Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Μικρέ μου Ήρωα, Γιώργο Θαλάσση.

    Έχουν γραφτεί άπειρες σελίδες για τον "Μικρό Ήρωα", τους χαρακτήρες του, τις εκδόσεις του, το συγγραφέα του, τον εικονογράφο του, που ότι και να προσθέσω θα ήταν περιττό και γνωστό. Γι' αυτό θα κάνω μια αναφορά όχι σε πληροφορίες και σε λίστες, αλλά θα παρουσιάσω τα συναισθήματα, τις σκέψεις και το άρωμα της εποχής εκείνης.
      Κατ΄αρχήν ο βασικός ήρωα είναι ο Γιώργος Θαλάσσης, το επονομαζόμενο και Παιδί-Φάντασμα.Ο Γιώργος ήταν ένα ορφανό δεκατριάχρονο αγόρι - οι γονείς του είχαν σκοτωθεί σ'έναν βομβαρδισμό - με πάρα πολλές επιδεξιότητες και χαρίσματα. Ήξερε να μιλάει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και τούρκικα. Ακόμη είχε εκπαιδευθεί στο τζούντο και στο ζίου ζίτσου, μεταμφιεζόταν με θαυμαστή ταχύτητα και επιτυχία και είχε διδαχθεί από έναν βοσκό ένα μυστηριώδες σφύριγμα για να εξημερώνει τα άγρια σκυλιά!!. Από μια περίεργη ιδιοτροπία της φύσης έβλεπε στο σκοτάδι σαν να ήταν μέρα και εννοείται ότι ήταν τέλειος στη σκοποβολή, στο πέταγμα μαχαιριού και στο να λύνει κόμπους !!! Αποκορύφωμα ήταν μια ανατολίτικη τεχνική που είχε διδαχθεί και με τη δύναμη της σκέψης έκανε τον εαυτό του.... αόρατο !!!
     Βοηθός του Γιώργου και αιώνια και μοναδική αγαπημένη του - πλατωνικά εννοείται - ήταν η Κατερίνα ή αλλιώς Νίκη,το Κορίτσι-Φάντασμα, ή Ελλάς η Γαλάζια Θύελλα. Ήταν ένα κοριτσάκι 12 χρονών που μεταλλάχτηκε σε έναν φοβερό εχθρό των Γερμανών! Ήταν ορφανή από μητέρα και ο πατέρας της ο "Κεραυνός" ήταν αρχηγός μιας πατριωτικής οργάνωσης. Στα πρώτα τεύχη του περιοδικού ο Γιώργος και ο Σπίθας σώζουν την Κατερίνα, γνωρίζουν τον πατέρα της και γίνονται μέλη της οργάνωσης. Όταν ύστερα από αρκετά τεύχη πεθαίνει ο "Κεραυνός", αρχηγός γίνεται ο Γιώργος Θαλάσσης και προστάτης της Κατερίνας, όπως είχε υποσχεθεί στον ετοιμοθάνατο πατέρα της!
       Ο Σπίθας ήταν το τρίτο μέλος της παρέας και το πραγματικό του όνομα ήταν Νίκος Κατσανίκος του Γεωργίου και της Πηνελόπης. Ήταν ένα χοντρό και "αδιάκοπα πεινασμένο" παιδί και ο ¨αστείος" της παρέας. Η πείνα του ήταν ακόρεστη και συνέχεια καταβροχθίζει κουραμάνες,κοτόπουλα και λουκάνικα ενώ οι σφαίρες σφυρίζουν στ' αυτιά του!!
Οι τρεις μικροί ήρωες είχαν ανά διαστήματα και διάφορους συνεργάτες, μικρά ορφανά παιδάκια, που το καθένα είχε και από ένα χάρισμα ή μια δεξιοτεχνία και γίνονταν και αυτά αμείλικτοι διώκτες των κατακτητών! Τα πιο γνωστά παιδιά ήταν ο Διαβολάκος με την σφεντόνα του, το μικρό Ζουζούνι με το φυσοκάλαμό του,
και ακόμη το ΠειραχτήριΚύπρος, ο Μπόμπιρας, ο Χάζούλης, η Σουσουράδα, ο Πιτσιρίκος, ο Γάτος, ο Γαβριάς, το Τζιτζίκι, η Μιμόζα, ο Τζάγκουαρ και πολλοί άλλοι.
