Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Μιλάει το κρασί... και ο Ανέστης Σούρας μαζί !

Εισαγωγή
(Η εισαγωγή είναι αναδημοσίευση από προηγούμενη ανάρτηση του blog με τίτλο : Οι περιπέτειες του Καλόβολου)

   Οι ρουμπρίκες, που με τους διάφορους τύπους και χαρακτήρες πρόσθεταν εύθυμες πινελιές σε πεζό λόγο με χαρακτηριστικά γλωσσάρια, αλλά και σε έμμετρο από ταλαντούχους στιχοπλόκους, είναι πλέον ένα είδος που έχει εκλείψει από τα περιοδικά, ίσως γιατί η ευρηματική στιχοπλοκή θεωρείται ως ντεμοντέ λόγος. 
   Πολυάριθμες στήλες με τις καθημερινές ιστορίες χαρακτήρων και τύπων πέρασαν από τις σελίδες του περιοδικού «Ρομάντσο» προσθέτοντας ένα ακόμα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην ταυτότητα του περιοδικού. Άλλοι αφηγούνταν τα περιστατικά τους σε πεζό λόγο και άλλοι έμμετρα.
   Ο -για πολλά χρόνια- διευθυντής του περιοδικού Μιχάλης Χανούσης χρησιμοποιώντας τη συνταγή παλαιοτέρων περιοδικών ποικίλης ύλης, επέλεξε να στήσει το περιοδικό του εργοδότη του Θεοφανίδη, το Ρομάντσο, με ραχοκοκαλιά τις ρουμπρίκες, δηλαδή μόνιμες στήλες και μόνιμες σελίδες, κάτω από τη θεματολογική ομπρέλα των οποίων απλώς αλλάζουν ενότητες σειρών. 
   Σύμφωνα με τη θεωρία για το πώς στήνεται ένα περιοδικό, οι ρουμπρίκες αποτελούν σημαντικό παράγοντα δημιουργίας σταθερών αναγνωστών του περιοδικού. Για να συμβεί αυτό οι ρουμπρίκες θα πρέπει να υπακούουν σε έναν βασικό κανόνα πλάνου περιεχομένων του περιοδικού: να βρίσκονται πάντα στην ίδια σελίδα, ή έστω μετά από μια συγκεκριμένη άλλη, την ίδια πάντοτε, και πριν από μια συγκεκριμένη άλλη, ώστε να εντοπίζονται εύκολα προκειμένου να γίνουν συνήθεια. 
   Το Ρομάντσο είναι ένα κλασικό παράδειγμα περιοδικού για το πόσο συμβάλλουν οι επιτυχημένες μακροχρόνιες στήλες στη δημιουργία δεσμού του περιοδικού με αξιόπιστα σταθερή αναγνωστική βάση. Μετά την εξόρμηση προστέθηκαν νέες στήλες και έγινε η οριστική τοποθέτηση των στηλών στην ίδια πάντα θέση για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι περισσότεροι 
από αυτούς τους απολαυστικούς τύπους.
Μιλάει το κρασί...
και ο Ανέστης Σούρας μαζί
    Ένας από τους πιο χαρακτηριστικός τύπους ήταν και ο Ανέστης Σούρας και η στήλη του "Μιλάει το κρασί" που κράτησε συντροφιά και χάρισε το χαμόγελο για δεκαετίες σε πάμπολλους αναγνώστες του περιοδικού. 
   Ο Ανέστης Σούρας ήταν ένας γραφικός μεθύστακας που μας έρχεται κατευθείαν από τα στενά δρομάκια της Πλάκας, σφυρίζοντας, τρικλίζοντας και... αμπελοφιλοσοφώντας προς τέρψιν των αναγνωστών του "Ρομάντσο"
   Ο Ανέστης Σούρας με την χαρακτηριστική μουστάκα του, το καπελάκι του, με μια μισοτελειωμένη μπουκάλα ρετσίνα στο ένα του χέρι και αγκαλιά με τον στύλο που φώτιζε παλιά τα δρομάκια της Πλάκας, εξέθετε κάθε εβδομάδα από την στήλη του τις φιλοσοφημένες απόψεις του (με την βοήθεια της ρετσίνας εννοείται !) επί παντός του επιστητού.
  Ο συμπαθής αυτός μεθύστακας που ξαπόσταινε, αργά το βραδύ, πριν γυρίσει στο τσαρδί του, κάτω από τον φωτισμένο στύλο, γιατί δεν τον κρατούσαν τα πόδια του, φιλοσοφούσε εκφράζοντας την λαϊκή σοφία και ένθεος από την κεχριμπαρένια ρετσίνα εξέφραζε τις απόψεις του απλού κοσμάκη.
   Στο τέλος βέβαια όποιο κι αν ήταν το θέμα έπλεκε και έναν ύμνο στο κρασάκι ή στην ρετσινούλα από τα Μεσόγεια και τα Σπάτα και εύχονταν να μην τελείωνε ποτέ το μεθύσι του από το θεϊκό ποτό που ρουφούσε ανηλεώς στα ταβερνάκια και τα οινομαγειρεία της Πλάκας !
   Ο Ανέστης Σούρας κράτησε συντροφιά με τις αμπελοφιλοσοφίες του για πάρα πολλά χρόνια τους αναγνώστες του περιοδικού και ξεψύχησε κάτω από τον φωτισμένο στύλο, παρέα με την μπουκάλα με την ρετσίνα, όταν το θρυλικό περιοδικό σταμάτησε την κυκλοφορία του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει και ελπίζουμε ότι βρήκε θέση στο καλύτερο τραπεζάκι στα ταβερνάκια του Παραδείσου !
Κάτι παρόμοιο στο blog :
"Οι Νευρικότητες" του κυρίου Νευρικού !
Ο Οδυσσεύς ο Ομηρικός από το "Ρομάντζο" συμβουλεύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.