάλλονται εικόνες από μια οκταήμερη μουσική εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν οκτώ χιλιάδες άτομα.  
   Μια μουσική ταινία με στοιχεία αστυνομικής περιπέτειας, την οποία όμως άφησε ανολοκλήρωτη ο σκηνοθέτης της Θόδωρος Αγγελόπουλος ο οποίος αποχώρησε μετά από διαφωνία του με τον παραγωγό. Τελικά, η ταινία ολοκληρώθηκε από τον σκηνοθέτη Κώστα Λυχναρά.
  Μετά την διάλυση του γκρουπ τα μέλη του συνεχίζουν, μόνος του ο καθένας πλέον, την πορεία τους. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την διάλυση του γκρουπ ''The Forminx'', ο Βαγγέλης Παπαθανασίου έφτιαξε το συγκρότημα ''Aphrodite's Child'' (δες εδώ: APHRODITE'S CHILD) μαζί με τον Ντέμη Ρούσο.
    Έπειτα ακολούθησε σόλο καριέρα με μεγάλη παγκόσμια πορεία και επιτυχία, ως ''Vangelis''. Μάλιστα το 1982 πήρε Όσκαρ για την μουσική που έγραψε στην ταινία ''Οι Δρόμοι της Φωτιάς'' ή όπως ήταν ο πρωτότυπος τίτλο ''Chariots of Fire'' 
Ο Τάσος Παπασταμάτης ακολούθησε σόλο καριέρα ως τραγουδιστής ορχήστρας σε κρουαζιερόπλοια, ξενοδοχεία και καζίνο, ενώ πολλές ήταν οι τηλεοπτικές του εμφανίσεις στην τότε ΥΕΝΕΔ.
   Ο Βασίλης Μπακόπουλος δούλεψε ως χημικός Μηχανικός στην Βιομηχανία της Ελλάδας και του Βελγίου. Το 2009 αποφοίτησε από το τμήμα Μουσικών Σπουδών στο ΑΠΘ (κατεύθυνση σύνθεσης) όπου είχε δώσει κατατακτήριες εξετάσεις.
  Ο Κώστας Σκόκος πολύ αργότερα από την διάλυση του γκρουπ, η βροντερή φωνή του έγινε σήμα κατατεθέν σε διαφημίσεις βιντεοπαιχνιδιών και ηρώων δράσης [από τον ΚΙΤ μέχρι τον GI Joe και τους Transformers]. Έγινε και δεινός αφηγητής σε σειρά εκπομπών: στη «Φρουτοπία» (1985, ΕΡΤ), στην εκπομπή «Το πανόραμα του αιώνα» (1983, ΕΡΤ), στην «Έκτη Εντολή» (1989, ΕΤ2), στη «Βεντέτα» (1986, ΕΡΤ2) και στη «Δίκη» (1991, ΕΤ2). 
   Συμμετείχε στα: «Η Ετυμηγορία» (1978, ΥΕΝΕΔ), «Μια φορά κι έναν καιρό στο διάστημα» (1983, ΕΡΤ), «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» (1986, ΕΡΤ), «Σεβάχ ο θαλασσινός» (1983, ΕΡΤ2), «Το μυστήριο του χρυσού πιθήκου» (1983, ΕΡΤ). Ο Κώστας Σκόκος, ντράμερ του γκρουπ ''The Forminx'', απεβίωσε την Κυριακή 24 Νοεμβρίου του 2013.
   Το 1976, σχεδόν δέκα χρόνια μετά την διάλυσή τους, κυκλοφόρησε ο ομώνυμος δίσκος τους, με δεκατέσσερα τραγούδια τους, από την εταιρεία Pan-Vox. Το μοναδικό αυτό άλμπουμ του συγκροτήματος ''The Forminx'', περιέχει σχεδόν όλο το υλικό που είχαν βγάλει σε μικρούς δίσκους στα σίξτυς και φυσικά έχει επανεκδοθεί από τότε δεκάδες φορές.
