Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Sleep for us ? (Σλιπ φοράς;)

   Στις δεκαετίες του '60 και του '70 τα δεδομένα στο κεφάλαιο "Μόδα-Στυλ" αλλάζουν ολοκληρωτικά και γίνονται κοσμοϊστορικές αλλαγές! 
   Φυσικά δεν μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη και η "εσωτερική" μόδα των εσωρούχων, που καθρεφτίζει και στιγματίζει τις πιο προσωπικές μας στιγμές!
   Μέχρι τότε οι γιαγιάδες φορούσαν τις μακριές κιλότες μέχρι το γόνατο και οι παππούδες τα γνωστά μάλλινα ή βαμβακερά μακριά σώβρακα μέχρι τον αστράγαλο τα οποία το Χειμώνα συνοδεύονταν και από μακριές φανέλες μέχρι τον καρπό και κουμπάκια στο λαιμό! "Πλήρης κάλυψη" που λένε!
 
 Οι πιο νέοι φορούσαν κοντά σωβρακάκια (τότε δεν τα έλεγαν ακόμα "μποξεράκια") και κοντομάνικα άσπρα φανελάκια το Χειμώνα ή αμάνικα (αθλητικά υποτίθεται) για το Καλοκαίρι με τα οποία μάλιστα έβγαιναν και στον "έξω κόσμο". 
  Τότε, λοιπόν, εμφανίζονται δειλά-δειλά και τα σλιπ! Άσπρα, με φαρδύ λάστιχο, με τις τρεις ρίγες και το άνοιγμα (το οποίο μόνο λειτουργικό δεν ήταν), που κυριάρχησε με τον καιρό στις νεαρές ηλικίες και αργότερα επικράτησε ανά το πανελλήνιο!
  Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία τον πρώτο καιρό το θεωρούσαν "αδελφίστικο" και επέμεναν τα πρώτα χρόνια στα σώβρακα που υποδήλωναν "άντρα βαρβάτο" που δεν ήθελε περιορισμούς στα "όργανά" του, φορώντας σλιπ, που έμοιαζαν με τις μεγάλες γυναικείες κιλότες!
   Όμως, το σλιπ ήταν "γραφτό" να επικρατήσει και έτσι άνθησαν ή εξελιχθηκαν και μεγάλες βιοτεχνίες εσωρούχων όπως η "Ατθίς", η "Μινέρβα", η "Palco" κ.α.
  Παράκάτω θα κλείσουμε το αφιέρωμα με αναφορά σε μια από τις πιο γνωστές βιοτεχνίες εσωρούχων όπως η "Ατθίς".
  Η απαρχή της λειτουργίας της πλεκτοβιομηχανίας “ΑΤΘΙΣ” βρίσκεται στο 1937 όταν ο Κ. Αναστασιάδης τοποθέτησε μια πλεκτομηχανή σε ένα υπόγειο της οδού Πολυκλείτου στην Αθήνα. Στα επόμενα δυο χρόνια ο Κ. Αναστασιάδης συνεργάζεται με τους Σ. Εβλιά και Γ. Σώζο, ιδρύοντας την ιστορική αυτή πλεκτοβιομηχανία.  
   Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το εργοστάσιο στην οδό Ερμού 136, όπου μεταφέρθηκε η νεοσύστατη βιομηχανία λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος του 1940, λειτουργούσε με μοναδικό σκοπό την συντήρηση και επιβίωση του προσωπικού.
   Η απελευθέρωση οριοθετεί την αρχή μιας περιόδου ανάπτυξης για την εταιρεία. Εκτός της ριζικής ανανέωσης του μηχανολογικού εξοπλισμού και την υιοθέτηση νέων τεχνικών παραγωγής και εργασίας, η “ΑΤΘΙΣ” πρωτοπόρησε εισάγοντας στην ελληνική αγορά το 1950 και το 1955 τα ανδρικά σλίπ και τα τρυπητά εσώρουχα αντίστοιχα. 
  Τα δυο αυτά προϊόντα ήταν εντελώς ξένα στην αγορά της Ελλάδας, και ενώ αρχικά υπήρχε σκεπτικισμός για το πώς θα τα υποδεχτεί το αγοραστικό κοινό, πολύ γρήγορα έγιναν αποδεκτά μέχρι που σήμερα θεωρούνται κλασσικά ανδρικά εσώρουχα.
  Το 1957 εισάγονται στην ελληνική αγορά τα ισοθερμικά εσώρουχα με την ονομασία THERMOFAN. Κατασκευασμένα από νήματα PVC, και έχοντας μοναδικές ισοθερμικές και αντιρρευματικές ιδιότητες, αποτελούν μέχρι και σήμερα μια μοναδική καινοτομία.
   Άλλος ένας σημαντικός σταθμός στην ιστορία της εταιρείας αποτελεί η πολυετής συνεργασία με την Jockey International στους τομείς της κατασκευής και της εμπορίας των διεθνούς φήμης εσωρούχων “Jockey”, η οποία ξεκίνησε το 1966.
  Στα χρόνια που ακολουθούν, διάφορα ατυχή γεγονότα (θάνατοι ιδρυτών, διαφωνίες συνεταίρων) επεμβαίνουν στην ανοδική πορεία της επιχείρησης. Μετά από πολλές περιπέτειες, η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί από το 1990 κάτω από την διεύθυνση του Ν. Κυρκιλή. Το 1993, αρχίζει η παραγωγή και διάθεση των μάλλινων και μαλλοβάμβακων εσωρούχων ARCADIA, τα οποία λόγω της υψηλής τους ποιότητας κέρδισαν αμέσως την πρώτη θέση στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
  Με την προσθήκη και αυτών των προϊόντων, τα εσώρουχα “ΑΤΘΙΣ”, “ARCADIA”, και “THERMOFAN” είναι μια από τις πληρέστερες συλλογές εσωρούχων της ελληνικής αγοράς.
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Η ιστορία του σουτιέν ή μαστόδετου για τους αρχαιοελληνιστάς !
Όλα όσα θέλατε πάντα να μάθετε για το Μαγιό και δεν τολμούσατε να ρωτήσετε!
Η εποχή της σαγιονάρας
Τσεμπέρι και πάσης Ελλάδος ! 
 Ο κόσμος όλος σε μία τσάντα  
Μόδα στα χρόνια της Κατοχής !! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.