Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

"Αμαζόνιος" : Μια τροπική Ζούγκλα, στις γειτονιές της Αθήνας !

    Παράλληλα με την έκδοση του "Μικρού Σερίφη", οι Αδελφοί Στρατίκη εξέδιδαν και το "Αμαζόνιος" και όχι μόνον!  
   Αν κοιτάξει κανείς την διαφήμιση στα οπισθόφυλλα του Λούκυ Λούκ, εκείνης της περιόδου, θα αντικρύσει τον «Αμαζόνιο» μαζί με τον Μικρό Σερίφη, τους Άσσους του Φάρ Ουέστ, τον Μικρό Καουμπόυ και τον Κένταλ.
    Τα «αναγνώσματα ζούγκλας», εν έτη 1971, ήταν αρκετά δημοφιλή στη χώρα μας, και ο Κώστας Φωτεινός (Πότης Στρατίκης), έχοντας διανύσει ήδη 9 χρόνια πορείας με το «Μικρό Σερίφη», εμπνέεται από αυτά για να δημιουργήσει το εβδομαδιαίο περιοδικό «Αμαζόνιος».
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού κάνει την εμφάνιση του στα περίπτερα στις 17 Ιουνίου εκείνου του έτους με 68 σελίδες και μικρό, όμορφο μέγεθος 17x12 και κόστος 3 δραχμές !
    Τα τεύχη που περιείχαν αυτοτελείς ιστορίες σε εξωτικά μέρη, τα έγραφε ο ίδιος ο Πότης Στρατίκης (με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός), στα τελευταία τεύχη τα κείμενα ανέλαβε ο Λουξ (ψευδώνυμο της Λουκίας Μπακοπούλου).
   

  Η υπόθεση έχει να κάνει με ένα νεαρό Ελληνόπουλο, τον Άλκη Γαλανό
    Ο Άλκης, θέλοντας να ανακαλύψει τα ίχνη του πατέρα του -η εξερευνητική αποστολή του οποίου δεν έχει δώσει σημεία ζωής για αρκετούς μήνες- γνωρίζει πλήθος περιπετειών στην ανεξερεύνητη, γεμάτη παγίδες και κινδύνους ζούγκλα του Αμαζόνιου. 
    Από την ομάδα που συντροφεύει το γενναίο νεαρό ξεχωρίζει η όμορφη Μάνια, βασίλισσα των Ιάβας και ο αστείος –alter ego του Πεπιτο Γκονζάλες– Πάμπλο Καράμπα.


