Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

13 πράγματα που ίσως δεν ξέρατε για το τσιγάρο

   Το ότι το κάπνισμα καταστρέφει την υγεία μας είναι λίγο πολύ γνωστό. Το ότι να το κόψουμε είναι μια αρκετά δύσκολη αποστολή είναι επίσης γνωστό. Το ότι συνδέεται με δεκάδες μορφές καρκίνου έχει γίνει… καραμέλα από τα Μέσα. 
   Υπάρχουν όμως και άλλες, αρκετά ενδιαφέρουσες πληροφορίες γύρω από τον νούμερο ένα εθισμό της ανθρωπότητας, οι οποίες δεν αναγράφονται συχνά. Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές από αυτές.
 ** Για να αποκτήσει περισσότερη γεύση το μείγμα του καπνού, οι βιομηχανίες προσθέτουν «επικαλύψεις» οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων γαρύφαλλο, γλυκόριζα, έλαια πορτοκαλιού, λεμονιού, λεβάντας, βερίκοκου και άνηθου, κακάο, έλαια καρότου, μύρο, χυμό τεύτλων, δάφνη, βανίλια, ρούμι ακόμα και… ξύδι. 
** Οι εταιρείες χρησιμοποιούν διάφορα δραστικά συστατικά και ειδικές μεθόδους επεξεργασίας έτσι ώστε η νικοτίνη στο τσιγάρο να είναι πολύ πιο «ισχυρή» σε σχέση με αυτήν που υπάρχει στα φύλλα του καπνού.
 ** Κάποιοι άνθρωποι – κυρίως άνδρες – μπορεί να ερεθιστούν από την εικόνα ενός καπνιστή – κυρίως γυναίκας. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται «Φετίχ Καπνίσματος» και επηρεάζει ένα μικρό κομμάτι του γενικού πληθυσμού. Όπως και με τα περισσότερα φετίχ, ο λόγος για αυτήν τη διέγερση μπορεί να πηγάζει από γεγονότα της παιδικής ηλικίας. Παρ’ όλα αυτά, τα τσιγάρα και ιδιαίτερα αυτά που περιέχουν μενθόλη εμποδίζουν την αιμάτωση του πέους αν καταναλωθούν κατά την στύση.
 ** Τα light τσιγάρα, κατασκευάζονται με μικρές τρυπούλες αέρα γύρω από το φίλτρο έτσι ώστε ο καπνός να «αερίζεται» την στιγμή της τζούρας. Αρκετοί καπνιστές, έχουν μάθει να καλύπτουν τις τρύπες αυτές με τα δάχτυλά τους ή τα χείλη τους έτσι ώστε να έχουν πιο «δυνατή» τζούρα. 
** Ένα τσιγάρο περιλαμβάνει περίπου 20%... ζάχαρη. Μάλιστα πολλοί διαβητικοί το αγνοούν αυτό, ενώ η επίδραση της εισπνεόμενης καμένης ζάχαρης δεν έχει μελετηθεί ακόμα για τυχόν παρενέργειες.
 ** Η νικοτίνη φτάνει στον εγκέφαλο μέσα σε δέκα δευτερόλεπτα μετά την εισπνοή του καπνού και εμφανίζεται σε κάθε μέρος του σώματος, ακόμα και στο μητρικό γάλα.
 ** Τα τσιγάρα περιλαμβάνουν περισσότερα από 4 χιλιάδες συστατικά, τα οποία όταν καίγονται, μπορεί να παράγουν παραπάνω από διακόσιες χημικές ενώσεις. Πολλές από αυτές τις ενώσεις συνδέονται με τον καρκίνο στον πνεύμονα. 
** Η απαγόρευση του καπνίσματος σε πολλά μέρη του κόσμου αποτελεί μέσο για να σταματήσουν οι καπνιστές να καπνίζουν δημοσίως. Το αποτέλεσμα είναι πολλές επιχειρήσεις όπως κλαμπ, μπαρ και εστιατόρια, να υποστηρίζουν ότι παρατήρησαν σημαντική μείωση στον αριθμό των πελατών τους εξαιτίας των συγκεκριμένων μέτρων.
 ** Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στην ουρίνη, χρησιμοποιείται για να προσθέσει… γεύση στο τσιγάρο. 
** Τα τσιγάρα αποτελούν το πιο εμπορικό αντικείμενο στον πλανήτη, με περίπου ένα τρισεκατομμύριο πακέτα να πωλείται από χώρα σε χώρα κάθε χρόνο. Σε παγκόσμια κλίμακα και με συνολικό κόστος παραπάνω από 400 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες. 
** Οι αμερικάνικες καπνοβιομηχανίες, βγάζουν πλέον περισσότερα λεφτά πουλώντας τσιγάρα σε άλλες χώρες παρά στην Αμερική. 
** Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ο μέσος καπνιστής θα χάσει 14 χρόνια από τη ζωή του εξαιτίας του καπνίσματος. Αυτό πάντως δε σημαίνει απαραίτητα ότι ένας καπνιστής θα πεθάνει νέος.
 ** Το ανοσοποιητικό του καπνιστή, πρέπει να «δουλέψει» πιο σκληρά σε καθημερινή βάση σε σχέση με κάποιον που δεν καπνίζει. Ως αποτέλεσμα, το αίμα του καπνιστή περιέχει λιγότερα αντιοξειδωτικά, αν και το ανοσοποιητικό σύστημα του πιθανώς να αντιδράσει πιο γρήγορα σε επιθέσεις ιών εξαιτίας της πιο «ενεργής» του φύσης. 
Νικόλας Γεωργιακώδης / in2life.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.