Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Γελάτε 8192 φορές (και όποιον πάρει ο Χάρος) !

   Ένα από τα πολλά αγαπημένα βιβλία της παιδικής μου ηλικίας ήταν και ένα βιβλιαράκι-παιχνίδι από τις Εκδόσεις "Αστήρ" Αλ. & Ε. Παπαδημητρίου, με υπέροχη εικονογράφηση, ωραίο δέσιμο με χοντρές σελίδες και με τον τίτλο "Γελάτε 8192 φορές" !
   Ήταν πρωτοποριακό για την εποχή του, γιατί ήταν βιβλίο-παιχνίδι και κατά κάποιο τρόπο διαδραστικό. 
   Υπήρχαν 32 πανέμορφες φιγούρες, μία σε κάθε σελίδα, από ήρωες και μορφές της παιδικής ηλικίας (Χοντρός και Λιγνός, Χιονάτη, Καραγκιόζης, Σιορ Διονύσιος, Ντόναλντ Ντακ, Μίκυ Μάους, μια Αραπίνα χορεύτρια, ένας κούνελος, ένας κλόουν, ένας Κινέζος, μία γάτα, ένας γάιδαρος, η κυρά-Αλεπού, παιδάκια, ένας τσολιάς και πολλές άλλες φιγούρες) και η κάθε φιγούρα ήταν χωρισμένη σε τρία μέρη: κεφάλι, σώμα και πόδια.
   Το αστείο της υπόθεσης λοιπόν ήταν, ότι μπορούσες να συνδυάσεις κάθε κεφάλι με διαφορετικό σώμα και πόδια και να βγάλεις μια δικιά σου καινούρια αστεία φιγούρα. Μάλιστα όπως μας πληροφορεί και η παραπάνω φωτογραφία μπορούσες να φτιάξεις 8192 φιγούρες, εξ ου και ο τίτλος του βιβλίου!
  Για του λόγου το αληθές, η χαρακτηριστική φιγούρα της Αραπίνας που χόρευε, μπορούσες να  συνδυάσεις το κεφάλι της με το σώμα του Καραγκιόζη και με τα πόδια του Μίκυ Μάους!!
  Παρόλο που ο εικονογράφος αυτού του βιβλίου παραμένει άγνωστος, αυτό το βιβλίο στα παιδικά μου μάτια φάνταζε σαν ένας ανεκτίμητος θησαυρός, και αν και έχουν περάσει δεκαετίες και το βιβλίο έχει χαθεί, οι χρωματιστές του φιγούρες πάντα υπάρχουν χαραγμένες ολοζώντανες στο μυαλό μου, όταν σκέφτομαι τα αγαπημένα βιβλία της παιδικής μου ηλικίας!
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Οι εγκυκλοπαίδειες του Κωστάκη και της Ελενίτσας   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.