Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Με το χαμόγελο στα χείλη !

ΕΝΤΥΠΟ ΧΙΟΥΜΟΡ 
ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
Η πολιτική γελοιογραφία, με ρόλο σχολίου, σχεδόν στο σύνολό της, είχε στρέψει τα σατιρικά πυρά της στην ιταλική επίθεση και ήταν είτε σαρκαστική για τον εισβολέα, είτε διθυραμβική για τον ελληνικό στρατό στη νικηφόρα αντεπίθεσή του. Από τη μια μεριά συνέβαλλε στο να διατηρείται υψηλό το ηθικό του λαού και από την άλλη η ασφυκτική λογοκρισία δεν θα επέτρεπε κριτικά σχόλια για το δικτατορικό καθεστώς.

Η εξέλιξη στις επιχειρήσεις του μετώπου ήταν βολική λύση για γελοιογράφους και κρατούντες
Από τις χιλιάδες εμπνευσμένες γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν τότε, η ανθολόγηση εστιάστηκε περισσότερο στις μοναδικές χρωματιστές -που έχω υπόψη μου- με δημιουργό τον Σταμάτη Πολενάκη, του οποίου είναι φυσικά γνωστό το σουρεαλιστικό του χιούμορ. 
    Το πολενάκειο χιούμορ το συμπληρώνουν και μερικές ακόμα από άλλους Έλληνες γελοιογράφους, αναγκαστικά ως τυχαία επιλογή, γιατί η αξιολογική είναι αδύνατη.
   Οι χρωματιστές γελοιογραφίες, που ακολουθούν είναι του Σταμάτη Πολενάκη και δεν πρέπει να είχαν δημοσιευτεί σε εφημερίδα της εποχής. Ανήκουν σε συλλογή του Πολεμικού Μουσείου και προέρχονται από το άλμπουμ "Τον καιρό του Πολενάκη". (Εκδόσεις "Νέα Σύνορα-Α. Α. Λιβάνη",1996).
Όχι» 28ης Οκτωβρίου 
και το πρώτο ελληνικό animation
Για να γιορτάσουμε -με τον τρόπο μας- την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου αποφασίσαμε να σας δείξουμε το πρώτο ελληνικό animation. Δημιουργός του ο Σταμάτης Πολενάκης (το 1942) και θέμα του η αποτυχία του Μουσολίνι να καταλάβει την Ελλάδα. Διαβάστε ένα μικρό κείμενο/ αφήγηση του Πολενάκη για τις συνθήκες δημιουργίας και φυσικά δείτε το animation των 7 λεπτών. Όπως ζητούσε και ο ίδιος ο δημιουργός, να το κρίνετε με επιείκεια…..
Ο Πολενάκης διηγείται: «Μετά την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα, επήρα την οικογένειά μου και πήγαμε στην Σίφνο των Κυκλάδων, απ’ όπου κατάγομαι και εγκατασταθήκαμε στο πατρικό μου σπίτι. Για να αξιοποιήσω το χρόνο μου, εσκέφθηκα να φιλοτεχνήσω μια σειρά γελοιογραφιών και το κινούμενο σχέδιο. Εκεί είχαμε Ιταλική κατοχή από καμιά εκατοστή στρατιώτες με τους αξιωματικούς τους, καραμπινιέρους κ.λ.π. Όλοι αυτοί συνήθως μπαινόβγαιναν μέσα στα σπίτια με διάφορες προφάσεις. Φυσικά είχα λάβει τα μέτρα μου. Πρώτον, κανείς έξω από το σπίτι δεν ήξερε τίποτα και δεύτερον, είχα έτοιμη κρυψώνα δίπλα μου, που σε τρία δευτερόλεπτα ήταν κρυμμένο το σχέδιο που έφτιαχνα. Όσο για τα σύνεργα της σχεδίασης, χρώματα κ.λπ. είχα πλάι μου ένα ημιτελές αθώο τοπίο.» 
           ....Και έντυπο χιούμορ αλά Αγγλικά !
