Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Μυγοσκοτώστρας το ανάγνωσμα και άλλα παρόμοια και ευτράπελα

    Ο πρώτος μυγοεξολοθρευτής επινοήθηκε το 1900 από τον Ρόμπερτ Μοντγκόμερι, έναν επιχειρηματία από το Ιλινόις του Τέξας.  Για το πρωτότυπο εργαλείο του εκδόθηκε το υπ’ αριθμ. Αρ. 640.790 Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας, σύμφωνα με το οποίο, ο πρώτος «έντομοδολοφόνος» ήταν μια «φθηνή συσκευή ασυνήθιστης ελαστικότητας και αντοχής» από συρματόπλεγμα «κατά προτίμηση σε σχήμα μακρόστενο» που κατέληγε σε μια λαβή. Το υλικό της λαβής ήταν άγνωστο, αλλά το πλέγμα ήταν ζωτικής σημασίας αφού μειώνοντας την  αντίσταση του αέρα χτυπούσε  ξαφνικά τη μύγα σαν να ήταν μαστίγιο. 
   Το 1901, σε διαφήμιση στο περιοδικό «Ladies’ HomeJournal» η εφεύρεση του Μοντγκόμερι παρουσιάζεται ως εργαλείο που «σκοτώνει χωρίς να συνθλίβει» και κυρίως «χωρίς να λερώνει» σε αντίθεση, για παράδειγμα με μια εφημερίδα τυλιγμένη σε ρολό που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο κόσμος μέχρι τότε για τέτοιου είδους οικιακούς φόνους.
   Το βίντεοκλιπ με τον Μπάρακ Ομπάμα να σκοτώνει με το χέρι του μια ενοχλητική μύγα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο CBNC –οι μύγες συνηθίζουν να επισκέπτονται τηλεοπτικά στούντιο σε όλα τα μέρη του κόσμου- έχει δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις. Φυσικά η είδηση έκανε αμέσως το γύρο του κόσμου, σχολιάστηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ και προκάλεσε ποικιλόμορφες αντιδράσεις.
   Η Νεοϋρκέζικη ιστοσελίδα Gawker τον αποκάλεσε «σκληρόκαρδο μυγοφονιά» ενώ οι New York Times εξέφρασαν τη χαρά τους που ο Αμερικανός ηγέτης «μπορεί να σκοτώσει μια μύγα». Γεγονός όμως είναι ότι για τους περισσότερους από εμάς τόσο η «μέθοδος Ομπάμα» όσο και η «μέθοδος του κυρίου Μιάγκι» -ο οποίος στην  ταινία Καράτε Κιντ διδάσκει πώς να πιάνεις τις μύγες με τα τσοπ στικς- δεν ενδείκνυνται.
   Εξίσου δύσχρηστη όμως είναι και η «ανθρωπιστική μέθοδος» του Μαξ Μπάκλεϊ, εντομολόγου στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, ο οποίος πιάνει τις μύγες με τα χέρια του και στη συνέχεια τις απελευθερώνει έξω από το σπίτι. 
   Η παλιά καλή μυγοσκοτώστρα με το μακρύ χερούλι και το οβάλ ή τετράγωνο εύκαμπτο πλέγμα από πλαστικό παραμένει, λοιπόν,  αναντικατάστατη, αρκεί βέβαια να έχεις εκπαιδευτεί καλά στη χρήση της. 
   Το μυστικό της  είναι η απότομη αύξηση της ταχύτητας της μυγοσκοτώστρας, έτσι ώστε να μην προλάβει να αντιδράσει το έντομο-στόχος, στο Μπρίσμπειν της Αυστραλίας μάλιστα η τεχνική έχει εξελιχθεί σε ανταγωνιστικό άθλημα με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας. Σύμφωνα με τον Ρέι Σρόντερ, πρωταθλητή μυγοσκοτώματος, ο βασικός κανόνας του παιχνιδιού απαιτεί η μύγα να εκτελείται στον αέρα και όχι πάνω σε κάποια επιφάνεια.
   Το 1903, ο εφευρέτης της Ρόμπερτ Μοντγκόμερι πούλησε τα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας του σε έναν βιομήχανο ονόματι Τζον Μπένετ, ο οποίος μερικά χρόνια αργότερα επινόησε και το μεταλλικό κουτάκι της μπύρας. Και το καλοκαίρι του 1905, όταν το Κάνσας μαστιζόταν από μια επιδρομή των μυγών, οι οποίες εκτός από ενοχλητικές αποδείχτηκε ότι βοηθούσαν και στην εξάπλωση διαφόρων ασθενειών, η χρήση της μυγοσκοτώστρας εξαπλώθηκε.
