Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

"Ο στίχος του κάρρου" με τον Πίνδαρο δε- Καρρολόγο !

Εισαγωγή
(Η εισαγωγή είναι αναδημοσίευση από προηγούμενη ανάρτηση του blog με τίτλο : Οι περιπέτειες του Καλόβολου)
   Οι ρουμπρίκες, που με τους διάφορους τύπους και χαρακτήρες πρόσθεταν εύθυμες πινελιές σε πεζό λόγο με χαρακτηριστικά γλωσσάρια, αλλά και σε έμμετρο από ταλαντούχους στιχοπλόκους, είναι πλέον ένα είδος που έχει εκλείψει από τα περιοδικά, ίσως γιατί η ευρηματική στιχοπλοκή θεωρείται ως ντεμοντέ λόγος. 
   Πολυάριθμες στήλες με τις καθημερινές ιστορίες χαρακτήρων και τύπων πέρασαν από τις σελίδες του περιοδικού «Ρομάντσο» προσθέτοντας ένα ακόμα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην ταυτότητα του περιοδικού. Άλλοι αφηγούνταν τα περιστατικά τους σε πεζό λόγο και άλλοι έμμετρα.
   Ο -για πολλά χρόνια- διευθυντής του περιοδικού Μιχάλης Χανούσης χρησιμοποιώντας τη συνταγή παλαιοτέρων περιοδικών ποικίλης ύλης, επέλεξε να στήσει το περιοδικό του εργοδότη του Θεοφανίδη, το Ρομάντσο, με ραχοκοκαλιά τις ρουμπρίκες, δηλαδή μόνιμες στήλες και μόνιμες σελίδες, κάτω από τη θεματολογική ομπρέλα των οποίων απλώς αλλάζουν ενότητες σειρών. 
   Σύμφωνα με τη θεωρία για το πώς στήνεται ένα περιοδικό, οι ρουμπρίκες αποτελούν σημαντικό παράγοντα δημιουργίας σταθερών αναγνωστών του περιοδικού. Για να συμβεί αυτό οι ρουμπρίκες θα πρέπει να υπακούουν σε έναν βασικό κανόνα πλάνου περιεχομένων του περιοδικού: να βρίσκονται πάντα στην ίδια σελίδα, ή έστω μετά από μια συγκεκριμένη άλλη, την ίδια πάντοτε, και πριν από μια συγκεκριμένη άλλη, ώστε να εντοπίζονται εύκολα προκειμένου να γίνουν συνήθεια. 
   Το Ρομάντσο είναι ένα κλασικό παράδειγμα περιοδικού για το πόσο συμβάλλουν οι επιτυχημένες μακροχρόνιες στήλες στη δημιουργία δεσμού του περιοδικού με αξιόπιστα σταθερή αναγνωστική βάση. Μετά την εξόρμηση προστέθηκαν νέες στήλες και έγινε η οριστική τοποθέτηση των στηλών στην ίδια πάντα θέση για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι περισσότεροι 
από αυτούς τους απολαυστικούς τύπους.
"Ο στίχος του κάρρου" 
με τον Πίνδαρο δε- Καρρολόγο !
Ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους ήταν και ο Πίνδαρος Δε- Καρρολόγος  και η στήλη του "Ο στίχος του κάρρου" που κράτησε συντροφιά και χάρισε το χαμόγελο για δεκαετίες σε πάμπολλους αναγνώστες του περιοδικού.
Ο Πίνδαρος Δε- Καρρολόγος ήταν ένας γραφικός ποιητής-φιλόσοφος του δρόμου που τριγυρνούσε τις πλατείες της παλιάς Αθήνας πάνω σ’ ένα κάρο απαγγέλλοντας στίχους και φιλοσοφώντας  για όλα τα μεγάλα ή τα μικρά γεγονότα της εποχής του, που άλλαζε με καταιγιστικούς ρυθμούς !
Με τα γυαλάκια του ο Πίνδαρος, το κουστούμι του, το καπελάκι και το χαρακτηριστικό μουστάκι του, κρατώντας στα χέρια του ένα μάτσο χαρτιά με τους μοναδικούς στίχους του και με ένα ακροατήριο που σειόταν από σφυρίγματα, παλαμάκια, αλλά και γιουχαϊτά, ο αιθεροβάμων ποιητής απήγγειλε με στόμφο τα ποιήματά του ! 
   Ο Πίνδαρος Δε- Καρρολόγος, λοιπόν, έγραφε στίχους και τους απήγγειλε με θέματα «επί παντός του επιστητού» καυτηριάζοντας όλες εκείνες τις μόδες και τις αλλαγές που παρατηρούσε στην καθημερινότητά του και που θεωρούσε ότι πάνε να καταστρέψουν την ειδυλλιακή και ξένοιαστη ζωή της αγαπημένης του Αθήνας…
     Έτσι ο γραφικός αυτός ποιητής ασχολούνταν πότε με τις εκλογές και την ψήφο των ακροατών του και πότε με τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Εξέφραζε ποιητικά, μέσα από τους στίχους, του τις βαθυστόχαστες σκέψεις του για το τέλος του κόσμου, αλλά και για το Μάιο και την Πρωτομαγιά. Από όλα είχε ο μπαξές του καρρολόγου ποιητή !
Για δεκαετίες ολόκληρες ο περιπλανώμενος ποιητής διασκέδαζε τους αναγνώστες του περιοδικού και γέμιζε χαμόγελα με τις ρίμες του τα πρόσωπα των αναγνωστών του. Ήταν ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς  χιουμοριστικούς τύπους του «Ρομάντζο» και η στήλη του διαβαζόταν φανατικά από μικρούς και μεγάλους.
Σήμερα μετά από τόσες δεκαετίες πολλοί νοσταλγούν τους καυστικούς στίχους του Πίνδαρου Δε- Καρρολόγου και θα ήθελαν πάρα πολύ να ξανανέβαινε πάνω στο κάρο του και με τη λαϊκή του σοφία να καυτηρίαζε όλα τα «κακώς κείμενα» της εποχή μας ! 
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Μιλάει το κρασί... και ο Ανέστης Σούρας μαζί !
Οι "Σπαθάτες κουβέντες" του Μίλτου Σπαθή !
"Οι Νευρικότητες" του κυρίου Νευρικού !
Ο Οδυσσεύς ο Ομηρικός από το "Ρομάντζο" συμβουλεύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.