Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Ζαγκόρ : Το Πνεύμα με το τσεκούρι, στις αυλές της Αθήνας !
   Αν και σίγουρα μπορείτε να βρείτε Ελληνικά  blogs με παραπάνω στοιχεία για τον ήρωα που θα σας παρουσιάσω σε αυτό το post ( και αυτό είναι ευχάριστο για την 9 τέχνη στην Ελλάδα), 


    θα κάνω και εγώ την προσπάθεια μου να πω κάποια πράγματα για αυτόν, μιας και νομίζω πως είναι ένας ήρωας που θα ξυπνήσει πολλές αναμνήσεις στους παλαιούς  αλλά και ένας ήρωας που αξίζει να γνωρίσουν οι νεότεροι . 


  To όνομα του Zagor ή Ζαγκόρ όπως τον ξέρουμε στην χώρα μας. Oπλισμένος με το πέτρινο τόμαχοκ του, κάνει τα απίστευτα ακροβατικά του και κάνει την χαρακτηριστική πολεμική κραυγή του να αντηχήσει πέρα από βουνά και δάση... 
  

  Ήρωας Ιταλικής ραφής ή σχολής αν θέλετε, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του και τις δεκαετίες του 60 και του 70 μετρούσε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλη την Ευρώπη.  
   Για μένα μαζί με τον - εύχομαι γνωστό σε όλους Μπλέκ, είναι από τους πιο εμπορικούς και ποιοτικούς  τίτλους  που ξεπήδησαν μέσα από την ακμή των Ιταλικών κόμικς εκείνης της εποχής.  


 Δημιουργήθηκε το 1961 από τον σεναριογράφο  Guido Nolita, ψευδόνυμο του εκδότη Sergio Bonelli και τον σχεδιαστή  Giulliano Ferri. 


   Σε δηλώσεις τους σε εφημερίδες της εποχής, μετά και από την επιτυχία της σειράς, αποκάλυψαν πως το όνομα που προόριζαν στον ήρωα τους αρχικά ήταν το Ajax ( Αίας) αλλά το άλλαξαν γιατί εκείνη την εποχή κυκλοφορούσε στην Ιταλική αγορά ένα ανδρικό αποσμητικό με αυτό το όνομα. Και καλά έκαναν...  


  Νομίζω πως ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία αυτού του ήρωα είναι το ιδιαίτερο όνομα του. Εύηχο, μικρό, σπάνιο και πλέον γνωστό και αγαπημένο για πολλούς.    Γιός ενός αξιωματικού  του Αμερικανικού στρατού που κατηγορήθηκε - στιγματίστηκε για την εξόντωση - σφαγή εκατοντάδων Ινδιάνων, 


   μένει από μικρός ορφανός καθώς οι γονείς του Mike και Betty δολοφονήθηκαν μπροστά του από μια ομάδα Ινδιάνων Abenaki, με αρχηγό τον Salomon  Kinsky, όταν ο πατέρας του αποφάσισε να αποσυρθεί . 


   Την ανατροφή του τότε αναλαμβάνουν  ο μέντορας του ΄΄Wandering Fitzy΄΄,  μαζί με μια ομάδα σαλτιμπάγκων - τσιρκολάνων από τους οποίους μαθαίνει πολλά ακροβατικά κόλπα μαγικά - ταχυδακτυλουργικά τρικ, αλλά και πως να μάχεται.
 

  Το πραγματικό του όνομα είναι Patrick Wilding ενώ το Zagor προέρχεται απο το ινδιάνικο όνομα του '' Za- gor -te- nay'' που σημαίνει '' το πνεύμα με το τσεκούρι''.
  
 Με έδρα το δάσος Darkwood , αποφασίζει να υπερασπίζει την ειρήνη και την δικαιοσύνη για να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερες ικανότητες του αλλά και για να εξιλεωθεί το αίμα του  από τα εγκλήματα του πατέρα του. 

