Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013

Ελπίδα: Μια τραγουδίστρια "ελπίδα" της ποπ μουσικής του '70 και του ΄80...

  Η Ελπίδα (πραγματικό όνομα Ελπίδα Καραγιαννοπούλου) είναι Ελληνίδα τραγουδίστρια του ποπ και του ελαφρολαϊκού στερεώματος, με περίοδο ακμής τις δεκαετίες του ΄70 και του '80. 
  Γεννήθηκε στη Σπερχειάδα της Φθιώτιδας το 1950 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ο αδερφός της Κώστας Καράλης είναι κι αυτός τραγουδιστής.
Εμφανίστηκε στην δισκογραφία με το δίσκο "Δεν τον είδα" (1972)
Μια ροκ-όπερα;
Το 1975, συμμετείχε και στην ροκ όπερα "Τρωικός Πόλεμος", στο ρόλο της Ωραίας Ελένης. Δημιουργοί και συνυπεύθυνοι του εγχειρήματος αυτού, οι Γιάννης Κοζάτσας και Γιάννης Πετρίτσης (έγραψαν τις μουσικές και ο Πετρίτσης τους στίχους).
   Η ενορχήστρωση ήταν του Νίκου Ιγνατιάδη, κι αν οι δημιουργοί αυτοί δεν σας κάνουν για πολύ ροκ, διαβάστε και τη διανομή των ρόλων για να καταλάβετε ότι στη πραγματικότητα μιλάμε για ποπ-όπερα:
Οδυσσέας:Κώστας Τουρνάς, Πάρις:Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Ελένη:Ελπίδα, Αχιλλέας ο συγχωρεμένος Charlie (Ιπποκράτης Εξαρχόπουλος), Αγαμέμνων:Γιώργος Πολυχρονιάδης, Πάτροκλος ο συγχωρεμένος επίσης Βλάσσης Μπονάτσος, Έκτορας:Δάκης, Ανδρομάχη:Μαρίνα. Συμμετείχαν επίσης ο Γ. Μούτσιος (Λαοκόων), Γ. Πετρίτσης (Αγγελιοφόρος), Σ. Δαμιανός (Κάλχας)
   Κρίνοντας με σημερινά δεδομένα, το αποτέλεσμα μπορεί να μοιάζει αφελές, αλλά δεν παύει να αποτελεί τουλάχιστον ιστορικό δεδομένο και προσπάθεια, που δεν είχε συνέχεια, όπως δεν είχαν συνέχεια οι ροκ όπερες για περισσότερο από μία δεκαετία. Ο δίσκος επανεκδόθηκε σε cd το 1994.
Συμμετοχές σε φεστιβάλ
Πήρε μέρος στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision δύο φορές. Την πρώτη εκπροσώπησε την Ελλάδα το 1979 στην Ιερουσαλήμ με το τραγούδι "Σωκράτης", κατακτώντας την 8η θέση με 69 βαθμούς. 
  Τη δεύτερη εκπροσώπησε την Κύπρο το 1986 στο Μπέργκεν της Νορβηγίας με το τραγούδι "Τώρα ζω", λαμβάνοντας την 20η και τελευταία θέση με 4 βαθμούς.
  Διαγωνίστηκε επίσης και στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 1972 με το τραγούδι "Δεν τον είδα" (το τραγούδι αυτό έδωσε τον τίτλο στον πρώτο της δίσκο) 436 βαθμοί, 7η θέση  
  και το 1976 με το τραγούδι "Άναψέ μου το φως" 164 βαθμοί, 9η θέση.(Το 1973 επίσης με το «Στάξε μέλι», 272 βαθμοί, 7η θέση στον Α' ημιτελικό [δεν προκρίθηκε στον τελικό])
Συνεργασίες
Έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς έλληνες συνθέτες και ερμηνευτές
  Το 1997 συνεργάστηκε με το συγκρότημα Ημισκούμπρια στη διασκευή του τραγουδιού του Κώστα Τουρνά "Στην παλιά ντισκοτέκ". Τα τελευταία χρόνια απέχει από τη δισκογραφία.
  Η Ελπίδα, είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και «ζεστές» φωνές στην ελληνική μουσική σκηνή, με μια σεμνή, αξιοπρεπή και σημαντική παρουσία στο χώρο. 
  Έχει στο ενεργητικό της σημαντικές και διαχρονικές επιτυχίες, που δεν πρόκειται ποτέ να την αφήσουν στη λήθη.
Ο Κώστας Χατζής , 
η Ελπίδα και ο Δάκης
Ο Κώστας Χατζής είναι μια ειδική και μοναχική περίπτωση στο χώρο του ελληνικού τραγουδιού, αλλά πολύ αξιόλογη! Στα πρώτα του βήματα τραγούδησε σε 45άρια ,με την ιδιότυπη φωνή του, Μαρκόπουλο, Ξαρχάκο, Πλέσσα...
