Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου 2015

Storm : Ένας κοσμοναύτης στη Γη του Μέλλοντος !

"Το παρελθόν μου είναι νεκρό. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Ο κόσμος εδώ είναι άγνωστος κι επικίνδυνος, μερικές φορές... αλλά είναι ο μόνος κόσμος που έχω..."
   Η σειρά Storm εκδόθηκε από την Star Comics το 1985. Χαρακτηριστικά της έκδοσης ήταν το μεγάλο format του περιοδικού, το γυαλιστερό εξώφυλλο, οι πολύχρωμες σελίδες, το σχέδιο και η ιστορία που σε καθήλωνε από την αρχή μέχρι το τέλος. 
   Ο Storm είναι δημιούργημα του Don Lawrence. Αρχικά γνωστός από το comic strip επιστημονικής φαντασίας «The Rise and Fall of the Trigan Empire», συνέχισε με το αρκετά επιτυχημένο Storm. Το στυλ του Don Lawrence ήταν να ζωγραφίζει πολύ ρεαλιστικά και με αρκετές λεπτομέρειες τους χαρακτήρες και το περιβάλλον τους. Επηρέασε αρκετά πολλούς Αγγλους cοmic artists όπως ο Brian Bolland, o Dave Gibbons και ο Chris Weston.
   Το Storm αναφέρεται στις περιπέτειες του ομώνυμου ήρωα στην Γη του μέλλοντος. Έτσι λοιπόν κάπου στον 21ο αιώνα, ένας αστροναύτης με τον όνομα Storm, ταξιδεύει σε μία ερευνητική αποστολή στον πλανήτη Δία. Συγκεκριμένα στόχος του είναι η εξιχνίαση του φαινομένου της γνωστής κόκκινης κηλίδας του πλανήτη.
    Με το διαστημόπλοιό του φτάνει στο σημείο αυτό, για να ανακαλύψει ότι μια διαστημική δίνη τον ρουφάει στο κέντρο της και όταν το ξαναφήνει, ο Storm ξαναγυρνάει στο ίδιο σημείο του Δία που βρισκόταν αλλά το συνοδευτικό του σκάφος δεν βρίσκεται εκεί. Χωρίς να έχει καμιά επικοινωνία αποφασίζει να βάλει πορεία επιστροφής στην Γη. Φτάνοντας όμως προσγειώνεται στην βάση του, αλλά όλα είναι πολύ διαφορετικά. 
   Αυτό που θα αντικρίσει φτάνοντας, θα του προκαλέσει κατάπληξη και προβληματισμό, καθώς η Γη δεν είναι πια όπως την θυμόταν. Ο πλανήτης έχει αλλάξει ριζικά. Οι ωκεανοί έχουν σχεδόν εξαφανιστεί και ερημικές εκτάσεις καλύπτουν τον πρώην πράσινο πλανήτη, η προσγείωση του γίνεται σε μία πράσινη γλίτσα στο μέρος που ήταν παλιά ο Ειρηνικός Ωκεανός.
   Ο πολιτισμός όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει πια και βαρβαρικές φυλές κυριαρχούν. Θα ανακαλύψει τελικά ότι η κοσμική αυτή δίνη τον ταξίδεψε χιλιάδες χρόνια στο μέλλον, όπου οι παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν καταστρέψει την Γη με ολέθρια αποτελέσματα. Γνωρίζει ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για γυρίσει πίσω στην εποχή του, έτσι αναγκάζεται να προσαρμοστεί στο περιβάλλον αυτό.
   Ο Storm είναι έξυπνος, δυνατός και θυμάται πολλά από τον 21 αιώνα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει προς όφελός του. Αντίθετα με τους πρωτόγονους που μοναδικό σκοπό έχουν να κυριαρχήσουν και να λεηλατούν τους πάντες, αυτός έχει ιδανικά και θα προσπαθήσει να τα μεταδώσει στους ανθρώπους που τον συντροφεύουν στις περιπέτειές του. 
   Θα πολεμήσει με ανθρώπους, τέρατα, ρομπότ και θα βγει νικητής. Σκοπός του είναι να γίνει η Γη ο πλανήτης που ήταν κάποτε. Σε έναν κόσμο που θυμίζει έντονα τις ταινίες του Mad-Max ο Storm θα αρχίσει να περιπλανιέται. 
   Σύντροφός του θα είναι η Redhair (Ρεντχερ), μια όμορφή κοκκινομάλλα που θα γίνει η νέα και μόνιμη σύμμαχος στο πλευρό του Στορμ. Γνωρίστηκαν στην φυλακή μίας άγνωστης στον Στορμ πόλης. Εκεί όπου τον πήγαν όταν τον έπιασαν, την πρώτη φορά που πάτησε το πόδι του στην επιφάνεια της νέας και ξένης προς αυτόν Γης. 
