Δευτέρα, 1 Απριλίου 2013

"Εκείνος και εκείνος" : Τηλεοπτικές υπαρξιακές αναζητήσεις στα χρόνια της Χούντας !

Εκείνος κι εκείνος
Σατιρική σειρά (103 επεισόδια Χ 15΄)
Πρεμιέρα: ΕΙΡΤ, Δευτέρα 19 Ιουνίου 1972
Ημερομηνία προβολής τελευταίου επεισοδίου: Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 1974
Παραγωγή: ΤΟΜΗ
Σενάριο: Κώστας Μουρσελάς
Σκηνοθεσία: Φώτης Λαζαρίδης (45), Βασίλης Διαμαντόπουλος (43)Κώστας Ζώης (15)
Ηθοποιοί: Βασίλης Διαμαντόπουλος (ως Λουκάς), Γιώργος Μιχαλακόπουλος (ως Σόλων), Νίκος Κούρος, Ελπίδα Μαζαράκη, Βάντα Καρακατσάνη, Στέλιος Λιονάκης, Δημήτρης Μπικηρόπουλος
Λίγα λόγια για το σήριαλ
     Πρωτότυπη σειρά θεατρικών μονόπρακτων σε τηλεοπτική διασκευή με διάχυτο το κωμικό στοιχείο, που ενώ διατηρούν αυτονομία μεταξύ τους αποτελούν μία ενότητα, καθώς παρακολουθούν την πορεία των δύο βασικών ηρώων τους. 
   Τα εμπνευσμένα κείμενα αυτής της πιο cult ελληνικής σειράς έγραφε ο Κώστας Μουρσελάς. Ανταλλαγές απόψεων και φιλοσοφικές συζητήσεις μεταξύ δυο περιθωριακών τύπων, που ζουν στα παγκάκια των πάρκων και φιλοσοφούν ασταμάτητα, επί παντός επιστητού…
     Σειρά-θρύλος της ελληνικής τηλεόρασης που άφησε εποχή, συζητήθηκε όσο λίγες και παρότι δε σημείωσε μεγάλες θεαματικότητες, ήταν μια χαραμάδα φωτός στη σκοτεινή τηλεοπτική πραγματικότητα της χουντικής εποχής. 
  Οι δυο βασικοί χαρακτήρες της σειράς, ο Σόλων κι ο Λουκάς, είναι οι αιώνιοι απροσάρμοστοι της ζωής, τα κουρέλια των οποίων είναι η ηθική ένδεια του πολιτισμού μας. Παραμένουν μονίμως εκτός των τειχών, δηλαδή εκτός των αγαθών που προσφέρει η καταναλωτική κοινωνία, ο ένας από θέση (Σόλων) κι ο άλλος από ένστικτο (Λουκάς), για να διατηρήσουν την απόλυτη προσωπική τους ελευθερία. 
     Ο Σόλων και ο Λουκάς διασχίζουν την πόλη μας και σχολιάζουν, καγχάζουν, σατιρίζουν, ψυχογραφούν, σαρκάζουν και αυτοσαρκάζονται. Συζητούν τα κακώς κείμενα επί παντός του επιστητού.
     Ζητιάνοι; Ρέμπελοι; Αποτυχημένοι της ζωής; Φιλόσοφοι; Πολίτες και μόνο; Οι ήρωες του Κώστα Μουρσελά μοιάζουν να ήταν πάντα εδώ. Απόγονοι διακεκριμένων ηρώων του θεάτρου, δικοί μας αλλά και παγκόσμιοι, αντιπροσωπεύουν βαθύτερες σκέψεις μας, προσδοκίες αλλά και όνειρα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πρωτοπαρουσιάστηκαν πριν σαράντα περίπου χρόνια στην ελληνική τηλεόραση και όμως παραμένουν πρωτότυποι, το ίδιο δροσεροί και επίκαιροι.
     Με τις φιλοσοφικές συζητήσεις τους, που θυμίζουν και παραπέμπουν στις αναζητήσεις των κυνικών φιλοσόφων της αρχαιότητας, προσπαθούν να κατανοήσουν το ανθρώπινο άγχος και τον παραλογισμό της εποχής και παρότι έλκουν τη καταγωγή τους από το θέατρο του παραλόγου και τους ήρωες του Μπέκετ, παραμένουν πάνω απ΄ όλα δυο αιώνιοι Ρωμιοί!...
Trivia
-Θρυλική σειρά της Ελληνικής τηλεόρασης, η οποία προβλήθηκε τα τελευταία χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα (1972-1974) και με τα αλληγορικά της στοιχεία περνούσε έμμεσα μηνύματα κατά της δικτατορίας στο κοινό. 
  Οι δικτάτορες δυσκολεύονταν μάλιστα πολύ να λογοκρίνουν τη σειρά, λόγω του ότι όλα υπαινίσσονταν και τίποτα δε λεγόταν ευθέως και απ΄την άλλη πολλές φορές το δικτατορικό καθεστώς αδυνατούσε να συλλάβει τα έξυπνα και αλληγορικά μηνύματα της σειράς.  
-Η μουσική των τίτλων της σειράς ήταν το γνωστό τραγούδι "Baba O'Riley" του ροκ συγκροτήματος "The Who" του 1971. Το τραγούδι γράφτηκε από τον Πιτ τάουνσεντ και περιλαμβάνεται στο άλμπουμ “Who’s next”.
-Η σειρά ήταν ασπρόμαυρη.
-Η σειρά δεν προβλήθηκε ποτέ σε επανάληψη από την ΕΡΤ.
-Η σειρά ΔΕΝ σώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ.