    Στο οπισθόφυλλο είχε εικονογραφημένες περιπέτειες του Τσίκο σε συνέχειες – 3 σελίδες - και στις 10 τελευταίες του σελίδες, το επίσης εικονογραφημένο «Ο γιός του Ντέηβιντ Κρόκετ», σε συνέχειες. 
    Η πένα του Κώστα Φωτεινού (ψευδώνυμο για πολλά χρόνια του Πότη Στρατίκη), συνέχιζε να μας ταξιδεύει σε εξωτικά μέρη μέσα από τις ιστορίες του. 
   Η χούντα των στρατηγών δεν θεωρούσε ότι ξυπνούσε επαναστατικά συναισθήματα στους αναγνώστες, έτσι ουδέποτε ενόχλησε την έκδοση του. 
    Το περιοδικό όμως, θα έχει βραχύβια πορεία για πολλούς λόγους και έτσι κυκλοφόρησε 20 μόνον τεύχη. Ήταν αξιόλογες οι ιστορίες και πολύ καλά τα εξώφυλλα (του Μάκη Γιακουμάτου), αλλά δυστυχώς δεν έπιασε η έκδοση. 
    Τα τεύχη δεν είναι αυτοτελή, υπάρχουν κάποια μεμονωμένα συναρπαστικά επεισόδια, μα η ιστορία εξελίσσεται μάλλον αργά, ενώ τόσο τα εξώφυλλα όσο και η συμπαθητική εσωτερική εικονογράφηση παραπέμπουν σε γούεστερν αναγνώσματα, αδυνατώντας έτσι να μας μεταφέρουν το πραγματικό ύφος των ιστοριών. 
   Τέλος, τα κόμικ αναγνώσματα που περιλάμβανε το περιοδικό σαν συμπλήρωμα, «Ο γιος του Ντέηβιντ Κρόκετ» και «Οι περιπέτειες του Τσίκο», δε κινούσαν μάλλον το ενδιαφέρον.
    Κάπως έτσι το Νο 20, με τίτλο «Κραυγές στη νύχτα», (ακόμη και οι τίτλοι δε φέρνουν κάτι από ζούγκλα), που κυκλοφορεί στις 28 Οκτωβρίου, έμελλε να είναι και το τελευταίο της σειράς, αφήνοντας έτσι τις περιπέτειες του Άλκη και της παρέας του δίχως τέλος…
    Δεν θα χαρακτηρίζαμε τον Αμαζόνιο σαν ένα αμιγώς ανάγνωσμα ζούγκλας ή σαν γουέστερν περιοδικό, καθώς οι ιστορίες που περιείχε κινούνταν περισσότερο σε έναν χώρο τροπικών σκηνικών και σεναρίων.
    Όμως ανήκει από την μια στην γενιά εκείνη των αναγνωσμάτων που καθιέρωσαν τον εκδότη – συγγραφέα, ενώ απ` την άλλη φιλοξένησε ιστορίες που θα μπορούσαμε υπό συνθήκες να ονομάσουμε και καουμπόικες.
    Εν κατακλείδι, τα είκοσι αυτά τεύχη βοήθησαν στο να χτιστεί ο μύθος των εκδόσεων Στρατίκη, ενώ τα όσα μας αφηγήθηκαν ήταν μια εξαιρετική δουλειά, που αν και έμεινε στον μικρό αυτό αριθμό τευχών, είχε μια φρεσκάδα και μια λάμψη πειραματισμού, που χαρακτηρίζει όλους όσους βλέπουν μπροστά απ` την εποχή τους και δεν αρκούνται στα κεκτημένα και τα στερεότυπα. 
Τα τεύχη της σειράς
1 Το Μαύρο Χέρι
2 Μάνια, η κόρη της ζούγκλας
3 Στην κόλαση του Αμαζονίου
4 Το καταραμένο τοτέμ
5 Οι κεφαλοκυνηγοί
6 Η μούμια
7 Το μυστικό της ζούγκλας
8 Καράμπα εναντίον Ταρζάν
9 Μπλάνγκα Μπαντέιρα
10 Νύχτα κολάσεως
11 Αντίο Μάνια
12 Λούμπα
13 Λος Γκαριμπέιρος
14 Καράμπα μουέρτο
15 Μονομαχία χωρίς οίκτο
16 Ο ποταμός των νεκρών
17 Η πράσινη κόλαση
18 Η πιρόγα αίνιγμα
19 Το μαύρο φάντασμα
20 Κραυγές στη νύχτα
Η Πινακοθήκη των τευχών
Greek Comics
Comics Trades / Γιώργος Κοσκινάς
Club Φίλων Μικρού Σερίφη
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Μια Ζούγκλα στις γειτονιές της Κοκκινιάς ! 
"Γκαούρ - Ταρζάν" : Σημειώσατε 1 !
Ο Γκαούρ, ο Ταρζάν και η παρέα τους, σε αποκλειστική φωτογράφηση !
Τα Ελληνοταρζανικά σε 15 απλά μαθήματα για να κατανοείτε τις πιθηκοκραυγές !
«Ζούγκλα Ταρζάν» : Ένα μοναδικό περιοδικό ζούγκλας για μικρούς και μεγάλους
Τάργκα, το Ατρόμητο Ελληνόπουλο
- Πού το βρήκε το βρακάκι ο Ταρζάν ; Ζουγκλοαπορίες για μικρούς και μεγάλους !
"Tarzan, ο βασιλιάς των πιθήκων" σε εικονογράφηση Russ Manning
Μικρέ μου Ήρωα, Γιώργο Θαλάσση.
Μονομαχία στο Ελ... Λάσσο !
"Κουρσάρος" : Τούνεζι και Μπαρμπαριά τρέμουν στο άκουσμα του Κάπταιν Γκρηκ !!
Φροϋλάιν Χ : Μια Γερμανίδα που αιχμαλώτισε τις… καρδιές των μικρών αγοριών στην δεκαετία του ’50 !
Κωμικοί χαρακτήρες στα ελληνικά παιδικά περιοδικά
Μικρός Σερίφης : Ένα Ελληνόπουλο στην Άγρια Δύση
«Ιπτάμενο Βέλος» : Ταξίδια μέσα στο Χωρόχρονο, στη δεκαετία του ’60 !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.