  Έκανε καριέρα στις μπουάτ της Πλάκας και κυρίως στον αγαπημένο του "Σκορπιό". Το ταλέντο του στη σύνθεση το θεωρώ μοναδικό. 
  Μπολιασμένο με ακούσματα από τα ρεμπέτικα, τα λαϊκά, τα δημοτικά και τα τσιγγάνικα μας έδωσε υπέροχα τραγούδια. Η στιχουργός που συνεργάστηκε περισσότερο ήταν η σημαντική Σώτια Τσώτου. 
  Στις 15 Μαρτίου 1977, στην μπουάτ "Σκορπιός" ο σπουδαίος ηχολήπτης Γ.Σμυρναίος ηχογράφησε για λογαριασμό της PHILIPS, μια παράσταση του Κ. Χατζή. Το όνομα του τριπλού δίσκου "ΕΛΠΙΔΑ-ΔΑΚΗΣ στου Κ. ΧΑΤΖΗ".
   Σ' αυτή τη μουσική παράσταση -ένα χρόνο μετά τη μεγάλη επιτυχία του ΡΕΣΙΤΑΛ με τη Μαρινέλλα- ο Κ.Χατζής προτείνει δυο τραγουδιστές του λεγόμενου "μοντέρνου" τραγουδιού 
  και τους οδηγεί σε άλλα μονοπάτια, σε άλλες μουσικές φόρμες, σε άλλου είδους τραγουδιού με έντονο κοινωνικό προβληματισμό! Δύσκολο το εγχείρημα αλλά εκείνος τολμά! 
  Το άλμπουμ έχει νέο υλικό του Κώστα Χατζή που απλώνεται σε 3 LP! Οι τραγουδιστές ακούγονται με συνοδεία μόνο της κιθάρας του Κ. Χατζή αλλά και με ορχήστρα σε δ/νση του Κ. Κλάββα (μεγάλη ιστορία κι αυτός).
  Τα τραγούδια είναι πολύ καλά! Η ερμηνεία του Κώστα Χατζή είναι υπέροχη. Η έκπληξη όμως έρχεται από τους δυο "μοντέρνους"- της εποχής -τραγουδιστές , την Ελπίδα και τον Δάκη. 
 Είναι λιτοί -καμιά σχέση με τους προσωπικούς δίσκους τους- και φαίνεται ότι αγάπησαν πολύ αυτά τα τραγούδια. Τραγουδούν μ’ ένα τρόπο μοναδικό τα τραγούδια του Χατζή.  
  Προσπάθησαν να μπουν στον «κόσμο» του, στο ύφος του. Απαρνήθηκαν τις μανιέρες του «μοντέρνου» και βγήκαν σπουδαίοι! 
  Τα τραγούδια θα γίνονταν σίγουρα επιτυχίες και θα τους άκουγε -περισσότερο- κι ένα άλλο κοινό, πέρα από το τότε νεανικό....
Αλλά... υπάρχει κι αυτό το αλλά... Ο δίσκος λίγους μήνες από την κυκλοφορία του σταμάτησε να υπάρχει στα ράφια των δισκοπωλείων! 
  Όσοι πρόλαβαν να τον αποκτήσουν καλώς..οι άλλοι-οι πολλοί- δεν τον άκουσαν ποτέ! Πολλοί-σήμερα- δεν ξέρουν καν την ύπαρξή του! Ακόμα και σήμερα που έχουν εκδοθεί ένα σωρό δίσκοι σε cd, ο συγκεκριμένος δίσκος δεν υπάρχει σε τέτοια έκδοση...
  Τραγούδια που πρωτοτραγουδήθηκαν σε αυτό το δίσκο τα ξέρετε... Είναι τα : "Αντίο, λοιπόν αντίο", "Η γαλαρία", "Είναι απλό", "Η κυρία με το σκυλάκι"... Τα τρία πρώτα τα τραγούδησε και τα ξέρετε από τη Μαρινέλλα,στο δίσκο «Μαρινέλλα-Αθηναίοι» λίγους μήνες μετά. 
  Εγώ θα ξεχώριζα μεταξύ άλλων τα : "Σε ανάμνηση", "Πάλιωσε η πόλις", "Κάθε που θα σουρουπώσει", "Το γράμμα", "Ο χαρταετός", "Μικρή ζωή", "Ήρθες αγάπη", “Σαν μάνα σε μεγάλωσα” , “Χρόνια περιμένω”... 
  Κρίμα που δεν έχει εκδοθεί σε cd για να μπορέσετε να τον ακούσετε! Και σε LP είναι πολύ δύσκολο να τον βρείτε. Πιστεύω ότι τα τραγούδια άξιζαν καλύτερη τύχη! 
  Ελπίζω η εταιρεία να τον ανακαλύψει και να τον εκδώσει και που ξέρετε, μπορεί ορισμένα τραγούδια να κάνουν την καριέρα που τους άξιζε!