  Σεναριακά αυτό ποτέ δεν βγήκε στο φώς παρόλο που άφηνε αρκετές υπόνοιες και αυτό γιατί οι Ιταλοί  κομίστες εκείνη την εποχή  ήθελαν να έχουν καλές σχέσεις με τους Αμερικάνους καθώς ήταν η μεγαλύτερη βιομηχανία κόμικς στον πλανήτη. 
   Μάλλον επιδίωκαν σε κάποιο άνοιγμα της αγοράς τους προς αυτούς. Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στον ήρωα μας για αυτό το post.
  Ανέλαβε λοιπόν  ο Ζαγκόρ τον ρόλο του τιμωρού της αδικίας και του εγκλήματος και για να επιβάλει -εδραιώσει την παρουσία του στις ανυπότακτες ινδιάνικες φυλές, πάτησε πάνω στην δεισιδαιμονία τους. 
  Τους έπεισε με ταχυδακτυλουργικά τεχνάσματα και με την φανταχτερή (τουλάχιστον για εκείνη την εποχή) φορεσιά του,  πως δεν ήταν ένας απλός άνθρωπος αλλά  ημίθεος... 
  Μαζί με την τεράστια δύναμη του, την τρομερή του ταχύτητα ( έπιανε βέλη στον αέρα), την ικανότητα του να ταξιδεύει απίστευτα γοργά πηδώντας από δέντρο σε δέντρο και την τρομερή πολεμική κραυγή του, έπειθε με ευκολία πως ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένας απλός θνητός.
  Για την εποχή μας η μυθοπλασία και ο σχεδιασμός του Ζαγκόρ μπορεί να φαίνεται απλοϊκός ή ακόμα και ξεπερασμένος, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι κομμάτι μιας εποχής που τα κόμικ  δεν είχαν αποκτήσει πολυσύνθετη  γλώσσα έκφρασης.
 

  Ήταν πιο αθώα και μέσα από τις σελίδες τους έλεγαν απλές αλλά  γοητευτικές για την φαντασία του αναγνώστη ιστορίες.
  Ο Ζαγκόρ είναι ήρωας του 19ου αιώνα.. Παραπέμπει σε μια ιστορική περίοδο που οι διαμάχες μεταξύ λευκών και ινδιάνων ήταν συχνές και οι εκτάσεις της Βόρειας Αμερικής αλλά και άλλων περιοχών του πλανήτη  παρέμεναν ανεξερεύνητες και  έκρυβαν κάτι άγνωστο. 
  Αν και όπως ανέφερα και παραπάνω,  η έδρα του ήταν το φανταστικό δάσος Darkwood, μέσα από τις περιπέτειες του ταξίδευε σε όλη την Γη. Από τον Καναδά μέχρι τα νησιά της Καραιβικής.   Κυνηγώντας λαθρέμπορους, πιστολέρο, ληστές ακόμα και βαμπίρ, μάγους ή ζόμπι!!!
  Το Story του συνδυάζει με αριστοτεχνικό τρόπο στοιχεία παραδοσιακού γουέστερν με υπερφυσικό τρόμο για αυτό τον λόγο άλλωστε κατάφερε να ξεχωρίσει από τους υπόλοιπους χάρτινους ήρωες της Άγριας Δύσης εκείνης της εποχής   Πρωτότυπη και πετυχημένη σεναριακή συνταγή αρκετά μπροστά για την εποχή της.
  Είχε πάντα στο πλάι του και πιστούς συντρόφους. Τον  Don  Chico Felipe Cayetano Lopez Martinez y Gonzales  ή απλά Tsiko, απόγονο των Ισπανών κονκισταδόρες,  που αποτελούσε σεναριακά το  comic relief στοιχείο της υπόθεσης. 
  Τον Ινδιάνο Tonka με τον οποίο ήταν ''αδερφοποιητοί''. 
  Τον κιθαρωδό & πιστολά Guitar Jim, τον Ινδιάνο μάγο - Shaman  Many eyes  , έναν από τους λίγους που ήξεραν την πραγματική του ταυτότητα κ.α 
  Οι εχθροί του επίσης πολλοί. Κάποιοι απο αυτούς ήταν ο τρελός επιστήμονας Dr Hellinger, ο βρυκόλακας Rakoczi, o κακός δρυίδης Kandrax, o one -eyed Jack κ.α
Πινακοθήκη ηρώων
  Σε αυτά τα  παραπάνω από 50 χρόνια του Ζαγκόρ, έχουν κυκλοφορήσει χιλιάδες τεύχη και αρκετές πανηγυρικές εκδόσεις ,ενώ πολλοί αξιόλογοι σεναριογράφοι και σχεδιαστές έχουν παράγει σελίδες του.