   Φυσικά, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, η τεχνολογία της θανάτωσης των μυγών  έχει βελτιωθεί πάρα πολύ αφού εκτός από εντομοκτόνα σπρέι (που όμως δεν προτείνονται ως αντι-οικολογικά) στην αγορά κυκλοφορούν μυγοπαγίδες με κόλα, ηλεκτροφόρες ρακέτες που «ψήνουν» τα έντομα μόλις τα ακουμπήσουν, ηλεκτρικές εντομοαπωθητικές συσκευές υπερήχων, δοχεία με κάποιο γλυκό υγρό μέσα στο οποίο πνίγονται οι μύγες, αλλά και ένα «σαρκοβόρο» φυτό, η «εντομοπαγίδα της Αφροδίτης» (επιστημονικά ονομάζεται Dionaea muscipula) το οποίο αναπτύσσεται ακόμη και μέσα σε γλάστρες.
Αριθμητικά δεδομένα
   Ο βιολογικός κύκλος της οικιακής μύγας (Musca domestica) αποτελείται από το αυγό, την προνύμφη, την πλαγγόνα και το ακμαίο (πλήρης μεταμόρφωση) και η διάρκειά του κυμαίνεται από 10-40 ημέρες ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και την ποσότητα και την ποιότητα της τροφής.
   Κάθε 3-4 ημέρες, το θηλυκό γεννά 100-150 αυγά σε περιττώματα ή άλλες υγρές οργανικές ουσίες, τα οποία εκκολάπτονται μέσα σε 8-12 ώρες.  Οι θηλυκές μύγες ζουν 6-8 εβδομάδες και οι αρσενικές λιγώτερο. Σε εύκρατα όμως και ψυχρά κλίματα ζουν περισσότερο.
  Μεταναστεύουν σε μεγάλες αποστάσεις. Μελέτες έχουν δείξει πτήσεις μέχρι και 32 χλμ αλλά συνήθως δεν ξεπερνούν τα 2-3 χλμ
   Η οικιακή μύγα μπορεί να γίνει φορέας περισσότερων από 100 παθογόνων μικροοργανισμών που προκαλούν ασθένειες όπως δυσεντερία, σαλμονέλωση, τυφοειδή πυρετό, χολέρα, τέτανο κλπ
   Έχει υπολογιστεί ότι μια μύγα μπορεί να μεταφέρει μισό δις μικροοργανισμούς με το εξωτερικό μέρος του σώματός της και περίπου 30 εκατομμύρια με τον εντερικό σωλήνα.
   Η εμφάνισή τους συνδέεται σχεδόν πάντα με τα υπολείμματα τροφών, ψίχουλα, σπόρια κλπ που μένουν σε πάγκους κουζίνας, στο πάτωμα και σε αποθήκες, γι’αυτό και είναι απαραίτητη η σχολαστική καθαριότητα όλων των χώρων.
   Θα πρέπει να διατηρούνται καθαρά όλα τα σημεία συλλογής σκουπιδιών και τα απορρίμματα να τοποθετούνται σε πλαστικές σακούλες. Έτσι περιορίζονται οι μυρωδιές που ελκύουν τις μύγες. Επίσης οι κάδοι περισυλλογής θα πρέπει να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα σπίτια.
Κική Τριανταφύλλη / Νέα
Γιατί είναι τόσο δύσκολο 
να… πετύχουμε μια μύγα;
     Εντάξει το καλοκαίρι μπορεί να τελειώνει και μαζί με αυτό τα ενοχλητικά έντομα. Κάθε χρόνο όμως η ίδια εκνευριστική απορία: μα γιατί δεν μπορώ επιτέλους να σκοτώσω αυτή την ενοχλητική μύγα; 
    Οι επιστήμονες έχουν την απάντηση: γιατί όσο γρήγορα και αν κινείστε, η μύγα προλαβαίνει να σας δει. Γιατί; Γιατί τα μικρότερα σε μέγεθος ζώα αντιλαμβάνονται το χρόνο να κυλάει σε slow motion. Αυτό συμβαίνει για να τους επιτρέπει να βλέπουν καλύτερα τις κινήσεις των -δυνητικά επικίνδυνων- μεγαλύτερων ζώων γύρω τους και να προστατεύονται. 
   Αυτή η ικανότητα αντίληψης του χρόνου σε αργή κίνηση επιτρέπει, για παράδειγμα, στα έντομα όπως οι μύγες να ξεφεύγουν από τους ανθρώπους που τις κυνηγούν με τη μυγοσκοτώστρα!