Τα τραγούδια | Μουσική: Κώστας Χατζής
Τα τραγούδια του δίσκου
(Τραγουδά ο Κώστας Χατζής)
1. Σε ανάμνηση (Σ. Τσώτου)
2. Μια καλημέρα-μια καλησπέρα (Σ. Τσώτου)
3. Κι ήρθε η στιγμή (Σ. Τσώτου)
4. Θυμάμαι (Σ. Τσώτου)
5. Ο προφήτης (Σ. Τσώτου)
6. Πέρασε και τούτη η μέρα (Σ. Καμπάνης)
7. Τραγούδησέ μου πάλι απόψε (Μ. Θειόπουλος)
8. Μα δεν πειράζει (Μ. Θειόπουλος)
9. Πάλιωσε η πόλις (Μ. Θειόπουλος)
10. Είναι απλό (Μ. Θειόπουλος)
(Τραγουδά ο Δάκης)
1. Κάθε που θα σουρουπώσει (Μ. Θειόπουλος)
2. Σάββατο στην Ιεριχώ (Σ. Τσώτου)
3. Το γράμμα (Σ. Τσώτου)
4. Ο χαρταετός (Σ. Τσώτου)
5. Η γαλαρία (Σ. Τσώτου)
6. Χαράζαμε (Μ. Κουφιανάκης)
7. Το όνειρο μιας Κυριακής (Σ. Τσώτου)
8. Γήπεδο είναι η ζωή (Μ. Κουφιανάκης)
(Τραγουδά η Ελπίδα)
1. Μικρή ζωή (Σ. Τσώτου)
2. Τι είναι η αγάπη με ρωτάς (Η. Λυμπερόπουλος)
3. Και με ρωτάς (Σ. Τσώτου)
4. Έλεγα πάντα (Η. Λυμπερόπουλος)
5. Αντίο (Σ. Τσώτου)
6. Απαλός σαν εφήμερο σύννεφο (Σ. Τσώτου)
7. Μου είπες «σ' αγαπώ» (Σ. Τσώτου)
(Τραγουδά ο Κώστας Χατζής-Στίχοι: Σώτια Τσώτου)
1. Και επί γης ειρήνη
2. Στρατιώτη γύρνα πίσω
3. Εμείς κι η ιστορία
4. Εγώ λατρεύω την ειρήνη
5. Η γη ακόμα ζει
6. S.O.S. 
(Τραγουδούν ο Δάκης, η Ελπίδα και ο Κώστας Χατζής)
1. Πες πως ήμουνα λουλούδι του ουρανού (Ο. Γιόρντης)
2. Το βράδυ που χωρίσαμε (Τ. Τσιρμπίνος)
3. Χρόνια περιμένω (Προσμονή) (Τ. Τσιρμπίνος)
4. Σαν μάνα σε μεγάλωσα (Σ. Καμπάνης)
5. Ήρθες αγάπη (Σ. Τσώτου)
6. Το σ' αγαπώ είναι μια λέξη (Μ. Κουφιανάκης)
7. Η κυρία με το σκυλάκι (Μ. Κουφιανάκης)
8. Ο Γιάννης (Η. Λυμπερόπουλος)
9. Λεφτά ποτέ μην αποκτήσω (Μ. Κουφιανάκης)
10. Στην πολιτεία (Μ. Κουφιανάκης)
11. Δεν συνεχίζω (Σ. Τσώτου)
12. Στην πολιτεία (Μ. Κουφιανάκης) 
Δισκογραφία
Δεν τον είδα (1972)
Ελπίδα (1973)
Κοίτα το φως (1975) 
Επί σκηνής (1975)
Ελπίδα (1976)
Μπορεί (1978)
Σωκράτης Eurovision '79 (1979)
Ελπίδα (1979)
Τα ωραιότερα τραγούδια μου (1979)
Με την Ελπίδα (1981)
Με λόγια απλά (1983)
Φλας (1987)
16 από τα ωραιότερα τραγούδια (1988)
Έλα να παίξουμε (1989)
Τραγουδώντας τις εποχές, 10 (1990)
Σελίδα 16 (1990)
Το παλιό να λέγεται (1992)
Μεσ' στη νύχτα χάθηκα (1994)
1994 - Τα ωραιότερα μου τραγούδια
Ζήλεια/Καμένο χαρτί (1994, maxi single)
Το λάθος και το πάθος (1995)
Με τραγούδια και λόγια τα ωραιότερά μου, 1972-87 
(1997, συλλογή) 
Οι Επιτυχίες μου (1998)
Στη ντισκοτέκ (1998)
Με τραγούδια και λόγια (2007)
Βικιπαίδεια 
Μουσική Κιβωτός
e-orfeas.gr
madblog.gr
Εικόνες: Creek Comics
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.