Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013

Σχολικά βιβλία Δημοτικού / Α΄ Γραμματική - Αριθμητικη

   Τα αναγνωστικά ήταν σίγουρα οι "βασιλιάδες" των σχολικών βιβλίων και ίσως τα μόνα που αγαπούσαν πραγματικά τα παιδιά. Παρ' όλα αυτά όμως και τα υπόλοιπα σχολικά βιβλία έχουν και αυτά μια κάποια θέση στις σχολικές μας αναμνήσεις. Θα ξεκινήσουμε, λοιπόν, το αφιέρωμα με τα βιβλία της Γραμματικής και της Αριθμητικής.
   Φυσικά τα βιβλία της Γραμματικής και της Αριθμητικής δεν ήταν και από τα τόσο... "αγαπητά" σχολικά βιβλία, αλλά θα πρέπει να κάνουμε μια αρχή! 
  Τότε τα παιδιά μάθαιναν στο Δημοτικό απλή καθαρεύουσα, γεγονός που έκανε τα συγκεκριμένα βιβλία ακόμα πιο βαρετά και δύσκολα, ειδικά και τα πιο παλιά, που δεν είχαν καν και ωραίο εξώφυλλο και εικονογράφηση.
   Αργότερα, οι μαθητές στο Δημοτικό μάθαιναν τη Δημοτική, αλλά η αγάπη τους ως προς το συγκεκριμένο μάθημα, δεν νομίζω ότι αυξήθηκε!! Πολύ γνωστός εκδοτικός οίκος σχολικών βιβλίων ήταν τότε ο "Καμπανάς".
   Υπήρχαν σε κάποια βιβλία γραμματικής και έντυπα συνοδευτικά τετράδια με κάποιες ασκήσεις και παραπάνω πληροφορίες για την εξάσκηση και την εμπέδωση υποτίθεται των γραμματικών φαινομένων, αλλά το μόνο που κατόρθωναν ήταν να διπλασιάσουν τους εφιάλτες των μικρών μαθητών!!
   Παρακάτω δημοσιεύουμε μερικές εσωτερικές σελίδες από βιβλία Γραμματικής, έτσι για να μην ξεχνιόμαστε!
   Όλα αυτά έπρεπε να τα μάθουμε και να τα κάνουμε "κτήμα" μας. Τι καταφέραμε; "Κύριος οίδε"!


    Η αλήθεια είναι ότι τώρα που τα ξανακοιτάω, παθαίνω ακόμα μια μικρή αναγούλα και δεν οφείλεται, μάλλον, σ' αυτά που έφαγα χθες βράδυ...
   Βέβαια αφήνοντας την Γραμματική και προχωρώντας στην Αριθμητική, δεν νομίζω ότι καλυτερεύουν τα πράματα... Η Αριθμητική και η Γεωμετρία, όσο και αν φαίνεται "φυσικώς αδύνατο", ήταν στην προτίμησή μου ακόμη πιο κάτω και από την Γραμματική!!
   Δεν ήξερα και ούτε ακόμα και σήμερα μετά από 40 ολόκληρα χρόνια κατάφερα να ξεκαθαρίσω, τι μου ήταν πιο εύκολο: η Αριθμητική ή η Γεωμετρία; "Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου".
   Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο με παίδεψαν πάρα πολύ και μου στοίχισαν ποταμούς δακρύων, φωνές και κάποια "5" σε πρόχειρα διαγωνίσματα. Θλιβερός ο απολογισμός...
  Ας δούμε όμως, με την ψυχραιμία και την ωριμότητα που χαρίζει ο Χρόνος, μερικά εξώφυλλα από εκείνα τα βιβλία και ποιος ξέρει μπορεί και να τα συμπαθήσουμε λιγάκι!


  Νομίζω ότι το παραπάνω εξώφυλλο εκφράζει ακριβώς την κατάσταση στην οποία περιερχόμουν όταν μου έβαζαν κάποιο πρόβλημα Γεωμετρίας στην Ε΄και στην ΣΤ΄ Δημοτικού!
Τελικά νομίζω ότι έφτασε η ώρα να ρίξουμε αυλαία στα σχολικά βιβλία της Γραμματικής και της Αριθμητικής και σας υπόσχομαι ότι σε μελλοντική ανάρτηση θα επανέλθουμε με τα πολύ πιο ενδιαφέροντα και αγαπητά: Θρησκευτικά και Ιστορία. Θα τα ξαναπούμε.
Μικρή Βιβλιοθήκη της Γραμματικής
Μικρή Μαθηματική Βιβλιοθήκη
Εικόνες : Κιβωτός Ελληνικής Παιδείας
Κάτι παρόμοιο στο blog :

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.