Τρίτη 5 Μαΐου 2015

«Ιπτάμενο Βέλος» : Ταξίδια μέσα στο Χωρόχρονο, στη δεκαετία του ’60 !

  Ένα ακόμα εβδομαδιαίο παραλογοτεχνικό περιοδικό από τις εκδόσεις του Στέλιου Ανεμοδουρά και από τους ίδιους συντελεστές (Κείμενο : Γιώργος Μαρμαρίδης και εικονογράφηση Βύρων Απτσόγλου) που δημιούργησαν και τον "Πλανητάνθρωπο" και πολλά άλλα παρόμοια αναγνώσματα. 
   Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε στις 6 Ιουλίου του 1961 στο συνηθισμένο μέγεθος των τότε παιδικών περιοδικών 12.0 Χ17.0 (μικρό) και με 36 σελίδες.
   Ήταν ένα περιοδικό επιστημονικής φαντασίας, όπου ένας νεαρός Έλληνας, ο Πέτρος Μέξης, ένα 15χρονο ορφανό Ελληνόπουλο που ζει στη Νέα Υόρκη, έχει βρει μια μηχανή που ταξιδεύει στο χρόνο και μπλέκει σε διαχρονικές (με όλη τη σημασία της λέξης) περιπέτειες, μαζί φυσικά με τον απαραίτητο φίλο και συνομήλικο σύντροφό του, Σαμ, ένα ξανθό παχουλό αγόρι που πάντα κρατά ένα μπουκάλι γάλα και πίνει.
  Ο Πέτρος σπουδάζει ως υπότροφος σε αμερικάνικο πανεπιστήμιο. Η κληρονομιά που του άφησε ο πατέρας του ήταν μια εκπληκτική εφεύρεση με την οποία θα μπορούσε να ταξιδέψει κανείς στον παρελθόντα χωροχρόνο. 
  Ο Πέτρος και ο Σαμ αρχίζουν τα ταξίδια στο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας σε κάθε τους ταξίδι μύριους κινδύνους και αντιξοότητες. Θα μπορούσαν να τους είχαν ελαχιστοποιήσει, αλλά όπλα και κάθε είδους μέταλλο, για κάποιο λόγο δεν μεταφερόταν στο χρόνο.
   Στην πορεία γνωρίζουν και μια ελληνοπούλα, που ήταν αιχμάλωτη στο χαρέμι ενός σουλτάνου και η τριάδα συμπληρώνεται. Προφανώς και θυμίζει πολλά η συνταγή.
  Με τον αυτονόητο περιορισμό ότι η συμμετοχή τους δεν διαστρέφει τον ρου των γεγονότων της πραγματικής ιστορίας, οι δυο νεαροί χρονοναύτες οδηγούν με ευχάριστο τρόπο τους μικρούς αναγνώστες της περιπέτειας στη γνωριμία τους με πρόσωπα και γεγονότα της παγκόσμιας Ιστορίας και Μυθολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πάντως ότι διδάσκει ιστορία.
  Το ανάγνωσμα ολοκληρώνεται με την εκουσίως αποφασισμένη καταστροφή του "Βέλους".
  Σύμφωνα με τον Κάσση, κυκλοφόρησαν 8 μόνο τεύχη και θεωρείται πολύ σπάνιο στις μέρες μας.
   Όπως και τα περισσότερα παραλογοτεχνικά παιδικά περιοδικά, είχε και κόμικς στο οπισθόφυλλο με τον Ταρζάν και τον Μπόυ. από τη σειρά "Tarzan" της Dell Publications. 
    Ο Γιώργος Μαρμαρίδης στα χνάρια του H.G. Wells με τα οποία στέλνει τον ήρωα του να συμμετέχει στο επίκεντρο κάποιων ιστορικών γεγονότων του απώτερου παρελθόντος και, σε κάποια από αυτά, να συμβάλει δραστικά στο να εξελιχθούν όπως τα γνωρίζουμε ! Αποτέλεσμα ; Να δημιουργήσει ένα διασκεδαστικό κοκτέιλ χωροχρονικής περιπέτειας, που θα είχε ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία συστατικών, αν επιμηκυνόταν και η διάρκεια της έκδοσης πέρα των οκτώ μόνο τευχών ! 
  Η εικονογράφηση είναι κλασικός Απτσόγλου με αδρή γραμμή ρουτίνας στο σκίτσο του, χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις. Ισχύει τόσο στο εξώφυλλο, όσο και στην εσωτερική ασπρόμαυρη εικονογράφηση.
Greek comics
Γιώργος Βλάχος 
"Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Μια Ζούγκλα στις γειτονιές της Κοκκινιάς ! 
"Γκαούρ - Ταρζάν" : Σημειώσατε 1 !
«Ζούγκλα Ταρζάν» : Ένα μοναδικό περιοδικό ζούγκλας για μικρούς και μεγάλους
Τάργκα, το Ατρόμητο Ελληνόπουλο
"Αμαζόνιος" : Μια τροπική Ζούγκλα, στις γειτονιές της Αθήνας !
Μικρέ μου Ήρωα, Γιώργο Θαλάσση.
Μονομαχία στο Ελ... Λάσσο !
"Κουρσάρος" : Τούνεζι και Μπαρμπαριά τρέμουν στο άκουσμα του Κάπταιν Γκρηκ !!
Φροϋλάιν Χ : Μια Γερμανίδα που αιχμαλώτισε τις… καρδιές των μικρών αγοριών στην δεκαετία του ’50 !
Κωμικοί χαρακτήρες στα ελληνικά παιδικά περιοδικά
Μικρός Σερίφης : Ένα Ελληνόπουλο στην Άγρια Δύση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.