THE FORMINX (1976)
A1. Jeronimo Yanka
A2. Our Last September
A3. Mandjourana's Shake
A4. And Maybe More
A5. Somebody Sent Me Love
A6. Greek Holidays
A7. Ah! Say Yeah
B1. Jenka Beat
B2. Say You Love Me
B3. A Precious White Rose
B4. Il Peperone
B5. A Hard Night's Day
B6. Dream In My Heart
B7. School Is Over
  Το 2005 κυκλοφόρησε από την ΜΒΙ ένα 10" βινύλιο σε αυστηρά περιορισμένη έκδοση 1.000 τεμαχίων. Ο δίσκος αυτός περιέχει δέκα τραγούδια από την δισκογραφία του συγκροτήματος ''The Forminx''. Υπεύθυνος για αυτή την έκδοση ήταν ο Μάκης Δελαπόρτας.
THE FORMINX (2005)
A1 Jeronimo Yanka 
A2 Mandjourana's Shake
A3 Someday Sent Me Love
A4 Greek Holidays
A5 Ah Say Yeah
B1 Jenka Beat
B2 Il Peperone
B3 A Hard Night's Day (Αστέρι Του Βορριά)
B4 Dream In My Heart
B5 School Is Over
   Το 2007 έως το 2009 η ελληνική μουσική εταιρεία Music Box επανακυκλοφόρησε 5 singles σε μορφή cd, με επιπλέον τραγούδια του γκρουπ ''The Forminx''. Ο ήχος σε αυτές τις κυκλοφορίες έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία σε μια προσπάθεια να βελτιώσει κάπως την ποιότητα του ήχου.
   Το 2009 και πάλι η ελληνική μουσική εταιρεία Music Box, κυκλοφόρησε μια συλλογή με όλα τα τραγούδια του συγκροτήματος ''The Forminx''. Η έκδοση του cd περιείχε και 16σέλιδο βιβλιαράκι.
THE FORMINX (2009)
1. Ah! Say Yeah
2. Elephant Twist
3. Jeronimo Yanka
4. Dream In My Heart
5. Someday Sent Me Love
6. Say You Love Me
7. Jenka Beat
8. A Hard Night's Day (Τ' Αστέρι Του Βοριά)
9. Il Peperone
10. A Precious White Rose (Rosa Bianca)
11. School Is Over
12. Greek Holidays
13. Hello, My Love Salonika
14. Mandjourana's Shake
15. Love Without Love
16. Until The End
17. Our Last September
18. And Maybe More
 Bonus Tracks
19. It's Christmas Time Again
20. White Christmas
21. Jingle Bells
  Τον Ιούλιο του 2010 έφυγε από την ζωή, σε ηλικία 72 ετών, ο τραγουδιστής του γκρουπ ''The Forminx'', Τάσος Παπασταμάτης, άτυπα γνωστός και ως ο «Φρανκ Σινάτρα της Ελλάδας». Ο Τάσος Παπασταμάτης είχε γεννήθηκε στις 22 Ιανουαρίου του 1938.
   Όλα αυτά τα χρόνια, από την δεκαετία του ΄60 μέχρι και σήμερα, τραγούδια του γκρουπ ''The Forminx'' έχουν συμπεριληφθεί σε δεκάδες συλλογές. 
    Το συγκρότημα ''The Forminx'', ουσιαστικά γεφύρωσαν το χάσμα μεταξύ ''χορευτικής ορχήστρας'' και ροκ συγκροτήματος. 
    Επίσης θεωρούνται το πρώτο συγκρότημα που έριξε το σπόρο για την έκρηξη της ελληνικής ροκ σκηνής και το πρώτο γκρουπ στις συναυλίες του οποίου σημειώθηκαν εκδηλώσεις υστερίας (τύπου The Beatles).
elliniko-greek-rock
Einaimast
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.