   Κάποιοι απο αυτούς είναι : Mauro Boselli, Moreno Burattini, Decio Canzio, Stefano Andreucci, Franco Bignotti, Franco Donatelli κ.α.


  Οι περιπέτειες του έχουν κάνει μεγάλη επιτυχία και έχουν  εκδοθεί στην Ελλάδα - από τις εκδόσεις  Ανεμοδουρά - Γεωργιάδη & Χρήστου Κουρδάκη.


  Το Ζαγκόρ ήταν εβδομαδιαίο περιοδικό κόμικς, και κυκλοφόρησε 260 τεύχη στην Ελλάδα από το Δεκέμβριο του 1970 έως το Δεκέμβριο του 1975.
  Η επόμενη του προσπάθεια ήρθε αρκετά χρόνια μετά από τις εκδόσεις Παπαχρύσανθου σε μία έκδοση στο ίδιο, μεσαίο, σχήμα με το Ιταλικό (ο ίδιος εκδότης έβγαζε παράλληλα και τον ΤΕΧ) που όμως άντεξε για λίγα μηνιαία τεύχη.


   Η τρίτη προσπάθεια ήταν από την Κόμπρα Πρες το 1999 στο γνωστό μεγάλο μέγεθος (δες Κόναν) και έβγαλε 4 τεύχη.
  
 Αποτελεί αναπαραγωγή του ομώνυμου μηνιαίου Ιταλικού περιοδικού, που εξακολουθεί να εκδίδεται στη γειτονική χώρα έως και σήμερα.
   Το ελληνικό περιοδικό περιείχε βέβαια και πλήθος άλλων ιστοριών εκτός από αυτές του βασικού ήρωα του τίτλου, όπως τις περιπέτειες του "Κάπτεν Μίκι", του "Roy of the Rovers" κ.α.
  Ο Ζαγκόρ κυκλοφορεί και σε πολλές άλλες χώρες όπως στο Ισραήλ, στην Τουρκία - που είναι και ένας από τους πιο δημοφιλείς ήρωες, στα Σκόπια , την Αυστρία, την Σλοβενία, στην Κροατία, στην Σερβία κ.α. Στις δυο τελευταίες μάλιστα εκδίδεται ακόμα και σήμερα.

  Ο Ζαγκόρ είναι από τις λίγες χάρτινες φιγούρες  της σχολής αλλά και της εποχής του που έχει καταφέρει να ξεπεράσει το χάσμα των γενεών και να γίνει αρεστός και  σε νέες γενιές.
  Ακόμα και σήμερα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης πουλάει και  πουλάει αρκετά. Μια ματιά στο διαδίκτυο να ρίξετε, θα δείτε ότι υπάρχουν πάνω από 35 fun club και εκατοντάδες ιστοσελίδες αφιερωμένες στο «πνεύμα με το τσεκούρι»!  Εκτός από τα κόμικ υπάρχουν Action Figures, μπρελόκ,  T- shirts και άλλα πολλά προϊόντα.
Ο Ζαγκόρ και τα τούρκικα γουέστερν !!