   Είναι σίγουρα όμορφη, όσο και σκληρή. Πανέξυπνη, ξέρει πως να πολεμάει σε αυτούς τους δύσκολους - για τους ανθρώπους - καιρούς. Έχει τις δικές της αξίες και ιδανικά και επειδή γνωρίζει ότι ο Στορμ είναι το μέλλον της ανθρωπότητας, μένει μαζί του για να ανακαλύψουν αυτό το μέλλον μαζί. 
   Με τον καιρό δένονται και νοιάζονται ολοένα και περισσότερο ο ένας για τον άλλο. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα που να μην διστάζει να ριψοκινδυνεύει τη ζωή του ο ένας για τον άλλο και να κάνουν αμοιβαίες θυσίες, ώστε τελικά να καταφέρουν να συνεχίσουν στην επόμενη πρόκληση από κοινού. Σίγουρα μία απαραίτητη μορφή για την σειρά και στέκεται επάξια στο πλευρό του κεντρικού μας ήρωα.
    Στα πρώτα τέσσερα τεύχη, οι ιστορίες είναι γενικά αυτοτελείς και ανεξάρτητες σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχει ή υπόνοια ότι κάτι τις δένει μεταξύ τους. Στις τελευταίες σελίδες του τέταρτου τεύχους και πρώτες του πέμπτου, το μυστικό αποκαλύπτεται και ο εχθρός αποκτάει συγκεκριμένο πρόσωπο και υπόσταση.
   Οι βασικοί εχθροί του Storm είναι οι Κυανοί μια εξωγήινη φυλή που ξεκίνησαν από τον πλανήτη Αζούριον έναν καταραμένο πλανήτη στο κέντρο του Γαλαξία και γρήγορα εξαπλώθηκαν σ' όλο το σύμπαν! Η τεχνολογική τους ανωτερότητα τους εξασφάλισε την κυριαρχία πάνω στους άλλους πλανήτες. 
   Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και η Γη. Πολύ πιο αναπτυγμένοι τεχνολογικά από τους Γήινους έχουν σαν σκοπό να εξαπλωθούν σε όλο τον Γαλαξία. Βρήκαν την Γη αποδεκατισμένη από τους πολέμους, έτσι εύκολα εξόντωσαν τις αμυντικές δυνάμεις και τον μεγαλύτερο αριθμό του πληθυσμού. Οι γήινοι βρέθηκαν απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση των κυανών.
    Οι συνέπειες του πολέμου ήταν τρομακτικές για την Γη. Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της χάθηκαν. Όσοι επέζησαν πέρασαν υποχρεωτικά από μία διαδικασία εξάλειψης της μνήμης. Έτσι μέσα σε λίγο καιρό ένας πολιτισμός αιώνων, καταστράφηκε και οι κάτοικοι της Γης μετατράπηκαν σε πρωτόγονα όντα.
    Για την Γη, ο χρόνος γύρισε εκατομμύρια χρόνια πίσω. Οι κάτοικοι της άρχισαν να ζουν και πάλι σαν νομάδες, κάτω από την άγρυπνη παρακολούθηση των Κυανών, που εμπόδιζαν κάθε τεχνολογική πρόοδο.
     Οι Κυανοί είχαν παντού κατασκόπους που τους πληροφορούσαν για όλες τις κινήσεις των γήινων. Οι Κυανοί έλεγχαν τους ανθρώπους αλλά και τον ίδιο τον πλανήτη δημιουργώντας καταιγίδες, κατακλυσμούς και ελέγχοντας το κλίμα της. Για πολλούς αιώνες τίποτα δε φαινόταν ικανό να αλλάξει την μοίρα της Γης. 
   Ώσπου συνέβη κάτι αναπάντεχο... Η παρουσία του Στορμ στη Γη τρομοκράτησε τους κατακτητές. Ήταν ο μόνος που ήξερε για το παρελθόν της ανθρωπότητας, ο μόνος που δεν είχε τεχνητή αμνησία. Αυτή είναι που φοβίζει τους εχθρούς του και θα προσπαθήσουν με διάφορους τρόπους να τον πιάσουν και να διαγράψουν τις αναμνήσεις που έχει για την Γη.
   Οι γνώσεις του ήταν απειλή για τους κυανούς, έτσι πλέον άρχισε η μεγάλη καταδίωξη του και ο αγώνας του Στορμ και των ανθρώπων ενάντια σε αυτούς που έλεγχαν τον πλανήτη.
    Βεβαίως σε έναν πλανήτη που έχει υποστεί τις αλλαγές του χρόνου αλλά και τις επεμβάσεις των Κυανών, υπάρχουν ένα σωρό νέα πλάσματα, που προσθέτουν το κάτι παραπάνω στην ιστορία αλλά και τις περιπέτειες του Στορμ, καθώς όλα τους έχουν την τάση να είναι εχθρικά προς αυτόν και τους υπόλοιπους ανθρώπους.
