Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Όταν η Φρειδερίκη πάντρευε τα παιδιά της !

Ο γάμος της Σοφίας με τον Χουαν Κάρλος
    Τη δεκαετία του '60 οι πολυδάπανοι γάµοι της πριγκίπισσας Σοφίας µε τον τότε έκπτωτο διάδοχο του ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος και του νεαρού βασιλιά Κωνσταντίνου µε την Άννα - Μαρία προκάλεσαν όχι µόνο την ελληνική, αλλά και τη διεθνή κοινή γνώµη. Τα νήµατα των λαµπερών αυτών τελετών κινούσε η πανίσχυρη Φρειδερίκη.
    Η Φρειδερίκη περιγράφει τον γάµο της Σοφίας µετ ον Χουανίτο, όπως τον αποκαλούσε, στις εξοµολογήσεις της («Μέτρον Κατανοήσεως») :   «Ήταν µια µέρα ηλιόλουστη και η Σοφία ήταν όµορφη. Το νυφικό της ήταν ένα δαντελένιο όνειρο κι επάνω απ’ αυτό, ξεκινώντας από το κεφάλι της και πέφτοντας έως κάτω, φορούσε το πέπλο µου, επίσης δαντελένιο… Το θέαµα ήταν συγκινητικό.     Από τους εξώστες έπεφταν πάνω στο ζεύγος και στο εκκλησίασµα ροδοπέταλα, που µέσα στο λαµπρό φως έµοιαζαν σαν χιονονιφάδες». 
  Ήταν διπλός ο γάµος. Ορθόδοξος στη Μητρόπολη και καθολικός στον Άγιο ∆ιονύσιο.
   Έπειτα από διαπραγµατεύσεις µε τον Πάπα αποφασίστηκε ο διπλός γάµος.  «Αφού», γράφει η Φρειδερίκη, «η Σοφία έγινε Ισπανίς πριγκήπισσα, θεωρήσαµε σωστό να γίνει και εκείνη καθολική».
   Προηγήθηκε η ορθόδοξη τελετή. Από τη Μητρόπολη η νύφη µετέβη στον Άγιο ∆ιονύσιο για να λάβει το καθολικό βάπτισµα. 
   Επέβαινε µε τον πατέρα της, βασιλιά Παύλο σε χρυσή άµαξα που έσερναν έξι χρυσοντυµένα λευκά άλογα. 


   Την ποµπή συνόδευαν δύο ουλαµοί ιππικού µε λευκούς και φαιόχρωµους κέλητες. Τµήµατα στρατού και αεροπορίας και µαθήτριες µε ελληνικές και ισπανικές ενδυµασίες είχαν παραταχθεί κατά µήκος της διαδροµής.    Οι δύο ναοί είχαν στολιστεί µε 80.000 τριαντάφυλλα και γαρίφαλα. Η Φρειδερίκη φρόντισε να µαζέψει όλους τους εστεµµένους και τους έκπτωτους:


   32 οι «εν ενεργεία» βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 οι έκπτωτοι! Και 3.000 ισπανοί ευγενείς. ∆εν άφησε παραπονούµενους τους έλληνες εφοπλιστές και βιοµηχάνους και «δώρα φέροντας»… 
    Γράφηκε τότε ότι τα δώρα «ήταν τόσο πολλά, ώστε τους αρκούσαν να τους διατηρήσουν βαθύπλουτους σε όλη τους τη ζωή!». 
  Λίγες µέρες πριν από τον γάµο η Φρειδερίκη µε τη Σοφία γύρισαν από το Λονδίνο µε 120 βαλίτσες µε «δώρα των εφοπλιστών», κατά την ανακτορική δήλωση!
   Ο γάµος έγινε στις 14 Μαΐου 1962. Από τις 9 Μαΐου και µετά τον γάµο οργανώθηκαν τρεις δεξιώσεις µε χιλιάδες καλεσµένους. Το συνολικό κόστος είχε υπολογιστεί σε 2.800.000 δολάρια
   Ήταν µεγάλη πρόκληση για την εποχή εκείνη, που συνεχιζόταν ο Έρανος της Φρειδερίκης για τις «άπορες κορασίδες»
   Η προίκα στις «άπορες κορασίδες» ήταν χίλιες δραχµές. Στη Σοφία η προίκα ήταν 9 εκατοµµύρια δραχµές αφορολόγητα και µε δικαίωµα µετατροπής σε συνάλλαγµα, 300.000 δολάρια τότε.
   Όταν ο τότε υπουργός Οικονοµικών Σπύρος Θεοτόκης – φανατικός φιλοβασιλικός που παραιτήθηκε από βουλευτής µετά το δηµοψήφισµα του 1974 – έφερε στη Βουλή το σχετικό νοµοσχέδιο, προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις µέσα στη Βουλή και στον λαό.
   Είχαν περάσει µόνο τέσσερις µήνες από τις εκλογές βίας και νοθείας του 1961 µε τη σύµπραξη και των Ανακτόρων.
   Από καιρό η Φρειδερίκη πίεζε τον Κ. Καραµανλή, ο οποίος τελικά υπέκυψε στις πιέσεις των Ανακτόρων και των φιλοβασιλικών στελεχών του.


   Ο Ανένδοτος Αγώνας που είχε κηρύξει η Ένωση Κέντρου εναντίον της ΕΡΕ για το εκλογικό πραξικόπηµα του 1961 «αγγίζει» τώρα και τα Ανάκτορα. Με επίσηµη δήλωση τάσσεται κατά της προίκας και προτείνει «συµβολικό δώρο».
    Οι δηµοκρατικές εφηµερίδες δηµοσιεύουν αναγνώσµατα κατά του βασιλικού θεσµού από την εποχή του εθνικού διχασµού. Η εφηµερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» περιγράφει «το βασιλικό αντάρτικο»
   Οι επιχειρηµατίες των κινηµατογράφων ζητούν κατάργηση του «Εράνου Βασιλικής Πρόνοιας»   ∆έκα µέρες πριν από τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για την προίκα πραγµατοποιείται στο Θέατρο Χατζηχρήστου η πρώτη συγκέντρωση της νεολαίας της Ένωσης Κέντρου, µε κύριο οµιλητή τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο οποίος συνεγείρει τους νέους µε την αναφορά στον Ανένδοτο Αγώνα για την αποκατάσταση της ∆ηµοκρατίας. 
   Τότε ρίχνεται για πρώτη φορά και το σύνθηµα 1-1-4. Ήταν το τελευταίο άρθρο του Συντάγµατος του 1952, που όριζε ότι η τήρησή του «επαφίεται εις τον πατριωτισµόν των Ελλήνων»
   Μετά τη λήξη της συγκέντρωσης 4.000 άτοµα, κυρίως φοιτητές, οργάνωσαν διαδήλωση προς την Οµόνοια µε το σύνθηµα 1-1-4. Η Αστυνοµία επιχείρησε να τους διαλύσει. Ακολούθησαν συγκρούσεις µε τραυµατίες.
   Το νοµοσχέδιο για την προίκα ψηφίστηκε στις 15 Μαρτίου 1962 µε αποχή των βουλευτών της Ενωσης Κέντρου και της Ε∆Α.
   Η Σοφία πήρε τα 300.000 δολάρια, η δε Φρειδερίκη, πανευτυχής για τον παραµυθένιο γάµο της κόρης της, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι είχε υπονοµεύσει το βασιλικό οικοδόµηµα. 
   Χαρακτηριστικό το σχόλιο της γαλλικής «Μοντ» µετά τον γάµο: «Οι Έλληνες βασιλείς έχουν καταστεί αντικείµενο µιας δυσφηµιστικής εκστρατείας, η οποία ανησυχεί και τα βασιλικά ανάκτορα και την κυβέρνηση».
   Ήταν η κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραµανλή. 
Γιώργος Ρωµαίος /ΤΑ ΝΕΑ
Γάμος Νο 2
Ο γάμος του Κωνσταντίνου 
με την Άννα-Μαρία

    " Αύριον την 10ην πρωινήν ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος θα τελέση τους γάμους του εις την λαμπρώς διακεκοσμημένην  δι’ ανθέων Μητρόπολιν των Αθηνών, με την Πριγκίπισσαν Ανναν – Μαρίαν της Δανίας, την χαριτωμένην απόγονον του σχεδόν θρυλικού Βασιλέως της Δανίας Γκορμ του Γηραιού [Gorm den Gamle].