   Στο δεύτερο σκέλος του γελοιογραφικού αφιερώματος παρουσιάζονται σκίτσα -πολλά από αυτά δεν μπορείς να τα πεις γελοιογραφίες, αλλά επικά δραματουργήματα- από τον αγγλικό τύπο, που εξυμνούν την ελληνική αποκοτιά κόντρα στον πανίσχυρο εταίρο του Άξονα.   
 Οι δημοσιεύσεις αυτών των σκίτσων στον αγγλικό τύπο δεν ήταν για να συμβάλουν στη διατήρηση του υψηλού φρονήματος των  Ελλήνων, που έτσι κι αλλιώς δεν θα ήταν εύκολο να τα διαβάσουν, αλλά για να δώσουν παράδειγμα προς μίμηση στον αγγλικό λαό, που κι αυτός έδινε πολυμέτωπα τον “νυν υπέρ πάντων αγώνα” ενάντια στον άλλον σιδερόφρακτο εταίρο του Άξονα στην Ευρώπη και Αφρική και ενάντια στον ασιάτη εταίρο του Άξονα στο μέτωπο του Ειρηνικού.  
  Η σκοπιμότητα αυτή φαίνεται, εξάλλου, ξεκάθαρα σε πολλές από τις γελοιογραφίες, όπου πλάι στον Έλληνα, πάντα τσολιά, στέκει και ο Άγγλος φαντάρος ή ναύτης πολεμώντας μαζί τον Άξονα.
Δεινοθήσαυρος ο Φιλομαθής
LIfo
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Οι απόκρυφες sexy φωτογραφίες του Χίτλερ και του Μουσολίνι !! Αποκλειστικά πολεμικά ντοκουμέντα !
Ο Καραγκιόζης στο Μέτωπο !
Οι συνταγές της Κατοχής, της πείνας και του... Θανάτου !!
Τη Μέρα που σημάναν οι Καμπάνες της Λευτεριάς ! 
Μόδα στα χρόνια της Κατοχής !!
Νυχτερινή ζωή, το Πάσχα, στην Αθήνα του 1943 !
Το Πάσχα της ελευθερίας
Το «Όχι» του 1940, ο Μεταξάς και ο πρεσβευτής Γκράτσι
Ήρωες μετά την μάχη
Με το χαμόγελο στα χείλη και άλλα τραγούδια του Αλβανικού έπους !
Η αρχαιοκαπηλία την περίοδο της Κατοχής
Η ομαδική εκτέλεση ενός κρητικού χωριού (1941)
Το «όμορφο τέρας» κι άλλες διαβολικές γυναίκες της ναζιστικής εποχής
Οι πίνακες της Κατοχής και τα μικρά παιδιά
Τσολάκογλου : Προδότης ή ρεαλιστής ;
Η απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η πρώτη συνάντηση και άλλα συγκινητικά...
Οι τραυματίες του Αλβανικού Μετώπου
Οι Βαρελόφρονες
Βασίλης Χριστοδούλου, η ψυχή της ελληνικής γελοιογραφίας !
Η ερωτική ελληνική γελοιογραφία 
Η δεκαετία του '60, ο Χριστοδούλου και τα τεκμήρια της Εφορίας !!
"Ιουλιανές" γελοιογραφίες από τον Μητρόπουλο, τον Δημητριάδη και τον Μποστ !
Καθημερνώς "Νέον έργον" !!
Τουρίστες εν Ελλάδι !
Ο Βασίλης Χριστοδούλου, η "Βραδυνή" και το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 1973
Ο Σπαγγοραμένος του Πολενάκη και τα "μαθήματα Οικονομίας" απ' τις σελίδες του "Ρομάντζου" !
Άρχισαν οι Εκπτώσεις !!
Οι Ελληνικές Γελοιογραφίες πάνε σινεμά
Το "Κανάλι του Γέλιου", ο Μεμάς Τηλεκανάλης και άλλα παρόμοια... γελοιογραφικά !
Αποκριάτικα χαμόγελα
Οι Ελληνικές γελοιογραφίες σας εύχονται : "Καλό Πάσχα" !
Οι Ελληνικές Γελοιογραφίες βλέπουν τηλεόραση
Κουμ-καν και πάσης Ελλάδος !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.