   Οι μικροί βοηθοί μετά από μερικά τεύχη - μόνο ο Διαβολάκος και το Ζουζούνι έκαναν εκατοντάδες τεύχη! - έπεφταν θύματα της βαρβαρότητας των κατακτητών και των φοβερών πρακτόρων τους και τη θέση τους έπαιρνε κάποιο καινούριο παιδί..
       Ο πιο μεγάλος ηλικιακά βοηθός των τριών μικρών ηρώων μας ήταν ο Νίκος Γαλανός, ένα ηρωικό παλικάρι από την Κύπρο, που έφυγε όμως από το βόλι του εχθρού νωρίς και ήταν ο πρώτος που έδωσε τη ζωή του για τη λευτεριά της Ελλάδας!! 
     Μετά ακολούθησαν, άλλος γρήγορα και άλλος πιο αργά, όλοι οι μικροί βοηθοί του Γιώργου Θαλάσση. 
     Οι μικροί ήρωες αντιμετώπιζαν τους πιο φοβερούς και σατανικούς πράκτορες των Γερμανών, των Ιταλών, αλλά και των Ιαπώνων, των Βουλγάρων και όλων των κακών!! Σ' αυτούς χρειάζεται μια ειδική αναφορά στο μέλλον, γιατί πραγματικά η πινακοθήκη τους είναι πολύ ενδιαφέρουσα!
       O  "Μικρός Ήρωας" μετά από 798 τεύχη δύο ανατυπώσεις ( Ανατύπωση / Τρίτη έκδοση ), μια εικονογραφημένη απόπειρα, και κάποιες προσπάθειες αναβίωσης έριξε οριστικά την αυλαία του. 
   Το τελευταίο καιρό σε ένα αφιέρωμα του περιοδικού "Αντί" γράφτηκαν άλλα δύο τεύχη για να γίνουν ακριβώς 800 τεύχη και 80 πλήρεις τόμοι. ( Κάθε τόμος είχε 8 τεύχη.)
       Οι ιστορίες, οι ήρωες, οι καταστάσεις που αφορούν το "Μικρό Ήρωα" δεν έχουν τελειωμό και το σίγουρο είναι ότι θα επανέλθουμε σύντομα. Στο επανιδείν, λοιπόν, "καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση" και επιφυλάσσομαι για το μέλλον....

Κάτι παρόμοιο στο blog :
Ο Διαβολάκος και το Ζουζούνι : Μικροί Ήρωες εν δράσει !
Το Ζουζούνι : Ένα παράξενο ελληνόπουλο !
Το Παιδί-Φάντασμα και η παρέα του σε αποκλειστική φωτογράφηση ! 
Φροϋλάιν Χ : Μια Γερμανίδα που αιχμαλώτισε τις… καρδιές των μικρών αγοριών στην δεκαετία του ’50 !
Θάνατος στην πρώτη σελίδα του "Μικρού Ήρωα"
Ο "Μικρός Ήρωας" στην εποχή της κρίσης !!
Μικροί Ήρωες, Μεγάλες Καρδιές
Η Πινακοθήκη των ηρώων του "Μικρού Ήρωα"
Ο θάνατος της Σουσουράδας
Ελ Γκρέκο και Υπερέλληνας, οι Έλληνες... Supermen !!
"Τζων Γκρηκ", ένας Έλληνας Σαμ Σπέϊντ στη Νέα Υόρκη !
"Γκρέκο", ο ήρως των γηπέδων και των ελληνοπαίδων !
Μονομαχία στο Ελ... Λάσσο !
"Γκαούρ - Ταρζάν" : Σημειώσατε 1 ! 
"Κουρσάρος" : Τούνεζι και Μπαρμπαριά τρέμουν στο άκουσμα του Κάπταιν Γκρηκ !!
"Αμαζόνιος" : Μια τροπική Ζούγκλα, στις γειτονιές της Αθήνας !
Κωμικοί χαρακτήρες στα ελληνικά παιδικά περιοδικά
Μικρός Σερίφης : Ένα Ελληνόπουλο στην Άγρια Δύση
«Ζούγκλα Ταρζάν» : Ένα μοναδικό περιοδικό ζούγκλας για μικρούς και μεγάλους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.