Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Ύστερα ήταν καλοκαίρι και οι γυναίκες θέλανε να πάνε για μπάνιο

  Μετά ο μπαμπάς με μάθαινε να κολυμπάω στη θάλασσα γιατί δεν ξέρω και είχα το σωσίβιο. Αν μάθω θα κολυμπάω χωρίς σωσίβιο και θα πηγαίνω στα άπατα, αλλά φοβάμαι τα άπατα.
   Άμα μάθω να κάνω μπάνιο τότε θα μετράμε τα μπάνια που κάνω. 
   Η θάλασσα άμα μπεις μέσα είναι πολύ ωραία. Είναι πράσινη και βλέπεις κάτω και άμα κοιτάς πολλή ώρα μπορεί να βρεις αχιβάδα και να την πας στη μαμά. 
   Όμως η μαμά δεν θέλει να την βρέχει ο μπαμπάς που πάει κοντά της και της ρίχνει νερό για να μπει στη θάλασσα. 
  Η μαμά φοράει ένα ωραίο μαγιό σαν άσπρο και δεν θέλει να μπει στη θάλασσα αλλά μετά μπαίνει και κολυμπάει και μου πιάνει το χέρι και κολυμπάω κι εγώ. 
  Ο μπαμπάς λέει ότι δεν θα μάθω να κολυμπάω και θα με κοροϊδεύουνε και μετά πετάει νερό στην Μπέλα και του λέει, όχι, όχι. Ύστερα πάει στα βράχια να βρει πεταλίδες. 
   Ο μπαμπάς φοράει ένα μπανιερό μαύρο με άσπρες ρίγες και κάνει βουτιές και βγαίνει εκεί που είναι η μαμά και την τρομάζει. 
   Εγώ κοιτάω την άμμο κάτω που κάνει τετραγωνάκια ο ήλιος και άμα πατάς το πόδι σου σηκώνεται άμμος και ύστερα γίνεται πάλι καθαρή και περνάει ένα ψάρι αλλά δεν μπορείς να το πιάσεις. 
   Η μαμά βγαίνει και με σκουπίζει με την πετσέτα και κάθεται να κάνει ηλιοθεραπεία και εγώ σκέφτομαι το μεγάλο ψάρι. 
   Μετά κάθομαι στην άμμο και σκάβω μέχρι να βρω νερό και ανοίγω τη λακκούβα και μετά έρχεται το κύμα και τη γεμίζει και δε φαίνεται η λακκούβα. 
   Μια παρέα είχε βρει έναν αστερία και η Μπέλα πήγε να δει και ο μπαμπάς της φώναζε, έλα εδώ, αλλά αυτή κοιτούσε που φέρανε τον αστερία και τον βάλανε στην άμμο να δούνε τι θα κάνει, αλλά ύστερα τον αφήσανε γιατί δεν κουνιότανε. 
  Στην αρχή είχε ωραία χρώματα και τον κοιτούσανε όλοι και λέγανε, πω πω, αλλά μετά έγινε άσπρος και τον πήρε το κύμα και δεν ζωντάνεψε, πάει ο κακομοίρης ο αστερίας. Άμα έχει τσούχτρες τις βγάζουνε κι αυτές και τις πετάνε. 
   Ο μπαμπάς ξέρει να φτιάχνει σπιτάκια γιατί φέρνει άμμο με τα χέρια του και την αφήνει και πέφτει λίγη λίγη και όταν στεγνώνει μένουνε τα σπιτάκια και περιμένουμε να δούμε αν θα μπει μέσα το κύμα 
   και ύστερα έρχεται το κύμα και δεν μπαίνει, αλλά πέφτει λίγο η άμμος από πάνω και μετά έρχεται πάλι το κύμα και έρχεται κι άλλο κι άλλο και μετά έρχεται ένα και ρίχνει την άμμο και γεμίζει νερό τη λακκούβα 
   και λέει ο μπαμπάς, τέρμα τώρα, πάμε να φύγουμε. 

*****************************************************
  Ύστερα ήταν καλοκαίρι και οι γυναίκες θέλανε να πάνε για μπάνιο. Ο μπαμπάς δεν μπορούσε να έρχεται επειδή είχε τη δουλειά του. 
    Εμένα μου είπε να πηγαίνω και να τις προσέχω και ύστερα να του λέω τι κάνανε. Εμείς πηγαίνουμε στη θάλασσα και φοράω ένα μπανιερό που είναι κόκκινο και μαύρο. 