    Άλλα από αυτά τα πλάσματα ζουν στο νερό και άλλα στα δάση. Άλλα είναι ανθρωπόμορφα και άλλα μοιάζουν σαν να έχουν έρθει από άλλο πλανήτη. Μερικά ξεκινάνε με τις καλύτερες των διαθέσεων, όμως κατά βάθος είναι όλα τους άκρως επικίνδυνα για τον ήρωα μας. Αν και βρίσκεται συχνά να αντιμετωπίζει αρκετά από αυτά, τελικά ο βασικός και πιο θανατηφόρος εχθρός, παραμένουν οι Κυανοί.
   Tα μυστήρια δεν τελειώνουν εδώ. Πολλά υπάρχουν που θα πρέπει να αποκαλυφθούν για να αρχίσει να γράφεται ξανά η ιστορία των ανθρώπων. Κάποια από αυτά θα βοηθήσουν και τον Στορμ να ξεκινήσει τον αγώνα ενάντια στους Κυανούς. Ακόμα και οι ίδιοι οι Κυανοί θα τον βοηθήσουν άθελα τους, στο να βρει τα όπλα αυτά που θα είναι ικανά για να τους αντισταθούν και να έχουν ελπίδες στον πόλεμο εναντίον τους. 
    Γιατί μην ξεγελιέστε, ο πόλεμος είναι κοντά και ίσως αυτό ήταν που φοβόντουσαν οι Κυανοί για τον Στορμ. Ότι η παρουσία του στον πλανήτη, θα διαταράξει όλα αυτά που είχαν οι Κυανοί "χτίσει" όλο αυτό τον καιρό. Κάθε χαρακτήρας στον Στορμ, έχει και τον δικό του ρόλο. Μικρό ή μεγάλο, όλοι συμμετέχουν σε αυτό που θα έρθει.
   Μετά την αποκάλυψη ακολουθεί μία "επανάσταση" με μπροστάρη τον Storm και οι άνθρωποι κατακτούν τον πλανήτη τους ξανά. Αυτό θα μπορούσε να είναι και το τέλος των περιπετειών του, αλλά εκεί κάπου αρχίζει και το κεντρικό saga του Storm με την περιπλάνηση του στο διάστημα και σε νέους κόσμους, την στιγμή που νέοι φίλοι και σύμμαχοι προστίθενται στην μικρή παρέα, αλλά και "ευκαιρίες" για πολλές περιπέτειες. 
   Μέχρι την ένατη ιστορία οι περιπέτειες λαμβάνουν χώρα στον Κόσμο του Βυθού, ενώ από την δέκατη ιστορία και μετά μπαίνουμε στα χρονικά της Παντάρβε όπου νέοι και πιο ισχυροί εχθροί κάνουν την εμφάνιση τους, με τον Μαρντούκ, ισχυρό αυτοκράτορα ενός άλλου συστήματος, να επιδιώκει να συλλάβει με κάθε τρόπο τον Στορμ, αφού θεωρεί την ιδιαιτερότητα του ταξιδιού του μέσα στον χρόνο σαν κάτι επικίνδυνο και συνάμα χρήσιμο για τα σχέδια του.
   Σε αυτό το post-apocalyptic περιβάλλον διαδραματίζονται οι ιστορίες του Storm. Ο Don Lawrence θα ζωγραφίσει τα 22 πρώτα τεύχη του Storm από το 1978 μέχρι το 2001. Μετά το θάνατό του το 2003, η σειρά θα συνεχιστεί με άλλους σχεδιαστές αλλά με τους ίδιους σεναριογράφους.
Για την ιστορία στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν το 1985 από την Star Comics τα 12 πρώτα τεύχη.
Αναλυτικά τα τεύχη που κυκλοφόρησαν
 έως και σήμερα είναι τα εξής: 
The Chronicles of the Deep World
The Deep World (1978)
The Last Fighter (1979)
The People of the Desert (1979)
The Green Hell (1980)
The Battle for Earth (1980
The Secret of the Nitron Rays (1981
The Legend of Yggdrasil (1981)
City of the Damned (1982)
The Creeping Death (1982)
The Chronicles of Pandarve
The Pirates of Pandarve (1983)
The Labyrinth of Death (1983)
The Seven of Aromater (1984)
The Slayer of Eriban (1985)
The Dogs of Marduk (1985)
The Living Planet (1986)
Vandaahl the Destroyer (1987)
The Twisted World (1988)
The Robots of Far Sied (1990)
Return of the Red Prince (1991)
The Von Neumann Machine  (1993)
The Genesis Equation (1995)
The Armageddon Traveller (2001)
The Navel of the Double God (2007)
Marduk's Springs  (2009)
The Red Trail  (2010)
The Mutineers of Anchor (2011)
Chronicles of Meanwhile
The Voyager Virus (1996)
The Dallas Paradox (1997)
The Stargorger  (1998)
Klein Space
Chronicles of the Outer Rim
The Expatriate of Thoem (2011)
Cisforcomics
Greek Comics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.