Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Τα πρώτα μεταπολεμικά Καλλιστεία του 1952 στην Ελλάδα...

Γενικά περί Καλλιστείων 
   Στην αρχή ήταν τρεις που διεκδικούσε η κάθε μια για λογαριασμό της τον τίτλο της “καλλίστης”: Η Αθηνά, η Αφροδίτη και η Ήρα κατά αλφαβητική σειρά. Την “πετριά” τους την έβαλε η Έρις, η θεά της διχόνοιας. Η συνέχεια, γνωστή.
Επιμύθιο: Και τα Καλλιστεία, όπως και τόσες άλλες Τέχνες και Επιστήμες, έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα!
  


  Οι Αμερικανοί, που ήθελαν να δείξουν ότι ο θεσμός είναι προϊόν της δικής τους φαντασίας, όσο αφορά σε θέματα “Showbusiness” απέφυγαν να χρησιμοποιήσουν έστω και εξαμερικανισμένα τον ελληνικό όρο “Καλλιστεία” -πράγμα που έχουν κάνει σε μύριες όσες ορολογίες- και ονόμασαν τον Διαγωνισμό Ομορφιάς (Κάλλους) “Beauty Contest”.
  

   Η ελληνική ομορφιά, όμως δεν το έβαλε κάτω!.. Οι Ελληνίδες δεν έπαψαν ποτέ να είναι όμορφες,να το επιδεικνύουν και να το αποδεικνύουν!.. Να είναι σύγχρονες Καρυάτιδες!
Οι πρώτες διακρίσεις
 Στον πρώτο ευρωπαϊκό διαγωνισμό ομορφιάς το 1929, η Πατρινή Ασπασία Καρατζά, αναδεικνύεται 2η Μις Ευρώπη και στην αμέσως επόμενη χρονιά, το 1930 η Αλίκη Διπλαράκου (1912-1993) με καταγωγή από τη Μάνη και κάτοικος Αθήνας κάνει “τρεμπλ” που λένε και στα αθλητικά.

 
  Ανακηρύσσεται διαδοχικά: “Μις Αθήνα”, “Μις Ευρώπη” και “Μις Κόσμος”! Έως στις παραμονές του Πολέμου διεξάγονται μεν καλλιστεία, αλλά οι Ελληνίδες εκπρόσωποι δεν έχουν να επιδείξουν διακρίσεις στα διεθνή.
Τα πρώτα Μεταπολεμικά 
Καλλιστεία του 1952
   Τι σχέση έχει η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη με τα καλλιστεία; Καμία. Αυτό σκέφτηκαν πολιτικοί και κοσμικοί το 1952 και γι’ αυτό, τέσσερις μέρες μετά την εκτέλεσή του Μπελογιάννη, πήγαν με τα σμόκιν και τις τουαλέτες τους στα πρώτα μεταπολεμικά καλλιστεία που έγιναν στην Πλατεία Συντάγματος.
Ο θεσμός, λοιπόν, ανασυσταίνεται το 1952 με πρώτη διοργανώτρια την εφημερίδα “Έθνος” και το Σάββατο 5 Απριλίου, διοργανώνεται ο τελικός με πάσα λαμπρότητα στο ξενοδοχείο της Μεγάλης Βρετανίας, 
  παρουσία του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως και προεδρεύοντος του υπουργικού συμβουλίου του Σοφοκλή Βενιζέλου (λόγω ασθενείας του πρωθυπουργού Ν. Πλαστήρα)
  και του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου, αρχηγού του πολιτικού σχηματισμού “Ελληνικού Συναγερμού” και σχεδόν ολόκληρη την υψηλή κοινωνία της Αθήνας. 
  Ψυχή της διοργάνωσης ο πρύτανης, τότε, του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ σε εφημερίδες και ραδιόφωνο ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μαμάκης.
  Ο διαγωνισμός είχε τεράστια αίγλη. Παρουσιαστές ήταν η Μέλινα Μερκούρη και ο Μίμης Φωτόπουλος. 
  Το τραγούδι για την περίσταση έγραψε ο Μίμης Τραϊφόρος. Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής ήταν η Μαρίκα Κοτοπούλη.
 