  Τώρα ξέρω να κολυμπάω και κάνω βουτιές και βλέπω τα πόδια της μαμάς. Η Μπέλα όμως πάει πολύ βαθιά και της φωνάζουμε να γυρίσει πίσω.
   Όταν βγαίνουμε έξω η μαμά με τυλίγει με την πετσέτα και ύστερα κάθομαι στην άμμο και παίζω. 
   Δεν θέλω να ξαναμπώ στη θάλασσα, θέλω να είμαι στην άμμο και να κάνω το χέρι μου γύρω γύρω.  
  Τις κυριακές που έρχεται ο μπαμπάς με βάζει να κολυμπάω για να δει αν έχω μάθει καλά και δεν με αφήνει να κάθομαι στην άμμο όσο θέλω. 
   Εγώ μπαίνω άλλη μια φορά για να έχω κάνει περισσότερα μπάνια από την Μπέλα. Ύστερα βάζει τις φωνές στην Μπέλα. 
   Όταν είναι κι ο μπαμπάς πηγαίνουμε σε ένα κτήμα και μας δίνουν τζάμπα ντομάτες και καρπούζια. Αυτά τα κόβεις και τα τρως σαν κουνέλι γιατί είμαι παιδί. Κι ο μπαμπάς τα τρώει έτσι αλλά μόνο όταν δεν τον βλέπουνε. Η μαμά δεν τρώει καρπούζια που παίρνουμε από το κτήμα. 
   Βάζει λάδι και θέλει να μαυρίσει. Και η Μπέλα βάζει λάδι αλλά δεν είναι όμορφη σαν τη μαμά. Ο μπαμπάς λέει ότι οι άντρες δεν βάζουνε λάδι. Κι εγώ δεν θα βάζω λάδι. 
   Το καλοκαίρι μυρίζει το λάδι που βάζουνε οι γυναίκες και μυρίζει καρπούζι που αφήνουνε στην άμμο και ιδρώνεις και μυρίζεις κι εσύ καλοκαίρι. 
  Ο μπαμπάς λέει να πάμε στο ναυτικό όμιλο αλλά οι γυναίκες δεν θέλουνε. Γι΄αυτό θα πάμε εμείς να καθίσουμε εκεί και θα τις περιμένουμε. 
   Αν δεν έρθουν όμως γρήγορα, τότε αλίμονό τους. Αυτές δεν πρέπει να κάθονται εκεί να τις βλέπει ο ένας και ο άλλος. Όμως αργήσανε να έρθουν και δεν ξέρουμε τι κάνανε και ύστερα η μαμά έκλαιγε πάλι.
Σνιφ / Γρηγόρης Παπαδογιάννης
Άλλα κείμενα  του Παπαδογιάννη στο blog :
Το Δημοψήφισμα του κυρίου Παπαδόπουλου !
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Θάλαττα... Θάλαττα Ν. Τσιφόρος 
Είπαμε του Αγίου Πνεύματος το πρώτο μπάνιο, όχι νωρίτερα θα κρυώσεις !
Ο Όθωνας, η Μαντάμ Φρου-Φρου και τα μπάνια στο Φάληρο
Οδηγίες προς κολυμβητάς
-«Φτιάξε κεφτέδες, βρε Μελπομένη, πάμε για μπάνιο στη Βουλιαγμένη» !
Νέοι, ωραίοι και... "χαριτωμένοι" σε ασπρόμαυρες παραλίες !
Η Οικογένεια Χαρίτου πάει εκδρομή στη θάλασσα !
Η κρυφή σεξουαλική ζωή στα «μπαιν μιξτ» της παλιάς Αθήνας !
Όταν η Αθήνα ξεροτηγανίζεται όλοι σπεύδουν … εις Γλυφάς
Η εκδρομή με τα πούλμαν
Όταν τα μπάνια του λαού γίνονταν στο Πασαλιμάνι…
Σόδομα και Γόμορρα καλοκαιριάτικα στην Παραλιακή του 1938
Οι Κυριακές στη θάλασσα
Τα καλοκαιρινά μπάνια των Σαπαίων
Στις Aυλές της Θάλασσας
Στην ακροθαλασσιά
Οι εφιάλτες της παραλίας
Τα 14 "όχι" και "μην" της παραλίας
Κυριακάτικα ταξιδάκια στο Σαρωνικό
Η «χωριάτικη πλαζ»
Καλοκαιρινό μπάνιο
Δες όλες τις καλοκαιρινές αναρτήσεις του "Λόλα, να ένα άλλο" και επέλεξε αυτές που σε ενδιαφέρουν:  Καλοκαιρινές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.