Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Το χαριτωμένο παιδάκι

   Πάνω στο μεγάλο δέντρο, πήγαιναν κι ερχόντουσαν κατά εκατοντάδες τα σπουργίτια, λες και παίρνανε εντολές από το κόμμα και φεύγανε βιαστικά.
   Τα σπουργίτια πεθαίνουνε πολύ εύκολα. Εκεί που κάθονται σ' ένα κλαράκι, δεν προλαβαίνουνε να πούνε ούτε αντίο, και αφήνονται αμέσως στην αγκαλιά του θανάτου, πέφτουν από το κλαράκι και τα παιδιά λένε "αχ για δες ένα σκοτωμένο πουλάκι". Όμως δεν είναι σκοτωμένο, απλώς έκανε τη θητεία του και απελύθη με διαγωγήν μετρίαν, διότι τα σπουργίτια από ηθικής απόψεως είναι πολύ διεφθαρμένα πουλιά.
    Τα αγνά πουλιά, δεν υπάρχουν σχεδόν, και όσοι λένε "λευκή περιστερά" και φέρνουν τα περιστέρια σαν σύμβολο αγνότητος, δεν ξέρουνε τι τους γίνεται.
   Καθόσον τα περιστέρια, είναι το ίδιο και χειρότερα λάγνα από τα σπουργίτια, εξ ου και πήρανε το όνομά τους, Πιράχ ηκ Ιστάρ, δηλαδή τα πουλιά της Ιστάρ της Βαβυλωνιακής Αφροδίτης, και από κει τους έμεινε Πιράχ Ιστάρ, περιστερά.
    Όταν πέφτει ο ήλιος μέσα στα πρώτα μπαμπακένια φθινοπωρινά σύννεφα, μην Αύγουστος, σύκα ψημένα, σταφύλια άφθονα, παραθεριστές έτοιμοι προς αναχώρηση και ξενοδόχοι μελαγχολικοί που σε λίγο θα αδειάσει το ξενοδοχείο τους και θα μείνουν μέσα σ' ένα χειμώνα παγερό, επαρχιώτικο, χωρίς να ανάβουν καλοριφέρ, και να μαζεύουν με το φτυάρι το κοκκινόχωμα που τραβάνε οι βροχές μπροστά στη μεγαλειώδη πόρτα τους, όταν τα αποδημητικά θεωρούν το διαβατήριό τους για την Αφρική, και οι υπηρέτριες του ξενοδοχείου απολύονται για να ξαναπιάσουν δουλειά τα Χριστούγεννα λίγο, το Πάσχα, ελάχιστα, και το ερχόμενο καλοκαίρι, αυτό λέγεται "τέλος της σαιζόν" και οι κυρίες φοράνε ζακέτες, φροντίζουν να υπάρχουν πουλόβερ για τα παιδιά, και δεν φροντίζουνε τίποτα για τον κύριο.
   Τότε ακριβώς, έρχονται οι καθυστερημένοι του φθινοπώρου. Αυτοί που πήραν την άδεια τους μέσα στον Σεπτέμβρη, που ξυρίζονται με ξυράφι οι άντρες, που φοράνε παλτουδάκια σκούρου χρώματος και που έχουν γράψει στα μάτια τους την μελαγχολική ερώτηση "θα είμαι άραγε και του χρόνου, επί της επιφάνειας της γης;".
Νίκος Τσιφόρος
"Άνθρωποι και Ανθρωπάκια"
Εκδόσεις: Ερμής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.