Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2013

-"Καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα για μπάνιο πάω, κι αν θέλεις έλα" !

   Ο Στέλιος Καζαντζίδης ξεκίνησε τη δισκογραφία το 1952. Ήταν καλοκαίρι και η ζέστη στην  πρωτεύουσα ήταν αφόρητη. Η κατάσταση αυτή, ενέπνευσε τον Απόστολο Καλδάρα, να γράψει το τραγούδι «Για μπάνιο πάω». 
  Σε στίχους και μουσική, λοιπόν, του Απόστολου Καλδάρα, το τραγούδι ηχογραφήθηκε στις 5 Ιουλίου του 1952, ημέρα Σάββατο. Αυτός ήταν και ο πρώτος δίσκος του άγνωστου σχεδόν, τότε, Στέλιου Καζαντζίδη. Ενός νεαρού με εμφάνιση μάγκα και με παχύ μουστάκι τότε !
  Το «Για μπάνιο πάω» με τα μπουζούκια του συνθέτη και του Γεράσιμου Κλουβάτου, κυκλοφόρησε σε δίσκο γραμμοφώνου 78 στροφών στην Columbia, ο οποίος από την άλλη πλευρά είχε ένα χασάπικο του Καλδάρα με τη Μαρίκα Νίνου, το Νίκο Καλλέργη και τον Γιάννη Τζιβάνη με τίτλο «Άϊντε παράτα με».
    Το τραγούδι δεν άρεσε και δεν είχε τις αναμενόμενες πωλήσεις. Ο Στέλιος είχε εκμυστηρευτεί στον Πάνο Γεραμάνη, πως τότε έζησε τη μεγαλύτερη απογοήτευση της ζωής του. 
   Αξίζει να αναφέρουμε, πως στο δεδομένο τραγούδι η φωνή του Καζαντζίδη, είναι αγνώριστη. Φανατικός οπαδός του Πρόδρομου Τσαουσάκη, μιμήθηκε το πρότυπό του και απέτυχε. 
   Ο Καλδάρας σημειώνει, περιγράφοντας την γνωριμία του με τον Στέλιο, σε συνέντευξη στον Παναγιώτη Κουνάδη: «Παίρνω την κιθάρα και του λέω: Δε μας λες ένα τραγουδάκι να σε ακούσω και εγώ; Αμέ, μου λέει. Εντάξει. Δε θυμάμαι ποιο μου είπε, νομίζω ένα του Τσαουσάκη. Και στον πρώτο δίσκο που του `βγαλα εγώ, λες και άκουγες τον Τσαουσάκη βελτιωμένο τεχνικά.» 
   Το «Για μπάνιο πάω» αν και δεν ήταν ένα μεγάλο τραγούδι, συγκριτικά τουλάχιστον με άλλα τραγούδια του δημιουργού του «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι» , ήταν ένα κομμάτι με ευχάριστη μουσική και στίχους, που σε συνδυασμό με την μάλλον μάγκικη ερμηνεία του Καζαντζίδη (με πολλά στοιχεία από τον Πρόδρομο Τσαουσάκη εκείνη την εποχή), τη χορωδία των μουσικών στο ρεφρέν και δεδομένης της εποχής που κυκλοφόρησε, καταμεσής του καλοκαιριού, είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει σουξέ. 
     Παρόλα αυτά λένε πως «Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται»… Κι αν αυτό δεν επαληθεύθηκε, όσον αφορά την αποδοχή που είχαν από το κοινό τα τραγούδια που είπε μετέπειτα ο Καζαντζίδης, σε σχέση με το πρώτο, σίγουρα ισχύει όσον αφορά τη σχέση του με τις εταιρείες.
   Μετά την παταγώδη αποτυχία του «Για μπάνιο πάω», η εταιρεία του τον έβαλε σε «καραντίνα» θεωρώντας τον αποκλειστικά υπεύθυνο. Μόνο με τη δυναμική παρέμβαση του Γιάννη Παπαϊωάννου, ο Καζαντζίδης μπόρεσε να ξαναηχογραφήσει και σιγά, σιγά να κατακτήσει τη θέση που όλοι γνωρίζουμε στο μουσικό στερέωμα.
   Χαρακτηριστικό είναι πως ο Μηλιόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της Κολούμπια, στην προσπάθειά του να αποτρέψει τον Γιάννη Παπαϊωάννου, να δώσει το τραγούδι «Βαλίτσες» στο νεαρό τραγουδιστή είπε: «Τι τον θες αυτόν; Αυτός δεν κάνει ούτε για να βελάζει!!!». 
   Ήταν φανερό πως η εταιρία χρέωσε την εμπορική αποτυχία του δίσκου εξ ολοκλήρου στον Καζαντζίδη και έθεσε στο απυρόβλητο το δημιουργό, τον Απόστολο Καλδάρα.
   Ευτυχώς το δεύτερο τραγούδι που είπε, “Οι βαλίτσες” του Γιάννη Παπαϊωάννου σε στίχους Μάνεση, ήταν ένα μεγάλο τραγούδι. Χάλασε ο κόσμος. Μετά ακολούθησε “Το δειλινό”. Κι ύστερα κάθε τραγούδι που έλεγε γινότανε επιτυχία.
   Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι ο Καζαντζίδης καθυστέρησε περίπου δύο χρόνια να «μπει» στη παραγωγή δίσκων, εξαιτίας ενός περίεργου περιστατικού, με έναν άνθρωπο που τότε κατείχε νευραλγική θέση στην εγχώρια δισκογραφία και που αργότερα έγραψε αρκετά τραγούδια στο μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή. 
   Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Χαράλαμπος Βασιλειάδης, ο επονομαζόμενος και «Τσάντας». Κάποια στιγμή ο Στέλιος Καζαντζίδης, όταν ακόμα τραγουδούσε σε κάποιο υπόγειο μαγαζί στην Καλογρέζα, βρέθηκε μαζί με άλλους μουσικούς στο σπίτι του Βασιλειάδη. 
   Ο Στέλιος, αφελώς και λόγω άγνοιας, αναφέρθηκε σε κάποια ερωμένη, πιθανώς, του «Τσάντα». Συγκεκριμένα, ανέφερε πως την είδε να βγαίνει από ένα κακόφημο μαγαζί στην Πατησίων. Ο αυθορμητισμός του Στέλιου, δεν επιδέχονταν αμφισβήτηση.


