Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Οι περιπέτειες του Καλόβολου

Εισαγωγή
    Οι ρουμπρίκες, που με τους διάφορους τύπους και χαρακτήρες πρόσθεταν εύθυμες πινελιές σε πεζό λόγο με χαρακτηριστικά γλωσσάρια, αλλά και σε έμμετρο από ταλαντούχους στιχοπλόκους, είναι πλέον ένα είδος που έχει εκλείψει από τα περιοδικά, ίσως γιατί η ευρηματική στιχοπλοκή θεωρείται ως ντεμοντέ λόγος. 
   Πολυάριθμες στήλες με τις καθημερινές ιστορίες χαρακτήρων και τύπων πέρασαν από τις σελίδες του περιοδικού «Ρομάντσο» προσθέτοντας ένα ακόμα αναγνωρίσιμο στοιχείο στην ταυτότητα του περιοδικού. Άλλοι αφηγούνταν τα περιστατικά τους σε πεζό λόγο και άλλοι έμμετρα.
   Ο -για πολλά χρόνια- διευθυντής του περιοδικού Μιχάλης Χανούσης χρησιμοποιώντας τη συνταγή παλαιοτέρων περιοδικών ποικίλης ύλης, επέλεξε να στήσει το περιοδικό του εργοδότη του Θεοφανίδη, το Ρομάντσο, με ραχοκοκαλιά τις ρουμπρίκες, δηλαδή μόνιμες στήλες και μόνιμες σελίδες, κάτω από τη θεματολογική ομπρέλα των οποίων απλώς αλλάζουν ενότητες σειρών. 
   Σύμφωνα με τη θεωρία για το πώς στήνεται ένα περιοδικό, οι ρουμπρίκες αποτελούν σημαντικό παράγοντα δημιουργίας σταθερών αναγνωστών του περιοδικού. Για να συμβεί αυτό οι ρουμπρίκες θα πρέπει να υπακούουν σε έναν βασικό κανόνα πλάνου περιεχομένων του περιοδικού: να βρίσκονται πάντα στην ίδια σελίδα, ή έστω μετά από μια συγκεκριμένη άλλη, την ίδια πάντοτε, και πριν από μια συγκεκριμένη άλλη, ώστε να εντοπίζονται εύκολα προκειμένου να γίνουν συνήθεια. 
   Το Ρομάντσο είναι ένα κλασικό παράδειγμα περιοδικού για το πόσο συμβάλλουν οι επιτυχημένες μακροχρόνιες στήλες στη δημιουργία δεσμού του περιοδικού με αξιόπιστα σταθερή αναγνωστική βάση. Μετά την εξόρμηση προστέθηκαν νέες στήλες και έγινε η οριστική τοποθέτηση των στηλών στην ίδια πάντα θέση για τα επόμενα 25 χρόνια τουλάχιστον.
Παρακάτω παρουσιάζονται οι περισσότεροι 
από αυτούς τους απολαυστικούς τύπους.
Οι περιπέτειες του Καλόβολου
    Ο πιο χαρακτηριστικός από αυτούς τους τύπους ήταν ο Καλόβολος και η στήλη του «Οι περιπέτειες του Καλόβολου» κράτησαν συντροφιά και χάρισαν το χαμόγελο για δεκαετίες σε πάμπολλους αναγνώστες του περιοδικού. 
   Αυτές οι μικρές ιστοριούλες, όπως και οι περισσότερες του περιοδικού ήταν ανυπόγραφες, αλλά ειδικά για τις «περιπέτειες του Καλόβολου» έχουμε την πληροφορία ότι ο συγγραφέας ήταν ο Γ. Γιαννακόπουλος που με την δυνατή πένα του κατόρθωνε μέσα σε λίγες γραμμές να στήσει ολόκληρο τον κόσμο αυτού του καλοκάγαθου και καλόβολου ανθρωπάκου –όνομα και πράμα- του κύριου Ονούφριου Καλόβολου.
  Αυτή η χαριτωμένη ρουμπρίκα βασιζόταν στο στερεότυπο του ταλαίπωρου συζύγου που βασανίζεται από την καταπιεστική συμβία του –ένα στερεότυπο που πάνω του βασίστηκαν δεκάδες θεατρικά νούμερα, ελληνικές ταινίες, γελοιογραφίες και ευθυμογραφήματα. Έτσι ο καλόβολος Ονούφριος και η φοβερή και τρομερή σύζυγός του η Ουρανία πρωταγωνιστούσαν κάθε εβδομάδα στις μικρές ιστοριούλες.
   Ο Καλόβολος αγαπάει την Ουρανία και οι προσφωνήσεις του σ’ αυτήν είναι τόσο τρυφερές που θα λύγιζαν και την πιο σκληρή καρδιά «περικοκλάδα μου» την ανεβάζει «μαντζουράνα μου» την κατεβάζει, «καρδερίνα μου» την φωνάζει «κοτούλα μου» την προσφωνεί, όμως η «γαρδένια του» δεν καταλαβαίνει Χριστό και τις πιο πολλές φορές ο δόλιος ο Ονούφριος, δια ασήμαντον αφορμήν, καταλήγει ξυλοφορτωμένος, πεινασμένος και καθυβρισμένος !
   Ο δύστυχος Καλόβολος όμως δεν νοιάζεται για τα σχόλια και τα γέλια του κόσμου αλλά προσπαθεί πάντα να μαλακώσει και να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του Ουρανίτσας, που παρεμπιπτόντως ούτε όμορφη, ούτε λυγερόκορμη, ούτε καλή μαγείρισσα και νοικοκυρά δεν είναι ! 
    Τα βάσανα του είναι πιο πολλά και από του Ζαχαρία αφού η «Χοντρή του Θησαυρού» μπορεί να τον ταλαιπωρεί αλλά κατά βάθος τον αγαπάει και ο γελοιογράφος ο Μιχάλης Γαλλίας  τους παρουσιάζει πολλές φορές σε τρυφερές στιγμές. 
    Βέβαια μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχει και ο ίδιος ο Καλόβολος, που η ευπιστία του και η αγαθότητά του φτάνουν  στον υπερθετικό βαθμό ! Χαρακτηριστικό παράδειγμα : Όταν σε μια εκδρομούλα της Πρωτομαγιάς ο Ονούφριος πιάνει την Ουρανία να φιλιέται με τον κουμπάρο του τον Θανάση βγάζει το συμπέρασμα ότι η μουσίτσα του τα κάνει όλα αυτά για να ζηλέψει και αποχωρεί γελώντας για να μαζέψει παπαρούνες !!
   Με το κλείσιμο του περιοδικού ο Ονούφριος Καλόβολος γρήγορα πέρασε στη λήθη, εκτός βέβαια από κάποιους αμετανόητους νοσταλγούς του παρελθόντος που τον θυμούνται ανά τακτά διαστήματα και αναπολούν τις ιστοριούλες του που κάποτε τους είχανε χαρίσει τόσα χαμόγελα…
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Ο Οδυσσεύς ο Ομηρικός από το "Ρομάντζο" συμβουλεύει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.