    Οι Τούρκοι την δεκαετία του ’70, γύριζαν για εσωτερική κατανάλωση και μερικά τούρκικα γουέστερν (Δες το υπέροχο άρθρο του Γιώργου Βλάχου στον Δεινοθήσαυρο το φιλομαθή, με τίτλο:  «Γουέστερν-ατζέμ πιλαφί!» )
 
   Και εκεί ανάμεσα στους Γκρίνγος, Ρίνγκος. Σαμπάτας κλπ τουρκικής κοπής ξεπροβάλλει αναπάντεχα και ο… Ζαγκόρ!.. Ναι, ο Ζαγκόρ, ο γνωστός ιταλικής καταγωγής χάρτινος ήρωας του Σέρτζο Μπονέλλι!.. 
   Στη δεκαετία του ’70 γυρίστηκαν στην Τουρκία τρεις ασπρόμαυρες ταινίες με τον χαρακτήρα Ζαγκόρ, που θεωρούνται ανεπίσημες (πάει να πει χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού)
   Και στις τρεις πρωταγωνιστούσε ο 23χρονος τότε Τσακίρ Λεβέντ, τοπικό λαϊκό ίνδαλμα λόγω το ότι ενσάρκωνε τον δημοφιλή και στην Τουρκία Ζαγκόρ. 
   Εντυπωσιακός και καλογυμνασμένος ο νεαρός Τούρκος σταρ έδωσε μια παραπάνω διάσταση στις μαχητικές ικανότητες του ήρωα. 
   Εξουδετέρωνε τους αντιπάλους του με προχωρημένες τεχνικές στο Κουνγκφού, στο Τάε Κβο-ντο και στο Ζου-ζίτσου. 
   Ο Μπονέλλι ίσως να μην είχε σκεφτεί ποτέ ότι ο ήρωάς του θα μπορούσε να χοροπηδάει σαν Νίντζα σε γιαπωνέζικη ταινία. Εν πάση περιπτώσει οι Τούρκοι παραγωγοί του έδωσαν την ιδέα!
   Στο παρακάτω video στο You Tube σας δίνουμε το 3ο μέρος της ταινίας ‘‘Ο Θησαυρός του Μαύρου Κουρσάρου’’ (Kara Korsanin Hazineleri), πράγμα που σημαίνει, ότι αν το βρείτε ενδιαφέρον μπορείτε να δείτε στη συνέχεια ολόκληρη την ταινία (8 δεκάλεπτα μέρη) και να την απολαύσετε!
Επίλογος


   Δυστυχώς στην Ελλάδα η φιγούρα του υπάρχει  μόνο σαν ανάμνηση για τους πιο μεγάλους, αφού έχει σταματήσει να εκδίδεται εδώ και πολλά χρόνια. 
  Το ότι ακόμα και σήμερα καταφέρνει να κερδίζει νέους αναγνώστες, να φέρνει κέρδη στους κατόχους των εμπορικών δικαιωμάτων του  και να συγκινεί όσους μεγάλωσαν με τις περιπέτειες του όλα αυτά τα χρόνια νομίζω αποδεικνύει περίτρανα την δύναμη αυτού του ήρωα με το πέτρινο τσεκούρι και τρομερή πολεμική κραυγή.


   Γιατί αν μη τι άλλο τελικά στη ζωή αυτό που δείχνει αν κάτι αξίζει η όχι,  είναι ο χρόνος. 


  Ο Ζαγκόρ έχει αποδείξει ήδη την αξία του και εύχομαι να συνεχίσει να μεγαλώνει πολλές νέες γενιές αναγνωστών.   Του αξίζει ρε φίλε πραγματικά...  Οι περισσότεροι ήρωες της εποχής του έχουν απλά ξεχαστεί....
C is forcomics
Βικιπαίδεια
Δεινοθήσαυρος ο φιλομαθής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.