-Κάποια από τα σενάρια της σειράς γυρίστηκαν, έγχρωμα πλέον, σε remake 17 χρόνια αργότερα (το 1989) με τον Βασίλη Διαμαντόπουλο και τον Γιώργο Μιχαλακόπουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και προβλήθηκαν από την ΕΤ2. 
  Η σκηνοθεσία ήταν του γνωστού Κώστα Κουτσομύτη και τους δύο δημοφιλείς παρουσιαστές πλαισίωναν η Μαρί Κωνσταντάτου, ο Τίμος Περλέγκας, ο Τάσος Κωστής και ο Τσιμάρας Τζανάτος. Η σειρά ξεκίνησε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 1989 και έκλεισε τον δεύτερο κύκλο της ύστερα από 13 επεισόδια. 
  Το remake είναι και το μοναδικό από τα δύο σήριαλ που σώζεται σήμερα. Αν και αξιόλογο το remake, εντούτοις δεν ήταν τόσο επίκαιρο όσο ήταν τον καιρό της πρώτης προβολής του.
Κώστας Μουρσελάς
        Ο Κώστας Μουρσελάς γεννήθηκε στον Πειραιά. Εκεί τελειώνει και το λύκειο. Το 1951, πρωτοετής φοιτητής της Νομικής, συλλαμβάνεται ως στέλεχος της ΕΠΟΝ και δικάζεται από έκτακτο στρατοδικείο της εποχής (υπόθεση Μπελογιάννη). Για χρόνια σπούδαζε βιολί, που το διέκοψε όταν άρχισε να τον θέλγει το θέατρο. Σπούδασε νομικά, αλλά λίγο πριν πάρει την άδεια δικηγόρου εγκατέλειψε τη δικηγορία και διορίστηκε ως δημόσιος υπάλληλος μέχρι το 1969, οπότε τον απέλυσε η Χούντα. Έκτοτε αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά -και επαγγελματικά πια- στο γράψιμο. 
       Έργα του παίχτηκαν από θιάσους του Ελεύθερου Θεάτρου, από το Εθνικό Θέατρο, από το Θέατρο Τέχνης, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, από Δημοτικά Θέατρα, καθώς και από θιάσους του εξωτερικού (Γαλλία, Γερμανία, Κύπρος). 
      Μερικοί τίτλοι γνωστών θεατρικών έργων του είναι: "Ενυδρείο", "Μαχαίρι στο κόκαλο", "Οι φίλοι", "Το αυτί του Αλέξανδρου", "Η κυρία δεν πενθεί", "Επικίνδυνο φορτίο", "Ω! τι κόσμος μπαμπά!", "Το δίκανο", "Ημιτελής συνουσία", κ.ά. Στο πλατύ κοινό έγινε γνωστός από τηλεοπτικές παρουσιάσεις έργων του ("Μικρές αγγελίες", "Σιγά η πατρίδα κοιμάται", "Το ρολόι") και από την περίφημη σατιρική σειρά του "Εκείνος και... Εκείνος", με πρωταγωνιστές τους Β. Διαμαντόπουλο και Γ. Μιχαλακόπουλο (130 θεατρικά μονόπρακτα). 
       Το 1990 επανήλθε στην πεζογραφία εκδίδοντας το μυθιστόρημα "Βαμμένα κόκκινα μαλλιά" (εκδ. "Κέδρος", νέα οριστική έκδοση "Ελληνικά Γράμματα", 2006), που οι πωλήσεις του ξεπέρασαν, συνολικά, τις διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, τουρκικά και εβραϊκά. 
     Ακολούθησαν διηγήματα, νουβέλες, καθώς και το μυθιστόρημα "Το παιχνίδι των τεσσάρων" που το συνέγραψε με τους Π. Τατσόπουλο, Γ. Σκούρτη και Α. Σουρούνη. Το 2000 εξέδωσε το μυθιστόρημα "Κλειστόν λόγω μελαγχολίας", που ξεπέρασε τις σαράντα χιλιάδες αντίτυπα και μεταφράστηκε στα τουρκικά. Τελευταίο του βιβλίο είναι η συλλογή διηγημάτων "Ο πόθος καίει τα σωθικά" ("Κέδρος", 2004). Έχει γράψει, ακόμη, αισθητικά δοκίμια, καθώς και πολλές επιφυλλίδες δημοσιευμένες στην εφημερίδα "Τα Νέα", στη στήλη "Κουβεντιάζοντας".

Εκείνος & Εκείνος ''Το αυγό'' 
(1972 επι χούντας)
Ο Γ.Μιχαλακόπουλος για τη σειρά "ΕΚΕΙΝΟΣ ΚΙ ΕΚΕΙΝΟΣ"
Από τον «ΟΔΗΓΟ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ 1967-1998»
Retrodb.gr
Τέχνης  πονήματα
CLUB ΦΙΛΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΣΕΡΙΦΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.