   Σύμφωνα με την ιρλανο-βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Animal Behaviour”, τα έντομα και τα μικρά πουλιά μπορούν να δουν πολύ περισσότερα πράγματα γύρω τους μέσα σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι ένα μεγάλο ζώο όπως ένας ελέφαντας. Έτσι κάθε δευτερόλεπτο, για ένα μικρό ζώο διαρκεί περισσότερο από ότι για ένα μεγάλο… 
    Αντίθετα, για τα μεγαλύτερα ζώα ο χρόνος κυλάει πολύ πιο γρήγορα κι έτσι ο εγκέφαλός τους δεν προλαβαίνει να απορροφήσει τόσες πληροφορίες για το περιβάλλον τους, όσες ο εγκέφαλος των μικροκαμωμένων ζώων. 
    Ειδικότερα οι μύγες για παράδειγμα βλέπουν επτά φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους. Μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο χρόνος φαίνεται να κυλάει ακόμα πιο αργά σε στιγμές στρες για ένα ζώο, έτσι ώστε να το βοηθήσει να επιβιώσει από ένα εξωτερικό κίνδυνο, κάτι που έχει αποδειχτεί πως νιώθουν και οι άνθρωποι σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα.
news.gr
Οι καλύτερες τεχνικές για να σκοτώσετε 
μία ενοχλητική μύγα
Ανάμεσα στα πιο ακατόρθωτα πράγματα του κόσμου είναι να καταφέρεις να σκοτώσεις μία μύγα, χωρίς να σηκώσεις όλο το σπίτι στο πόδι, γιατί πάντα κατάφέρνει και ξεφεύγει από τα «νύχια» μας. Οι επιστήμονες βρήκαν το λόγο και τη λύση στο πρόβλημα.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Animal Behaviour", παρατήρησαν ότι στον εγκέφαλο των μικρών ζώων ο χρόνος φαίνεται να κινείται πιο αργά (όπως στο Matrix για παράδειγμα).
Έτσι, οι μύγες βλέπουν τον άνθρωπο να πλησιάζει σε αργή κίνηση και έχουν τον χρόνο να πετάξουν και να γλιτώσουν το χτύπημα.
«Οι οικιακές μύγες έχουν εξελιχθεί σε μια περίοδο εκατομμυρίων ετών ώστε να διαφεύγουν από τους κυνηγούς τους», λέει ο Νάιτζελ Γουάιατ, συντηρητής δίπτερων στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
«Όχι μόνο μπορούν να επεξεργαστούν επτά φορές περισσότερες πληροφορίες σε ένα δευτερόλεπτο από ό,τι οι άνθρωποι, αλλά έχουν επίσης όραση 360 μοιρών, τριχίδια που καταλαβαίνουν οποιαδήποτε κίνηση του αέρα και αλλαγή στον χώρο, κάτι που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγισή τους», λέει ο Τζιμ Χάρντι, υπεύθυνος επιστήμης στη Βασιλική Εντομολογική Ένωση.
Μία λύση επομένως για να μειωθεί η ταχύτητα αντίδρασης μιας μύγας, η προσπάθεια «δολοφονίας» της πρέπει να γίνει το πρωί, όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
Επίσης, συνεχίζουν οι ειδικοί, το καλύτερο είναι να στοχεύσετε σε ένα σημείο ακριβώς μπροστά τους και όχι πάνω τους. Και αυτό γιατί οι μύγες μπορούν να πετάξουν γρήγορα προς κάθε κατεύθυνση, αλλά το πιθανότερο είναι να πετάξουν προς τα μπρος όταν αισθανθούν τον κίνδυνο.
Η συμβουλή που δίνουν για μία τέτοια προσπάθεια είναι η προτίμηση στις μυγοσκοτώστρες, καθώς οι τρύπες που διαθέτουν μειώνουν την αλλαγή στην πίεση του αέρα και είναι λιγότερο πιθανό να καταλάβουν οι μύγες ότι κάτι κινείται προς το μέρος τους.
Επτά ημέρες
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι και άλλα παρόμοια περί μυιών !
Κουνούπια : Η μάστιγα του καλοκαιριού
Αθάνατο φιδάκι !
Ντι-Ντι-Τι και τα κουνούπια τέζα (μαζί και η οικογένεια) !! 
Τριζόνι : Ο ήχος του Καλοκαιριού !
Τα τζιτζίκια στο μπαλκόνι
Συγκάτοικοι Vs Κατσαρίδα !
Άντρας με μυγοσκοτώστρα - σε 15 καταπληκτικές εκδοχές !
Δες όλες τις καλοκαιρινές αναρτήσεις του "Λόλα, να ένα άλλο" και επέλεξε αυτές που σε ενδιαφέρουν:  Καλοκαιρινές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.