Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2013

Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Θ΄ Λευκώματα Ιστορίας και Φυσικής Ιστορίας

   Στην προηγούμενη ανάρτηση αναφερθήκαμε στις εικονίτσες των Θρησκευτικών που κολλούσαμε στα τετράδια γράφοντας και την περίληψη του μαθήματος. Τώρα σ΄αυτήν την ανάρτηση θα παρουσιάσουμε δύο λευκώματα της Έκτης Τάξεως. Της Ιστορίας και της Φυσικής Ιστορίας.
  Οι εικονίτσες της Ιστορίας στην Έκτη Δημοτικού, αναφέρονταν στην Ελληνική Επανάσταση, γι΄αυτό και πολλές από αυτές ήταν πίνακες μεγάλων ζωγράφων ή παλιές λιθογραφίες. Τώρα κατά πόσο οι μαθητές εκείνης της εποχής εκτιμούσαν την παρουσίαση αυτή είναι ένα τελείως διαφορετικό ζήτημα!!
  Γράφαμε κατ' αρχήν την περίληψη του μαθήματος που βρισκόταν στο πίσω μέρος της εικόνας και μετά αφού την κόβαμε προσεκτικά την  κολλούσαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα στο πάνω μισό του τετραδίου (σαν τα τετράδια Αντιγραφής). Και έτσι η γνωστική διαδικασία έπαιρνε τέλος!  
  Η αλήθεια ήταν ότι την εποχή εκείνη που δεν υπήρχαν ούτε DVD, ούτε CD-ROM, ούτε Projectors και που και τα Slides ακόμη ήταν πολυτέλεια, οι εικονίτσες αυτές εκπλήρωναν και με το παραπάνω το "παιδαγωγικό τους καθήκον".
  Μετά στην κατανόηση του μαθήματος έπαιζε ρόλο και η περίληψη του μαθήματος που γράφαμε και παρόλο που ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία βοηθούσε αρκετά στην εκμάθηση και στην απομνημόνευση του γνωστικού αντικειμένου. Και αυτό αποδεικνύεται με το πόσο καλά θυμόμαστε κάποιες απ΄αυτές τις εικονίτσες ακόμα και μετά την παρέλευση δεκαετιών!
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ε΄ Αναγνωστικά - Αλφαβητάρια
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / ΣΤ΄ Άτλαντες και Χάρτες
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Ζ΄ Εικόνες Θρησκευτικών
Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Η΄ Φυσική Ιστορία, Ζωολογία, Φυτολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.