   Ο Βασιλειάδης κατάλαβε πως ο Καζαντζίδης λέει αλήθεια. Μη μπορώντας όμως να τη δεχθεί, αντέδρασε παράλογα. Το μίσος του για τον Στέλιο, τον έκανε να "αγκαλιάσει" κάποιον άλλον πρόσφυγα τραγουδιστή, τον Γιάννη Τζιβάνη… 
   Το δισκογραφικό ντεμπούτο του Καζαντζίδη, συνέπεσε με την ηχογράφηση του πρώτου τραγουδιού του Γιώργου Ζαμπέτα. Ο Ζαμπέτας, την ίδια χρονιά, στα 1952 δηλαδή, ηχογραφεί την πρώτη του σύνθεση. Το τραγούδι «Σαν σήμερα, σαν σήμερα» σε στίχους του Χαράλαμπου Βασιλειάδη, κυκλοφορεί σε δίσκο με τον Πρόδρομο Τσουσάκη, τον οποίο συνοδεύει η Μαρία Γρύλλη. Ο ίδιος ο Ζαμπέτας χαρακτήρισε το τραγούδι του ως «οικτρά αποτυχία!».
   Για την ιστορία στο δίσκο «Για μπάνιο πάω» μπουζούκι παίζουν ο Απόστολος Καλδάρας και ο Γεράσιμος Κλουβάτος.
stelioskazantzidis.blogspot
Όγδοο
Για μπάνιο πάω
Στίχοι: Απόστολος Καλδάρας
Μουσική: Απόστολος Καλδάρας
Βρε τι ’ναι τούτο το κακό,
τι φλόγα, τι καμίνι.
Λες κι η Αθήνα άναψε
και φούρνος έχει γίνει.
Καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα
για μπάνιο πάω, κι αν θέλεις έλα.
Αν δεν γουστάρεις Φάληρο
τραβάμε για Γλυφάδα.
Δικά μου όλα τα έξοδα
και γλέντι και βαρκάδα.
Καλέ κοπέλα, αν θέλεις τσάρκα
πάρ’ το μαγιό σου κι έμπα στη βάρκα.
Θα πάρεις τη δροσίτσα σου
κι ό,τι ποθεί η ψυχή σου
κι όταν χορτάσεις μια και δυο
γυρνάς για το τσαρδί σου.
Καλέ κοπέλα, καλέ κοπέλα
για μπάνιο πάω, κι αν θέλεις έλα.
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Δες όλες τις καλοκαιρινές αναρτήσεις του "Λόλα, να ένα άλλο" και επέλεξε αυτές που σε ενδιαφέρουν:  Καλοκαιρινές αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.