Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Τσεμπέρι και πάσης Ελλάδος !

    (Η φωτογραφία είναι από συλλογή του φωτογράφου Πέτρου Μήτκα και απεικονίζει ηλικιωμένη γυναίκα του Στρυμονικού: Διακρίνεται καθαρά το Τσεμπέρι στο κεφάλι και η κλασσική γυναικεία μαύρη ποδιά)
Ένα μεγάλο, τριγωνικό μαντήλι του κεφαλιού. Δεν το έφτιαχναν στο Στρυμονικό αλλά ήταν πολύ διαδεδομένο στην τοπική ενδυμασία, ειδικά στις γυναίκες μεγάλης ηλικίας, που σχεδόν πάντα κάλυπταν το κεφάλι τους και τα μαλλιά τους με ένα μαύρο τσεμπέρι, ως ένδειξη τις περισσότερες φορές πένθους, γιατί πάντα είχαν την έννοια κάποιας απώλειας.
     Είναι φτιαγμένο από λινό ύφασμα και το κλασικό του σχήμα είναι του ορθογώνιου ισοσκελούς τριγώνου, με μήκος πλευρών που δεν ξεπερνούν τα 90 εκατοστά. Ίσως το συναντήσαμε και στο 1 μέτρο! Οι άκρες είναι διακοσμημένες με μικρά υφασμάτινα κομψοτεχνήματα και φτιάχνεται με την τεχνική του τελάρου.
 
    Οι νεότερες γυναίκες αγόραζαν τσεμπέρια, ανοιχτόχρωμα κεντημένα με όμορφα σχήματα και χρώματα. Τα τσεμπέρια ήταν ιδανικά για την προστασία των γυναικείων κεφαλών κατά τις εργασίες στα χωράφια, στον κήπο και στους μπαξέδες
    Πολλές γυναίκες συνήθιζαν να δένουν τα τσεμπέρια κάτω από τον λαιμό τους ενώνοντας τις δύο άκρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν δύο, στερεωμένα στην εσωτερική του πλευρά, κορδελάκια, σαν μικρά καπίστρια, φτιαγμένα από το ίδιο ύφασμα.
    Άλλες μάζευαν τα μαλλιά τους με πιέτες και στερέωναν το τσεμπέρι πάνω στα μαζεμένα μαλλιά επιμελώς και πίσω από τα αυτιά.
"Κατσιβέλα"
Στίχοι: Γιώργος Μητσάκης
Μουσική: Γιώργος Μητσάκης
Πρώτη εκτέλεση: Σωτηρία Μπέλλου & 
Στελλάκης Περπινιάδης ( Ντουέτο ) 

Όταν βάνεις το τσεμπέρι
το γαρίφαλο στ' αυτί
τρέμει ο ουρανός να πέσει
με τ αστέρια του μαζί.

Το τσεμπέρι να πετάξεις
και μαζί μου να 'ρθεις πια
και τα ρούχα σου ν' αλλάξεις
για να γίνεις μια Ρωμιά.
Κάτι παρόμοιο στο blog :
Sleep for us ? (Σλιπ φοράς;)  
 Ο κόσμος όλος σε μία τσάντα
Μόδα στα χρόνια της Κατοχής !! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.