    Χίλια διακόσια άτομα, μεταξύ των οποίων 18 Βασιλείς και Βασίλισσαι, δύο βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσαι, καθώς και 20 δούκες και δούκισσαι, κόμιτες και κόμισσαι, θα παρευρεθούν εις την γαμήλιον τελετήν, η οποία θα τελεσθή κατά το τυπικόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας. […]    Αι Αθήναι προσέλαβον ήδη ιδιαιτέρως εορταστικήν όψιν. […] Αι προθήκαι των καταστημάτων έχουν διακοσμηθή με τας φωτογραφίας του Βασιλέως και της Αννας – Μαρίας, με επιγραφάς και ευχάς διά μίαν ευτυχισμένην ζωήν. 
    Οι δρόμοι έχουν σημαιοστολισθή με τας σημαίας Ελλάδος και Δανίας.

    Θυρεοί έχουν τοποθετηθή εις τους ηλεκτρικούς στύλους και η πλουσία φωταγώγησις της πόλεως κατά τας εσπερινάς ώρας προαγγέλλει το χαρμόσυνον γεγονός. Προβολείς τοποθετημένοι εις διάφορα ακραία σημεία της πόλεως διασταυρώνουν την νύκτα τας φωτεινάς δέσμας των εις τον αττικόν ουρανόν. […] 

   Οι επισκέπται φθάνουν εις Αθήνας χρησιμοποιούντες παντός είδους μέσα. […] 
   Πολλοί είναι αποφασισμένοι να διανυκτερεύσουν εις το ύπαιθρον διά να καταλάβουν επικαίρους θέσεις και παρακολουθήσουν την γαμήλιον τελετήν."
και την μεθεπομένη....
   " Πολλαί εκατοντάδες χιλιάδων λαού εις ένα άνευ προηγουμένου συναγερμόν κατέκλυσαν χθες το κέντρον της πρωτευούσης διά να ίδουν, να επευφημήσουν και να ευχηθούν το νεόνυμφον βασιλικόν ζεύγος. 


   Πυκνά πλήθη από των εσπερινών ωρών της Πέμπτης είχον κατακλύσει τον κύκλον από του Σταδίου και του Αρδηττού, των Στύλων του Ολυμπίου Διός, των πλατειών Συντάγματος, Μητροπόλεως και Ομονοίας μέχρι της πλατείας Ρηγίλλης. 

   Εις εν εκατομμύριον υπελόγισεν η αστυνομία το πλήθος που κατέκλυσε την περιοχήν διά να ίδη την πομπήν των πρώτων γάμων Ελληνος Βασιλέως εις τας Αθήνας.    Παρά τον τρομερόν συνωστισμόν, ουδέν επεισόδιον εσημειώθη. Εσημειώθησαν μόνον 36 λιποθυμίαι και τρεις ελαφραί θλάσεις. Τέσσαρες χιλιάδες αστυνομικοί είχον κινητοποιηθή διά την τήρησιν της τάξεως.
    […] Με σπανίαν μεγαλοπρέπειαν και εκθαμβωτικήν λαμπρότητα ετελέσθη το μυστήριον της στέψεως εις τον Μητροπολιτικόν ναόν, και εξ ίσου μεγαλοπρεπής και λαμπρά υπήρξεν η πομπή την οποίαν παρηκολούθησαν τα άπειρα πλήθη επευφημούντα και ευχόμενα εις τον Βασιλέα Κωνσταντίνον και την Βασίλισσαν Ανναν - Μαρίαν. […]."

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ / 17 και 19-9-1964

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.