   Από τις πρώτες δημοσιεύσεις φωτογραφιών των υποψηφίων κοριτσιών στην εφημερίδα με μαγιό ξεχωρίζουν οι επικρατέστερες: Οι Κρητικές Νταίζη Μαυράκη με το ψευδώνυμο “Ακρωτήρι” και Βιργινία Πετιμεζάκη. Από κοντά τους και η Χαρούλα Γεωργατζά. 
  Στη διάρκεια της τελικής αναμέτρησης το κοινό έχει χωριστεί σε Μαυρακικούς, Πετιμεζακικούς και Γεωργατζικούς, ενώ ο Παπάγος ερωτηθείς, αυτός ποια θα διάλεγε ως “νέος Πάρις” να δώσει το μήλο, απαντά διπλωματικά, πως θα ήταν ευτυχής να τις είχε όλες στο κόμμα του!
Μια ακόμη υπενθύμιση 
Και για να μην ξεχνιόμαστε, υπενθυμίζουμε πάλι: Η Αθήνα δεν ήταν τόσο ξέγνοιαστη, όσο η χολλυγουντιανών προδιαγραφών βραδιά των Καλλιστείων ήθελε να δείξει.
  Αναφέραμε ότι, λίγο πριν από τα χαράματα της περασμένης των Καλλιστείων Κυριακής (30 Μαρτίου), είχε εκτελεστεί στο Γουδή ο Νίκος Μπελογιάννης και τρεις σύντροφοί του, παρά τη διεθνή κινητοποίηση, θύματα της μετεμφυλιακής πολιτικής μισαλλοδοξίας, που κυβερνούσε πάνω από νόμους και κυβέρνηση….
  Όμως παρ' όλα αυτά, 
όλα κύλησαν όμορφα και πανηγυρικά. 
  Άλλωστε τι να έκαναν οι άνθρωποι; Να τα έβαφαν μαύρα επειδή πριν τέσσερις μέρες είχε εκτελεστεί, σχεδόν συνωμοτικά, μετά από στημένη δίκη και χωρίς αδιάσειστα στοιχεία, ο Νίκος Μπελογιάννης μαζί με τους συντρόφους του, που κρίθηκαν ένοχοι για κατασκοπεία;
Ένα μικρό κουτσομπολιό
  Εκεί, στα Καλλιστεία, ο νεαρός βουλευτής Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γνώρισε την όμορφη Αθηναία Μαρίκα Γιαννούκου, κόρη εύπορης οικογένειας. 
    Ο Μητσοτάκης είχε κάθε λόγο να βρίσκεται στη πασαρέλα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετάνια. Διαγωνιζομένη ήταν η ξαδέλφη του Νταίζη Μαυράκη, που κέρδισε πανηγυρικά το διαγωνισμό με το ψευδώνυμο Ακρωτήρι.
ΥΓ: Τελικά ο Κωνσταντίνος παντρεύτηκε τη Μαρίκα και έζησαν αυτοί καλά, καλύτερα, κάλλιστα.
Και άλλες επιτυχίες
  Απλώς μόνο για την ιστορία να προσθέσουμε ότι η Σταρ Ελλάς Νταίζη Μαυράκη στα Καλλιστεία για την ανάδειξη της “Μις Υφήλιος”, λίγο καιρό αργότερα, αναδείχθηκε 2η αναπληρωματική Μις Υφήλιος και την ίδια θέση κατέλαβε στα Καλλιστεία για την ανάδειξη της “Μις Ευρώπη” η Πετιμεζά.
Έως και το 1996, όπου η Ειρήνη Σκλήβα ντουμπλάρει την επιτυχία της Κορίνας Τσοπέη που είχε αναδειχθεί “Μις Υφήλιος” το 1964,  πολλές Ελληνοπούλες κατέλαβαν θέσεις μέσα στην πρώτη πεντάδα στους τίτλους της “Μις Υφήλιος” “Μις Ευρώπη” και άλλων σχετικών διεθνών τίτλων ομορφιάς με κορυφαίες τις Πάρη Λεβάντη και Μαρία Τσιντικίδου (Μις Ευρώπη 1960 και 1992 αντίστοιχα),
Αλεξάνδρα Λαδικού και Εβελίνα Παπαντωνίου (2η Μις Υφήλιος 1953 και 2001 αντίστοιχα), Έφη Μελά, Τζούλια Κουμουνδούρου και Έφη Πλούμπη (3η Μις Κόσμος 1954, 1955 και 1966 αντίστοιχα).
Trivia
Μετά τα Καλλιστεία 
  Ο επίζηλος τίτλος της Σταρ Ελλάς έχει και τις υποχρεώσεις του. Από την επομένη κιόλας μέρα επαφή με τον κόσμο να την γνωρίσουν από κοντά στους μεγάλους κινηματογράφους του κέντρου που έλεγχε ο παραγωγός και κινηματογραφικός εισαγωγέας Μιχαηλίδης, μέλος της κριτικής επιτροπής και χορηγός των Καλλιστείων.
Αλλά έχει και ανεπανάληπτες ευτυχισμένες στιγμές...
Σημαιοφόρος στην παρέλαση μπροστά από τις συμμαθήτριές της κατά την έναρξη των γυμναστικών επιδείξεων στις αρχές Ιουνίου του 1952. Η Νταίζη Μαυράκη ήταν ακόμα τότε μαθήτρια στo Β' Γυμνάσιο Θηλέων της Αθήνας
 Ο κόσμος την αποθεώνει και χαμογελάει ευτυχισμένη... Στιγμές που ούτε κι αυτές ξεχνιούνται. 
Το 1954 δοκίμασε την τύχη της στον Κινηματογράφο πρωταγωνιστώντας σε μια και μοναδική ταινία.Η κινηματογραφική καριέρα ήταν μια κάπως φυσιολογική συνέχεια της συμμετοχής στα Καλλιστεία. 
  Η "αντίπαλός" της η Βιργινία Πετιμεζάκη έπαιξε σε περισσότερες.
Η ταινία στην οποία έπαιξε είχε τίτλο "Νυχτερινή Περιπετεια" και ήταν διασκευή του μυθιστορήματος "Μενεξεδένια Πολιτεία" σε σενάριο και σκηνοθεσία από τον συγγραφέα του βιβλίου΄Αγγελο Τερζάκη.
 Την Μαυράκη την πλαισίωναν κορυφαίοι ηθοποιοί όπως: o Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Νίκος Τζόγιας. η Μαρία Αλκαίου, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η δε μουσική ήταν του Μάνου Χατζιδάκι. 
Τι έγραψε η εφημερίδα "Το Έθνος"
για τα Καλλιστεία του 1952
Δεινοθήσαυρος ο φιλομαθής 
Η Μηχανή του Χρόνου
Ο Πάγκαλος και τα... 30 εκατοστά !
Ολυμπιακές Αφίσες
Έλληνες στο εξώφυλλο του Time

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.